Vegyi Ipar, 1905 (4. évfolyam, 1-24. szám)

1905-01-10 / 1. szám

2. oldal. Modern tejgazdasági problémák. Irta: Láng Miksa oki. vegyészmérnök. 2 A hűtés ma a tejgazdaság egyik sarkalatos pontja, mely ha rosszul történik, akkor minden további fárad­ságunk kárba vész, mert míg a tej a fogyasztóhoz fog kerülni — különösen melegebb nyári időben — okvet­lenül a felszaporodott baktériumok hatása következ­tében meg fog savanyodni, de ha jó, úgy olyan tejet vagyunk képesek a piacra hozni, mely nem csak, hogy rövid időn belül nem romlik meg, de ízletessé­gére nézve is messze felül fog állni amazon. A városba a legtöbb tej ma a vidékről kerül és így a jó hűtés annál is fontosabb, mert szállíthatósága ettől függ és hogy mennyire képes ma a modern technika, azt Németország és Dániában látjuk, hol a legújabb hűtőgépekkel úgyszólván megfagyasztják a tejet és ilyen állapotban igen messze vidékre küldik. Hogy a tej szállíthatóságát fokozzák, újabban ugyan­csak Németországban eltértek a kerek hengeralakú tej­kannáktól és négyszögletesekre tértek át, mely körül­mény azon nagy előnynyel bír, hogy a hideg tejjel megtöltött kannákat szorosan egymás mellé állítva, jobban tudják azt védeni a külső meleg behatása ellen. Ilyformán közvetlen a fejes után való erélyes, hűtéssel és alkalmas szállító eszközök segélyével annyira sikerült a tej minőségén javítani és a városokba jó tejet szállítani, hogy az általános tejfogyasztás mind­inkább emelkedőben van.­­ Az ilyen tej, miután hűtése előtt gondos szűrésnek is vétetett alá, nem tartalmaz többé piszkot sem, mely a szüretien — kis termelők által forgalomba hozott — tejeknél nagy menny égben van meg. Hogy ezen piszoktartalom mennyiségéről kis fogal­mat alkothassunk, csak röviden említem ír ., hogy­­ ez irányban végzett kísérletek eredményekép­­n találtam a Közp. Tejcsarnok által forgalomba literenként 1—3 mgr. piszkot, mig a pia­cnél ezen érték 300—600 mgr. között változott. Hogy az ilyen tej piszoktartalmával mi minden jut gyomrunkba, arról jobb nem is beszélni. A városoknak jó és egészséges tejjel való ellátása mellett nem kisebb, sőt talán sokkal fontosabb a gyer­mektej kérdése is. Tudjuk azt, hogy napjainkban mindinkább keves­­bedik a természetes anyatejjel táplált csecsemők száma és mindinkább szükségét érezzük egy jó, minden tekin­tetben megfelelő anyatej pótló tejnek. A tehéntej, úgy a­hogy van, nem alkalmas csecse­mők táplálására, mert míg a természetes anyatej átlag­ban csak 1,2% caseint tartalmaz, addig a tehéntej 3%-ot és könnyen belátható, hogy ez a nagy mennyi­ségű casein, mely a mellett úgy látszik még nehezeb­ben is emészthető, mint az anyatej caseinja, a csecsemő táplálásánál zavarokat fog előidézni. E bajon eleinte úgy iparkodtak segíteni, hogy a tejet egyszerűen vízzel keverték, hogy így a casein mennyiségét kisebbítsék, de ezen eljárás hátránya rögtön szembeötlő lesz, ha meggondoljuk, hogy a hígí­tásnál nem csak a caseintartalom lesz kisebb, hanem vele együtt és ugyanolyan arányban a fehérjék, zsír és cukor is. A cukortartalmon még segíteni lehetne és segítenek is a tejcukor hozzáadása által, de a fehérje és zsírtartalmon nem és így az ilyen tápanya­gokban nagyon is szegény lesz. Németországban Bieder a dolgon úgy akart segíteni, hogy tejszínből, vízből és tejcukorból állít elő egy keveréket, melyben a csecsemő korának előhaladásával a vizet mindinkább tejjel igyek­szik pótolni; alapjában véve ez is csak annyit ér, mint a vízzel hígított tej. Segíteni lehet a bajon, ha a hígítást nem vízzel, hanem savóval végezzük, mely tudvalevőleg a tej oldott alkatrészeit és így a tápdús fehérjéket is tartalmazza, csakhogy itt más baj merül fel, t. i. közönségesen a savót oltóval állítják elő, ez pedig, mint tudjuk a kérőd­zők gyomrából kerül és igen sok fermentumot és bak­tériumot tartalmaz, melyek olló használatánál igy a tejbe mennének át s itt csak úgy volnának ártalmata­­­lanná tehetők, ha a tejet magas hőfokon sterilizáljuk ; csakhogy a sterilizálás által a tej megváltozik, a fehér­jék coagulálnak és nehezebben emészthetővé válnak, a zsír összeolvad és a tej felszínén vajszerű réteget képez, továbbá a nyers tej, úgy látszik, bizonyos antiszeptikus és antitoxikus tulajdonságokkal is bír, míg a forralt tej már nem. Tehát míg a savó használata víz helyett egyrészt a tápértékét a tejnek javítaná, a szükségessé válló sterili­zálás ismét lerontja, sőt még rosszabbá teszi azt. — A nem oltót vagyunk kénytelenek használni, hanem más anyagot, mely nem vonná maga után a kész tej későbbi sterilizálását. Ilyen anyagot sikerült találnia Székelynek, a­ki a tejben levő caseint magas nyomás és 60°C hő mellett szénsavval csapja ki. Az ily módon előállított savó aztán nemcsak, hogy nem tartalmaz több bakté­riumot, hanem úgyszólván teljesen steril, mert a szén­savnak, úgy látszik, még baktériumölő hatása is van. Evvel a savóval aztán könnyen sikerül nekünk egy oly tejet előállítani, melynek chemiai összetétele csaknem azonos a természetes anyatejével és a mellett, mivel sterilizálása nem szükséges, sterillé való tételére az előállításához használandó föj­t­ és tejszín pasteurizálása elegendő A kész tej a nyers tej ízvel és minden előnyös tulajdonságával bír. Ez a gyermektej ma a legjobbnak mondható és ha a természetes anyatejet a csecsemőre nézve egyálta­lában pótolni lehet, úgy ezt csak a Székely-féle tejjel lehetséges. A jó és ízletes friss tej forgalomba hozása mellett már régi törekvése a tejgazdaságnak a tejet oly álla­potba hozni, hogy vele a tengeri hajók, hadi­tengeré­szetek és tejben szegény vidék, mint Kelet Ázsia, Afrika stb. tejjel való ellátását is eszközölni lehetne. E kérdést eleinte csak a condens tejjel akarták megoldani, vagyis egy tejjel, melynek víztartalmát vacuumokban való befőzés által annak Va vagy Vs-ára leszállították és ilyen besűrített állapotban légmentes dobozokban elzárva, szállították rendelkezési helyére, a­hol azt, vízzel felhígítva, ismét fogyasztásra alkalmassá tették. •­ Ezen condens tej gyártása különösen Svájcban, Angliában, Norvégiában és újabban Németországban és Dél-Am­erikába öltött nagyobb mérveket, a­hol óriási gyártelepek a­nnak előállításával. Ivén­ban kerül forgalomba, u. m. cukorral keverve, ar nélkül s előállításának lényege abban áll, ho­g­yem nyitott edényekben előmelegítik és rark-fi állapon­.A vacuum-condensatorokba szívatják a kellő figyelemmel a kívánt sürü­­-tgró bepárolog­tó fák. A vacuum készülék ablakokkal van ellátva, hogy a bepárologtatási folyamatot minden pillanatban ellenőrizni lehessen, mert az egész produk­tum jósága ennek helyes vezetésétől függ. Ha a tej a kívánt sűrűséget elérte, akkor következik a hűtés, a­mely vagy úgy történik, hogy maga a vacuum-készülék van úgy szerkesztve, hogy abba a gőz kieresztése után hideg vizet ereszthetünk, vagy pedig a sűrű folyadékot melegen eresztjük ki a vacuum készülékből és rávezet­jük egy közönségesen használt tejhűtőre. A főfigyelmet arra kell fordítani, hogy a sűrű folyadékból a cukor kristályokban ki ne váljék, mert különben az egész productum homokos consistentiát vesz fel. Ez okból a hűtést úgy is szokták eszközölni, hogy a meleg folyadékot nagyobb kettős fenekű talá­nyokba vezetik, a­hol a kavarókészülékek vannak működésben; a folyadék itt eleinte csak a levegő által hűl le s csak ha ez már kellőkép megtörtént, hűtik a tartányt hideg vízzel. A hideg folyadék azután dobo­zokba lesz töltve, melyeket alkalmas gépek segélyével légmentesen elzárnak. Asbestpadlót készítő­ vállalat KRUMHOLZ A. Budapest VII., Hungária­ körút 157. Telefon 58—54. Prospektusokkal, mintákkal, vel és árjegyzékkel íP4°Zo i*ny. ve készített munkák jegyzéké­­ivanatra szolgálok A jelenkor legmodernebb és legjobb padlója! Elegáns, teljesen hézagmentes, melegtartó, tűz- és víz be­hatása ellen érzéketlen, gombamentes, tartós könnyen tisztítható fényesíthető és beereszthető, mint a tölgyfapadló. Hézagmentessége folytán teljesen baktériummentes.­­ VEGYI IPAR Önmagában neutrális ás hidrolízisnél neutrá­lisan maradó szappan. Hidrolízis alkalmával, tehát vízben való ol­dásnál, minden szappan bizonyos bomlást szenved, miáltal alkáli válik szabaddá. Ezen alkáli a mosó­vízzel hidrátot (nátronlúgot) ad, mely a bőrt meg­támadja. Ennek elhárítása céljából tojásfehérjét, illetőleg albuminátokat adtak a szappanhoz, a­mi azonban az albuminnak a kész szappanban csak többé-kevésbbé tökéletes mechanikai elkeverése volt. Az albuminátokat néha formaldehid, illetőleg aldehiddel kezelték, de ezáltal vízben oldhatatlan vegyültek keletkeztek, mely a szappanból sza­baddá váló alkálit nem képesek sav módjára lekötni. Egy újabb német szabadalom szerint a szappan alapanyagához nem albuminátokat, hanem ezek bizonyos hasadási termékeit adják. A közön­séges fehérnyeanyagokat tisztítják, a hozzátapadó savaktól pedig dialízis útján megszabadítják. A tisztított terméket nyomás melletti hevítéssel, sa­vakkal, illetve lúgokkal való kezelés útján, vagy más módon felbontják. A felbontás útján képző­dött albuminszármazékok (alburnózák) a negatív albuminátokhoz hasonló szerkezetűek és ugyan­azon szinreakciókat adják, másrészt pedig egészen eltérő sajátságuk, mert meg nem olvaszthatók. 1. szám: Süddeutsche Patentmetallfabrik cég Fürthben a 23673. számú „Eljárás lég-, víz- és zsirbatlan fémpapír előállítá­sára“ című magyar szabadalom tulajdonosa sza­badalmának gyártása céljából magyar gyárosokkal összeköttetést keres; szabadalmát esetleg el is adja vagy gyártási engedélyt ad. Érdeklődőknek szívesen szolgál bővebb felvilá­gosítással Kelemen és Társa szabadalmi ügyvivő iroda I­TJE APES­TEN, (Royal-szálloda II ) Bühne Frigyes Vilmos Freiburgban a 23675. számú „Eljárás nagy lyukacsos felülettel bíró accumulator­­lemezek előállítására“ című magyar szabadalom tulajdonosa szabadalmának gyártása céljából magyar gyárosokkal összeköttetést keres, szaba­dalmát esetleg el is adja vagy gyártási engedélyt ad. Érdeklődőknek szívesen szolgál bővebb felvilá­gosítással Kelemen és Társa szabadalmi ügyvivő iroda BUDAPESTEN, (­Royal-szálloda BA­JDr. Knop Ágost Rheinauban a 8640. számú „Eljárás nitritek előállítására“ című magyar sza­badalom tulajdonosa szabadalmának gyártása cél­jából magyar gyárosokkal összeköttetést keres; szabadalmát esetleg el is adja vagy gyártási en­gedélyt ad. Érdeklődőknek szívesen szolgál bővebb fel­világosítással Kelemen és Társa szabadalmi ügyvivő iroda BUDAPESTEN (Royal-szálloda B.) STROBENTZ TESTVÉREK vegyészeti festék-, termény-, máz- és kenczegyár r.-társaság. Alapittatott 1848-ban. Sürgönyeim: Strobentzgyár. gy/dr. iroda és raktár. BUDAPEST, IX, Üllői­ út 19. fiók: V. Lipót­ tér 11. C a I c e i n“ Ajánlja a legújabb gyártmányú JJ időváltozásoknak ellentálló homlokzat, festékeit, me­di­k kő, fa, vág, cement stb. befestésére kiválóan alkalmasak. Elsner Rezső és Társa cipőfénymáz- és bőrkenőcsgyára. ÚJPEST, Dugonics­­ utca 21. ZEHIK FElITCI gazdasági és szerszám gépgyára. Budapest VI. Lőportár-u. 14b. G­yárt : vih­arágyat, borsajtót, s/.előzug­ót, permete­zőt, járgányos cséplő­ket, daráló, szecska és répavágó gépeket, valamint lakatos- és kovácsml­őh­ely beren­dezéseket. Mindennemű gépek és szerszámok javítása. Hessel Lajos és T. Kurzweil Sándor BUDAPEST, Vill. Német­ utca. Földfestékek. Vegyi festéket Homlokzatfestékek.

Next