Tejgazdasági Szemle, 1929 (9. évfolyam, 1-24. szám)
1929-01-15 / 1. szám
IX. ÉVFOID ■%3 TEJGAZDASAGI SZE EGYETEMES TEJTERMÉKIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKLAP szerkesztőség és kiadóhivatal:BUDAPEST, VHI. JÓZSEF KÖRÚT 31/b H. 3. TELEFON: József 428-10. Hivatalos órák: hétfő, szerda, péntek 8—12-ig AZ ORSZÁGOS TEJGAZDASÁGI SZÖVETSÉG I HIVATALOS KÖZLÖNYE Felelős szerkesztő és felelős kiadó: Özv. Dr. Kovács Józsefné MEGJELENIK ELŐFI NEGYEDÉVRE Külföldre a Postatakarékpénzti * száma 1491 28 M., '/ 1. SZÁM omzvefuíj 2 / . ./' ' / / / * BUDAPEST, 1929 JANUÁR 15 Árjegyző bizottság jövő hó 29-én kedden délután 6 órakor tartja legközelebbi árjegyző ülését a szövetség helyiségében. A höybergezés centrifuga nélküli tej-, tejszín stb. egy vegyszeres zsírvizsgálati módszer maró kénsav használata nélkül Dr. Gratz Ottó (Folytatás és vége) Stören Kr. és Dövle H. egyedi és össztejeket vizsgáltak és pedig az előbbit oly viszonyok között, ahol a Gerbermódszer használata valami okból kizárt. Vizsgálataik szerint a zsír, Heyberg módszerével, összterben, ugyanoly pontossággal állapítható meg, mint Gerber szerint. Szándékos kisebb eltérések a pontos előírás betartásától nem befolyásolták a módszer pontosságát. Egyedi tejnél, különösen öregtejős tejnél az eredmények néha kisebbek, de külön rázás és vízfürdőben való időzés kiegyenlíti a különbséget. A Gottlieb—Röse-módszernél is eltéréseket észleltek a szerzők egyedi tejeknél és így összehasonlításoknál a Schmiedt—Bondzynsky—Ratzlaff-módszert ajánlják. A Heyberg-módszert tejszín zsírvizsgálatára is kitűnően alkalmasnak találták tejüzemekben,fölözőállomásokon, tejesboltokban stb., ahol laboratóriumi felszerelés nem áll rendelkezésre. Wendt■ tejszínt vizsgált Heyberg és Gerber szerint és megállapítja, hogy az eltérések egy esetben sem nagyobbak 0.5%-nál, ami a Gerbernél tudatlevően megengedett. A félszázalékos egyezés feltétele, hogy a tejszint fecskendővel kell a vizsgálathoz lemérni, nem pipettával. Van Waren kevert, istálló- és egyedi tejet vizsgált közvetlen a borjazás után, 2.12—5.26% zsírtartalom között. A vizsgálatok 58%-ánál 0.4—0.5%-os, 6.5%-nál 0.11—0.13%-os és a fennmaradó résznél 0.06—0.8%-os volt az eltérés és pedig többnyire a Heyberg-értékek javára. Egy másik esetben, amikor frissebb Höyberg-oldattal végezte a kísérleteket, az esetek többségében csak 0,05% különbségeket észlelt, úgy, hogy végeredményben megállapítja, hogy a Höyberg-módszer ép oly pontos, mint a Gerber, csak kissé nagyobb hullámzásokkal. A dán állami kísérleti tejüzem vizsgálatai szerint kevert tejben a Heyberg-módszer általában valamivel kisebb eredményeket adott, de a különbségek jelentéktelenek és ezért az a Gerber-módszerrel egyenértékűnek tekinthető. Tejszínnel,ha fecskendővel történik a vizsgálathoz szükséges mennyiség lemérése és nem pipettával, a Höyberg- és más módszerek között az egyezés kitűnő. Öregfejős teheneknél a hillerödi vizsgálatoknál egy 1 Dolgozat a norvég Mezőgazd. Főiskola tejgazdasági intézetéből (külön lenyomat). - Milchw. Litieraiturberiohte, 1928. No 13. 25. lap. :: Le Lait 1928. S No 78. 678. lap. 1 6-te Beretning fra Statens forsögsmejeri Hilleröd. 1928. kicsit túl alacsony értékeket adott a Heyberg-módszer. Ezt kiküszöbölendő, tapasztalataik szerint legutoljára 30 percig jó azokat a forró vízben tartani. Író vizsgálatánál a menskus csúcsainál kell leolvasni az eredményt és 0.05%-ot hozzáadni és ugyanígy járunk el fölözött tej vizsgálatánál, de az eredmény egy kicsit bizonytalan. Savóvizsgálatnál a dán kísérleti üzem úgy találta vizsgálatai alapján, hogy a Höyberg-módszer teljesen kielégítő eredményt ad. Végül megállapítják, hogy a Heyberg-módszerrel könnyű dolgozni, de az tömegvizsgálatoknál nem gyorsabb, mint a gerberezés. Kellemes, hogy a butyrométerek nem forrók. Olcsóbba jön, mert centrifugát nem kell beszerezni. Áttérek már most az állomás laboratóriumában végzett összehasonlító vizsgálatokra. Fölöslegesnek látszott ugyan, a fenti elfogulatlannak vehető laboratóriumokban végzett vizsgálatok után, azt még egyszer felülvizsgálni és a más módszerrel összemérni, azonban a The Höyberg Company Copanhagen egyenesen azzal a kívánsággal engedett át díjtalanul az intézetnek egy kis berendezést, hogy próbálnék ki mi is és így álláspontunkon változtatni kellett. Vizsgálataiknál a Heyberg-módszerrel nyert értékeket a Gerbereljárással ellenőriztük. Ezt teljesen elegendőnek tartottuk, mert hiszen a Gerber-eljárásról régen meg van állapítva, hogy a pontos súlyanalytikai módszerekkel jól egyező értékeket ad, melyek a gyakorlati követelményeknek megfelelnek. Az összehasonlító vizsgálatokat Horváth László és Imre okigazda, tejellenőrök végezték, kik az állomáson a tej ellenőrzéssel kapcsolatban havonta többszáz egyedi tejet vizsgálnak. A rendszeres vizsgálatokkal párhuzamosan dolgoztak úgy Heyberg, mint Gerber módszere szerint. A vizsgálatok eredményeit az alábbi táblázat tartalmazza. 7. Táblázat: Összehasonlító vizsgálatok Höyberg és Gerber zsirvizsgálati mód■ szerével egyedi tejeknél. Tej zsir % Tejzsir % Gerber Höylbert« Különbség Gerber Höyberg Különbség szerint szerint 4.2 4.3 +0.1 4.2 3.9 —0.3 3.3 3.5 +0.2 4.2 4 . 3 0.1 3.8 4.0 +0.2 3.3 3.3 0.0 4.3 4.6 +0.3 4.3 4.3 0.0 4.6 4.6 0.0 4.5 4.6 +0.1 3.5 3.4 —0.1 4.2 4.3 +0.1 4.8 4.9 —0.1 3.0 3.3 +0.3 3.2 3.1 —0.1 3.9 4.2 +0.3 3.9 4.0 +0.1 4.6 4.7 +0.1 3.6 3.5 —0.1 3.4 3.4 0.0 4.6 4.6 0.0 4.0 4.0 0.0 3.9 3.9 0.0 2.92.9 0.0 3.6 3.5 —0.1 3.6 3.6 0.0 4.6 4.7 +0.1 4.5 4.6 +0.1 3.4 3.6 +0.2 3.5 3.7 +0.2 3.0 3.2 +0.2 4.7 4.9 +0.2 5.6 5.7 +0.1 3.3 3.6 + 0.3 . 4.7 4.7 0.03.7 3.8 +0.1 06