A Hét 1984/1 (29. évfolyam, 1-27. szám)
1984-03-23 / 13. szám
A KERT Aki élvezheti a kert előnyeit, nem is érzi, milyen kincs van a birtokában. Azoknak a tulajdonosoknak, akik még nem rendezték be, nem tervezték el, milyen is legyen a kertjük, megpróbálunk néhány ötletet adni. Kisebb vagy nagyobb medencét, mesterséges tavacskát építhetnek a víz kedvelői a kert egyik sarkába. Fontos, hogy oldalát és alját is kemény anyaggal lássuk el, így megakadályozzuk a beomlást illetve a víz gyors elpiszkolódását. Szebbé tehetjük a tavacskát, ha különféle vízi növényekkel ültetjük be tavirózsától a vízipáfrányig. Akinek kisebb a kertje a házfal közvetlen közelében is berendezhet egy kellemes kis sarkot. Nem kell hozzá más, mint kis maradék tégla, amiből a házfalra támaszkodó pad készül. Ültethetünk virágot régi feneketlen hordóba, öreg fürdőkádba. A HÉT RECEPTJE ŐSZIBARACK KELETI MÓDRA Hozzávalók: 60 dkg őszibarack befőtt, 1 del konyak, 2 csomag száraz keksz, 10 dkg dió, 2 kanál vaj, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliacukor, 1/41 tejszín készítése. A kettévágott őszibarackot tálra rakjuk, konyakkal meglocsoljuk és 1 órát állni hagyjuk. A kekszet finomra reszeljük, hozzáadjuk a ledarált diót, megmaradt konyakot, felolvasztott vajat, vaníliacukrot, meg a porcukrot, jól összekeverjük; ha kemény a massza, öntünk hozzá kompótlevet. A keveréket rárakjuk az őszibarackokra, 1 órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál tejszínhabbal díszítjük. xl/ \js \ls \j/ g/ g/ g/ \j/ \j/ \js \1/ \ls \ls \ls \1/ \L/ g/ \1/ \i/ \j/ \ls \1^ sls \ls \L/ \1/ \1/ \]/ \j/ \j/ \]/ si/ \1/ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ >J/ si/ sí/ \i/ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ /p ^ m ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ m ^ ^ ^ rp ^ d' ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ TANÁCSOK Ha húst sütünk, mindig előre melegítsük be a sütőt, mert a forró levegőtől a hús felületén kéreg képződik, mely megakadályozza, hogy kifolyjon az ízle tes lé.• Ha túl sok palacsintát sütünk, tekerjük még melegen alufóliába, vagy tegyük két mélytányér közé, így nem keményedik meg, hidegen is puha, omlós lesz.• Az omlett nem tapad a serpenyőhöz, ha a tésztába is tettünk kevés zsiradé kot.• A sütőport mindig utoljára keverjük a tésztába, így nem csökken a hatása • A maradék főtt rizst másnap felhasználhatjuk levesbe, pl. a zöldséglevest gazdagíthatjuk vele. 21