Árkád, 2010 (5. évfolyam, 1-39. szám)

2010-04-08 / 14. szám

2010. április 8. Ötletparádé húsvéti maradékokra Ha már elmúltak a húsvéti ünnepek, gyakran felmerül a kérdés, hogy mitévők legyünk a maradékokkal. Hiába volt finom minden, néha bizony eltúlozzuk a nyersanyagok beraktározását, vagy a főzésre kerülő mennyiséget. Húsvét után jellemzően sonka és tojás a maradék. íme néhány ötlet, hogyan tudj­uk ezeket a húsvéti maradékokat változatosan felhasználni az ünnepek utáni napokban. A hűtőszekrényben, kamrában megfelelően tárolt főtt ételek és nyersanyagok eltarthatók egy ideig, de jobb, ha mielőbb fel tudjuk használni. Ráadásul így az ünnepet követő napok ebéd és vacsora problémáját is egyszerűen megoldhatjuk, sőt, kipróbálhatjuk azokat a húsvéti recepteket, vagy egyszerű­ húsvéti ételeket is, amelyekre eddig nem volt időnk. Sonka Abból indulunk ki, hogy nyers füstölt sonka nem maradt. Ha nagyobb mennyiségünk marad meg húsvéti főtt sonkából, ünnep után érdemes adagokban lefagyasztani, hogy pár hét múlva megújulva felhasználhassuk. Ha maradt akár főtt, akár húsvéti sült sonka, számtalan módja van annak, hogyan használhatjuk fel. Készíthetünk szeletelt sonkával szendvicseket, tízórait a gyerekeknek az iskolába, vagy a munkahelyre. Készíthetünk továbbá gyors vacsora ételeket. Ha darált vagy apróra vágott sonkát tejföllel, kevés majonézzel, őrölt fekete borssal, citromlével és zöldfűszerrel elkeverünk, nagyon ízletes szendvicskrémet kapunk, amelyet friss péksüteménnyel, de toast kenyérrel is elfogyaszthatunk. De az alábbi recepteket is kipróbálhatjuk: Sonkás lángos Hozzávalók: 1 kg lángos­ tészta, 20 dkg főtt sonka, 1-2 késhegynyi bors, olaj a kisütéshez. Elkészítés: A sonkát apróra vagdaljuk, vagy ledaráljuk és borsozzuk. A húsmasszát összegyúrjuk a lángos­ tésztával, majd a lángosokat forró olajban kisütjük. Sonkás töltött tojás Hozzávalók: 5 tojás, 5 dkg vagdalt főtt sonka, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin. Elkészítés: A főtt tojásokat (húsvéti), megpucoljuk kettévágjuk. A sárgáját kivesszük és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltjük a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő díszítőelemmel retek, zöldhagyma díszítjük. Tojás A húsvét után nyakunkon maradó nyersanyagok egyike a rengeteg piros tojás. Sokak számára ilyenkor a rakott krumpli a numero unó, esetleg a sóska leves, vagy a sonkaléből készült kaszáslé némi főtt, keménytojással dúsítva. Hát kezdjünk mi is ezzel. Tejfölös rakott krumpli Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 tojás, 3 dl tejföl, 1 fej hagyma, egy kanál libazsír, 1 kk paprika, 1 kk só. Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A meghámozott húsvéti tojásokat felszeleteljük. A hagymát karikára vágjuk, és a zsíron a paprikával megpároljuk. A krumplit meghámozzuk és 3-4 mm-es vastagságú szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, majd ráterítünk egy réteg krumplit, sózzuk, erre egy réteg tojáskarikát, majd tejföllel meglocsoljuk, erre elosztjuk egy kanálnyi hagymás zsírt. Utána a rétegezést egészen addig folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére krumpli, majd a maradék zsíros hagymaszaft kerüljön. Betoljuk a sütőbe és egy órán át sütjük. Tojáspörkölt Hozzávalók: két evőkanálnyi étolaj, 10 darab keménytojás, egy nagy fej hagyma, só, 2 ek paprika. Elkészítés: A zsíron sárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk a paprikát. Beletesszük a megtisztított, felszeletelt keménytojásokat, majd sózzuk. Fedő alatt kb. 10 perc múlva kész. Puha kenyérrel, vagy bármilyen körettel (rizs, tészta, nokedli, tarhonya stb.) kínáljuk. Ha netán a leveshúsunk, a főtt hús tornyosul a hűtőnkbe jobb sorsra érdemesen, készítsük el az alábbi recept szerint: Húspástétom Hozzávalók: 30 dkg főtt hús (leveshús), 10 dkg füstölt szalonna, 8 dkg vaj, 1 ek pástétom fűszer. A húst és a szalonnát háromszor ledaráljuk és elkeverjük a habosra kevert vajjal, valamint a pástétomfűszerrel. Vizezett formába tesszük és kifagyasztjuk. A maradék pörköltből pedig nyugodtan készíthetünk egy kitűnő meleg előételt, bár magában egy fogásként sem utolsó vacsorára. Hortobágyi húsos palacsinta Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 50 dkg pörkölt vagy bármilyen paprikás, 2 pohár tejszín, 3+2 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors, esetleg vágott petrezselyem zöld. Elkészítés: A kész paprikást lecsepegtetjük, ledaráljuk vagy apróra vágjuk. Egy serpenyőben a vajat olvasztunk, húst kevés sóval és borssal megpirítjuk, meg­­szórjuk petre­zselyem zölddel, majd a palacsin­tákba toljuk csoma­úgy, ahogyan a töltött káposztát töltjük. A pala­cs­csintákat egy tűzálló tálba rendezzük, leöntjük tejszínnel elkevert paprikás szaft felével és előmelegített sütőben, mintegy 20 percig sütjük. Ekkor a szaft másik, felmelegített felét is ráöntjük. Paprikakarikákkal és paradicsomszeletekkel díszítve forrón tálaljuk. De nincs az az ünnepi asztal, ahol a hagyományos kalács végeiből ne maradna egy becsületes tányérra való. Ezt a maradékot is hasznosíthatjuk, ha van hozzá ötletünk. Maradék kalács, túróval Hozzávalók: 2-3 dl tej, vaníliás cukor, 25 dkg tehéntúró,2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, vegyes vagy almakompót, kalács. Elkészítés: A fel­f­orralt tejben elkeverjük a vaníliás cukrot, és felitatjuk kalácsszeletekkel. A túrót kikeverjük cukorral, a tejföllel, citrom héjával, aztán egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük a tejes kalácsszeleteket, a túrókrémet, valamint a kompótot. Tíz percre forró sütőbe tesszük. Hidegen is nagyon finom, akár desszertnek, akár önálló vacsorának vagy reggelinek. Mákos guba Köztudott, hogy a mákos gubát általában kifliből készítik, de maradék kalácsból is finom. Hozzávalók: maradék kalács (8 kiflinek megfelelően), 6 dl tej, 3 dkg vaj, vaníliás cukor, 15 dkg darált mák, reszelt citromhéj, 5 dkg porcukor (mert a kalács édesebb, mint a sima kifli), 3 evőkanál méz. Elkészítés: A kalácsot kisebb darabokra vágjuk, a tejet a vajjal, vaníliás cukorral felforraljuk, ráöntjük a szikkadt kalácsra és hagyjuk, hogy feligya a tejet. A darált mákot a porcukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. A mákos keveréket a kalácsdarabokra szórjuk, kicsit rázogatjuk az edényt, hogy a mákos keverékből minden darabra jusson, aztán tűzálló tálba tesszük, mézzel meglocsoljuk, és forró sütőben enyhén átsütjük - forrón tálaljuk. B. Y. Heti horoszkóp Oljv Kos (IH. 21. - IV. 20.): Gyorsan vedd fel a ritmust, és maximálisan teljesíts a munkádban! Ne adj alkalmat a főnöködnek arra, hogy beléd kössön! Később régi ügyekkel kell foglalkoznod. Ne bosszankodj, inkább gyorsan tisztázd, és lépj tovább! Hétvégén pihenned kell. Lazíts, és add át magad a semmittevésnek! Ez most nem luxus. Muszáj a húsvéti rohangálást, és a heti feszültségeket kiheverned. Ha nem így teszel, könnyen lebetegedhetsz. Bika (IV. 21. - V. 20.): Csordultig leszel tervekkel és szeretettel, de a családod nem fog veled együtt lelkesedni. Leforrázva érezheted magad, ha hallgatsz rájuk. Most jobb, ha szívedre hallgatsz, és a saját utadat járod. Később a barátaidtól több támogatásra számíthatsz. A hét közepén nehéz lesz a munkádra koncentrálnod. A családi gondok, vagy az őrlődés teljesen lemeríthet. Kivehetnél egy nap szabit. Mindenkinek jobb lenne, ha kicsit visszavonulhatnál. A hétvégén válassz vizes programot! Menj uszodába, szaunába, vagy lazíts otthon egy kád forró, illatos vízben! És igyál a szokottnál is többet! Ikrek (V. 21. - VI. 21.): Jobb lenne, ha nem avatkoznál bele olyasmibe, ami nem rád tartozik. 117%' Felesleges belefolynod mások vitájába. Maradj /A­ pártatlan! A hét közepén okosan nyilatkozz, mert valaki alig várja, hogy beléd köthessen. Ha azt látod, hogy a másik gyenge pontjára tapintottál, akkor diplomatikusan vonulj vissza! Nem kell senkinek semmit bebizonyítanod. A hétvége a kikapcsolódásé. Ezt ne feledd! Bírd ki, és ne dolgozz! Ha muszáj, akkor szervezd úgy, hogy jusson időd a családodra, a párodra, és a hobbidra! Máskülönben le fogsz robbanni. IfjJ Rák (VI. 22. - VI. 22.): Ha szerelmes vagy, // -émgT­ akkor a szerelmeddel szenvedélyes órákat tölthetsz­­ > f­el. Ehhez az kell, hogy teremtsetek pár óra intim együttlétet. Ha még nincs párod, akkor vigyázz, mert valaki elrabolhatja a szívedet, elveheti a józan eszedet! De a hét közepén már más dolgod lesz. A pénzedre, és a kiadásaidra kell ügyelned. Okosan gazdálkodj! A „több nap, mint kolbász” mondás azt jelenti, hogy ne éld fel a hónap elején az összes bevételedet! A hétvégén elemedben leszel. Remekül fogod érezni magad a bőrödben. Főleg, ha engedélyezel magadnak egy kis kényeztetést. Oroszlán (VIL 23. - VIIL 22.): Ingerlékeny leszel a hét elején. Több fegyelmezetlen emberrel fogsz találkozni, mint máskor. Kerüld el őket nagy ívben! És nem lesz konfliktus. Keddtől könnyebb lesz megtalálnod a hangot az emberekkel. Sőt egy egészen érdekfeszítő beszélgetésre is sor kerülhet. Viszont a hét közepén egy vita robbanhat ki a pároddal, vagy egy olyan emberrel, aki közel áll hozzád. Tegyél meg mindent, hogy megelőzd! Valaki meg fog sérülni, és ez elkerülendő. A hétvégén menj vízbe! Látogass el egy színvonalas fürdőbe, ússz egy nagyot, szaunázz, és masszíroztasd meg magad! Ezek teljes egészében ki fogják oldani belőled a heti feszültségeket. Szűz (Vili. 23. - IX. 22.): Alapvetően rendben leszel a hét elején. Főleg, ha nem hagyod, hogy a veszteségeid megkeserítsék a napjaidat. Engedj el mindenkit, aki távozott! A hét közepén az egészségedre vigyázz! Ügyelj arra, hogy mit, és mennyit eszel, ill. iszol! Kerüld a cukros ételeket, italokat! Inkább friss zöldséget, és gyümölcsöt fogyassz!­ A hétvégén a pároddal tölts minél több időt! Értékeld őt! És azt, hogy melletted van, kitart melletted! Találjatok ki közös programot! A közös élmények közelebb hoznak egymáshoz titeket. Ha még nincs párod, most meglelheted... Mérleg (IX. 23. - X. 22.): A hét első napját töltsd a családoddal! Az édesanyád nagyon vár téged. Kkedveskedj neki valamivel! Vegyél egy nagy csokor tavaszi virágot. Meglátod, boldog lesz. A folytatásban a párodra is jusson időd, mert mozogni fog, ha elhanyagolod! A hét közepén nagyon jó passzban leszel. Emiatt nem fog annyira megviselni, ha egy barátod, vagy egy kollégád ingerültebb lesz veled, mint szokott. Tanácsos lenne, ha nem vennéd magadra a problémáját. A hétvégén tegyél valamit az egészségedért! Figyelj oda, hogy mit, és mennyit iszol! u y Skorpió (X. 23. - XI. 21.): A hét elején kapcsolódj ki. Menj kirándulni, vagy utazz el! A pároddal kellemes órákat tölthetsz kettesben egy szép helyen. Ha még nincs párod, akkor ott rátalálhatsz. A hét közepén ne akarj egyszerre két helyen jelen lenni, mert ez lehetetlen! Vagy a karrieredet építed, vagy pátyolgatod a családodat. Döntsd el, hogy adott pillanatban melyik aktuális! Attól leszel ideges, ha egyik helyen vagy, és a másikat akarod megoldani. A hétvégén remek hangulatban leszel. Csordultig leszel szeretettel. Élvezd az életet, és menj szórakozni, bulizni! Tombold ki magad! Nyilas (XI. 22. - XI. 21.): Ha nem etted tele magad a hétvégén, akkor jó lesz a közérzeted hétfőn. A mértéktartás most az egészséged megőrzésének záloga. A folytatásban a munkád eredménye pénzben is mérhető lesz. A hét közepén legyél nagyon óvatos a közlekedésben! Mindig legyél jelen! Ne kalandozzon el a gondolatod! így nem lesz bajod. A hétvégén a családod igényelni fogja a társaságodat. Ne csak testben legyél velük! Találjatok ki valami vidám programot! Pl. menjetek ki az állatkertbe, vagy egy vadas parkba, vagy a medvefarmra! És etessétek az állatokat! Bak (XII. 22. - I. 20.): Egészen fel leszel dobódva hétfőn. Jusson időd magadra, és azokra a dolgokra, amiket igazán szeretsz! Lehet ez egy séta a gyem­ekeddel, vagy a pároddal. Esetleg a kerted, növényeid rendezgetése. Két dologra vigyázz a hét folyamán. Az egyik, hogy régi témákon ne rágódj! Biztos lehetsz benne, hogy nagy lesz a kísértés, hogy ismét elkezdj keseregni. De fogadd meg a tanácsot, és ne tedd! A másik, hogy vigyázz a pénzedre, és minden értékedre! Meggondoltan költs, és tedd biztonságos helyre a pénztárcádat! A hétvégén mozdulj ki! Kirándulj, vagy utazz el! Vízöntő (I. 21. - DL 19.): Ha van párod, akkor vele nem lesz könnyű. Most a szokottnál is TM ingerlékenyebb lesz. Legyél vele gyengéd, és film megértő! Ha ellenkezel, az csak olaj a tűzre. A folytatásban okosan, diplomatikusan fogalmazz! Vigyázz, hogy ne árulj el rád bízott tikokat! Mindig számolj tízig, mielőtt kinyitod a szádat! A hét közepén konfliktusod támadhat a pároddal, vagy egy hozzád közel álló személlyel. Ne adj ürügyet a vitára, de ha kell, védd meg magad! Ne hagyd, hogy méltatlanul bánjon veled a másik! A hétvégén pihend ki magad! Egy jó fürdőben áztasd ki az egész héten összegyűlt feszültséget!... Halak (II. 20. - III. 20.): Olyan élmények várnak rád, ami teljesen elvarázsol, és kikapcsol, így könnyebb lesz a munkát felvenned másnap. A hét közepén arra kell számítanod, hogy valaki visszatér a múltadból. Ő olyan emlékeket, és érzéseket éleszt fel, amik összezavarhatnak. Főleg, ha van azóta új kapcsolatod. Jó lenne, ha valakivel megbeszélhetnéd ezt. De ne a pároddal! Nagy jelentősége van annak, hogy mit lépsz most. A hétvégén nagyon erősnek, és öntudatosnak fogod érezni magad. Igazad van, ha azt gondolod, hogy körülötted forog a világ. Vagyis, ha tejól vagy, akkor a többiek is... k

Next