Magyar Szesztermelő, 1932 (35. évfolyam, 1-12. szám)

TARTALOMJEGYZÉK Egyesületi és hivatalos közlemények. Oldal A mezőgazdasági szesztermelőkhöz................................................2, 7 Igazgatóválasztmányi gyűlések........................................... 2,29, 85 Közgyűlések..............................................................................................5. 31 Rendelet a motorszesz árának megállapítása tárgyában----- 7 Rendelet a borpárlat előállításának szabályozása tárgyában.. 8 Körrendelet a mezőg, szeszfőzdék kereseti adójának kivetéséről 32 Felhívás burgonya- és cukorrépavizsgálati minták beküldésére 67 A borpárlattermelés szabályozása....................................................... 78 Országos szesztermelői értekezlet ....................................................... 83 Jelentés az Egyesület 1931/32. évi működéséről........................ 96 Az 1932/33. évi szesztermelési keret megállapítása ................. 100 Cikkek, műszaki közlemények. Benedek László : A magyar cukorrépa cukortartalma 1931-ben 23 —■ Elektromágneses hullámok befolyása a növényi magvak­­ csírázására ...................................................... 40 — A csicsóka szeszipari feldolgozása........................................ 62 Breuer B. Armand : A biztosítási előbecslés szerepe az iparban, különösen a mezőgazdasági szeszgyárak szempontjából 48 Glaser Géza: Sürgősen segíteni kell a mezőgazdasági szesziparon 37 —• Forduló előtt a mezőgazdasági szeszipar helyzete___ 45 — A szünetelési kártalanítás kérdéséhez ............................... 53 Hérics-Tóth Jenő dr.: Burgonya és egyéb pépek savanyítása 14 — A malátázás és cukrosítás ....................................................... 21 — Adatok a magyar szeszgyártás történetéhez (Erdélyi János: Nemzeti Iparunk, 1843)........................................... 24 — Miként segíti a lengyel szeszmonopólium a mezőgazda­sági szeszgyárakat ........................................................................ 32 — Az Institut für Gährungsgewerbe beszámolója.............. 38 — A francia motorszesz újabb rendezése és egyéb motor­szeszviták.................. 46 — Az elhalt élesztők kimutatása metilenkékkel................. 48 — Alkalmas-e az aktív szén a tigersszesz kozmaolajmente­sítésére ?............................................................................................. 49­­— A termények gőzöléssel való feltárása............................... 55 — A szén és a mikológiai tudomány...................................... 57 — Az osztrák szeszipar 1931-ben................................. 61 — Az üzemmegindítás első teendői, tekintettel a malátára és az élesztőre................................................................................. 68 — Nyers vagy finomított szeszből készüljön-e az ecet ?.. 77 — Az aktív szenek.............................................................................. 89 — Az oxigén, azaz a légzés befolyása az élesztőélet vegy­tanára ................................................................................................. 98 Iványi István: Kazánkő képződése és eltávolítása................... 54 Molnár Dezső Géza: Néhány műfogásról......................................... 70 Rédly Gyula: Újévre................................................................................. 1 — A szeszkivitel ........... 13 — A mezőgazdasági szeszipar válságának okai................... 75 —■ Hérics-Tóth Jenő dr. nyugdíjba vonult .......................... 90 —­ Osztrovszky Antal dr. az Erjedéstani Állomás új vezetője 91 Szathmáry László dr.: A kunok itala (A búza.)............................. 39 Szilágyi Ernő: Újabb rendelkezések a benzin-szeszkeverékek­ről Franciaországban................................................................... 9 — Egyszerűsített módszer víztelen szesznek cefréből való közvetlen előállítására az azeotropikus eljárással.......... 15 — Ipari szeszgyártás Görögországban...................................... 38 — A szeszipar kilátásai a jövő kampányban........................ 68 — A motorszeszkérdés jelentősége.................................... 76, 33 Taxner Károly: Szeszesitalok rizsből................................................ 17 — A burgonya keményítőtartalma 1931-ben....................... 23 — Oligodinamikus sterilizálás....................................................... 24 — Az ecetes erjedés kémiája ....................................................... 61 — Az erjedési szénsav a hűtőiparban...................................... 63 — 1. sz. kérdés. H. M. Zirc......................................................... 72 — Felelet az 1. sz. kérdésre......................................................... 72 —• Tejsavas vagy kénsavas eljárással készítsünk-e élesztőt ? 89 — A diffúziós répacefrék rossz erjedése.................................. 9— Különfélék. Korányi Frigyes báró pénzügyminiszter. — Az ásványolaj­­termékek kincstári részesedésének felemelése. — Szesz­gyári tanfolyam .................................................................... 10 Újonnan engedélyezett mezőgazdasági szeszfőzdék.................... 18 Oldal Ecetmesteri tanfolyam ............................................................... 19 Mezőgazdasági szestermelők gyűlése Nyíregyházán .............. 25 Motorokban használt alkoholkeverékkel elért gyorsasági re­kord. — Egységes motorüzemanyagkeverék Német­országban. ■—■ Az alkoholtilalom megszüntetése Finn­országban ............................................................................ 26 M. kir. szeszgyárvezetői továbbképző tanfolyam.................. 34 A lengyel szeszipar 1930-ban — Új szeszadó. Jugoszláviában 36 Fából való cukor- és szeszgyártás.—Szellőztetőlap, élesztők és egyéb mikroorganizmusok tenyésztésénél. — Zimáz­­ban gazdagított élesztők. — Élesztőmoslék, mint élesztő­táplálék. — Jódtartalmú élesztő. — Tartós száraz élesz­tő. — Sütőélesztő termelése.—Citromsav erjesztéssel 41 Metán erjesztéssel. — Motorszeszvita. — Adatok a prágai szeszértékesítő egyesület jelentéséből. — Új szeszadó­törvény Csehországban................................................... 42 Ananászszesz. — Új savanyító baktérium............................... 44 Erjesztő módszer. — Glicerin élesztős erjesztéssel. — Dioxi­aceton erjesztéssel.— Kozmaolaj képződés az erjedésnél 49 Keményítőcukrosítás szénsavval. —Sulfit lúgok erjesztése.— Klór vizek fertőtlenítésére............................................. 50 A mezőgazdasági szeszipar válsága és a borecet .................. 54 Fellner Henrik J. — Szeszgyárvezetői tanfolyam .................. 58 Borostyánkő-, citrom-, fumar-oxa­-, malan-savak készítése penészekkel ...................................................................... 60 Konzervipari tanfolyam ............................................................. 64 A cseh mezőgazdasági szesziparosok tiltakoznak új szeszgyárak felállítása ellen ................................ 66 Marggraf András................. 73 Szeszárak Magyarországon és az európai államokban .... 74 Elek Ferenc gazd. főtanácsos, •— Győri Gschwindt Ernő f. — A motorszeszkeverési arány felemelése Németországban 79 A burgonyaszesz átvételi ára Németországban. — Engedé­lyezett borlepárolók ....................................................... 80 A szeszecet szerepe az állatgyógyászatban.............................. 82 A mezőgazdasági szeszipar megsegítését ígérte Kállay föld­mívelésügyi miniszter ..................................................... 91 A „szünetelési költségtérítés“ eredményei. — Melász feldolgozása fokozott üzem esetén. — A csehszlovák szeszfogyasztás 1931/32-ben. — Az ecetszesz áremelése Csehországban 92 A skót viski-gyártás hanyatlása............................................... 93 Szeszmonopólium helyett kényszerkartel Lengyelországban. — Rézkarbonát rovarokat, zsizsiket ölő képessége. — Likőr-, gyümölcsszesz és borlepárló tanfolyam.......... 94 Adatok a francia szesztermelésről és felhasználásról ............ 100 Az ipari szesz elhelyezése Franciaországban .......................... 102 Irodalmi szemle és könyvismertetés. Hérics-Tóth Jenő dr.: Abszolút alkohol tisztítása szénszűréssel 17 — Katalitikusan ható fémek befolyása a szeszes erjedésre 17 — Aktív szenek befolyása a melászcefrék erjedésére ... 17 — Hogyan hat a szesz magaslatokon az emberre.......... 18 — Rizopin befolyása az erjedésre és az élesztőre .......... 18 — Harmadik vitaminfaktor az élesztőben........................ 20 — Kis- és nagysejtű mikroorganizmusok ellenállóképessége 21 — Adatok a szeszgyári és ipari tejsavtermelő tejsav­­baktérium, Bac. Acidificans Lafar-Delbrück élettanához 5( — Ecetsav melászból ........................................................... 5( — Bios és élesztő ................................................................. 5( — Kénessavhoz szoktatott élesztő...................................... 58 — Fából való szeszgyártás ...................................... 6' — Ozmofil, azaz a töményoldatokban élő élesztők........ 6' — Termények nedvességének meghatározása .................. 6' — Élelmiszerek konzerválása ultra rövid hullámhosszú sugarakkal ......................................................................... .. — A klórkáliumos közeg emeli a tejsavbaktériumok és élesztők hőtűrését............................................................. 9! — Élő élesztők a tartósított élesztőkben.......................... 9! — Besugárzott fémek hatása baktériumokra .................. 9! — Acrolein előfordulása párlatokban ................................ 9! — A rozs levulóztartalma..................... 101 — Maláták fehérjekérdése______.................................... 10­ Taxner K.: Az erjedési citromsav keletkezésének kémizmusa 2. "Pátria"-nyomda R.-T., Budapest, IX., Üllői­ út 25. — 323456 — Felelős vezető: Magyary István

Next