Vegyi Ipar, 1928 (27. évfolyam, 1-24. szám)
1928-01-16 / 1. szám
1. szám Centrifugák és álló gőzkazánok állandóan kaphatók Tóth és Kertész cégnél, Budapest,VI. Lovag u. 3 VEGYI IPAR 3 oldal fed CUKORIPAR ixxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx XXXXXXX A cukor mint tápanyag. A cukorfogyasztás növelése: nemzeti kötelesség ! A cukor rendkívül fontos, értékes és nélkülözhetetlen tápanyag. Az emberi szervezetnek fehérjére és nagyszéntartalmú tápanyagokra van szüksége. Ez utóbbiak között a zsírt elkészítve találjuk a természetben, miig a ’a cukor műtermék, amelyet a mai fehérségében és tisztaságában csak az újabbkori cukorfinomítóknak köszönhetünk. Ez a cukor nemcsak jól eltartható és könnyen szállítható tápanyag, hanem egyúttal élvezeti cikk is. Nem olyan, mint a kávé vagy a tea, amelyek csak ingerük a nyelvet, gyomrot és idegeket, de nem tartoznak a tápanyagok közé. A cukornak, amely életfentalrtásunkhoz feltétlenül szükséges, az a nagy előnye, hogy oldhatóságánál fogva gyorsan átmegy a vérbe és így nagy szolgálatot tesz kimerültség esetén, míg a húst és zsírt előbb meg kellene emészteni. A cukrot a szervezet némileg megváltozott formában gyűjti össze a májban és izmokban és így arra is szolgál, hogy sűtse az embert és erőt adjon neki a munkára, amikor nincs idő evésre, de dolgozni muszáj! Úgy látszik, hogy a cukrot, mint tápanyagot, jobban megbecsülik másutt, mint Magyarországon, hiszen a cukorfogyasztás a legtöbb kulturállamban háromszor, négyszer, sőt ötször akkora, mint nálunk. Magyarországon a fejenkénti cukorfogyasztás kb. 10 kiló, Németországban 22, Belgiumban 23, Dániában 42, Franciaországban 23, Angliában 41, Hollandiában 30, Norvégiában 25, Ausztriában 26, Svédországban 33, Svájcban 36, Csehszlovákiában 28, és az Egyesült Államokban 54 kiló. Nálunk 3, városokban fogyasztják aránylag a legtöbb cukrot. Budapest egymaga cukorfogyasztásunknak 40 0/6-át eszi meg. A falusi polgár inkább bablevest eszik csülökkel, disznóhúst zsíros burgonyával és túróscsuszát töpörtyűvel. A cukrozott csuszát hiába kínálnák neki. Nem veszi be a gyomra. Meg hát a homoki bor sem esnék jól arra, amelyből a gyereknek is ad egyegy kortyot, gyakran reggel is, édestej vagy világos kávé helyett. Ennek meg kell változnia! Mivel pedig a felnőtt polgár már nehezen vetkőzik ki régi szokásából, a gyerekeknél kell a propagandát elkezdeni. A papnak a szószékről, a tanítónak az iskolában kell hirdetni a cukornak, mint tápanyagnak fontosságát. És ha másképpen nem megy, a m. kir. pénzügyi kormánynak is meg kell ismernie a cukrot, mint nélkülözhetetlen tápanyagot és lényegesen le kell szállítania a magas cukoradót, hogy megvehesse azt a szegény ember is keserű kenyeréhez. ■ A megnagyobbodott belföldi cukorfogyasztás mellett a lényegesen leszállított cukoradónál is megtalálja a kincstár a számítását, nagyszabású cukoriparunk pedig a megnőtt cukorfogyasztás következtében versenyképesebbé válik a világpiacokon, a magyar »fehérarany« legfontosabb kiviteli cikke marad a hazai termelésnek, végeredményképpen pedig cukoriparunk a cukor mai világkrízisében megtarthatja pozícióját az éles világversenyben és a magyar gazdának a répához fűztőt reményei is megvalósulhatnak! A hazai cukorfogyasztás növelésének minden rendelkezésre álló eszközzel való fokozása nemcsak fajvédelmi szempontból nagyfontosságú, hanem veszteség nélküli cukorkivitelünknek is egyik elengedhetetlen előfeltétele, amelynek fenntartását és istápolását elősegítem: a magyar kormánynak elsőrangú feladati mezőgazdaságunknak és egész közgazdaságunknak eminens érdekében! L. H. IX Apparate in Aluminium. Kupfer, Blei, Reinnickel u. Eisen für die chemische und verwandte Industrie. Extraktions- u. Vakuum- Apparate, Autoklaven, Rektifizier - Apparate, Dampfkoch-Mpparate mit und ohne Rührwerk Czigler János vegyipari gépgyára Budapest, Koszoru-u. 12 J. 368—24. Trocken-Trommeln Wichtige Neuerungen FRIEDR. HAAS, LENNEP/Rhld. I . xxxxxxx [XXXXXXXX Xxxxxxxx SZESZIPAR xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Néhány szó a gyümölcslikőrök szakszerű elkészítéséről. — Irta: milei Pálffy László üzemvezető vegyész. — I.: Ha a statisztika száraz adatait nézzük, találunk ott egy rovatot, amiben meg van írva, hogy mekkora öszszeggel adózunk a külföldnek likőrökért. Hajmeresztő összegek ezek, mert hiszen olyan dolgokért ment ki a pénzünk, amelyeket idehaza is elő tudtunk volna állítani, ha már úgy meg nem szoktuk volna azt, hogy : »Párisban mély a só is sósabb és a cukor is édesebb, mint a mi elhagyatott, árva hazánkban. Természetesen ezek mind csak olyan előítéletek, melyeket azonban keservesen nyögünk valamennyien, kezdve az államháztartáson, végezve a szegény napszám nélküli munkáson. Össze kell tehát fogni valamennyiünknek) Agyáros, illetve termelő termelje a legjobbat, amit csak tud, a fogyasztó pedig igyekezzék minden cikkben lehetőleg hazait vásárolni, mert ha ezt nem teszszük, akkor megássuk sírját az annyira szűkreszabott Csonka-Magyarországnak is. Talán az egész földön nincsen még egy ország, ahol a likőr-, konzerv- és szeszipar céljaira a legnemesebb gyümölcsöknek olyan nagy sorozata állana rendelkezésére, mint Magyarországon és evvel szemben azt látjuk, hogy finom gyümölcslikőrökért nehéz pénzek mennek ki az országból. Nincs közelebb fekvő gondolat, mint hogy a kormány tiltsa meg ezt! Igen ám, de a kormánynak ez nem áll módjában, mert a kereskedelmi egyezményeinkkel ez ellentétben állana. Semmi akadálya nincsen azonban annak, hogy én, mint becsületes, jó magyar hazafi, csak azt veszem meg, ami magyar gyártmány és külföldi árut csak olyant veszek, amit Magyarországon nem gyártanak. Hazánkban a következő gyümölcsöket ajánlom likőrgyártási célra: birsalma, barack (kajszin és őszi), császárkörte, cseresznye, dió, eper, málna, meggy; esetleg almát is lehet erre a célra felhasználni, mivel az rendkívül kellemes szű likőrt ad, azonban nálunk ez még egyelőre nagyon szokatlan. Mindezeknek az elkészítését pontos receptekkel és a legtüzetesebb elkészítési leírások tüzetes ismertetésével óhajtjuk olvasóinknak lehetővé tenni. Hisszük, hogy olvasóink között többen fognak akadni, akik a saját termésükből próbálhatják ki kitűnően bevált előírásainkat. Birsalmalikőr: 4 liter frissen, préselt birsalmalében hidegen feloldunk 3 kg süvegcukrot, ezt követőleg 3.3 liter finomszeszben 6 napi kivonással tinktúrát készítünk 1 20 g ceyloni fahéj, 10 » koriandermag, 3 » közönséges ánizsmag, 3 » szerecsendióvirág és 3 » szegfűszeg keverékéből. Elkészítése a következőleg történik: Legelőször öszszemérjük a fűszeres egyet, azt finom apróra megtörjük, majd beletesszük egy szélesszájú üvegbe és ráöntjük a szeszt. 6 napig állani hagyjuk és azután a birsalmákat zúzógéppel megzúzzuk, esetleg kőmozsárban fasulyokkal szétzúzzuk és végül a levét szőlőpréssel kipréseljük. A lében feloldjuk a cukrot, azután az egészet összeöntjük. Ezt követőleg 20 g keserűmandulából, 10 » cukorból 200 » vízzel emulziót készítünk, olymódon, hogy a keserűmandulát és cukrot fémmozsárban igen finomra megtörjük és a víznek cseppenként való hozzáadásával, emulgáljuk. Ezt az emulziót folytonos rázás közben kis részletekben hozzáadjuk a likőrhöz. Egy heti állás után ritka vásznon megszűrjük, majd további 8— 10 hónapi beraktározás után megszürlézzük. Rendkívül ízletes, igen kellemes ital, csak az a nagy hátránya, hogy sokáig kell érlelni, mivel kellő ideig való érlelés nélkül teljesen élvezhetetlen. Teljesen palackérett korában szép aranysárga szine, gyönyörű tükre és kellemes illata van. E likőrből egy magyar nagy likőrgyár I. Ferenc József császár és király udvartartása részére minden évben nagyobb mennyiséget szállított le, mellett hortfanyfehér a külföldön is elismert magyar gyártmány SMELTING ^OHA'SZATI e's FÉMMŰVEK R.J. WORGANYFEHERGYA'rA------- PESTER2SE8ET VP(IVP^7 23 éves, a wieni egyetem diplomájával, V y Coo, analytikai és szintetikus munkákban jártas, perfekt német-magyar, szerény fizetési igénnyel, esetleg külföl- áliócF l/prPé Dr. Rosenberg L. Nagydon is kezdőkincsel !Cl Comkanizsa, Deák tér 6. „JUPITER“ GRAFITKUP prima 100 százalékos Gyártja: NROMOFAG-GYÁR Budapest, VI., Reiter Ferencutca 13. — Telefon : L. 912-56. Állásban levő vegyészi fázisért délutánra elhelyezkedne. Ajánlatok „MEGBÍZHATÓ“ jeligére kéretnek. „ Legújabb vívmányok a vegyészeti ipar terén. A bejelentés tárgya egyelőre a jogtalan használat ellen védelemben részesül. Ezen bejelentéseik ellen a közzététel napjától (1928 jan. l-től) számítandó 2 havi határidőn belül felszólalás adható be. Dr. Agthe Carl Alexander vegyész, Zürich. Mosó- és emulgálószerek. Egyik alkatrésze pyrophosphorsav vagy ennek oldható sója. Dr. Adolph Gusztáv vegyész és Pietzsch Albert mérnök, Höllriegelskreuth. Oxigénes fehérítő eljárás. A fehérítő fürdőben hidrogénperoxidot olyan pervegyületekkel együttesen alkalmazunk, melyek maguk vízzel érintkezve, nem fejlesztenek hidrogénperoxidot. Daloze René mérnök, Bruxelles. Eljárás tiszta ólomkarbonát vagy ólomhydrát előállítására tisztátlni ólomszulfátból. Az ólomszulfát és földes alkáliacetát között kettős bomlási reakciót létesítünk, oly módon, hogy a földes alkáliacetátot fölöslegben alkalmazzuk, hogy a reakció kvantitatív , megfordíthatatlan legyen még a jelenlévő tömegek lehűlése után is, zárt edények alkalmazása nélkül, mire a nyert oldatot az oldhatatlan alkatrészek eltávolítása céljából szűrjük, majd a felhasznált földes alkáliacetátot megfelelő bázissal kezeljük és végül, ha esetleg hárombázisú vagy kétbázisis ólomacetátot kapunk, széndioxiddal kezeljük. I. G. Farbenindustrie A. G., Frankfurt, Eljárás festéklakkok előállítására bázisos festőanyagokból, melyek savanyú csoportokat is tartalmaznak, foszforvolfrámsavval, foszformolibdénsavval vagy egyéb komplex savakkal vagy olyan vegyületekkel való kezelés útján, melyek ilyen komplex savak képzésére alkalmasak, azzal jellemezve, hogy a festéklakkokat előállításuk közben vagy után nyomás alatti kezelésnek vetjük alá, célszerűen magasabb hőmérsékleten és víz jelenlétében. Friesenhahn Péter kereskedő és gyáros, Berlin-Grunewald. Eljárás szappan előállításán. Tetszés szerinti minőségű és alakú közönséges szappanyaghoz aromás és hidroaromás szulfósókat, illetve szulfósók mellett nagyobb molekulás alkoholokat adagolunk. Gyógyszerészek rt., Dr. Rex chemiai gyár és gyógyáru nagykereskedés, Debrecen. Eljárás íztelen chininorvosszer előállítására. Chinint, ill. más chininalkaloidát, ill. ezek valamely sóját, olyan chininszármazék sóképző hatásának vetjük alá,amely — mint pl. a chinolin loxycarbonsavak, továbbá a chinolin carbonsavak és ezek alifás vagy aromás származékai, stb. — molekuláris szerkezetében a chiningyűrűt tartalmazza. Tarkóid Limited, Brentford. Kátrány-, szurok- vagy bitumenemulziók. Egyrészt oldatképzéshez elégtelen mennyiségű kátrányolajokkal kátrány-, szurok- vagy bitumenkeveréket és másrészt kazeint, gyantát, nátriumhidroxidot és vizet tartalmazó keveréket készítünk, mely utóbbit addig hevítjük, mig az elszappanosodás be nem fejeződött, minek megtörténtével eme forró keverékben igen lassan és lassú kavarás közben a kátránynak és kátrányolajnak keverékét öntjük. Schou Ekear Viggo igazgató, Palsgaard (Dánia): »Eljárás olajban oldható emulgáló szereknek és emulzióknak (mázolószerek, tápszerek stb.) előállítására« című, 83195. számú magyar szabadalma eladó, esetleg gyártási engedélyek is kaphatók. Felvilágosítással szolgál: Fenyő Henrik hites szabadalmi ügyvivő, Budapest, VII., Damjanich utca 58. Trent Process Corporation cég Washingtonban, mint a 83000. számú és »első berendezés« című makjyar szabadalom tulajdonosa, szabadalmának gyakorlatbavétele ügyében magyar gyárosokkal összeköttetést keres. Hajlandó a szabadalmat teljesen eladni, esetleg arra gyártási engedélyeket adni. Bővebb felvilágosítás nyerhető: Dr. Wirkmann József és Bérczi Róbert hites szabadalmi ügyvivők irodájában, Budapest, VII., Erzsébet körút 28. Trent Process Corporation cég Washingtonban, mint a 83056. számú és »Eljárás ércek redukálására« című magyar szabadalom tulajdonosa, szabadalmának gyakorlatbavétele ügyében magyar gyárosokkal összeköttetést keres. Hajlandó a szabadalmat teljesen eladni, esetleg arra gyártási engedélyeket adni. Bővebb felvilágosítás nyerhető: Dr. Wirkmann József és Bérczi Róbert hites szabadalmi ügyvivők irodájában, Budapest, VII., Erzsébet-körút 28. Empire Machine Company cég Portland-ban, »Eljárás és gép vékonyfalú, öblös üvegtárgyaknak, pl. elektromos világításhoz való körtéknek előállítására« című, 09420. számú magyar szabadalmát eladná, illetve gyártására engedélyt óhajt adni. Bővebb felvilágosítással készséggel szolgál: Neufeld Arain hites szabadalmi ügyvivő, Budapesten, VII., Izabella tér 1.