Vegyi Ipar, 1905 (4. évfolyam, 1-24. szám)
1905-01-10 / 1. szám
2. oldal. Modern tejgazdasági problémák. Irta: Láng Miksa oki. vegyészmérnök. 2 A hűtés ma a tejgazdaság egyik sarkalatos pontja, mely ha rosszul történik, akkor minden további fáradságunk kárba vész, mert míg a tej a fogyasztóhoz fog kerülni — különösen melegebb nyári időben — okvetlenül a felszaporodott baktériumok hatása következtében meg fog savanyodni, de ha jó, úgy olyan tejet vagyunk képesek a piacra hozni, mely nem csak, hogy rövid időn belül nem romlik meg, de ízletességére nézve is messze felül fog állni amazon. A városba a legtöbb tej ma a vidékről kerül és így a jó hűtés annál is fontosabb, mert szállíthatósága ettől függ és hogy mennyire képes ma a modern technika, azt Németország és Dániában látjuk, hol a legújabb hűtőgépekkel úgyszólván megfagyasztják a tejet és ilyen állapotban igen messze vidékre küldik. Hogy a tej szállíthatóságát fokozzák, újabban ugyancsak Németországban eltértek a kerek hengeralakú tejkannáktól és négyszögletesekre tértek át, mely körülmény azon nagy előnynyel bír, hogy a hideg tejjel megtöltött kannákat szorosan egymás mellé állítva, jobban tudják azt védeni a külső meleg behatása ellen. Ilyformán közvetlen a fejes után való erélyes, hűtéssel és alkalmas szállító eszközök segélyével annyira sikerült a tej minőségén javítani és a városokba jó tejet szállítani, hogy az általános tejfogyasztás mindinkább emelkedőben van. Az ilyen tej, miután hűtése előtt gondos szűrésnek is vétetett alá, nem tartalmaz többé piszkot sem, mely a szüretien — kis termelők által forgalomba hozott — tejeknél nagy menny égben van meg. Hogy ezen piszoktartalom mennyiségéről kis fogalmat alkothassunk, csak röviden említem ír ., hogy ez irányban végzett kísérletek eredményeképn találtam a Közp. Tejcsarnok által forgalomba literenként 1—3 mgr. piszkot, mig a piacnél ezen érték 300—600 mgr. között változott. Hogy az ilyen tej piszoktartalmával mi minden jut gyomrunkba, arról jobb nem is beszélni. A városoknak jó és egészséges tejjel való ellátása mellett nem kisebb, sőt talán sokkal fontosabb a gyermektej kérdése is. Tudjuk azt, hogy napjainkban mindinkább kevesbedik a természetes anyatejjel táplált csecsemők száma és mindinkább szükségét érezzük egy jó, minden tekintetben megfelelő anyatej pótló tejnek. A tehéntej, úgy ahogy van, nem alkalmas csecsemők táplálására, mert míg a természetes anyatej átlagban csak 1,2% caseint tartalmaz, addig a tehéntej 3%-ot és könnyen belátható, hogy ez a nagy mennyiségű casein, mely a mellett úgy látszik még nehezebben is emészthető, mint az anyatej caseinja, a csecsemő táplálásánál zavarokat fog előidézni. E bajon eleinte úgy iparkodtak segíteni, hogy a tejet egyszerűen vízzel keverték, hogy így a casein mennyiségét kisebbítsék, de ezen eljárás hátránya rögtön szembeötlő lesz, ha meggondoljuk, hogy a hígításnál nem csak a caseintartalom lesz kisebb, hanem vele együtt és ugyanolyan arányban a fehérjék, zsír és cukor is. A cukortartalmon még segíteni lehetne és segítenek is a tejcukor hozzáadása által, de a fehérje és zsírtartalmon nem és így az ilyen tápanyagokban nagyon is szegény lesz. Németországban Bieder a dolgon úgy akart segíteni, hogy tejszínből, vízből és tejcukorból állít elő egy keveréket, melyben a csecsemő korának előhaladásával a vizet mindinkább tejjel igyekszik pótolni; alapjában véve ez is csak annyit ér, mint a vízzel hígított tej. Segíteni lehet a bajon, ha a hígítást nem vízzel, hanem savóval végezzük, mely tudvalevőleg a tej oldott alkatrészeit és így a tápdús fehérjéket is tartalmazza, csakhogy itt más baj merül fel, t. i. közönségesen a savót oltóval állítják elő, ez pedig, mint tudjuk a kérődzők gyomrából kerül és igen sok fermentumot és baktériumot tartalmaz, melyek olló használatánál igy a tejbe mennének át s itt csak úgy volnának ártalmatalanná tehetők, ha a tejet magas hőfokon sterilizáljuk ; csakhogy a sterilizálás által a tej megváltozik, a fehérjék coagulálnak és nehezebben emészthetővé válnak, a zsír összeolvad és a tej felszínén vajszerű réteget képez, továbbá a nyers tej, úgy látszik, bizonyos antiszeptikus és antitoxikus tulajdonságokkal is bír, míg a forralt tej már nem. Tehát míg a savó használata víz helyett egyrészt a tápértékét a tejnek javítaná, a szükségessé válló sterilizálás ismét lerontja, sőt még rosszabbá teszi azt. — A nem oltót vagyunk kénytelenek használni, hanem más anyagot, mely nem vonná maga után a kész tej későbbi sterilizálását. Ilyen anyagot sikerült találnia Székelynek, aki a tejben levő caseint magas nyomás és 60°C hő mellett szénsavval csapja ki. Az ily módon előállított savó aztán nemcsak, hogy nem tartalmaz több baktériumot, hanem úgyszólván teljesen steril, mert a szénsavnak, úgy látszik, még baktériumölő hatása is van. Evvel a savóval aztán könnyen sikerül nekünk egy oly tejet előállítani, melynek chemiai összetétele csaknem azonos a természetes anyatejével és a mellett, mivel sterilizálása nem szükséges, sterillé való tételére az előállításához használandó föjt és tejszín pasteurizálása elegendő A kész tej a nyers tej ízvel és minden előnyös tulajdonságával bír. Ez a gyermektej ma a legjobbnak mondható és ha a természetes anyatejet a csecsemőre nézve egyáltalában pótolni lehet, úgy ezt csak a Székely-féle tejjel lehetséges. A jó és ízletes friss tej forgalomba hozása mellett már régi törekvése a tejgazdaságnak a tejet oly állapotba hozni, hogy vele a tengeri hajók, haditengerészetek és tejben szegény vidék, mint Kelet Ázsia, Afrika stb. tejjel való ellátását is eszközölni lehetne. E kérdést eleinte csak a condens tejjel akarták megoldani, vagyis egy tejjel, melynek víztartalmát vacuumokban való befőzés által annak Va vagy Vs-ára leszállították és ilyen besűrített állapotban légmentes dobozokban elzárva, szállították rendelkezési helyére, ahol azt, vízzel felhígítva, ismét fogyasztásra alkalmassá tették. • Ezen condens tej gyártása különösen Svájcban, Angliában, Norvégiában és újabban Németországban és Dél-Amerikába öltött nagyobb mérveket, ahol óriási gyártelepek annak előállításával. Ivénban kerül forgalomba, u. m. cukorral keverve, ar nélkül s előállításának lényege abban áll, hogyem nyitott edényekben előmelegítik és rark-fi állapon.A vacuum-condensatorokba szívatják a kellő figyelemmel a kívánt sürü-tgró bepárologtó fák. A vacuum készülék ablakokkal van ellátva, hogy a bepárologtatási folyamatot minden pillanatban ellenőrizni lehessen, mert az egész produktum jósága ennek helyes vezetésétől függ. Ha a tej a kívánt sűrűséget elérte, akkor következik a hűtés, amely vagy úgy történik, hogy maga a vacuum-készülék van úgy szerkesztve, hogy abba a gőz kieresztése után hideg vizet ereszthetünk, vagy pedig a sűrű folyadékot melegen eresztjük ki a vacuum készülékből és rávezetjük egy közönségesen használt tejhűtőre. A főfigyelmet arra kell fordítani, hogy a sűrű folyadékból a cukor kristályokban ki ne váljék, mert különben az egész productum homokos consistentiát vesz fel. Ez okból a hűtést úgy is szokták eszközölni, hogy a meleg folyadékot nagyobb kettős fenekű talányokba vezetik, ahol a kavarókészülékek vannak működésben; a folyadék itt eleinte csak a levegő által hűl le s csak ha ez már kellőkép megtörtént, hűtik a tartányt hideg vízzel. A hideg folyadék azután dobozokba lesz töltve, melyeket alkalmas gépek segélyével légmentesen elzárnak. Asbestpadlót készítő vállalat KRUMHOLZ A. Budapest VII., Hungária körút 157. Telefon 58—54. Prospektusokkal, mintákkal, vel és árjegyzékkel íP4°Zo i*ny. ve készített munkák jegyzékéivanatra szolgálok A jelenkor legmodernebb és legjobb padlója! Elegáns, teljesen hézagmentes, melegtartó, tűz- és víz behatása ellen érzéketlen, gombamentes, tartós könnyen tisztítható fényesíthető és beereszthető, mint a tölgyfapadló. Hézagmentessége folytán teljesen baktériummentes. VEGYI IPAR Önmagában neutrális ás hidrolízisnél neutrálisan maradó szappan. Hidrolízis alkalmával, tehát vízben való oldásnál, minden szappan bizonyos bomlást szenved, miáltal alkáli válik szabaddá. Ezen alkáli a mosóvízzel hidrátot (nátronlúgot) ad, mely a bőrt megtámadja. Ennek elhárítása céljából tojásfehérjét, illetőleg albuminátokat adtak a szappanhoz, ami azonban az albuminnak a kész szappanban csak többé-kevésbbé tökéletes mechanikai elkeverése volt. Az albuminátokat néha formaldehid, illetőleg aldehiddel kezelték, de ezáltal vízben oldhatatlan vegyültek keletkeztek, mely a szappanból szabaddá váló alkálit nem képesek sav módjára lekötni. Egy újabb német szabadalom szerint a szappan alapanyagához nem albuminátokat, hanem ezek bizonyos hasadási termékeit adják. A közönséges fehérnyeanyagokat tisztítják, a hozzátapadó savaktól pedig dialízis útján megszabadítják. A tisztított terméket nyomás melletti hevítéssel, savakkal, illetve lúgokkal való kezelés útján, vagy más módon felbontják. A felbontás útján képződött albuminszármazékok (alburnózák) a negatív albuminátokhoz hasonló szerkezetűek és ugyanazon szinreakciókat adják, másrészt pedig egészen eltérő sajátságuk, mert meg nem olvaszthatók. 1. szám: Süddeutsche Patentmetallfabrik cég Fürthben a 23673. számú „Eljárás lég-, víz- és zsirbatlan fémpapír előállítására“ című magyar szabadalom tulajdonosa szabadalmának gyártása céljából magyar gyárosokkal összeköttetést keres; szabadalmát esetleg el is adja vagy gyártási engedélyt ad. Érdeklődőknek szívesen szolgál bővebb felvilágosítással Kelemen és Társa szabadalmi ügyvivő iroda ITJE APESTEN, (Royal-szálloda II ) Bühne Frigyes Vilmos Freiburgban a 23675. számú „Eljárás nagy lyukacsos felülettel bíró accumulatorlemezek előállítására“ című magyar szabadalom tulajdonosa szabadalmának gyártása céljából magyar gyárosokkal összeköttetést keres, szabadalmát esetleg el is adja vagy gyártási engedélyt ad. Érdeklődőknek szívesen szolgál bővebb felvilágosítással Kelemen és Társa szabadalmi ügyvivő iroda BUDAPESTEN, (Royal-szálloda BAJDr. Knop Ágost Rheinauban a 8640. számú „Eljárás nitritek előállítására“ című magyar szabadalom tulajdonosa szabadalmának gyártása céljából magyar gyárosokkal összeköttetést keres; szabadalmát esetleg el is adja vagy gyártási engedélyt ad. Érdeklődőknek szívesen szolgál bővebb felvilágosítással Kelemen és Társa szabadalmi ügyvivő iroda BUDAPESTEN (Royal-szálloda B.) STROBENTZ TESTVÉREK vegyészeti festék-, termény-, máz- és kenczegyár r.-társaság. Alapittatott 1848-ban. Sürgönyeim: Strobentzgyár. gy/dr. iroda és raktár. BUDAPEST, IX, Üllői út 19. fiók: V. Lipót tér 11. C a I c e i n“ Ajánlja a legújabb gyártmányú JJ időváltozásoknak ellentálló homlokzat, festékeit, medik kő, fa, vág, cement stb. befestésére kiválóan alkalmasak. Elsner Rezső és Társa cipőfénymáz- és bőrkenőcsgyára. ÚJPEST, Dugonics utca 21. ZEHIK FElITCI gazdasági és szerszám gépgyára. Budapest VI. Lőportár-u. 14b. Gyárt : viharágyat, borsajtót, s/.előzugót, permetezőt, járgányos cséplőket, daráló, szecska és répavágó gépeket, valamint lakatos- és kovácsmlőhely berendezéseket. Mindennemű gépek és szerszámok javítása. Hessel Lajos és T. Kurzweil Sándor BUDAPEST, Vill. Német utca. Földfestékek. Vegyi festéket Homlokzatfestékek.