Tejgazdasági Szemle, 1935 (15. évfolyam, 1-24. szám)

1935-08-15 / 15. szám

T. Technológiai Iparmuzeum Budapest. VIII., József krt. 6. XV. ÉVFOLYAM. 1.0. S­./VIVI . . ... 1935. AUGUSZTUS 15. AZDA ZEMLE özv. Dr. Kovács Józsefné FELELŐS SZERKESZTŐ ÉS KIADÓ, LAPTULAJDONOS MEGJELENIK MINDEN HÓ 15-ÉN ÉS 30-ÁN ELŐFIZETÉSI ÁRA: NEGYEDÉVRE 4.80 P, FÉLÉVRE 9 P, Egyed­szim 80 fi­­. Külföldre a fenti árak kétszerese Postatakarékpénztári csekkszámla 49128. ÁRJEGYZŐ­ BIZOTTSÁG: F.­­hió 29-én csü­törtöküin d. 11. órakor tartja legközelebbi ülését a szövetség helyiségében. TARTALOM: 1. Kachelmann Curt: Az ostyepka és perenyica­­készítése. 2. Kinevezések a földművelésügyi minisztériumban. 3. Mezőgaz­daságunk helyzete az Orsz. Mezőgazdasági Kamara jelentésében. 4. Hírek. 5. Budapesti tej- és tejtermék piac. 6. Piaci jelentés. 7. Kül­földi piacok. 8. Hirdetmények. 9. Hirdetések. SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓHIVATAL, BUDAPEST, LO VAK BOTTYÁN­ U. 3., N­L 5. TELEFON: AUT. 51­0­88. Hivatalos órák hétfő, szerda, péntek 9—12. EGYETEMES TEJGAZDASÁGI, TEJTERMÉKIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKLAP, AZ ORSZÁGOS TEJGAZDASÁGI SZÖVETSÉG HIVATALOS KÖZLÖNYE Az ostyepka és parenyica­ készítése. Irta: Rachel maim Curt m. i kir. gazdasági tanár. Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés és kereslet mutatkozik élelmiszer piacainkon a speciális juhsajtok, az os­tyepka és a perennyica (szalagsajt) irántit. Ezek a sajtkülönleges­­ségek a Felvidék elvesztése után évekig hiányoztak a magyar piacról, mert előállításukkal a világháború előtt kizárólag ott foglalkoztak, készítési módjuk nálunk ismeretlen volt. Újabban több gazdaság és tejüzem bevezette gyártásukat s annyira ked­veltekké váltak, hogy a juhtej értékesítésének ma már ez egyik legjövedelmezőbb módja. Mivel gyártásuk még merni általánosan ismert, sok készítmény még nem üti meg a kellő mértéket, nem éri el a kívánt minőségek Időszerűnek tartom ezért e két sajt­féleség előállításának ismertetését. Jó minőségű ostyepka és parenyica csak friss és tiszta juh­­tejből készíthető, ezért a juhok fejesénél fordítsunk nagy gondot a tisztaságra és fejes után azonnal szűrjük meg és dolgozzuk fel a tejet. Ellenkező esetben letsük le, hogy meg ne s­iványod­­jék, mert savanyú tejből jó sajt nem készíthető. Az ostyepka készítésére szánt tejet 32 C hőfokon oltjuk be, annyi házi- vagy m­űoltóval, hogy 25—30 perc alatt alvadjon meg. Az alvadékot sajtkarddal lassan, óvatosan — nehogy sok zsír menjen át a savóba — felvágjuk és pár percnyi pihentetés után felaprítjuk. A felaprított alvadékot rövid pihentetés után tenyérrel egy csomóba az üst remekére nyomjuk össze. Az össze­­tömörített alvadékot újabb rövid pihentetés s a savó­­nagy részé­nek lemerése után sajtkarddal keresztben és hosszában húsőrlőn ledaráljuk. Húsőrlővel ugyanis e lassú munkát lényegesen meg­gyorsíthatjuk és az alvadékot egyenletesebb darabokra aprít­hatjuk, ezért használata különösen nagyobb mennyiségű tej fel­dolgozásánál indokolt. A ledarált alvadékot tenyérrel egy-egy sajt mennyiségnek megfelelő tömeggé nyomjuk össze. Egyenletes nagyságú sajtok elérése érdekében célszerű 3/4 liter űrtartalmú fa vagy ónozott bádogedény mércét használni s a leőrölt olvadékot ebbe­­gyömö­szölni. A mérce megtöltésénél ügyeljünk arra, hogy azt mindig egyformára és jól tömjük meg.. A mércéből kivett összeálló olva­dékát 32 C fokos meleg savóba tesszük s néhány percig abban állatjuk. Ezután a sajtból a savót mennél tökéletesebben ki­nyomjuk. A savó kinyomását vigyázva, lassan, igen óvatosan végezzük, nehogy a már összeálló sajtmassza megrepedjen, mert a vigyázatlan nyomás következtébein megrepedt masszából készí­tett sajt a füstölésnél is meg fog repedni. A­z ostyepka-sajt készí­tésének a savótlanitás egyik legkényesebb, legtöbb gyakorlatot Dacia-Separatoros Hilló- és /éggydr­ótelepek­, tejgaszdasági gépek­, tej­­előmelegitek­, passziózók­. Tejszállítókannák, tejgazdasági bádogáruk, vaj- és sajtgyártási gépek és eszközök, tejvizsgálati műszerek és vegyszerek elsőrendű minőségben, igen mérsékelt árak és kedvező fizetési feltételek mellett kaphatók. C­ac­eL Separator Tejgazdasági Gép- és Hűtőberendezési Vállalat k. f. t. Budapest, VIIl. kerület, Üllői­ út 14. szám. — Telefon: 40-0-29. ^ Aljegyzések­el és költségvetéssel ál­talanul szolgálunk. *• m

Next