Vegyi Ipar és Kereskedelem, 1940 (2. évfolyam, 1-11. szám)

1940-02-01 / 2. szám

4­ 2. Folyékony mérgekkel Szénkéneg, tetrado­meb­an előfordul az irtásnál mint fojtó anyag, a szénkéneg könnyű robbanási lehetősége azonban nagy óvatosságot igényel. Vegyi ipar és kereskedelem Több millió patkány tervszerű kiirtása Hogyan kell országos jellegű patkányirtást keresztülvinni, különös tekintettel a főváros és vidéki vágóhidak megtisztítására írta: vitéz Szomolnoky Antal okleveles vegyészmérnök. A Vegyi Ipar és Kereskedelem január 1-i számában ismertettem a patkányok életmódját, kártevését. Ezúttal a szakszerű irtásra vonatkozólag adom elő a szükséges tudnivalókat. 1. A­ patkányok pusztítása mérgekkel Az irtás történhet gáztalan mérgekkel, ebben az eset­iben leggyorsabb és tömeges hatást lehet elérni így azonban csak zárt terek, pl. zárt patkány járatok, zárt hajóüregek, élőállatok és emberek által elhagyott helyiségek használ­hatók fel. A teljes hatás kedvéért megfelelő töménységű gáz kell. Hajók és épületek elgázo­lása csak megfelelő szakember közreműködésével történhet, még­pedig cyan­­gázzal, nedves levegő miatt hajón , gázzal, 2.25 t/o vo -ban. A hajókat szénoxiddal és kéndioxiddal is szokták patkány­mentesíteni. Patkány járatok a szabadban vagy malmokban ugyan­csak szénoxiddal gázosíthatók,ami mozgatható generáto­rokból fejleszthető. Általán­o­san közismert a patkányfészek, odú kifüstölése kénpation segítségével, amely csőformájú füstölő szerke­zetből, meggyújtva történik. Kéndioxid és szénoxid képződnek, amelyek súlyossá­guknál fogva lesüllyednek és a fészkekben levő fiókákat is megfojtják. Célszerű egy patkány­fogó kutyát készenlétben tartani, hogy a menekülő és megszédített patkányokat" elfogja. Legújabban az u. n. »kemény gáz« vagy »szilárd gáz« amely apró darabokban kapható és szilárd szénsav ke­rül felhasználásra, amely szagtalan és ezért meglepetéssze­rűen árasztja magából a fojtó szénsavat. Haso­nlóképen lehet a patkányok által vájt járatok­­tokba klórmész és sósav segítségével a mérgező klórgázt bejuttatni. Carbid és víz segítségével acetylént és különböző fémph­osphidok a nedves talajban phosph­orhidrogént fej­lesztenek, amelyek mérgező hatásuk mellett tűzveszélyesek. 3. Szilárd mérgekkel Ezek a legolcsóbbak. Lényeges fő feltétele a használ­hatóságuknak az, hogy ízletes csalogató elemekhez keverjük. Szükséges feltétel az is, hogy a mérgek jellegzetes sza­gát elfedjük, anélkül, hogy a méreg hatását károsan be­folyásolnánk. Friss élelmiszerekkel, mint pl. fehér ke­nyérrel, májas, véreshurkával, füstölthússal, nyers vagy főtt vagdalthússal,, szarvasmarha vagy vadhússal, tejtermé­kekkel, korpával, zabliszt, rozsliszt, kukorica, diófélék, já­ró­­kenyér stb. lehet megfelelő anyagot elkészíteni a méreg egyenletes ha­zzakeverésével. Kisebb-nagyobb darabokra tör­delve kell elhelyezni azokban a járatokban, ahol a patká­­­nyokat láttuk, amerre a fészkeket sejtjük. Különlegesen bevált csalogató anyag nincs. A romlás ellen, több-kevesebb ideig állandóságot biztosító anyag az anizs, ami azonban figyelmeztető anyag is egyúttal, tehát kétélű. Felhasználásnál, az egyenletesen összegyúrt anyagból 2—3 gr. súlyú darabokat készítünk és laza, vékony papírba csomagoljuk, megjelölt helyre tesszük. Hosszabb ideig raktározott mérgek, keverékek, sült tészta, kenyér keverékek elvesztik csak claló szagukat. Eze­ket friss élelmiszerekkel újra össze ke­l gyúrni, megnedvesí­­teni, mielőtt kihelyezzük. A jó és ha élemi anyagnak olyan­nak kell lenni, mint a friss ablakgittnek, vagy lyukacsos, könnyen szétvágható legyen, mint a kétszersült, hogy azon­nal lenyelhető legyen. Az 1—2 gr. súlyú mennyiségben annyi méregnek kell lenni, hogy az egy éjjelen át megölje az állatokat. Ott ahol hasznos háziállatok is vannak, a mérget az u. n. agyagetetőbe helyezzük, amelyet dróttal, szöggel vagy súlyokkal, téglával, kövekkel rögzítjük le. Ilyen angyagetető lehet egy agyagcsőnek a fele, nyílásával a föld felé állítva, amely alá a patkány be tud mászni, de a csirke, tyúk, macska, kutya nem. Ezek alá egy-háro­m napig méregnélküli élelmiszert helyezünk, hogy­ a patkányok megszokják. ■ A méreg kihelyezésénél a kezeket szagtalan szappannal meg kell mosni, úgy, hogy a kéznek csak a természetes szaga maradjon meg. Ezt a szagot a patkányok elviselik. Semmi esetre sem szabad a méreg elhelyezésénél dohá­nyozni. Ha a patkányok a kitett mérget nem eszik meg, úgy azonnal más méregre kell áttérni és az előkészítő csalogatást 2—3 napig élőb­ől kell kezdeni. A hasznavehetetlen mérget úgyszintén az ételmaradékot gondosan el kell távolítani. A méreggel történő irtási folyamat alatt a kutyákat, macskákat be kell zárni, mert azok nyugtalanítják a pat­kányokat és nem jönnek elő, a kitett ételek beszáradnak, elr­omlanak és az egész fáradságos eljárást újra kell kezdeni. A patkányirtásban előszeretettel használják a vörös ten­geri hagymát, vagy annak a készítményeit. Az erélyesebb mérgekkel helyesen nem foglalkoznak. Átengedik a szak­értőknek az azzal való patkányirtást. A vörös tengeri hagyma és az abból készített por vagy kenőcs a gyengébb irtóanyagok közé tartoznak. Nyá­ron július és szeptember között szedik és frissen őrölve csalogató ételekkel használják. De nem az összes hagymák tartalmaznak megfelelő glyko­zdokat , mérgeket és ez a hatóanyag a friss hagymában hamarosan szét is bomlik, tartós készítményekre tértek át. Kon­zerveket, folyékony ké­szítményeket, száraz po­rt állítottak elő a sütésekhez. A készítményeknek hálála, adagolása 03 gr. 100 drb patkányra szó ott beállítva lenni. A vörös tengeri hagyma ható­anyaga a glyko­zd erős görcsöket idéz elő és utána szívbénulást okoz. Emellett véres gyulladásokat a gyomor és vékonybél­ben és a vesékben. Embereknél csak a magasabb adagolás veszélyes. Ezért előszeretettel használják a hatóságok is. 2- A fémfoszfor készítmények vörös vagy kékesfekete kenőcsök, gyenge fo­sz­forszaggal, tubusokban. Fehér ke­nyérrel vagy kolbász darabokban, húsban, halban használ­ják fel irtásra. Hatásos. 3. Thaliumtartalmú paszta az u. n. Zeliókenőcs. 2—3 nap alatt végez. 4. Báriumpo­’ (carbonát) fehér, íz és szagtalan por. Frissen 3 rész csalogató ételhez, zabliszt, zsír, sajt, stb.-

Next