Élelmezési Ipar, 1971 (25. évfolyam, 1-12. szám)

1971-01-01 / 1. szám

élelmezési ipar A MAGYAR ÉLELMEZÉSI PA­RI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET KÖZPONTI LAPJA TARTALOM Dimény Imre: Újévi köszöntő ........................................................... 1 Gergely István: Élelmiszertermelés és minőségvédelem .. .. 2 Szczesniak Alina Surmacka (USA): Élelmiszerek állaga .. .. 8 Hegedűs Mihály és Telegdy Kováts Magda: Mikrobiológiai vita­minmeghatározások kiértékelési problémái.......................... 13 Zackel Erna, Erdélyi Lajosné és Bognár Vioné: Penészgomba eredetű pektinbontó enzimkészítmények alkalmazása gyü­mölcslevek előállításánál .......................... 16 Bálint Lajos: Fehérjepótló takarmány előállításának lehetősége a cukoriparban ........................................................................... 20 Ver­zár Gyula: A beruházás gazdaságossági számításának új módszere (II. rész)........................................................................... 22 Almási Elemér: A III. Nemzetközi Élelmiszertudományi és Technológiai Kongresszus ........................................................... 28 Referátumok tudományos kollokviumi előadásokról.................. 31 Élelmiszeripari gépszemle (Lugosi Jenő) .................................. 32 Lapszemle .............................................................................................B-3. СОДЕРЖАНИЕ И. Дименъ, министер, Новогоднее приветствие........................... 1 И. Гергей: Защита качества пищевых продуктов......................... 2 А. Счесниак: Текстура пищевых продуктов.................................... 8 М. Хегедюш и М. Телегди-Коватш: Проблемы оценки резуль­татов определения витаминов микробиологическим путем 13 Е. Зацкел, Л. Ердеи и В. Богнар: Использование пектино-рас­щепляющих энзимов при производстве фруктовых соков . 16 Л. Балинт: Составление кормов возмещающих белки ............. 20 Дь. Верзар: Новые методы расчета экономичности капиталь­ных вложений (часть 11)................................................................ 22 Е. Алмаши: III Международный Конгресс пищевой науки (Вашингтон)......................................................................................... 28 INHALT Minister I. Dimény: Neujahrsgruss.................................................. 1 I. Gergely: Qualitätsschutz von Lebensmitteln........................ 2 A. S. Szczesniak (USA): Textur der Lebensmittel .................. 8 M. Hegedűs und M. Telegdy Kováts: Auswertungsprobleme der mikrobiologischen Vitaminbestimmung.................................. 13 E. Zackel, L. Erdélyi und V. Bognár: Anwendung von pektoly­tischen Enzympräparaten bei Herstellung von Fruchtsäften 16 L. Bálint: Herstellung von zur Eiweissersetzung dienenden Futter................................. .......................................................... 20 Gy. Verzdr: Eine neue Methode der Wirtschaftlichkeitsberech­nung von Investitionen (II. Teil) .......................................... 22 E. Almási: III. Internationaler Kongress der Lebensmittel­wissenschaft und Technologie .................................................. 23 CONTENTS Minister I. Dimény: New-Year Greetings .................................. 1 I. Gergely: Protection of Quality in Food Products.................. 2 A. S. Szczesniak (USA): Texture of Foods.................................. 8 M. Hegedűs and M. Telegdy Kováts: Evaluation Problems of Microbiological Determinations of Vitamins.......................... 13 E. Zackel, L. Erdélyi and V. Bognár: Use of Pectolytic Enzymes in Fruit Juice Production ........................................................... 16 L. Bálint: Fodder Substituting Protein-Feeds .......................... 20 Gy. Verzdr: A New Method for the Calculation of Investment Economy (Part II.)........................................................................... 22 E. Almási: Illrd International Congress for Food Science and Technology .......................................... 28 Terjeszti a Magyar Posta. Előfizethető a Posta Központi Hírlap Irodánál, (Buda­pest V., József nádor tér 1. Telefon: 180-850) vagy bármely postahivatalnál. Előfizetési díj: 72,— Ft (egész évre), egyes szám ára: 6,— Ft. Csekkszámla­szám: egyéni 61.217, közületi 61.066 vagy átutalás az MNB 8. sz. folyószámlájára. A folyóirat külföldre előfizethető: „Kultúra" P. I. B. 149. Budapest 62 71.1., 13636 Révai Nyomda. Budapest V., Vadász utca 16. F. V.: Povárny Jenő. Index: 25.241 Szerkeszti a szerkesztő bizottság: Vajda Ödön dr. szerkesztő Kardos Ernő dr. szerkesztő-h. Ganger György Gerő György Kapás László Lugosi Jenő Szende László Szilágyi József ♦ Szerkesztőség: Budapest V., Városház u. 9—11 Telefon: 187-355 * Felelős kiadó: Sala Sándor igazgató Kiadja: a Lapkiadó Vállalat, Telefon: 221-293 Budapest VII., Lenin krt. 9—11 Megjelenik havonta

Next