Magyar Sütők Lapja, 1926 (24. évfolyam, 1-24. szám)

1926-01-01 / 1. szám

6 MAGYAR SÜTŐK LAPJA Nagyságos STEINER GYULA­ ­ szerkesztő urnak, Budapest. Elsősorban gratulálnom kell­­ek. szerkesztő Urnak, hogy erre a jó ötletre rájött és erős mozgalmat indít a szavazólapot­ka!. Sajnos azon­ban 4.000 magyar sütő közül nem mindegyik járatja le lapját, pedig rájövünk, hogy milyen fontos ez a szaklap. Ha­bár én nem vagyok azon, hogy a nyilvá­nosság előtt szerepeljek, de az Ön utolsó vezér­cikke „Ez így nem maradhat “ És Lipták Pál váczi kartársunk levele késztetett arra, hogy én is elpanaszoljam bajomat, habár tudom, hogy nekünk kissebb sütőknek egyforma bajunk van. Legnagyobb bajunk az, hogy saját műhelyünk­ben erős kötéllel vagyunk megkötve és ezt a kötelet a hatóság rakta ránk. Tudtommal sok van, ahol a hatóság nem veszi olyan szigorúan a kihágásokat. És itt van a baj, mert ha kezdettől fogva mindenhol oly szigorúan büntettek volna, mint például nálunk Győrben, akkor udom már ré­gen a többiek is azt kiabálták volna, hogy „Ez így nem maradhat.“ Ez után kérem fel azokat a kartársakat is, akik eddig oly szerencsések voltak, hogy még nem büntették meg őket, azok is szavazzanak a 4 ik pontra, vagyis: A sütőmester minden ide­gen munkaerő igénybevétele nélkül bármikor meg­kezdhesse az előmunkálatokat. A többire borítsunk fekete fátyolt. Mi sütők mindnyájan tudjuk, hogy a m­i vi­szonyok mellett milyen nehéz rendes és egész­séges süteményt előállítani. Most úgy veszem észre már azok is kezdenek erre rájönni, akik eddig a kisebbeket kinevették de azt mondja a közmondás: „ne örülj, ha a szomszédodnak a háza ég “ Már úgy látszik kezd másé is égni. Most már itt volna az ideje annak, hogy összefogjunk és mindnyájunknak azt kellene kiáltani „Ez így nem maradhat. Maradok szerkesztő urnak igaz hive FISCHER VILMOS sütőmester, Győr. Fiatalabb sütőmester, gát önállósítani akarja és 150—200 mil­ió K. felet rendel­kezik, nagyszerű egzisztenciát biztosíthat magának. Szives megkereséseket „Jó Uzlettárs“ fén­yére a kiadó­ rivatalb­a kérek. RECEPTEK: Albert-keksz: 6 kg. liszt, 1 kg. vaj, V, kg. cukor, 40 gr. ammonium, 40 gr. natron, 20 gr. borkősav és 2 liter tej. Albert-keksz: 10 kg. liszt, 1 kg. vaj, 12 kg. disznó­zsír, 1 kg cukor, 1/1 kg. szirup, 50 gr. ammonium, 50 gr. nátron, 3 liter tej és 25 gr. borkősav. Albert-keksz: 24 kg liszt, 6 kg. cukor, 1­70 kg. vaj, citrom­olaj, 3 liter tej és 150 gr. ammonium. Albert-keksz: 25 kg. liszt, 2 kg. burgonyaliszt, 4 kg vaj, 4 kg. cukor, 175 gr. am­monium, 80 gr. nátron, 7 liter tej, vanillia, 40 gr. borkősav. Albert-keksz: 50 kg. liszt, 10­70 kg. cukor, 7 kg. vaj, 13 liter tej, 500 gr. nátron, 250 gr. borkősav BOLDOG ÚJ ÉVET kíván minden kartársnak HIRSCH ZSIGMOND a Magyar Sütők Országos Szövetségének elnöke. Szavazzunk! Szavazzunk! Most már harmadizben közöljük lapunkban azt a szavazólapot, melyet minden kartársnak alá kellene írni, hogy tisztán lássuk, hogy tulajdonképpen mit kiván a sütőmesterek többsége : 1. A mai helyzet fentartását. 2. A mai helyzet fentartása mellett a dagasztás az előmunkálatokba számítódjék. 3. Vidéken a 3, illetve a fővárosban a 4 órai munkaker­dést. 4. A sütőmester minden idegen munkaerő igénybe­vétele nélkül bármikor megkezdhesse az előmunkála­tokat. Ismét felhívjuk azokat a kartársakat, akik idáig még nem tették, hogy írják alá és küldjék be a lap borítékán közzétett szavazólapot. E hó 20.-án lezárjuk a szavazást, melynek ered­ményétől függ, hogy mely álláspontot fogja képviselni a Magyar Sütők Lapja és a Magyar Sütők Orszá­gos Szövetsége. Felháborító, hogy milyen közömbösséggel viseltet­nek sütők saját ügyeik iránt, különben a munkakez­dési ügyben, mikor mindenki tudja, hogy exisztenciá­­jukat veszélyezteti ez a tisztázatlan kérdés. Kétszer küldtük ki lapunkat 3.000 példányban és mai napig vártunk, hogy lássuk, mit akarnak tulajdon­képpen a sütők. Sírni és jajgatni eleget hallunk, de­ H­ÍREK Szerkesztőségünk és kiadóhivatalunk: Baross tér 15 sz. alatt 9­5-ig tart hivatalos órákat.

Next