Tejgazdasági Szemle, 1933 (13. évfolyam, 1-24. szám)

1933-01-15 / 1. szám

XIII. ÉVFOLYAM. T.Technológiai Iparmuzeum. Budapest.VIII.József krt .. BUDAPEST, 1933. .JANUÁR 15. TEJGazdiasaiji SZEMLE EGYETEMES TEJGAZDASÁGI, TEJTERMÉKIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKLAP, AZ ORSZÁGOS TEJGAZDASÁGI SZÖVETSÉG HIVATALOS KÖZLÖNYE ÁRJEGYZÖBIZOTTSÁG: Folyó hó 27-én, péntekon d. u. 6 órakor tartja legközelebbi ülését a szövetség helyiségében. TARTALOM: 1. Imre Sándor: Látogatás néhány ausztriai tejüzemben. 2. A Tejgazda Szemle árjegyzése. 3. Hírek. 4. Budapesti tej és tejtermékpiac. 5. Piaci jelentés. 6. Külföldi piacok. 7. Hirdetmények. 8. Hirdetések. SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓHIVATAL: BUDAPEST, I., VAK BOTTYÁN­ U. 3., HL 5. TELEFON: AUT. 58­0-88. Hivatalos órák hétfő, szerda, péntek 9—12. LAPTULAJDONOS FELELŐS SZERKESZTŐ ÉS KIADÓ: özv. Dr. KOVÁCS JÓZSEFNÉ NEGYEDÉVRE 4.80 P, FÉLÉVRE 9 P. Egyes szám 80 fill. Külföldre a fenti árak kétszerese Postatakarékpénztári csekkszámla 49128. C'j* t MEGJELENIK MINDEN HÓ 15-ÉN ÉS 30-ÁN ELŐFIZETÉSI ÁRA: Látogatás néhány ausztriai tejüzemben? Irta: IMRE SÁNDOR.­­m Hasonlóképen kitűnően felszerelt a c­émiai labora­tórium is. Precíz műszerekkel veszik vizsgálat alá a tej és a tejtermékek minden vegyi tulajdonságát, a tej alkotó részeit, elektromos vezetőképességét, savó reftrakcióját. Gazdag a c­émiai laboratórium könyvtára is. Mint magyar­nak itt is — mint az egész után majdnem minden üzem­ben — mutatják Gratz igazgatónak és akkoriban az öm­lesztett sajt készítéséről német nyelven megjelent munká­ját. Az osztrák szakemberek­­mindenütt­­nagy elismeréssel szólanak a kitűnő munkáról. A tanulók számára­­külön k­émiai laboratórium áll rendelkezésre. Az üzem állandóan foglalkozik színtenyészetek készítésével és az egész ország­ban való szétküldésével. A c­émiai és bakteriológiai labo­ratórium közös vizsgálatokat végez, amelynek célja a kü­lönféle takarmányoknak a tej és tejtermékeik minőség­ére, eltarthatóságára gyakorolt hatását megállapítani. A kísérleti tejüzemben történik a laboratóriumi vizs­gálatok eredményének gyakorlati fel­használása és bemuta­tása. A tanulók gyakorlati foglalkoztatása mellett feladatá­nak tekinti, hogy újabb tejgazdasági gépeknek az üzem­ben való felállításával azok használhatóságát, használatuk gazdaságosságát megállapítsa. Éppen ezért, ha 10.000­­ tej napi feldolgozásra építtetett is a tan és kísérleti üzem, egyes helyiségei nagyobb méretűek, hogy kísérleti gépek beállíthatók legyenek s a túlságosan szűk, gépekkel túl­zsúfolt helyiségek ne legyenek közveszélyesek. Az üzem minden modern gépekkel fel van szerelve egyrészt az üzemnél leendő felhasználás, másrészt bemuta­tás céljaira, így zártcsöves hűtő, biorizátor, különböző rendszerű pásztorok és hőcserélőkkel. A sajtpince és eme­let között a szállítást elektromos lift bonyolítja le. Az üzemiben erőgép gyanánt gőzgépet halmoznak, hogy annak kezelését a tanulók megtanulják és üzemkölt­ségre nézve számításokat végezhessenek. A vajműhelyben a vaj készítő köpü­lő és a formázógép mellett van egy kis v­iktória köpü­lő s gyúróasztal bemutatásra és kísérleti célokra. A vasműhelytől elkülönítve van a tejszínérlelő helyiség. A szokványos tejüzemi felszerelések mellett vannak bemutatás céljából felállított gépek, így a biolizátor, amely 73—75 G-ra melegítve négy­­légkörnyomás mellett finom páraszerű cseppekre porlasztja a tejszínt, alaposabban csirétlanítva a pasztőrözésnél. Látják a tanulók az üzemben a Todt-féle sterilizátor alkalmazását. Ez a pilamathevítő néhány másodpercre 120—130 G-ra melegíti a tejet vagy tejszínt, ez a benne lévő mikrobákat teljesen elöli, anélkül, hogy a forralás által okozott hátrányokat szenvedné. Alkalom van a zárt­­csöves hevitők, lapos­ hevitők munkájának a megfigye­lésére. Célszerű gondolat a tejfizetésnél a szennytartalom figyelembe vétele. A beérkezett tejeket szenny­tart­alom te­kintetében négy osztályra sorozzák. A legtisztábbért a ren­des tejáron felül literenként 0.1 garas felárat fizetnek. A második osztályba sorozott már kevésbbé tiszta, a tej tel­jes árát kapja. A harmadik osztályba sorozottnál literen­ként 0.1 garas, a legtöbb szennyet tartalmazónál 0.2 garas a levonás, így, ha a gazda anyagi érdeke fűződik a tej tisztaságához, nagyobb gondot fordít arra. Az üzem alagsorában vannak elhelyezve a bádogos, lakatos, asztalos műhelyek, a mesteremberek az üzemnek és a gazdaságnak is dolgoznak. Az üzem a tangazdaságnak és a környék gazdáinak a tejét vásárolja meg és dolgozza fel, készítményeiket Bécs­­b­en értékesítik. Az üzem megtekintése után a gazdaságot nézzük meg. Éppen fejés ideje van. Kétféle fejőgépet használnak, Alfát és Westfóliát. Megállapításuk szerint az Alfa fejőgép erő­sebb, a nehezebben fejhető tehenek tejét is kifeji, de hibája, hogy nincs minden csecsbimbótól jövő csövön kémlelő nyílásul üvegcső beiktatva, így nem állapítható meg, hogy minden csecsbimbóból folyik-e a tej. (Folytatjuk.) JJ # JÉ ' a LENÖWTI ( Folytatás( HANSEN legtisztábbak tenyészetben! Dir. Hansen’s Laboratorium 9 S poralakú v. folyékony legfinomabbak aromában! 8'aapd'lí'’Film 10,stf'rak­part 11 a ■­­ . r . -----------------—----------------------------------------------7 Telefon: Automata 847—lí kultúrái legmegbízhatóbbak üzemben! Sürgönyeim: HANSENSLAB Budapest

Next