Magyar Sütők Lapja, 1935 (33. évfolyam, 1-24. szám)

1935-07-01 / 13. szám

4. oldal MAGYAR SÜTÖK LAPJA 1935. július 1 . . De tény az is, hogy ezen eljárás, amely szerint a magot héjjával együtt dolgozzák fel, semmiesetre sem nevezhető helyesnek. Felesleges a magnak a tápérték­kel nem bíró külső részét (lásd 2. ábra) is felhasználni, miután ez a gyomrot csak megterheli, a gyomornak és a beleknek felesleges munkát ad. És ezt nevezik a jövő kenyerének? Akkor már célszerűbbnek tartjuk a Steinmetz-e­l­já­rást, amely nedvesítési eljárás útján egyszerűen lehá­mozza a gabonáról a külső hártyát és ilyenformán meg­menti a gabonaneműk legértékesebb és legfontosabb részét a kenyérnek, amely a jelenlegi­ őrlési rendszer mellett a korpában marad és ezt a természet által az emberiségnek szánt drága kincset csodák­ csodájára, nálunk csak állatetetésre használják fel. Gömbös Gyula miniszterelnök reformtörekvéseiben egész bizonyos, hogy a közélelmezésről is szó lesz. Megoldást fog nyerni a sütőipari munkakezdés régen vajúdó kérdése, de a 48 órás munkahét is, amely dönté­sek fontos hatással lesznek a kenyérgyártásra is. Fontos lesz azonkívül a lisztmárkázás bevezetése és a liszttípusok számának csökkentése, amelyet a Ma­gyar Sütők Országos Szövetsége már évek óta sürget. Az utóbbi kérdéseknél hivatalból is­­el kellene dön­teni, hogy milyen kenyereket tartanak az illetékesek a legalkalmasabbnak a lakosság közegészsége és az új nemzedék életerejének fokozása érdekében. Ebben a kérdésben természetesen szem előtt kell tartani, hogy a lakosság a legjobb és a legolcsóbb kenyérhez jusson. Ezen alkalommal felhívjuk a kormány figyelmét két kitűnő magyar tudós megállapítására, akik háziállato­kon folytatott kísérletek útján megdönthetetlenül ki­mutatták, hogy milyen hatással van az emberi szerve­zetre a búzával és a rozzsal való táplálkozás. A nemzetközi hírnevű magyar élettani tudósok, dr. Weiser István és dr. Zaitschek Artur tanárok ebben a kérdésben igen fontos és megdönthetetlen megállapí­tásokra jutottak éspedig arra, hogy a kizárólag bú­zával való táplálkozás fáradttá és bágyadttá teszi a kísérleti állatokat, míg a rozzsal való táplálkozás az állatokat erősebbé és mozgékonyabbá teszi, de a vér­mérsékletükben is nagy előnyök mutatkoznak és ha­tása a nemi szervekre is lényegesen nagyobb volt, mint a búzával, vagy a keverékekkel etetett állatoknál. Ha ezek a kísérletek az emberi szervezetnél is olyan hatásokat fognak kimutatni, mint a háziállatoknál, ak­kor a kormánynak könnyű lesz két irányban fontos döntést hoznia. Elsősorban könnyű lesz a kenyér olcsóbbításának kérdését megoldani, de rendeződni fog az eddig oly sok fejtörést okozott „egyke“ kérdése is, különösen ak­kor, ha a reformkormány orvosolni fogja mindazokat a jogos sérelmeket, amelyek eddig a polgárság meg­elégedését és nyugodt életét — mint az egyke két alapfeltételét­­— inkább visszaszorították, mint előmoz­dították. Mindezekből úgy látszik, hogy a kormánynak végre módjában lesz döntenie abban a kérdésben, hogy mi­lyen legyen a jövő kenyere. Meggyőződésünk szerint ezzel szorosan összefügg nemzetünk fejlődése és jö­vője. Nincs többé svábbogár a sütödében! ÚJ CÍM! Minden pékmester meggyőződ­hetett arról, hogy a legjobb, leg­hatásosabb és legbiztosabb sváb­­rerszli és féregirtó a REXIT rovarirtószer Ne kísérletezzen biz­onytalan szerekkel! Tegyen próba, rendelést és győződjön meg Ön is arról, hogy csak az általunk gyártott, sz­ászázalékos biztos hatású REX ROVARIRTÓSZER pusztítja ki teljesen sütödéjé­ből a svábbogarakat. Budapesten és környékén elvál­­lajuk üzemének karbantartását, olcsón, felelősségnél! „REX-MEX» VÁLLALAT VEGYI MŰVEK Budapest, VII., Dob­ utca 2. Telefonhívó: 34-8-47­4 A buzaszem A rozsszem hámozatlan hámozott hámozatlan hámozott A buzaszemről lehántolt burok. Egy buzaszem külső részének keresztmetszete.

Next