Magyar Szesztermelő, 1933 (36. évfolyam, 1-12. szám)

TARTALOMJEGYZÉK Egyesületi és hivatalos közlemények. oldal A mezőgazdasági szesztermelőkhöz ........................................ 2, 78 Igazgatóválasztmányi gyűlések.......................2, 23, 46, 78, 94 Közgyűlés............................................................................................ 5 Pótkeretkiosztás ................................................................................ 9 Szeszgyárvezetőknek előfizetési kedvezmény ........................... 12 Rendelet a szeszadó felemeléséről................................................ 19 Kereseti adó ügye ...............................................................31,35, 53 Borpárlattermelési keret megállapítása ...................................... 32 Az a conto főzés ügye .............................................................45, 53 Rendelet a sajtolt élesztő gyártásáról és megadóztatásáról 51 Az élesztőfogyasztási adó felemelése .......................................... 66 Szesztermelés és szeszkivitel........................................................... 93 Jelentés az Egyesület 1932/33. évi működéséről..................... 110 Az 1932/33. évi szesztermelési keret és pótkeret megállapítása 78, 113 Cikkek, műszaki közlemények : Benedek László: Cukorrépa cukortartalma 1932-ben............. 30 — Kazánkő eltávolítása melaszoldattal .............................. 73 Elek Ferenc: A conto szeszfőzés, vagy pótkeret ................... 30 Flaser Géza: A borkrízis megoldása a szesztermelés válságának növelése nélkül ............................................................. 14, 25 Hérics Tóth Jenő dr.: A dán, francia és lengyel motalkókérdés 7 — Kevés maláta, kevés élesztő okozta üzemi hibák......... 15 — A szeszes, tejsavas és egyéb erjedések létrehozása a sejtek sajátossága-e ?.................................................. 36, 48 — Apadási veszteségek a szesz raktározásánál................. 49 — A légzés és erjedés összefüggése ............................. 54, 62 — A szesz meghatározása moslékokban............................. 65 — Dánia szeszgyártása és szeszgyári burgonyatermelése 69 — A vitaminok ................................... 70, 79 — Az élesztők megkülönböztetése Spektriskoppal ........... 80 — Citromsavgyártás cukorból erjesztéssel ......................... 81 — Újítások a francia szeszgyárakban.................................. 81 — Beszámoló a német hajtóanyagokról a londoni olaj­kongresszuson ...................................................................... 86 —- Gyümölcsszeszek versenye az ipari szesszel................. 97 — Téves állítások a mozalkóról és azok cáfolata ........... 99 — Az árpa szeszipari feldolgozása. — Rozsmaláta......... 108 Krolopp Hugó dr.: Új szesztörvény Csehszlovákiában......... 26 Molnár Dezső Géza: Az élesztő- és kovászkészítés fontosabb műfogásai............................... 38 Neubauer Mihály : Három érdekes nyersanyag............... 56, 64 — Maláta- vagy amilóeljárás ................................................ 80 — A szeszgyári hűtők ............................................................. 89 Perneczky Béla dr.: Szeszfőzdemunkások biztosítása............. 8 Rédly Gyula: Az új esztendő küszöbén .................................... 1 — újnépi Elek Ernő f .......................................................... 8 — Pótkeretkiosztás .................................................­................ 9 — A mezőgazdasági szeszfőzdék kereseti adója ............... 35 — Az á conto főzés ügye...................................................... 45 — Tájékoztatás az á conto termelés és pótkeretről----- 53 — Sérelmes kereseti adókivetések ...................................... 53 — Borízű szeszvita ............................................. 77 — Ausztria szeszipara az 1961—32. évben....................... 57 — Az új kampány kilátásai .................................................. 85 Szathmáry László dr.: Adatok a törkölypálinka történetéhez 65 Oldal Szilágyi Ernő: Az ipari szeszvíztelenítési eljárások első 10 éve és fejlődése............................................................... 17, 28, 40 — Egy új és egyszerű vízlágyító készülék ....................... 87 — A motorikus célokra szolgáló szeszt tartalmazó keveré­kek összetétele Franciaországban .................................... 98 Taxner Károly: Fagyos burgonya gőzölése............................. 8 — A környező államok szesztermelési és átlagár-adatai 41 — A cukrosításról ..................................... 56 — Takarékos hőgazdálkodást a szeszgyárba..................... 72 Névtelenül megjelent közlemények: (—): A mozalkó sajtókritikája............................................ 6 Délvidéki: Mentsük meg romló nyersanyagfeleslegeinket___ 13 (—): Borecet törkölyből ?.................................................... 62 (-------): Mi a való helyzet az ecetkérdésben....................... 18 (—): A borkrízis és a gyümölcspálinkakérdés a szeszipar nézőszögéből................ 105 Különfélék: A borfogyasztási adó leszállítása................................................ 10 Ecetmesteri tanfolyam ................................................................... 20 A motorhajtásra szánt szesz felhasználásának emelkedése Németországban ................................... 20 Szeszárdifferenciálás Csehországban ............................................ 21 Új szesztörvény Csehországban.................................................... 20 Újonnan engedélyezett mezőgazdasági szeszfőzdék................. 32 Új szeszfőzdék engedélyezése iránti kérelmek......................... 32 Aujeszky Aladár dr. f ................................................................. 42 Szeszátlagárak Ausztriában .......................................................... 42 Új szeszadótörvény Lengyelországban........................................ 43 Szeszfelhasználás eredményei az egyes államokban............. 44 Ausztria szeszipara 1931/32-ben .................................................. 57 A M. Kir. Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet beszámolója a motorszeszről..................................................................... 61 Az a kontó-termelés eredménye .................................................. 74 Az Egyesült Államok állásfoglalása a motorszesz mellett .. 76 A motalkó további újabb előretörése ........................................ 86 Adatok Csehország szesziparáról.......................... 90 A mezőgazdasági szesztermelők küldöttsége a földmívelés­ügyi miniszternél ................................................................. 100 Mibe került a szesztermelőknek a borpárlat tranzakció 1932— 1933-ban.................................................................................. 107 Irodalmi szemle és könyvismertetés: A baktériumok ultraviola-sugarakat elnyelő képessége......... 18 Kozmaolajok kimutatása a szeszben.......................................... 18 Bőrök szőrtelenítése autorizált élesztővel .................................. 41 Az osztrák élelmiszerkönyv ........................................................... 41 Dixon-féle enzimatikus malátagyártás........................................ 41 Arzén a komlóban és a sörélesztőben........................................ 50 Fából való szesz és takarmánycukrosítás.................................. 57 Kénbaktériumok élettana............................................................... 66 A szeszecet, borecet és mesterséges ecet megkülönböztetése 89, 99 Telepített erjesztés penészekkel..................................................... 90 Fából cukorecet ............................................................................... 99 “Pátria”-nyomda R.-T., Budapest, IX., Üllői­ út 25. 340012 Felelős vezető:Magyary Istvá

Next