A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-01-16 / 3. szám

HÁZI FOLTTISZTÍTÁS A konyhában és környékén szennyeződést okozhat valamennyi ott előforduló anyag. A különböző szennyeződések eltávolításá­nál — a textilanyagok tulajdonságai mellett — figyeljünk a színtartósságra is. Tehát: a textília milyensége, a folt, a szenny jellege, a vegyszer, amivel ezt el akarjuk távolítani, az a három tényező, amely a módot elsősorban meghatározza. Tudomásul kell venni, hogy a foltot nem lehet megszüntetni, hanem csak a ruhából eltávolítani, így a legelső teendő: a gyorsaság! Minél hamarabb távolítunk el egy foltot, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy munkánk sikerrel jár. A textilanyagok, a színezések és a foltok sokfélesége számtalan lehetőséget ad a folt eltávolítására. A foltok­ról tudnunk kell még azt is, hogy bármilyen vegyszerrel és módszerrel kezeljük azokat, elterülnek, szétfolynak a textilián. Ezért min­den foltkezelésnél a foltos felület alá valami­lyen nedvszívó anyagot (flanellt stb.) kell tenni, ami majd magába szívja a foltot. Univerzális, minden foltra alkalmas szer nincs, előbb próbáljuk ki, hogy a tisztítási módszerek közül valamelyik nem károsítja-e akár a textilanyagot, akár a szint. Erre alkal­mas egy kevésbé, vagy egyáltalán nem lát­ható helyen végzett próba. Általános sza­bály: a módszerek után minden esetben tiszta vízben ki kell öblíteni az anyagot. Gyapjú holmi semmilyen mosószerrel nem kezelhető, mert összemegy, illetve megtörik. A különböző foltkezelő szereket nem közvet­lenül adagoljuk a textíliára, hanem kis vatta­csomóval ütögessük. A LEGGYAKORIBB FOLTOK Csokoládéfolt: benzinnel el lehet távolí­tani. A tisztítást, ha lehet, szabad levegőn végezzük. A csokoládéfoltot itassuk át ben­zinnel, majd az így fölengedett foltot ujjaink­kal ki tudjuk dörzsölni. Étolajfolt: a növényi olajok friss állapot­ban benzinnel könnyen eltávolíthatók. Ha már beszáradtak, vagy bele is vasaltuk volna ezeket az anyagba, akkor már ajánlatos folt­­tisztítóhoz vinni. Ugyanez az eljárás a zsidói­tokkal is. Cukorfolt: okozhatják a különböző likő­rök, borok, csokoládé, méz, gyümölcsszíru­­pok stb. Eltávolításuk nem nehéz: friss álla­potban langyos vízbe áztatott szivaccsal dörzsöljük. Diófolt: csak fehérítőszerrel távolítható el, ezek a szerek azonban színes anyag eseté­ben nem alkalmazhatók, adjuk inkább tisztí­tóba. Kávéfolt: friss állapotban könnyen kimos­ható; langyos vízzel megnedvesítjük a foltos helyet, kevés mosószerrel megkeféljük, majd kiöblítjük. A beszáradt foltokkal ne kísérle­tezzünk otthon. Mustárfolt: a mustár a textílián általában vastagon helyezkedik el és gyorsan megszá­rad. Ezért mindenekelőtt tompa késsel óva­tosan le kell kaparni. A megmaradt foltot benzinnel lehet kezelni és a visszamaradt sárgásbarna helyet langyos vízzel és enyhe mosószerrel kikefélni. Tejfolt: benzinnel, de ha már megszáradt, nem ajánlatos pepecselni vele. Vörösborfolt: ha még friss, a közismert „sózásos" módszer is segít, mert a só magá­ba szívja a vörös bort. Ez a módszer azonban nem mindig eredményes, ezért a foltos ruhát vigyük tisztítóba, meg nem tudja meg­tanul­hatja NYELV RIBIZLI MÁRTÁSSAL HOZZÁVALÓK: 4 db sertés vagy marha­nyelv (1 kg), 1 db sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 db babérlevél, szegfűbors, 1 db citrom, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 del vörösbor, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál simaliszt, 1 dkg cukor, 1 1/2 del ribizli-kompót. KÉSZÍTÉSE: A nyelveket sós vízben meg­főzzük, majd hideg vízben lehűtjük, így könnyen lehúzható a bőre. A megvágott hagymát, meg a répát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, fél liter vízzel felöntjük, beletesszük a babérleve­let, szegfűborsot, sót és kb. 3/4 óráig lassan forraljuk. A lisztet szárazon megpi­rítjuk majd a borban elkeverjük, hozzáönt­jük a mártáshoz és még kb. 20 percig forraljuk, ha nagyon sűrű forralt vízzel hígítjuk, majd szűrőn áttörjük, beletesz­­szük a ribizlikompótot, cukrot, citromle­vet, karikákra szeletelt nyelvet és burgo­nyapürével tálaljuk. 21

Next