Vegyi Ipar és Kereskedelem, 1940 (2. évfolyam, 1-11. szám)
1940-02-01 / 2. szám
4 2. Folyékony mérgekkel Szénkéneg, tetradomeban előfordul az irtásnál mint fojtó anyag, a szénkéneg könnyű robbanási lehetősége azonban nagy óvatosságot igényel. Vegyi ipar és kereskedelem Több millió patkány tervszerű kiirtása Hogyan kell országos jellegű patkányirtást keresztülvinni, különös tekintettel a főváros és vidéki vágóhidak megtisztítására írta: vitéz Szomolnoky Antal okleveles vegyészmérnök. A Vegyi Ipar és Kereskedelem január 1-i számában ismertettem a patkányok életmódját, kártevését. Ezúttal a szakszerű irtásra vonatkozólag adom elő a szükséges tudnivalókat. 1. A patkányok pusztítása mérgekkel Az irtás történhet gáztalan mérgekkel, ebben az esetiben leggyorsabb és tömeges hatást lehet elérni így azonban csak zárt terek, pl. zárt patkány járatok, zárt hajóüregek, élőállatok és emberek által elhagyott helyiségek használhatók fel. A teljes hatás kedvéért megfelelő töménységű gáz kell. Hajók és épületek elgázolása csak megfelelő szakember közreműködésével történhet, mégpedig cyangázzal, nedves levegő miatt hajón , gázzal, 2.25 t/o vo -ban. A hajókat szénoxiddal és kéndioxiddal is szokták patkánymentesíteni. Patkány járatok a szabadban vagy malmokban ugyancsak szénoxiddal gázosíthatók,ami mozgatható generátorokból fejleszthető. Általánosan közismert a patkányfészek, odú kifüstölése kénpation segítségével, amely csőformájú füstölő szerkezetből, meggyújtva történik. Kéndioxid és szénoxid képződnek, amelyek súlyosságuknál fogva lesüllyednek és a fészkekben levő fiókákat is megfojtják. Célszerű egy patkányfogó kutyát készenlétben tartani, hogy a menekülő és megszédített patkányokat" elfogja. Legújabban az u. n. »kemény gáz« vagy »szilárd gáz« amely apró darabokban kapható és szilárd szénsav kerül felhasználásra, amely szagtalan és ezért meglepetésszerűen árasztja magából a fojtó szénsavat. Hasonlóképen lehet a patkányok által vájt járatoktokba klórmész és sósav segítségével a mérgező klórgázt bejuttatni. Carbid és víz segítségével acetylént és különböző fémphosphidok a nedves talajban phosphorhidrogént fejlesztenek, amelyek mérgező hatásuk mellett tűzveszélyesek. 3. Szilárd mérgekkel Ezek a legolcsóbbak. Lényeges fő feltétele a használhatóságuknak az, hogy ízletes csalogató elemekhez keverjük. Szükséges feltétel az is, hogy a mérgek jellegzetes szagát elfedjük, anélkül, hogy a méreg hatását károsan befolyásolnánk. Friss élelmiszerekkel, mint pl. fehér kenyérrel, májas, véreshurkával, füstölthússal, nyers vagy főtt vagdalthússal,, szarvasmarha vagy vadhússal, tejtermékekkel, korpával, zabliszt, rozsliszt, kukorica, diófélék, járókenyér stb. lehet megfelelő anyagot elkészíteni a méreg egyenletes hazzakeverésével. Kisebb-nagyobb darabokra tördelve kell elhelyezni azokban a járatokban, ahol a patkányokat láttuk, amerre a fészkeket sejtjük. Különlegesen bevált csalogató anyag nincs. A romlás ellen, több-kevesebb ideig állandóságot biztosító anyag az anizs, ami azonban figyelmeztető anyag is egyúttal, tehát kétélű. Felhasználásnál, az egyenletesen összegyúrt anyagból 2—3 gr. súlyú darabokat készítünk és laza, vékony papírba csomagoljuk, megjelölt helyre tesszük. Hosszabb ideig raktározott mérgek, keverékek, sült tészta, kenyér keverékek elvesztik csak claló szagukat. Ezeket friss élelmiszerekkel újra össze kel gyúrni, megnedvesíteni, mielőtt kihelyezzük. A jó és ha élemi anyagnak olyannak kell lenni, mint a friss ablakgittnek, vagy lyukacsos, könnyen szétvágható legyen, mint a kétszersült, hogy azonnal lenyelhető legyen. Az 1—2 gr. súlyú mennyiségben annyi méregnek kell lenni, hogy az egy éjjelen át megölje az állatokat. Ott ahol hasznos háziállatok is vannak, a mérget az u. n. agyagetetőbe helyezzük, amelyet dróttal, szöggel vagy súlyokkal, téglával, kövekkel rögzítjük le. Ilyen angyagetető lehet egy agyagcsőnek a fele, nyílásával a föld felé állítva, amely alá a patkány be tud mászni, de a csirke, tyúk, macska, kutya nem. Ezek alá egy-három napig méregnélküli élelmiszert helyezünk, hogy a patkányok megszokják. ■ A méreg kihelyezésénél a kezeket szagtalan szappannal meg kell mosni, úgy, hogy a kéznek csak a természetes szaga maradjon meg. Ezt a szagot a patkányok elviselik. Semmi esetre sem szabad a méreg elhelyezésénél dohányozni. Ha a patkányok a kitett mérget nem eszik meg, úgy azonnal más méregre kell áttérni és az előkészítő csalogatást 2—3 napig élőből kell kezdeni. A hasznavehetetlen mérget úgyszintén az ételmaradékot gondosan el kell távolítani. A méreggel történő irtási folyamat alatt a kutyákat, macskákat be kell zárni, mert azok nyugtalanítják a patkányokat és nem jönnek elő, a kitett ételek beszáradnak, elromlanak és az egész fáradságos eljárást újra kell kezdeni. A patkányirtásban előszeretettel használják a vörös tengeri hagymát, vagy annak a készítményeit. Az erélyesebb mérgekkel helyesen nem foglalkoznak. Átengedik a szakértőknek az azzal való patkányirtást. A vörös tengeri hagyma és az abból készített por vagy kenőcs a gyengébb irtóanyagok közé tartoznak. Nyáron július és szeptember között szedik és frissen őrölve csalogató ételekkel használják. De nem az összes hagymák tartalmaznak megfelelő glykozdokat , mérgeket és ez a hatóanyag a friss hagymában hamarosan szét is bomlik, tartós készítményekre tértek át. Konzerveket, folyékony készítményeket, száraz port állítottak elő a sütésekhez. A készítményeknek hálála, adagolása 03 gr. 100 drb patkányra szó ott beállítva lenni. A vörös tengeri hagyma hatóanyaga a glykozd erős görcsöket idéz elő és utána szívbénulást okoz. Emellett véres gyulladásokat a gyomor és vékonybélben és a vesékben. Embereknél csak a magasabb adagolás veszélyes. Ezért előszeretettel használják a hatóságok is. 2- A fémfoszfor készítmények vörös vagy kékesfekete kenőcsök, gyenge foszforszaggal, tubusokban. Fehér kenyérrel vagy kolbász darabokban, húsban, halban használják fel irtásra. Hatásos. 3. Thaliumtartalmú paszta az u. n. Zeliókenőcs. 2—3 nap alatt végez. 4. Báriumpo’ (carbonát) fehér, íz és szagtalan por. Frissen 3 rész csalogató ételhez, zabliszt, zsír, sajt, stb.-