Magyar Sütők Lapja, 1929 (27. évfolyam, 1-24. szám)

1929-01-01 / 1. szám

8 Tanulmányúton A panaszok és sirámok korszakát éli a sütőipar és talán soha annyi panasz n­em me­rült fel a sütőiparban, mint ma. A bajok sza­porodása természetesen maga után vonja azt, hogy az arra hivatott szervezet erősebben fog­jon hozzá ahhoz az akcióhoz, amelynek célja az iparban megszüntetni mindazokat a szülő­­okokat, amelyekből a panaszok származnak. Az országos szövetséghez, valamint a szaklaphoz is tömegesen érkeznek levelek, mindmegannyi különböző sérelmet tartalmaz. Ezek között sok olyan van, amelyeknek orvos­lásához szükséges, hogy a helyi viszonyok is­meretével tisztában legyünk. Amint az orvos sem tudja betegét a tá­volból meggyógyítani, éppen így van ez az iparban felmerülő bajok orvoslásánál is. Lapunk munkatársa, segédszerkesztőnk, Steiner László, aki a Magyar Sütők Országos Szövetségének titkára is, januártól kezdve sorra látogatja a vidéki városokat, hogy sze­mélyesen győződjön meg azokról a panaszok­ról és sérelmekről, amelyeket írásban terjesz­tettek eddig elő. Szerzett tapasztalatairól „Ta­nulmányúton“ cím alatt cikksorozatban fog beszámolni. A városok látogatása függ a panaszok be­érkezésének sorrendjétől, valamint a sérelmek­et orvoslásának fontosságától. Az utazásokat a szaklapban lehetőség szerint előre közölni fogjuk. Munkatársunk első útja Nagykanizsára fog vezetni, ahonnan felkértek bennünket, hogy a nagykanizsai sütők megszervezése ér­dekében tegyük meg a szükséges lépéseket. Reméljük, hogy ezek a vidéki látogatások oda fognak vezetni, hogy a sütőipar általános bajai, valamint az egyes sérelmek is meg fog­ják találni a szükséges orvoslást. /WWWWvvWwVvWvvvWWvwvWVvvv 5ü£ősz£rájk és a községi üzemek „A képviselőház most foglalkozott a sütő­ipari törvény módosításával, — írja a „Ma­gyar Húsiparosok Lapja“ — melynek lényege az volt, hogy a sütőipari munkát ezután ko­rábban lehessen kezdeni, amit a Ház a szociál­demokraták szavazatával szemben egyhan­gúan meg is szavazott. Vita csak akörül tá­madt, hogy a süteménykihordás mikor kez­dődjék. Itt az érdekelt sütőiparosok azt köve­telték, hogy maradjon meg az eddigi hétórai kezdet, míg egyéb érdekeltségek félórával ko­rábbi kezdetet akartak megállapíttatni. A tör­vényhozás a két ellentétes álláspontot végül is háromnegyed hét órai kezdet megállapításá­val egyeztette össze, vagyis a kecske is jólla­kott és a káposzta is megmaradt s ebbe a meg­oldásba végül az érdekeltek is belenyugodtak s így az egész ügy el is intéződött. Hogy most mégis szóvátesszü­k, annak oka néhány, az ügy lényegétől független kísérőjelenség, amelyet nem hagyhatunk szó nélkül. A sütőiparosok ugyanis a hét órai kez­désért folytatott harcaikban olyan határozatot hoztak, hogy ha álláspontjukat nem honorál­ják, egyszerűen beszüntetik a fehérsütemény sütését, vagyis magyarul péksztrájkot ren­deznek. Ez a határozat feltűnő formában be­került a napisajtóba is, ahol a nagyközönség ugyan nem, de a községi üzemek és pártfogóik nyilván annál nagyobb örömmel olvasták, hi­szen tetszetősebb és jobb érvet nem is kaphat­tak volna az üzem szükségessége mellett, mint azt, hogy kell lennie­­ egy olyan szervnek, amely a közönség süteménnyel való ellátását az ilyen sztrájkelhetőségiekkel szemben is biz­tosítja. Mi nem óhajtunk itt a sütőiparostársaink Steiner László: MAGYAR SÜTŐK LAPJA

Next