Tejgazdasági Szemle, 1924 (4. évfolyam, 1-24. szám)

TARTALOMJEGYZÉK Általános közlemények: A lejtőn ... ... . ... ................................- -............................ A múlt és a jövő feladatai .......................~ — — — — Argentína tejgazdasága .. ... ... ... ... ............ ... ... — A tejgazdaság helyzete Franciaországban ... .................. ... Csehszlovákia tejgazdaságának fejlődése .... Dánia mezőgazdasági, viszonyai .................. 198, 210, 221. Ehrenfeld Sándor: többtermelés lehetősége ... ... .................. Csratz Ottó: A jó tej-nyersanyag biztosítása . Husvét ünnepén ...­­­­ .. — — — — — — Neumann S.: Nyílt levél Tolnay Pál Őméltóságához ... . . ... ... Országos Tejgazdasági Szövetség ... ... ... .. . . ... ... ... Szemlélődések ... .......... ................................ .......................... Tejgazdasági politikánk -----­Tejgazdaságunk hanyatlását előidéző hatósági intézkedések ... Tejgazdaságunk megalapozása... ... ... ... ... ... ... ... . Tejgazdaságunk válsága . — — — — -- — — Tej­szövetkezeti Központ ... ... ... — ........... Verzár F. dr.: Gyakorlati tapasztalatok a táplálék kvalitásának je­lentősége terén......................................................­­......... Weiser I. dr., Zaitschek A.: A vitaminokról ... ... Kiállítások és gyűlések. XV. budapesti árumintavásár ... ... ... ...­­ — — Hizottsertés és hentesipari kiállítás......................... — — Közgyűlésünk ... ... — — — ...............................­Milánói tejipari kiállítás .................. ................. — Orsz. Tejg. Szövetség választmányi ülése ... ...............­„ „ „ I. évi rendes közgyűlése................... „ .. ., választmányi és elnöki tanácsülése Országos tenyészállatvásár és gépkiállítás ... ... ... Szövetségi ügyek.. . . ... . . ... ... ... Tejgazdasági nagygyűlés Bécsben .................. Sajtgyártás. Az emmenthali sajtpincék nedvesség tartalma ... ... Az olasz sajtipar helyzete.......................... .................. A sajtok zsírtartalmának szabályozása Németországban Éltető J.: Az üsttej beállítása állandó zsírtartalomra . .: Az erjedési próba ....................................... Faltin A.: A sajtok forgalomba hozatalának kérdése Grátz Ottó: A dobozsajt ... .. . ................ „ „ A tej beállítása­ ... ............................... — „ „ A sajtgyártásra alkalmas és alkalmatlan tej Gyémánt J.: Az emmentháli készítése a bajor Allgauban Sajtellenőrzés az Alsórajna vidékén ... ... ... ... Sajtgyártás Roquefortban ... .. ... — — ...­­Tej és tejtermékpiac. Bel- és külforgalom. A berlini vásárjegyző bizottság szabályzata ..................................201 Angliában szokásos tejeladási szerződések.......... ................-- — 127 A tejár kérdéshez................................. ...............................................173 A tejforgalom kérdése ... — — .................­ ................­ 246 A nemzetközi tejtermék kereskedelem ... . ........... ... — — 245 A tejpiac nehéz helyzete ...­........................ ................. — — 149 A tejszerződések megváltoztatása ... ... ............................. — 114 A tejszín és a tejföl forgalmának szabályozása ... . ... 209 A vaj világpiacáról ................................. ............... — 189 Az amerikai vaj- és sajtpiac ........................................ ... — 189 Az O. T. Sz. árjegyző bizottságának értesítése.................................237 Árvizsgáló bizottságok és a korpaár ... ... ................... — 2­29 Budapesti kicsinybeni tejárak ... ................- - 21, 81, 151, 223 Dánia vajkivitele... ... ................................................................ — 10 Export és tejespalack ... ..................................... ... ... — -- '19 Faltin A.: Tej és tejtermékpiacainkról......... ... .........33 „ „ A vidéki tejkereskedelem hanyatlásának okai. . 152 „ „ Tejhibák és azok okai .. ........... ... ... . ... 281 Felhívás az O. T. Sz. tagjaihoz ... ........................ ... 1541 G. S.: A tej és tejtermékek vasúti díjszabása .185 200,213 Hollandia vajbevitele .1............................................... .. .. ........... 10 Kemteni vaj és sajtbörze......... ......................... ...­­ ... 214 Ll. A tej termelői árának korpaalapon való megállapítása ... 8 Magyar tejtermékpiac................................. 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84 96, 108, 120, 132, 144, 156, 168, 180, 192, 204, 216, 240, 252, 264, 276, 292 Megértés vagy harc a tejárak leszállításának kérdésében ... 161 Nemzetközi tej- és tejtermékpiac .. .­­... 186,257 Spachy R.: Tejértékesítési eljárás ... ... ... ... — — — 80 Százalékos tejárak veszedelme................. ... ... ... — — — 126 Tejárkérdés az OMGE-ben ........................ ... ... ... . ... 260 Tejárkérdéshez ........................ .......... ... .......... — — — 173 Tejtermékek behozatali vámja... ............. ... ... — ... ... 138 Tej és tejtermékek árjegyzése........................................................ ... 233 Gidai Védővámok Ausztriában ................................................ . ... 137 Verzár F. dr.: A főzés és egyéb conserváló eljárások hatása a tej vitamintartalmára ... .......... ........................ . 282 Zaitschek A.: A Gerber-féle zsirmeghatározás .. ... ... ... ...284 Tejgazdasági oktatás és tanács­gy, Éltető J.: Felvilágosítások és tejipari oktatás érdekében __ ... ... 20 Hatos J. : A tejipari szakvizsgákról.................. ... ... ... 45 Sajtipari tanoncképzés Németországban ... ................. ... 115 T. B.: A kieli porosz tejgazdasági kísérleti és kutató intézet... ... 246 Tejipari oktatás ... ... ... ... ... ............................................... 55 Tejipari oktatás külföldön .......... ... ... ........... 66, 79, 92, 102 Tejüzemi szakvizsgák határidejének meghosszabbítása ... ... ... 22 Tejgazdasági szakirodalom. A tej és vizsgálata. Irta: Gondos Sándor ... ................. ... ... 11 A világverseny és mezőgazdaságunk jövője. Irta: Konkoly Thege S. dr. 107 Sertések nevelése. Irta: Révész Gyula .................. ... 83 Takarmányozástan. Irta: dr. Weiser J. és dr. Zaitshcek A. Ismerteti Szentandrássy György .................. .......................... ... ... 71 Tejgazdasági üzemviszonyok és eredmények. Irta: dr. Prack László 35 Erdély juhai. Irta: dr. Szentkirályi Ákos. Ismerteti Kovács Imre 226 Hazai szakirodalom ... ... ... ... ... ............... ... ...275 Külföldi szakirodalom ... . 11, 83, 166, 227, 239 Tejtermelés, tejkezelés és tejellátás. A tej elváltozása pasteurizálás alkalmával ......................................... 79 A tej zsírtartalmának ingadozása — — ...........................103 Faltin A.: A tej természetes változásai ... — — ... ........258 G. S.: A tejszín felgyülemlésének problémája ... ... ... ... ... 224 Dr. Konkoly Thege S.: A városok tejellátása ... . ... ...­­ Lactologus : A tejhozam emelése jobb fejés által . ... ... 33 „ : A takarmány befolyása a tejre és a vajra . ... ... 33 „ : Hullott gyümölccsel etetett tehenek teje .......... ... 33 „ : A szűrőruha és a tej fertőződése baktériumokkal ... 176­­ : A tejelváltozást okozó szerek hatása ... ... ... ... 176 Moussong Géza: A városok tejellátása .................. . ... ... 2 Svájci tejellenőrző hivatal vizsgálati eredményei ... . ... ... 249 Thermos-vaggonokban való tejszállítás ... ... ... ... ... ... 248 Tüdős K. dr. A városok tejellátása ... ... ... ... . ... ... 3 Újabb eljárás a tej pasteurizálása terén . ... . ... 17, 29 Weiser J. dr.: A városok tejellátása . ................ ... 2 Törvények, rendeletek, adó- és pénzügyek. A deviza­forgalom újabb szabályozása . ... ... ................153 A puhasajtok fényűzési adója és az osztrák beviteli vám ... ... 9 A puhasajtok fényűzési adójának eredményei . ............ ... 269 Az O. Sz. T. észrevételei a büntető novella 20 és 21 .§-hoz ... 149 Gerlei Lajos: A tejforgalom szabályozása ................................. 42, 53 Grenczer B.: A tejforgalom szabályozásáról szóló rendelet ... 67 Székely L.: Észrevételek a tej forgalmának szabályozásához ... 286 Tejgyűjtő és feldolgozó „telep“-ek nem tekinthetők cégbejegyzésre köteles fióktelepeknek ......... . —­­...............................175 Tejrendeletek ... ............................................... ..................­­ 41 Utasítás a tej forgalmának szabályozása t.-ban 71.000—1924. F. M. Sz. alatt kiadott rendelethez ... ... ... ... 113, 126 Túró és Kaseingyártás. A kasein mikénti megalvadása ................ A kvargli készítésére alkalmas túró A tehéntúrónak sósavval való konzerválása A túró értékesítés nehézségei ... ... . A túró vizsgálata ... ... .................. Vajgyártás. "A vaj halszaga és halize........................... — - — — — 174 A vajhozam kiszámítása a tejszínből ... ... — ... .............175 Éltető J.: Vajgyártásunk hibái ................. ................. 7, 18,31 Hirschfeld J. : Sopron—Győr és Vasmegyei Tejgazd. Rt. vajtermelése 199­2 „ Tejsavbaktérium szintenyészetek jelentősége és al­kalmazása a vajgyártásban ... ... ... ... . — — 222,235 Lactologus: A tömbvaj súlyvesztesége raktározás közben ... 176 Törs A.: A jó vaj ismérvei ... ... ... — ... — — — 287 Vajformázó gépek ... ... ... ... ... ... ... — — — 272 Vajzsír hatása az egészségre ............ — ... — — 248 Vegyes közlemények. Egy kis tejüzem a Lichthofban ... — —­­................­ ...........190 Faltin A.: A vitamin készítményekről ... .................. ..................163 Különfélék ... .................................. ... 45,57, 69, 105, 129, 225, 249 Wellmann O. dr.: A lefölözött tej takarmányértéke ................ 9­6 Oldal 77 I 162 271 43 223 78 4 89 164 65 137 245 221 77 161 197 89 101 140 261 101 17 21 ... 104 ... 143 ... 81 94. 237 93 . 116 . 127 . 163 ... 139 ... 488 56 . 270 ... 91 . 289 ... 31 ... 128 ... 259 174 212 5 209 187

Next