A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)
1982-06-05 / 23. szám
Növények a lakásban MIT TEHETÜNK ÁTÜLTETÉS HELYETT? Gyakori, hogy a kedvezőtlen adottságok, a hideg időjárás, az idő-, az anyaghiány vagy a növény már túl nagy mérete miatt, esetleg egyéb okból nem kerül sor időben átültetésre. Előfordulhat az is, hogy szeretnénk elhalasztani az átültetést, ameddig csak lehet. Ilyenkor különféle kezelésekkel hosszabb-rövidebb ideig pótolható az egyébként már szükségessé vált átültetés. A átültetés célja tápanyagokban dús, friss földdel vagy egyéb alkalmas közeggel ellátni a növényt, miután az eredeti ültetőanyag a talaj tápanyagkészletét már felélte. Ha tehát bármilyen okból nem ültetjük át időben a növényt, elsősorban a tápanyagok pótlásáról kell gondoskodni. Fokozzuk a tápoldattal való locsolást. Ezt a szokásosnál gyakrabban, de a szokásosnál ne töményebb oldattal végezzük, mert ez gyökérégést okoz. Télen is tápoldatozzunk, amikor egyébként ez nem szokásos. Óvakodjunk azonban az ezzel együtt ilyenkor különösen könnyen bekövetkező és nagy veszélyt jelentő túlöntözéstől. Ha a tartóedényben levő ültetőanyag felső rétegét késsel lehántjuk, olyan vastagon, amennyire a gyökerek megsértése nélkül lehetséges, helyet kapunk friss, tápdús földkeverék számára. Még jobb, ha sikerül már földdé érett trágyát beszereznünk és ezt terítjük a gyökerek fölé. Rendszeres öntözéssel ebből a humuszból kimosódnak a tápanyagok a gyökerekhez, s így még hosszú ideig kielégíthetjük a növény tápanyagigényét. Az is célravezető, ha a növényt kiemeljük a tartóedényből és a külső felületén, főképpen az alján sűrűn összetekeredő gyökérrészekből éles késsel annyit levágunk, hogy visszatéve az eredeti tartóedénybe, a gyökérlabda alatt és körülötte jusson hely a friss, tápdús földnek. FIALA ISTVÁN A VASALÁS TUDOMÁNYA Mint minden munkát, a vasalást is meg kell szervezni. Először is a megszáradt ruhát vasalási sorrendnek megfelelően válogassuk szét. A javítanivalókat azonnal tegyük félre. A vászon, damaszt stb. holmikat a vasalás előtt pár órával h állott vízzel nedvesítsük be és csavarjuk össze. A nagyobb darabokat a nedvesítés után óvatosan hajtogassuk össze. A vasalás így könnyebb — a ruha pedig szebb lesz. A ruha nedvesítése természetesen nem szükséges, ha a villanyvasalónk gőzölős. A vasalódeszkát mindig világos helyre állítsuk. Legjobb nappali világításnál vasalni. Amenynyiben nincs párnázott vasalódeszkánk, akkor a vasalóasztalra puha pokrócot, majd varrás és foltozás nélküli vasalólepedőt tegyünk. A vasaló hőfokát mindig egy tiszta ruhadarabon próbáljuk ki, sohasem rögtön a vasalni kívánt ruhán. A sima holmi vasalása nem okoz különösebb gondot, de ezért ajánlatos szélirányban meghúzni, hajtogatni, majd azután vasalni. Férfiingeknél először a vállrészt, majd a gallért vasaljuk, azután az ujjakat, az ing elején a gomblyukakat és a gomboláspántot, az ing hátát és utoljára az elejét vasaljuk.A szövet- és gyapjúholmit mindig nedves ruhán keresztül és a visszáján kell vasalni, úgy, hogy a vasalót nem húzzuk, hanem emelgetjük az anyagon. Műszálas anyagoknál nylonhőfokra állítsuk a vasalót. A nadrágokat, pantallókat mindig nedves ruhán keresztül, az éleket szépen beigazítva vasaljuk. Habselyem-, selyem-, trikóholmik nem igénylik a nedvesítést, színüket szépen csak akkor tartják meg, ha a vasalást a visszájukon végezzük. A kézimunkáknál, vászon asztalterítőknél a vasalást mindig szélről a közép felé haladva végezzük. A valódi csipke — minél vékonyabb és minél régebbi annál figyelmesebb munkát igényel. Célszerű előzőleg kis vászondarabra rávarrni, s a visszájáról (a vászondarab felöli oldalt) — langyos vassal vasalni. A kivasalt ruhát 2—3 óra hosszat hagyjuk szétrakva, s csak azután tegyük a helyére. Róbert szakács receptjei KÁPOSZTALEVES OROSZ MÓDRA HOZZÁVALÓK: 25 dkg sertéshús, 25 dkg füstölt hús, 1 fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyem, 50 dkg fejeskáposzta, 1 db burgonya, kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál simaliszt, 2 dl tejföl, só, 3—4 db szegfűbors, 2 db babérlevél, cukor, ecet KÉSZÍTÉSE: A füstölt húst megfőzzük. A hagymát megvágjuk, olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha leve elfőtt, belekeverjük a paradicsompürét, a pirospaprikát, 3 dl vízzel felöntjük, takaréklángon 1 órát főzzük. Közben hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, sárgarépát, petrezselymet, csikókra vágott fejeskáposztát, szegfűborsot, babérlevelet, a füstölt hús levét. Végül a megvágott füstölt húst. Végül a tejfölt liszttel elkeverjük, a levest behabarjuk és még cukorral és ecettel ízesítjük. PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ Be kell osztani! Az új házasoknak a pénz már nem zsebpénz, ennyiből kell megélni. Sok fiatal szigorú „borítékrendszerrel" kezdi, s a kikalkulált fölösleget azonnal, még a hónap elején takarékba viszi. Vannak, akik a háztartási könyvre esküsznek. Nincs családámítás, abból azonban látható a bevétel és a kiadás. Stimmel is minden az utolsó fillérig, csak azzal az egyetlen ezressel nem tudnak elszámolni, amelyet „egyéb kiadások" néven vezetnek a könyvbe. A pénzbeosztás kényes feladat. Idejében és időben, közösen kell megbeszélni, mire mennyi jut, mik lesznek a halaszthatatlan kiadások. Aki házastársával őszinte kapcsolatban és be is tartja a közösen hozott határozatot. 21