A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-06-05 / 23. szám

­ Növények a lakásban MIT TEHETÜNK ÁTÜLTETÉS HELYETT? Gyakori, hogy a kedvezőtlen adottságok, a hideg időjárás, az idő-, az anyaghiány vagy a növény már túl nagy mérete miatt, esetleg egyéb okból nem kerül sor időben átültetésre. Előfordulhat az is, hogy szeretnénk elhalaszta­ni az átültetést, ameddig csak lehet. Ilyenkor különféle kezelésekkel hosszabb-rövidebb ide­ig pótolható az egyébként már szükségessé vált átültetés. A átültetés célja tápanyagokban dús, friss földdel vagy egyéb alkalmas közeg­gel ellátni a növényt, miután az eredeti ültető­anyag a talaj tápanyagkészletét már felélte. Ha tehát bármilyen okból nem ültetjük át időben a növényt, elsősorban a tápanyagok pótlásáról kell gondoskodni. Fokozzuk a tápol­dattal való locsolást. Ezt a szokásosnál gyak­rabban, de a szokásosnál ne töményebb oldat­tal végezzük, mert ez gyökérégést okoz. Télen is tápoldatozzunk, amikor egyébként ez nem szokásos. Óvakodjunk azonban az ezzel együtt ilyenkor különösen könnyen bekövetkező és nagy veszélyt jelentő túlöntözéstől. Ha a tartóedényben levő ültetőanyag felső rétegét késsel lehántjuk, olyan vastagon, amennyire a gyökerek megsértése nélkül le­hetséges, helyet kapunk friss, tápdús földke­verék számára. Még jobb, ha sikerül már földdé érett trágyát beszereznünk és ezt terít­jük a gyökerek fölé. Rendszeres öntözéssel ebből a humuszból kimosódnak a tápanyagok a gyökerekhez, s így még hosszú ideig kielé­gíthetjük a növény tápanyagigényét. Az is célravezető, ha a növényt kiemeljük a tartóedényből és a külső felületén, főképpen az alján sűrűn összetekeredő gyökérrészekből éles késsel annyit levágunk, hogy visszatéve az eredeti tartóedénybe, a gyökérlabda alatt és körülötte jusson hely a friss, tápdús földnek. FIALA ISTVÁN A VASALÁS TUDOMÁNYA Mint minden munkát, a vasalást is meg kell szervezni. Először is a megszáradt ruhát vasalási sorrendnek megfelelően válogassuk szét. A javítanivalókat azonnal tegyük félre. A vászon, damaszt stb. holmikat a vasalás előtt pár órával h állott vízzel nedvesítsük be és csavarjuk össze. A nagyobb darabokat a nedvesítés után óvatosan hajtogassuk össze. A vasalás így könnyebb — a ruha pedig szebb lesz. A ruha nedvesítése természetesen nem szükséges, ha a villanyvasalónk gőzölős. A vasalódeszkát mindig világos helyre állítsuk. Legjobb nappali világításnál vasalni. Ameny­­nyiben nincs párnázott vasalódeszkánk, ak­kor a vasalóasztalra puha pokrócot, majd varrás és foltozás nélküli vasalólepedőt te­gyünk. A vasaló hőfokát mindig egy tiszta ruhadarabon próbáljuk ki, sohasem rögtön a vasalni kívánt ruhán. A sima holmi vasalása nem okoz különö­sebb gondot, de ezért ajánlatos szélirányban meghúzni, hajtogatni, majd azután vasalni. Férfiingeknél először a vállrészt, majd a gal­lért vasaljuk, azután az ujjakat, az ing elején a gomblyukakat és a gomboláspántot, az ing hátát és utoljára az elejét vasaljuk.A szövet- és gyapjúholmit mindig nedves ruhán ke­resztül és a visszáján kell vasalni, úgy, hogy a vasalót nem húzzuk, hanem emelgetjük az anyagon. Műszálas anyagoknál nylonhőfokra állítsuk a vasalót. A nadrágokat, pantallókat mindig nedves ruhán keresztül, az éleket szépen beigazítva vasaljuk. Habselyem-, se­lyem-, trikóholmik nem igénylik a nedvesí­tést, színüket szépen csak akkor tartják meg, ha a vasalást a visszájukon végezzük. A kézimunkáknál, vászon asztalterítőknél a va­salást mindig szélről a közép felé haladva végezzük. A valódi csipke — minél véko­nyabb és minél régebbi annál figyelmesebb munkát igényel. Célszerű előzőleg kis vá­szondarabra rávarrni, s a visszájáról (a vá­szondarab felöli oldalt) — langyos vassal vasalni. A kivasalt ruhát 2—3 óra hosszat hagyjuk szétrakva, s csak azután tegyük a helyére. Róbert szakács receptjei KÁPOSZTALEVES OROSZ MÓDRA HOZZÁVALÓK: 25 dkg sertéshús, 25 dkg füstölt hús, 1 fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyem, 50 dkg fejeskáposzta, 1 db burgonya, kávéskanál pirospaprika, 1 evőka­nál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, 1 evő­kanál simaliszt, 2 dl tejföl, só, 3—4 db szegfűbors, 2 db babérlevél, cukor, ecet KÉSZÍTÉSE: A füstölt húst megfőzzük. A hagymát megvágjuk, olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha leve elfőtt, belekeverjük a para­dicsompürét, a pirospaprikát, 3 dl vízzel fel­öntjük, takaréklángon 1 órát főzzük. Közben hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, sár­garépát, petrezselymet, csikókra vágott fe­jeskáposztát, szegfűborsot, babérlevelet, a füstölt hús levét. Végül a megvágott füstölt húst. Végül a tejfölt liszttel elkeverjük, a levest behabarjuk és még cukorral és ecettel ízesítjük. PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ Be kell osztani! Az új házasoknak a pénz már nem zsebpénz, ennyiből kell megélni. Sok fiatal szigorú „borítékrendszerrel" kezdi, s a kikalkulált fölösleget azonnal, még a hónap elején takarékba viszi. Vannak, akik a háztar­tási könyvre esküsznek. Nincs család­ámítás, abból azonban látható a bevétel és a kiadás. Stimmel is minden az utolsó fillérig, csak azzal az egyetlen ezressel nem tudnak elszá­molni, amelyet „egyéb kiadások" néven vezet­nek a könyvbe. A pénzbeosztás kényes fela­dat. Idejében és időben, közösen kell megbe­szélni, mire mennyi jut, mik lesznek a halaszt­hatatlan kiadások. Aki házastársával őszinte kapcsolatban és be is tartja a közösen hozott határozatot. 21

Next