Magyar Sütők Lapja, 1937 (35. évfolyam, 1-24. szám)

1937-01-01 / 1. szám

1937. január 1. MAGYAR SÜTŐK LAPJA 5. oldal „Printen Ein- und Verkaufsgenossenschaft Aachener Bäckermeister A Magyar Sütők Lapja már 35 év óta figyel­mezteti állandóan a magyar sütőiparosokat, hogy üzleteiket modernizálják és újabb és újabb fajta süteményeket hozzanak forgalomba, mert azok a sütők, akik a mai haladó kor mellett csö­könyösen kitartanak a kenyér és a vizeszsemlye készítésénél, sajnos, lassanként el fognak tűnni. Állandóan külföldi példákra mutattunk és azok a sütők, akik lapunkat olvassák és tanítá­sainkat magukévá teszik, egészen bizonyosan to­vább tudják magukat felszínen tartani, sőt bizo­nyos anyagi eredményt is fel tudnak mutatni. Ebben az ügyben ismé­t a német kartársak ú­ttörő munkájára kell hivatkoznunk. Németország majdnem minden nagyobb városának meg­van a saját ipari különlegessége, melynek nemcsak bel­földi fogyasztását, hanem a külföldre való szállí­tását is forszírozzák. Egy országnak sincs annyi kenyérkülönlegessége, mint Németországnak, amely annyira kifejlődött, hogy a hatóságoknak már rendeleti úton kellett beavatkoznak. Az utóbbi időben különleges kenyereket csak ható­sági engedéllyel szabad gyártani és forgalomba hozni. Miután azonban a kisebb üzemeknek nem érdemes különlegességek gyártásával foglal­kozni, a nagyobb városokban megalakultak a sütők speciális kenyérüzemei, ahol központosítva gyártják ezeket a különlegességeket és azokat a testületi tagok árusítják. De nemcsak a kenyér különlegességeknél van ez így, hanem — miután Németországban a sütők legnagyobb része egy­úttal tanult cukrász is —, ugyanilyen módon hoznak forgalomba cukrász- és m­ézeskalácsos­­különlegességeket is. Van „nürnbergi mézeskalács­", „lübecki marci­pán“, „liegnitzi bomba“, „frankfurti ka­kas­“, „augsburgi szőrös majom“ stb., stb. Aachen városának is van egy sajátságos mé­­zeskalács-külö­nlegessége,­­amely Aachener-Prin­ze“ név alatt kerül forgalomba. Ennek gyártása ,az utóbbi időben annyira fejlődött­, hogy az aacheni sütőmesterek fenti elvből kiindulva a Printe előállítására és forgalomba hozatalára gyártási és értékesítési szövetkezetet alapítottak, amely „Printen Ein- und Verkaufsgenossensch­aft Aachener Bäckermeister“ néven működik. Pom­pás reklámmal dolgozik ez a szövetkezet és árui­kat ízléses csomagolásban hozzák forgalomba. A Magyar Sütők Országos Szövetsége éppen az aacheni sütök propagandája után lett figyel­me­s az aacheni különlegességre. Mintát és recep­tet k­é­rt, hogy ezt a magyar sütőtársadalom ré­szére nyilvánosságra hozza. Meg is kaptuk a mintaküldeményt, amely kitűnőnek bizonyult. Sajnos, azonban az aacheni Printen szövetkezet arról értesítette a szövetséget, hogy fenti elneve­zéssel tilos ezeket a süteményfajtákat forgalk­om­­bathiozni és ezért nem küldhetnek receptet. Azon­ban felkérték a szövetséget, hogy a magyar sü­tők figyelmét igyekezzünk felhívni a Printe áru­sítására, mely 10, 12­0 1 kilós csomagolásban tör­ténik. Borshoz, teához és kávéhoz nagyon ízletes. Miután a Printe főleg­ a méziestésztához hason­lít, de cukorral készül, csak azok a sütök állít­hatják itt nálunk Magyarországon elő, akik cuk­­rásziparigazollvánnyal is bírnak, az árusítás azon­ban kiskereskedői iparigazolvány mellett meg van engedve. Aacheni Printe elnevezés alatt azonban nálunk senkinek sem szabad saját ké­szítményeként forgalomba hoznia. Fenti fejtegetéseinket nem azért tesszük közzé, mintha jogtalan elsajátításra akarnánk buzdítani olvasóinkat má­si ország sütőinek védett vívmá­nyaival szemben, csak az összetartás eredményes munkájára akarjuk mindenki figyelmét felhívni, de egyúttal arra is, hogy újdonságokkal fejlesz­­szék üzemüket, amely mindenesetre forgalmuk emelésére fog szolgálni. I SASHAb­RON Batthyány Ilona ucca 5 sz. alatt teljesen újjá­alakított kétkemencés pékség üzlet­­i helyiséggel, lakással és hozzátartozó összes­­ helyiségekkel azonnalra kiadó. Érdeklődni lehet: Dr. HALMOS JENŐ ügyvédnél.­­ Budapest, V., Fálk Miksa ucca 13. szám. BOLDOG UJ ÉVE LESZ, ha Pendor-t használ! Meglepő hatású. Jutányos áru sütőkor! — Bementve szállítom! MAROS PÁL oki. vegyészmérnök BUDAPEST, VI., VILMOS CSÁSZÁR ÚT 61

Next