Tejgazdasági Szemle, 1935 (15. évfolyam, 1-24. szám)
1935-08-15 / 15. szám
T. Technológiai Iparmuzeum Budapest. VIII., József krt. 6. XV. ÉVFOLYAM. 1.0. S./VIVI . . ... 1935. AUGUSZTUS 15. AZDA ZEMLE özv. Dr. Kovács Józsefné FELELŐS SZERKESZTŐ ÉS KIADÓ, LAPTULAJDONOS MEGJELENIK MINDEN HÓ 15-ÉN ÉS 30-ÁN ELŐFIZETÉSI ÁRA: NEGYEDÉVRE 4.80 P, FÉLÉVRE 9 P, Egyedszim 80 fi. Külföldre a fenti árak kétszerese Postatakarékpénztári csekkszámla 49128. ÁRJEGYZŐ BIZOTTSÁG: F.hió 29-én csütörtöküin d. 11. órakor tartja legközelebbi ülését a szövetség helyiségében. TARTALOM: 1. Kachelmann Curt: Az ostyepka és perenyicakészítése. 2. Kinevezések a földművelésügyi minisztériumban. 3. Mezőgazdaságunk helyzete az Orsz. Mezőgazdasági Kamara jelentésében. 4. Hírek. 5. Budapesti tej- és tejtermék piac. 6. Piaci jelentés. 7. Külföldi piacok. 8. Hirdetmények. 9. Hirdetések. SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓHIVATAL, BUDAPEST, LO VAK BOTTYÁN U. 3., NL 5. TELEFON: AUT. 51088. Hivatalos órák hétfő, szerda, péntek 9—12. EGYETEMES TEJGAZDASÁGI, TEJTERMÉKIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKLAP, AZ ORSZÁGOS TEJGAZDASÁGI SZÖVETSÉG HIVATALOS KÖZLÖNYE Az ostyepka és parenyica készítése. Irta: Rachel maim Curt m. i kir. gazdasági tanár. Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés és kereslet mutatkozik élelmiszer piacainkon a speciális juhsajtok, az ostyepka és a perennyica (szalagsajt) irántit. Ezek a sajtkülönlegességek a Felvidék elvesztése után évekig hiányoztak a magyar piacról, mert előállításukkal a világháború előtt kizárólag ott foglalkoztak, készítési módjuk nálunk ismeretlen volt. Újabban több gazdaság és tejüzem bevezette gyártásukat s annyira kedveltekké váltak, hogy a juhtej értékesítésének ma már ez egyik legjövedelmezőbb módja. Mivel gyártásuk még merni általánosan ismert, sok készítmény még nem üti meg a kellő mértéket, nem éri el a kívánt minőségek Időszerűnek tartom ezért e két sajtféleség előállításának ismertetését. Jó minőségű ostyepka és parenyica csak friss és tiszta juhtejből készíthető, ezért a juhok fejesénél fordítsunk nagy gondot a tisztaságra és fejes után azonnal szűrjük meg és dolgozzuk fel a tejet. Ellenkező esetben letsük le, hogy meg ne siványodjék, mert savanyú tejből jó sajt nem készíthető. Az ostyepka készítésére szánt tejet 32 C hőfokon oltjuk be, annyi házi- vagy műoltóval, hogy 25—30 perc alatt alvadjon meg. Az alvadékot sajtkarddal lassan, óvatosan — nehogy sok zsír menjen át a savóba — felvágjuk és pár percnyi pihentetés után felaprítjuk. A felaprított alvadékot rövid pihentetés után tenyérrel egy csomóba az üst remekére nyomjuk össze. Az összetömörített alvadékot újabb rövid pihentetés s a savónagy részének lemerése után sajtkarddal keresztben és hosszában húsőrlőn ledaráljuk. Húsőrlővel ugyanis e lassú munkát lényegesen meggyorsíthatjuk és az alvadékot egyenletesebb darabokra apríthatjuk, ezért használata különösen nagyobb mennyiségű tej feldolgozásánál indokolt. A ledarált alvadékot tenyérrel egy-egy sajt mennyiségnek megfelelő tömeggé nyomjuk össze. Egyenletes nagyságú sajtok elérése érdekében célszerű 3/4 liter űrtartalmú fa vagy ónozott bádogedény mércét használni s a leőrölt olvadékot ebbegyömöszölni. A mérce megtöltésénél ügyeljünk arra, hogy azt mindig egyformára és jól tömjük meg.. A mércéből kivett összeálló olvadékát 32 C fokos meleg savóba tesszük s néhány percig abban állatjuk. Ezután a sajtból a savót mennél tökéletesebben kinyomjuk. A savó kinyomását vigyázva, lassan, igen óvatosan végezzük, nehogy a már összeálló sajtmassza megrepedjen, mert a vigyázatlan nyomás következtébein megrepedt masszából készített sajt a füstölésnél is meg fog repedni. Az ostyepka-sajt készítésének a savótlanitás egyik legkényesebb, legtöbb gyakorlatot Dacia-Separatoros Hilló- és /éggydrótelepek, tejgaszdasági gépek, tejelőmelegitek, passziózók. Tejszállítókannák, tejgazdasági bádogáruk, vaj- és sajtgyártási gépek és eszközök, tejvizsgálati műszerek és vegyszerek elsőrendű minőségben, igen mérsékelt árak és kedvező fizetési feltételek mellett kaphatók. CaceL Separator Tejgazdasági Gép- és Hűtőberendezési Vállalat k. f. t. Budapest, VIIl. kerület, Üllői út 14. szám. — Telefon: 40-0-29. ^ Aljegyzésekel és költségvetéssel általanul szolgálunk. *• m