Vegyi Ipar és Kereskedelem, 1939 (1. évfolyam, 1-3. szám)

1939-08-25 / 1. szám

­ Gyümölcslikőrök Irta: mű­lei Pálffy László üzemvezető vegyész A közkedveltségnek örvendő baracklikőírnek az elkészí­tése a következőképen történik: Nem nagyon puhára érett és kimagozott kajszinbarac­­kot szőlőpréssel kipréselünk. Minden f­­­léhez 3 kg. cuk­rot adunk. A cukor teljes feloldódása után belemérünk 25 kg kajszinbarackesszenciát (kapható Schimmel és Tsa cég­nél, Budapest, X. Vértes­ u. 6.), 0.5­­ valódi szilvóriumot, 3 liter finom szeszt. Az elkészítést célszerűen 10 literes üvegben foganatosíthatjuk, oly módon, hogy először bele­mérjük az esszenciát, szilvóriumot és finom szeszt. Rá­zással jól összekeverjük és azután beleöntjük a külön edényben készített cukoroldalat. Néhány hónapig (leg­alább 5 hónap) tartó raktározás után papíron megszürléz­­z­ük­ (üzemben megfelelő szűrőkészüléken), azután palac­kozzuk. Igen szép, aranysárga színű ital, ami a legkiválóbb külföldi márkákkal is felveheti a versenyt. A legtermésze­tesebb eredeti gyümölcsíze van. Barackesszenciát magunk is készíthetünk. Egy 2000 cm3 üvegretortába összemérünk 1 g kloformot, 1 g keserűmandulaolajat, 2 g amilalko­­holt, 1 g valériánsavas etiloxidot, 1000 g etilalkoholt és hozzáadunk egy kevés égetett magnéziát, lepároljuk, kevés elő- és utópárlatot véve. Hasonló módon készíthetünk őszibarackból is likőrt, csakhogy ahhoz őszibarackot és őszibarackesszenciát kell használni. Minden többi alkatrész ugyanabban az összeté­telben marad, őszibarackesszenciát a következőképpen ál­ííhatunk elő: 2 g etilaldehid, 2 g amilalkohol, 5 íg vaj­savas etiloxid, 5 g hangyasavas etiloxid, 5 g valeriáinsa­­vas etiloxid, 3 g keserűmandulaolaj, 1 g borszeszes bor­­kősavoldal 10!) g­etilalkohol keverékét kevés égetett mag­­néziával egy ideig állni hagyjuk, majd az előbb említett módon ledesztilláljuk, elő- és utópárlatot félretéve. Császárkorté likőr: 4 kg érett, illatos körtét (legalkal­masabb a császárkörte) kőmozsárban összezúzunk és szé­lesszájú üvegbe tesszük, azután ráöntünk 1 1 finom szeszt és 1 1 vizet. Jól összekeverjük és jól lekötve, hűvös pin­cébe helyezzük, ho­l 8 napig állni hagyjuk. Ez idő­­elteltével szőlőpréssel kipréseljük és hozzáadunk: 3 1 finomszeszt, 25 g bergamott-körteesszenciát (kapható a Schimmel-cég­­nél), 4 kg cukor és 4 1 vízből készült­­egyszerű szörpöt. Az egészet jól összekeverve, néhány hónapi raktározás után szürlézzük és palackoljuk. Cherry Brandy (cseresznyelikőr): 20 g Cherry Brandy esszencia (kapható Schimmel-cégnél), 3.5 1 finom szesz, 3 1 cseresznyelé, 1.8 kg cukorka, 2.5 1 vízből készült szirup. Elkészítése: Túlérett, sötétvörös színű cseresznyéből kisaj­tolunk 3 1 levét, hozzáöntjük a­­3.5 1 finom szeszt, 200 g esszenciát, majd a szirupot. Ízlés szerint esetleg az esszen­ciához adhatunk­ 10—15 csepp keserűmandulaolajat is. Bár ez a likőr már néhány napi állás után is élvezhető, elő­nyös, néhány hónapig palackozás előtt pihentetni, miáltal igen kellemes ízű és simaságos lesz. Kavarodás a A napraforgótermelés fokozása céljából a magyar kor­mány rendelmte szerint koprás csak az a gyáros importál­hat aki bizonyos arányban napraforgómagot vagy napra­forgóolajat vesz át az erre kijelölt szervtől. Ha a kopralistán szereplő gyáros pl. 5 vágón kopráért kifizetett húsz­ezer pengőt akkor az előírt mennyiségű napraforgóért vagy napraforgóolajért kb. másfélszer annyit kellett kifizet­nie. Ha az olajgyáros az átvett napraforgót vagy napra­forgóolajat nem tudta felhasználni, az átvételi kényszer miatt kb. 10o/o-ot ráfizetett az üzletre. Közben elfogyott a megnagyobbodott szükségletnél a napraforgó és a napraforgóolaj is, a termelés nem ütötte meg a várakozás mértékét és így az illetékes szerv nem volt képes sem napraforgót, sem pedig napraforgóolajat adni az exportlistán szereplő olajgyárosnak, aki a megvá­sárolt koprát nem kaphatta kézhez. A külföldi el­adó ezért csak késedelmesen jutott pénzéhez,­­ bár a kopra itt hevert a szabadraktárban, vagy a szabadkikötőben. kopra körül Végül is úgy oldották meg a kérdést, hogy a kopra­listán szereplő gyárosnak halzsírt kellett átvenni napra­forgómag és napraforgóolaj helyett, ha koprához akart jutni. Szerény nézetünk szerint, ha nem rendelkezünk ele­gendő hazai eredetű napraforgóval, ill. napraforgóolajjal, a koprabehozatal lehetővé tételére lényegesen kisebb meny­­nyiségre kell redukálni az átvétel kötelezettségét naprafor­­góbaa, ill. napraforgóolajban. A haszsírátvétel kötelezettségét egyáltalában nem kel­lene megkívánni a kopralistán szereplő gyárostól, hiszen a külföldi eredetű halzsír pótlására keményítés céljából megfelelő volna a hazai repceolaj is, amely jelenleg ol­csóbb is a halzsírnál. Ha pedig nem rendelkeznénk elegendő repceolajjal sem, akkor a koprabehozatalt egyáltalában nem kellene megne­hezíteni, mivel a szappangyá­rtáshoz 30 0/9 kókuszolajra fel­tétlenül szükség van. DI. VEGYI IPAR ÉS KERESKEDELEM Közgazdasági kémia A németországi főiskolákon tanítják a közgazdasági kémiát. A berlini kereskedelmi főiskolákon már 191­1 óta szerepel a tanrendben. A német vegyészeti ipar, melynek csodálatos a tudományos és organizációs alapzata, ideje­korán felismerte a közgazdasági kémiának fontosságát, azért a közérdeket véljük szolgálni, amikor röviden­­rá­mutatunk a közgazdasági kémia feladataira. A vegyész arra törekszik, hogy dolgát lehetőleg jól és tökéletesen végezze, a közgazdász viszont inkább arra haj­lik, hogy ezt a dolgot minél olcsóbban lehessen elvégezni, nem törődve esetleg azzal sem, ha a technikai probléma megoldása nem is annyira tökéletes. Amikor valamely ve­gyészeti eljárással, il­letve az exakt természettudományok módszereivel kiszámítható kihozatalt a tiszta haszon szem­pontjából vizsgáljuk, közgazdaságkémiai operációt vég­zünk. A közgazdasági kémia feladata: az egyes kémia folya­matok jelentőségét közgazdasági szempontból mérlegelni. A közgazdasági kémia területe a kémia és közgazdaságtan között fekszik és kapcsolatot képez technológiai és gazda­sági ismereteink között, amikor az anyagokat új javak létrehozása céljából átalakítjuk. A közgazdasági kémia különbözők az áruismerettantól, mivel nem foglalkozik ,azokkal a tulajdonságokkal, amelyektől a vegyészeti termé­kek technikai alkalmazása függ és különbözik a közgazda­ságtantól is, amennyiben nem általánosságban vizsgálja a gazdasági jelenségüket, hanem csakis a vegyészeti ter­melés szempontjából. Az általános közgazdasági kémia megtanít arra, hogy minden vegyészeti reakcióban gazdasági célkitűzés lakozik, amely előfeltétele és mértéke annak, hogy iparilag tényleg realizálható-e. Megvizsgálja továbbá az értékváltozások tör­vényeit, amelyek mindenkor az anyagváltozással kapcsolat­iban állanak. Ezeknek a vizsgálatok csak alapján vezethetők le az értékviszonylatok, amelyek a különböző nyersanya­gok, félgyártmányok és végtermékek között fennállanak

Next