Élelmezési ipar, 1955 (5. évfolyam, 1-12. szám)
1955-01-01 / 1. szám
fffjjfp*'*'1 Oldal Karácsony Dezső—Pentz Lipót: Újabb elméleti és gyakorlati vizsgálatok a fondant kandírozási és tárolási körülményeiről .......................... 236 dr. Hajdú Imre: Pipereszappanok nehézfém okozta elváltozásai . .. ....................................... 245 dr. Bukóczáné, dr. Bárán Mária: .összehasonlító kísérletek kristályos karotin előállítására ...................................................... 248 Körmendy László: Milyen tényezők befolyásolják a hús vízfelvevő és víztartóképességét ..................... 252, 283 Szabó Kálmán: Készételek mennyiségi és minőségi ellenőrzésének, valamint zsírtartalmuk meghatározásának kivitele sorozatvizsgálatban az Üzemélelmezési Igazgatóság laboratóriumában 257, 265 Angyal György: A magyar vitaminológia soron következő feladatai ................ 261 Vavrinecz Gábor: Adalékok a szacaróz fizikai kémiájához 270, 300 tír. Takács János: A húsipari bélelőkészítés kérdése ................. 275 dr. Lőrincz Ferenc: A húsipari bél tartósításának néhány kérdése 279 Kövér Jánosnié—Kiszed Józsefné—Simek Ferencnél Riboflavin meghatározása élelmiszerekben .. 287 dr. Csaba Lajos—Szűcs Béláné: Hőkezeléssel tartósított élelmiszerkészítmények mikroflórája ........................................... 293 dr. Hunkár Béla: Újabb eljárás a tej tompítottságának meghatározására ...................................................... 304 Gál István—Gombkötő Géza: Kristályos kapszaicin előállítása ..................... 313 Gál Ilona: Vizsgálatok a sertéspata hasznosítására .... 314 dr. Barta György: Egy komlómegtakarítási* eljárás spektrofotométeres kiértékelése ....................................... 317 dr. Fekete László—Korpácsi István: Édescsillagfürt táplálóértékének biológiai vizsgálata .......................................................... 321 Csiszár József ............................ 325 Spanyár Pál—Kévér Jámosné—dr. Kiszel Józsefné: Polarolgráfiás eredmények kiértékelési módszerei .................................................................... 326 Angyal György 3, 156, 261 dr. Barta György 52, 317 dr. Benedek László 202 dr. Bukoszáné, dr. Bárán Mária 248 dr. Csiba Lajos 293 Enyedi László 138 Erőssné, dr. Tárczy Eleonóra, 219 dr. Falvai Alfréd 71 Farkas Imre 29 dr. Fekete László 89, 321 Gál Ilona 314 Gál István 313 dr. Gáti Ferenc 92, 110 dr. Gartner Károly 161 Gerő György 129 Gombkötő Géza 313 Görgényi Frigyes 1 Grassek Miklós 105 dr. Hajdú Imre 245 Hargittay Emil 229 Hubina István 193 dr. Hunkár Béla 304 Inczédi Anna 177 Kanics Miklós 146 Karácsony Dezső 19, 45, 286 Oldal Szőke Sándor—Szalai Lajos: Kísérlet az élesztő aktiválási eljárás hazai alkalmazására ................................................... 333 Rutz Vaszilij—Kutz Vaszilijné: Metilalkohol mennyiségi meghatározása fukszinnal ...................................... 338 Körmendi László: Milyen tényezők befolyásolják a hús vízfelvevő és víztartó képességét. III..................... 345 Szabados Antal: A halhús által okozott mérgezésekről ......... 349 Bárán Mária: Kísérletek a terpentin gyantásodásának megakadályozására ................................................ 351 Dr. Koltráisz József: Szénsavtartalmú italok szénsavmentesítése centrifugálással. .......................................... . • 356 Dr. Holló János—dr. Tóth Jenő—Gál István: Kísérletek a burgonya optimális tárolási körülményeinek megállapítására ..................... 359 Szalai Lajos: A Pekár-próba kritikai vizsgálata éshelyettesítésének lehetősége műszeres mérésekkel 360 Kota Rezső—Zukál Endre: Szerves savak vassalképzett komplexeinek vizsgálata ...................................■■■................. 365 Kövér Jánosnié—dr. Kiszel Józsefné— Simek Ferencnél Tiamin meghatározása élelmiszerekben .... 370 Peli Antal—Simek Ferenc: Tápközeg sótartalmának hatása a vadélesztők szaporodására................................................. 374 Tomka Gábor: összehasonlító vizsgálatok az „elkülönített" tejszínérlelési eljárással ............................. 378 Várdy Pál: Trifeniltetrazóniumi klorid alkalmazása élelmiszerek élő és EZ Csíraszámának meghatározására ............................................................ 380 Széchényi Lászlóné : Kénsav-meghatározási módszerek összehasonlítása .......................................................... 383 Csiszár József munkásságáról ................................ 384 A Szakszervezet Elnökségének határozata a munkaverseny nyilvános ellenőrzésével kapcsolatban .................................................................336 A Kaposvári Cukorgyár MITE-csoportjának munkája ........... 388 dr. Karácsonyi László 229 Kardos Ernő 34 Kévér Jánosné 287 Kiiszel Józsefné 287 Kismarton Károly 165 Kolta Rezső 24, 113 Korbonits András 83 Korpáczy István 89, 321 Kottász József 179 Kovács Ferenc 116 Körmendy László 252, 283 Körösi László 29 Kralovánszki II. Pál 127 Krausz József 146 Láisztity Radomir 189 dr. Lapincz Ferenc 116, 279 Maczelka László 199 Nyeste László 148 Nyilas Imre 148 Pentz Lipót 45, 236 Poros Tamás 65 Proszt Gizella 6, 41, 124 Ravasz László 138 Sándy Emil 234 Simek Ferencné 287 Spanyár Pál 72, 155 Surány Pál 101 Szabó Imre 14, 77, 226 Szabó Kálmán 252, 265 ifj. dr. Szabó Zoltán 175 Számos Gyula 148 Szenes Endréné 2 dr. Szeredi Ida 116 Széchenyi Lászlóné 121 Széplaki Miklós 61 Szűcs Béláné 293 dr. Takács János 275 dr. Telegdy-Kováts László 194 Tengerdy Róbert 148 Török Gábor 34 Vajda Ödön 99 Vas Károly 6, 41, 124 Vavrinecz Gábor 150, 270, 300 Vámosné, dr. Vigyázó Lilly 132 Váróczy Piroska 156 Vukov Konstantin 150 Zelenyánszky Erzsébet 215 Lukál Endre 24, 113, 183, 209 Felelős szerkesztő: Maczelka László. — Felelős kiadó: Solt Sándor. Kiadja: Műszaki Könyvkiadó, Budapest, V., Bajcsy-Zsilinszky út 22. 4355. — Szikra Lapnyomda, Budapest, VIII., Rökk Szilárd utca 6. szám. — Felelős vezető: Kulcsár Mihály.