Magyar Sütők Lapja, 1926 (24. évfolyam, 1-24. szám)
1926-01-01 / 1. szám
6 MAGYAR SÜTŐK LAPJA Nagyságos STEINER GYULA szerkesztő urnak, Budapest. Elsősorban gratulálnom kellek. szerkesztő Urnak, hogy erre a jó ötletre rájött és erős mozgalmat indít a szavazólapotka!. Sajnos azonban 4.000 magyar sütő közül nem mindegyik járatja le lapját, pedig rájövünk, hogy milyen fontos ez a szaklap. Habár én nem vagyok azon, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljek, de az Ön utolsó vezércikke „Ez így nem maradhat “ És Lipták Pál váczi kartársunk levele késztetett arra, hogy én is elpanaszoljam bajomat, habár tudom, hogy nekünk kissebb sütőknek egyforma bajunk van. Legnagyobb bajunk az, hogy saját műhelyünkben erős kötéllel vagyunk megkötve és ezt a kötelet a hatóság rakta ránk. Tudtommal sok van, ahol a hatóság nem veszi olyan szigorúan a kihágásokat. És itt van a baj, mert ha kezdettől fogva mindenhol oly szigorúan büntettek volna, mint például nálunk Győrben, akkor udom már régen a többiek is azt kiabálták volna, hogy „Ez így nem maradhat.“ Ez után kérem fel azokat a kartársakat is, akik eddig oly szerencsések voltak, hogy még nem büntették meg őket, azok is szavazzanak a 4 ik pontra, vagyis: A sütőmester minden idegen munkaerő igénybevétele nélkül bármikor megkezdhesse az előmunkálatokat. A többire borítsunk fekete fátyolt. Mi sütők mindnyájan tudjuk, hogy a mi viszonyok mellett milyen nehéz rendes és egészséges süteményt előállítani. Most úgy veszem észre már azok is kezdenek erre rájönni, akik eddig a kisebbeket kinevették de azt mondja a közmondás: „ne örülj, ha a szomszédodnak a háza ég “ Már úgy látszik kezd másé is égni. Most már itt volna az ideje annak, hogy összefogjunk és mindnyájunknak azt kellene kiáltani „Ez így nem maradhat. Maradok szerkesztő urnak igaz hive FISCHER VILMOS sütőmester, Győr. Fiatalabb sütőmester, gát önállósítani akarja és 150—200 milió K. felet rendelkezik, nagyszerű egzisztenciát biztosíthat magának. Szives megkereséseket „Jó Uzlettárs“ fényére a kiadó rivatalba kérek. RECEPTEK: Albert-keksz: 6 kg. liszt, 1 kg. vaj, V, kg. cukor, 40 gr. ammonium, 40 gr. natron, 20 gr. borkősav és 2 liter tej. Albert-keksz: 10 kg. liszt, 1 kg. vaj, 12 kg. disznózsír, 1 kg cukor, 1/1 kg. szirup, 50 gr. ammonium, 50 gr. nátron, 3 liter tej és 25 gr. borkősav. Albert-keksz: 24 kg liszt, 6 kg. cukor, 170 kg. vaj, citromolaj, 3 liter tej és 150 gr. ammonium. Albert-keksz: 25 kg. liszt, 2 kg. burgonyaliszt, 4 kg vaj, 4 kg. cukor, 175 gr. ammonium, 80 gr. nátron, 7 liter tej, vanillia, 40 gr. borkősav. Albert-keksz: 50 kg. liszt, 1070 kg. cukor, 7 kg. vaj, 13 liter tej, 500 gr. nátron, 250 gr. borkősav BOLDOG ÚJ ÉVET kíván minden kartársnak HIRSCH ZSIGMOND a Magyar Sütők Országos Szövetségének elnöke. Szavazzunk! Szavazzunk! Most már harmadizben közöljük lapunkban azt a szavazólapot, melyet minden kartársnak alá kellene írni, hogy tisztán lássuk, hogy tulajdonképpen mit kiván a sütőmesterek többsége : 1. A mai helyzet fentartását. 2. A mai helyzet fentartása mellett a dagasztás az előmunkálatokba számítódjék. 3. Vidéken a 3, illetve a fővárosban a 4 órai munkakerdést. 4. A sütőmester minden idegen munkaerő igénybevétele nélkül bármikor megkezdhesse az előmunkálatokat. Ismét felhívjuk azokat a kartársakat, akik idáig még nem tették, hogy írják alá és küldjék be a lap borítékán közzétett szavazólapot. E hó 20.-án lezárjuk a szavazást, melynek eredményétől függ, hogy mely álláspontot fogja képviselni a Magyar Sütők Lapja és a Magyar Sütők Országos Szövetsége. Felháborító, hogy milyen közömbösséggel viseltetnek sütők saját ügyeik iránt, különben a munkakezdési ügyben, mikor mindenki tudja, hogy exisztenciájukat veszélyezteti ez a tisztázatlan kérdés. Kétszer küldtük ki lapunkat 3.000 példányban és mai napig vártunk, hogy lássuk, mit akarnak tulajdonképpen a sütők. Sírni és jajgatni eleget hallunk, de HÍREK Szerkesztőségünk és kiadóhivatalunk: Baross tér 15 sz. alatt 95-ig tart hivatalos órákat.