Petőfi Népe, 1984. június (39. évfolyam, 127-152. szám)

1984-06-19 / 142. szám

N­élkülözhetjük-e azt a szellemi potenciát, amelyet a nyugdíjas agrárszakemberek je­­lentenek Bács-Kiskun megyében?­­A válasz nem lehet kétséges, éppen ezért időről időre a me­gye vezetői is kikérik véleményüket, legfőképpen, amikor jelentős döntéshozatalra készülnek. Észre­vételeik, tanácsaik a napi gyakorlatban sem nél­külözhetők, hiszen sok évtizedes tapasztalataikat hasznosíthatjuk, akár elfeledett módszereket is, amelyek mostani körülményeink között ismét ered­ményt hozhatnak. Mi a mai mezőgazdálkodásról a nyugdíjas agrárszakemberek véleménye, milyennek látják tennivalóinkat a gabonatermesztésben, va­lamint a zöldségfelvásárlásban és -értékesítésben, tehát a kereskedelemben, erről beszélgettünk a szerkesztőségben rendezett ankéton, amelyen ott volt: dr. Kuczka Antal, dr. Kiss Árpád, dr. Babics Antal, dr. Bauer Ferenc, Hajdú András, Péter Pál, Kósa Károly és Soós Vince. A beszélgetésen a Pe­tőfi Népét Csabai István, a gazdaságpolitikai rovat vezetője képviselte. Hol tart a megye? A múlt évi aszályos esztendő bebizonyította, hogy a megyei mezőgazdasági termelés színvonala, al­kalmazkodóképessége ma már csökkenteni tudja az időjárás okoz­ta veszteségeket. A belső ellátás, a mennyiségi és minőségi kínálat megfelelő volt. Hogy hol tart ma a magyar agrártermelés, erről hallot­tunk a beszélgetésünk ele­jén összefoglalót. DR.­KUCZKA A.: A nagyüzemi mezőgazdaság a műszaki fejlesztések, valamint a biológiai alapok javításával olyan eredményeket ért el Bács-Kis­­kunban is, amellyel a szántóföldi termelésben, fő­ként a gabonatermesztésben a kedvezőtlen adott­ságaink ellenére megközelítettük az országban­ a legjobb gazdaságok eredményeit. Búzából a hazai mennyiségnek mintegy 8 százalékát termeljük, a kukoricának pedig 8,7 százalékát. A hatodik ötéves terv első három évének búza átlagterülete több mint 106 ezer hektár. A rozs 15 ezer hektárra csök­kent, a tritikálé csaknem hetedével 265 hektárra esett vissza. Nőtt az ősziárpa-vetésterület, csaknem­­ 19 ezer hektárra. A tavaszi árpa vetésterülete stag­nál, 1,8—1,9 ezer hektár körüli, és még van néhány­ gabonafélénk, amelyek néhány száz hektárral sze­repelnek a területen, összességében a kalászos ga­bonák 128 ezer hektárról 136,5 ezer hektárra növe­kedtek a VI. tervidőszakban. A kukorica vetésterülete viszont 129,8 ezer hek­tárról — hároméves átlagot véve figyelembe — 109,2 ezer hektárra csökkent. Végső soron az összes gabona az ötödik ötéves terv időszakában a megye szántóterületének 63,5 százalékát foglalta el, az­ elmúlt három éviben 62 százalékra csökkent. A gabonaprogram hatására főként a kalászosok, ezek közül is emelkedett a­­ bú­za. Gazdaságossági okokból viszont kevesebb a me­gyében a kukorica vetésterülete. A búza felvásárlási ára 1980-ig nem ösztönzött minőségi termelésre. Azóta különvált az étkezési és takarmánybúza, sőt 1982-től harmadik árkategória­ként magas beltartalmi értékű termeltetésére is van lehetőség, kétszázötven, illetve négyszáz forint ton­nánkénti felár fizetésével. Ez utóbbi eddig nem ho­zott számottevő eredményt, mivel kevés a minő­ségi búzából a fajtaválaszték. A jelenlegiek több­nyire alacsonyabb hozamúak, ugyanakkor nagyobb ráfordítást és költséget igényel termesztésük, ami az árban nem térül meg. Ezért is szükségesnek érzem a minőségi búza árának felülvizsgálatát. A gabonaprogramban másik nagyon fontos növé­nyünk a kukorica. Vetésterülete csökkent a megyé­ben, azonban az átlaghozam emelkedett, 198ß-ben 6000 kilogramm fölött volt. A területcsökkenés többnyire indokolt, ugyanis a nem megfelelő földe­ken e növényt már nem kifizetődő termelni, helyét, a búza, s főként a napraforgó vette át. Az elmúlt három évre még jellemző az is, hogy megháromszo­rozódott a napraforgóterület. A termelési­­ költségek csökkentése érdekében elő­térbe kerültek az olcsóbb megoldások, például a tá­rolásban, szárításiban. Egyre több gazdaságban ko­rai érésű hibrideket vetnek, amelyek szárítást alig, vagy egyáltalán nem igényelnek, biztonságosabban betakaríthatók. Annak ellenére, hogy az utóbbi esztendőben csök­kent a rozs vetésterülete, mégis úgy gondolom, jö­vője van ennek a növénynek, igényli a sütőipar az egészségesebb táplálkozásban szerepe megnőtt.­ Az őszi árpa területnövelését alkalmazkodóké­pessége, jövedelmezősége indokolja, és­ az, hogy ta­karmányozásra kiválóan alkalmas, fő­ként a ser­­tésnevelés a beli. . . Az intenzív gabonatermesztési program teljesí­tése kiemelkedő feladat ebben az ötéves tervben. A megyéből 31 gazdaság világbanki kölcsönből megvalósít különböző fejlesztéseiket. Tizenkilenc gazdaság műszaki fejlesztésre 135 millió 298 ezer forintot költött. Tárolótér-fejlesztési program ke­retében kilenc mezőgazdasági üzem és a Gabona­­forgalmi Vállalat 24 ezer 500 tonna termény táro­lására alkalmas silót épített. Összesen 36 ezer ton­na a tárolótérbővítés.­­ A termésbiztonság növelése az egyik legfonto­sabb feladat. Tájkörzetenként és üzemenként szük­ség van a talajviszonyoknak megfelelő célszerű ag­rotechnika­­ alkalmazására, amely elősegíti a csapa­dékvíz megőrzését, ugyanakkor energiát és költsé­gét is csökkent, illetve megtakarít. A gazdálkodási szerkezetben, a gabonatermelés eredményeiben egy-egy tájegységen belül is meg­levő komoly eltéréseknek a jobbak felé való közelí­tése a megyei össztermés növelésében meghatározó jelentőségű tennivaló. A gabonahozam növelésének lehetőségei CS­I.: 1Az országban ta gabonaprogram egyik legfontosabb feladat. A ttzfajt fő készíti atol a totrfia­­iok olyan fázis,­­állomás van, amelyek döntő hatá­­s­r­ és mennyiségre. E folyamatban a gya­t­­í­tásában ját.Hírmódosítandó pontokat, illetve­­ alkalmazásával az előrelépés­­ gyorsítható? . SOÓS V.: A búza m­agjának október végeiig föld­­ be kell kerülni. Ha bármilyen okból ,ez nem sikerül, inkább változtassunk tervünkön. Ne vessünk későn. A vetésidő meghatározó a növény fejlődésére, a termés mennyiségére. J . ,, DR KISS Á.: Jónak tartom az agrotechnikát, a talajelőkészítést, javult a növényvédelem, ,s a fajta megválasztásában is jól alkalmazkodnak az üze­mek a területi adottságaikhoz. Ezt mutatják az eredmények, míg 1960-ban búzából 1,57 tonna volt a termésátlag a megyében, tíz év múlva 2,92 tonna, 1980-ban pedig 4,99 tonna. Ekkor az időjárás is ked­vező volt. Még az 198­2-es aszály ellenére, is 4,27 tonna volt a búza átlagtermése, azonban nagyon meglepett, hogy a múlt esztendőben, amikor az aszály tovább tartott, mégis 4,35 tonnás hektáron­kénti átlagtermést értek el a megyében. Ez azt is bizonyítja, hogy a jelenlegi búzafajták szárazság­tűrők, jó hozamúak, s ez ad reményt ahhoz, hogy­­ az idén a­ megyében 4,55 tonnás átl­agihozamot el­­érik ami nagy feladat. Azt mondhatom, hogy az idei termés már csaknem eldőlt. Az uralkodó fajita az MV 8, amely a terület 28 százalékán­­ található. Az MV i mintegy 8 százalékot képvisel, s a megye gazdaságainak rugalmasságát mutatja, hogy a Ba­­j ■rankát, a zágrábi búzafajtát, a terület 14 százalé­kán termelik. Ennek, tavaly tapasztalt kedvező tu­lajdonságaira figyeltek fel a szakemberek, amikor még a vetésterület fél százalékán sem termeltek. Szárazságtűrő képessége miatt a Jubilejnaja a ne­gyedik legfontosabb a megyében. Meglep, hogy a Szegedi Gabonakutató Intézet fajtái visszaszorul­tak, talán gyengébb télállóságuk miatt. Cs. I.: Vagyis minden rendben van a megyében a fajta­­összetételt illetően? DR. KISS Á.: Úgy érzem, hogy a GK Boglár faj­tával érdemes lenne még foglalkozni, s csodálko­zom az MV 9 és 10-nek mellőzésén. Az MV 10 a kísérletekben jobb­­ volt, mint a Baranka, mennyi­ségben és minőségben is, és­ javaslom, hogy ezt a­­ közepes éréscsoportba tartozó két fajtát az idén már nagyobb területen vessék a gazdaságok. DR. BABICS A.: A hazai búzafajták­ aránya nőtt, eléri a 40 százalékot, a jugoszláv fajták 30—35, a szovjet fajták pedig 24 százalékot képviselnek a ve­­tésterületem. A mai fajtaszerkezetben keveslem a korai érésűek arányát. ■ r t­­­ tvvnsl SOÓS V.: Amit nem százalékban kell szerintem meghatározni, hanem a felhasználás függvényében. Ezt elsősorban a kukoricára értem. Azok a gazda­ságok, amelyek a kukoricát nedvesen tárolják a nagyobb hozam reményében a középkései vagy ké­sei fajtákat vessék. . . .... DR. KISS Á.: Nem vagyok híve a korai fajta« túlzott aranyának, ehelyett a közepes érésidejűe­­ket javaslom. Szerintem ezeknek kellene elfoglalni­a a vetésterület 55 százalékát, mer­t 300 kilogrammal­­ több termést adnak, mint a korai búzák. ■­ _ _ DR KUCZKA A.: A betakarító- és szállítóesz­közök­­ is befolyásolják, hogy milyen éréscsoportba tartozó gabonát vessen egy-egy üzem. Fontos ugyan­is hogy a betakarítás optimális időben történjen,­­mert ha ezzel megkésnek, terméskies­ést, vesztesé­get okoznak maguknak. DR. BABICS A.: Fontosnak tartom, hogy első- és másodfokú vetőmagot használjanak a gazda­­ságok és törekedjenek a folyamatos fajtanyúrtásra. SOÓS V.: Figyelemmel­­ kell lenni a tőállomány­­ra arra, hogy hektáronként hány szem búzát, ku­­­­­­koricát stb. magot vetünk. Ha nincs meg az opti­mális tőállomány, már nem várhatunk megfelelő termést. A vetőgépek jó beállítása, a vetések ellen­őrzése elengedhetetlen. Szerintem ma már jól ki­dolgozott agrotechnikával, az említett kitűnő faj­tákkal hektáronkénti hatmillió csíraszámmal kö­zepes­­ időjárás esetén a Duna menti és a bácskai területeken búzából hat tonna fölötti átlagtermés érhető el. DR. KISS Á.: A tőállománynak és a fa­jtáinak egységben kell lenni, mert ha MV 4 búzafa­­tát­­ négyzetméterenként 700-as tőállománnyal vetnek, akkor megdől, az MV 8-as 600-as tőállománnyal jó termést ad (a 700-as már so­k!), a jugoszláv fajták viszont 700.fölötti tőállománnyal is jól teremnek DR BABICS A.: A tőállományt illetően a kuko­ricánál nagyobb­­ gondot érzek, ugyanis Csávoly tér­ségében túl sűrűn vetik, s a terméseredmények el­maradnak a várttól. , SOÓS V.: A nagy tőállomány azt eredményezi a kukoricánál, hogy nincs élettere a növénynek, s fő­ként aszályos esztendőben sok vizet párologtat. A­­ halmozódó vízhiány tovább rontja a szemképződést. Az ilyen táblákon igaz, hogy sok, de apró csöveket takarítanak be, ami végül is terméscsökkenést ered­ményez, s a minősége is gyengébb. Javaslatok a homok hasznosítására Cs. I.: Bizonyára egyetértenek azzal,­­hogy mincsen olyan gabonafajta — és­­ termeléstechnológia sem —, amely ki­­fejezetten homoktalajokra alkalmas. DR. KISS Á.: Igazi homoki búzaf­a­jta­ nincs, az MV 8 és 4 azok, amelyekkel eddig próbálkoztunk. A kecskeméti homokon búza- és triftiíkálé-kísérl­e­­teket is folytatok munkatársaimmal. Legutóbb a G.K Szeged fajtát rozzsal kereszteztük, s utána visszake­resziteztük az említett búzaf­aj­tára, vagyis egy búzába a rozs genetikaii tulajdonságait is ki­vittük. Kísérleteink reményteljesek, enn­ek a búzá­nak hozamai azonosa­k az MV 9-cel, és azt mond­hatom, hogy ez valóban homoki fajta lesz. DR. BAUER F.: A rozs lehetne a gyengébb ho­mokok növénye, a fajtakísérleteket azonban egy­részt nem jó helyen választjuk meg, a búzak­ísér­letekkel együtt van, másrészt pedig ^.a rozsfaj­­tám azt is, hogy északi országokból hozok rozsfaj­tákat. Ez utóbbit azért, mert ott a legjobb talajokra vetik a rozsot, nálunk pedig a legrosszabbra. A m­agyar fajták viszont a hazai talajokhoz, az ég aj­lathoz jól alkalmazkodtak. Például a Duna.—Tisza közén a kecskeméti­­ rozs bevált, hektáronként négy tonna termésre volt képes, és sokan vagyunk, akik számára érthetetlen, hogy a köztermesztésiből mégis kivonták, holott volna még rá igény. Javas­lom azt is, hogy a rozstermelést tegyék jövedel­mezővé, mégpedig felvásárlási ára legyen azonos a búzával, mint ahogyan az NDK-ban. Ez két szem­pontból is előnyös lenne: a homokhasznosítás ügyét előbbre vinné, másrészt a leggyengébb talajokon gazdálkodókat segítenék ezzel — mivel az állami támogatások mértéke fokozatosan csökken —, a fel­vásárlási árnöveléssel a gyenge adottságú gazdasá­gok bevételét lehetne gyarapítani. DR. KUCZKA A.: A távollevő kollégánk, Sarfi Róbert hozzám eljuttatott elemzése szerint a rozs­termelés két tényezőtől függ elsősorban: a talaj­­•műveléstől és a szervestrágyázástól. Különösen a homokon az is­tá­l­lótrágyát nem­ pótolja a műtrágya, aminek költsége egyébként is emelkedik, s ezért is reménykedik abban, hogy megéri a gazdaságoknak az istállótrágyázás, különösen akkor, ha a földekre a kiszállítása, szétterítése jobban gépesített lesz SOÓS V.: Kalászos gabona alá gyakorlati szak­emberek nem használnak istállótrágyát,­ hanem magas tarlót hagynak, és nitrogénműtrágyával le­szórják, ezután szántanak. Ezt a költséget ,j bírja el” a rozs is. . . . DR. BAUER F.: Megduplázható a rozstermés,­­na a talajt istállótrágyázzuk. Sőt, a zöldtrágya is se­gít, csak itt egy gond van: a nagy zöldtömeg sok vizet visz el a talajból. KÓSA K.: A homoktalajok humuszban szegé­nyek, vízmegtartó képességük nem megfelelő. A somkóró az a növény, ami a talajszerkezetet és a tápanyagtartalmát is javítaná, zölden leszántva. Úgy tűnik, erről szinte megfeledkeztek a homokon g^!W^0(Erilleszthető a vetésszerkezetbe la Borukéról DR. BAUER F.: Elmondom az úgynevezett „kecs­keméti módszert”, amelyet korábban a gyakorlat­ban eredményesen használtak. Háromnegyed mag­­mennyiséggel kell vetni ősszel a rozsot, amelyet ta­vasszal ugyancsak háromnegyed magmennyiségű somkoróv­al felíih­etn­ek.­ Az aratáskor­­ rozsból go­­m lépést teirmés betak­arítható, s ezután ha egy kis csapadék van, a somkóró megerősödik. Meg kell mondanom, hogy tíz évben átlagosan háromszor viszont kipusztul a nyári aszály miatt, de ha meg­marad, jól kaszálható termést ad, ha gyengébb, ak­kor birkalegelőnek használható. De tavasszal min­denképpen megfelelő és kitűnő zöldtakarmányhoz jutunk erről a területről, ami egyenértékű egy lu­­cernaterméssel. Ezután azonnal le kell szántani és silókukoricával érdemes bevetni, amiből teljes ter­més lesz és ősszel ismét rozs következik ezen a te­rületen. Tavasszal a somkóró leszántása után még nagyon jól hasznosítható a terület szántóföldi ker­tészeti növényekkel, például paradicsommal. A som­­kóró-termesztést elsősorban ott javaslom, ahol a lu­cernával eredménytelenül kísérleteztek. * KÓSA K.: Ugyancsak „kiment a divatból takarmányborsó termesztése is,ami ig­az, nem _ho­­­­mákterületre való, de kiváló előveteménye a búzá­nak Szerintem az is hozzájárul a Bólyi Mezőgaz­dasági Kombinátban a nagy búzatermésekhez, hogy takarmány­borsó után vetik a kalászost. A tömeg­takarmányozás egyik bázisaként is figyelembe kel­lene venni a takarmányborsót. Etethető zölden, de ha a teljes növényt csövestől leszáríitjuk, így is ki-Vacsa­­i.­ A total­­fehérjehelyzetet is figyelembe véve — a jelentős importot —­­bizonyos,­­hogy­­a takarmányborsó termelése, a tobb t­alajadottságú helyeken, méginkább előtérbe kerülhet. Zöldségforgalmazás és áremelkedés Cs. I.: Váltsunk­­ témát. A zöldségtermesztést, illetve az ezzel összefüggő felvásárlást és értékesítést, ennek viszon­tagságait vegyük szemügyre. PÉTER P.: A nagyüzemekben csökkent, a­ háztá­jikban nőtt a zöldségte­rmő terüléit. A nagyüzem gondjai: a termelés ráfizetéses, nincs hol tárolni, illetve feldolgozni a te­rmés­t, a felvásárlás-értéke­­sítés szervezetében sok a hiba, ez eléggé összeku­szált. Az is megállapítható, hogy kevés a zöldség­termeléshez értő szakember. S nem kerekedett fel­ül a minőségi szemlélet. A termeltetéssel kapcsolatos információáramlást sem tartom megfelelőnek. Ré­gebben gazdagyűléseken volt alkalom megtárgyal­ni, milyen zöldségmövényit, és mennyit termessze­nek de tapasztalatom szerint jelenleg ebben sem tájékozottak a kistermelők. S még az is tény, hogy nem vált gyakorlatukká az sem, hogy a felvásárlók­nak előre j­elezzék, miből és főleg mennyit, mikor szándékoznak értékesíteni. Mindenképpen fokozni szükséges az együttműködést a termeltetésben és felvásárlás­ban. ■­­ SOÓS V.: Azt szeretnénk, ha a felvásárlók is fon­tosnak tartanák a­­ nagyüzemi és háztáji zöldség­termelést, és azt is, hogy ami megtermett, mind a fogyasztóhoz kerüljön. Ehhez jó szerződéses kap­csolat kell, ami jelenleg nincs. A szerződés nem tölti be funkcióját, egyrészt áregyezséget — vagy, akár alapárat — nem tartalmaz, semmilyen előnye nincs a termelőnek, ha szerződéstt köt, csak kötele­zettségei rögzítődnek. Végül is az árak a döntőek, amit kénye-kedve szerint változtat a felvásárló. ,Cs. I.: Tapasztaljuk, hogy ta kistermelőktől i­t a tsz-ektől 1« — szerződéssel (vagy anélkül, a zöldséget vagy gyümöl­csöt például tíz forinntért veszi meg a frlvásárlő, « ugyan­az i két-három­­ óra múltán­­ az üzletben 20—25 forintba ke­rül. Miért?­­ PÉTER P.: Az árak jelentős módosulásának leg­főbb oka, hogy so­k kézen megy át az áru, míg a fogyasztóhoz kerül. Minden közvetítő keresni akar­­rajta. Le kell rövidíteni az utat a termelőitől a fel­vásárlóig. Másrészt rárakódik a szállításból, vala­mint a romlásból, ültődésből eredő kár költsége, amit ugyancsak bele kell kalkulálni az feladási ár­ba. SOÓS V.: Sokszor azért megy tönkre a kisterme­lők által becsomagolt, szépen előkészített ősziba­rack, alma, mert a ZÖLDÉRT átvevői a ládákat ha­jigál­ják a teherautókra. A saját szememmel láttam nemegyszer. Vagyis a kárt, amit maguknak okoz­nak, a fogyasztó fizesse meg? Az átvételért felelő­söket jobban kellene ösztönözni (fegyelmezni?) a kiváló minőség megőrzésére. .HAJDÚ A.: Hadd jegyezzem meg, hogy a ter­meléshez szükséges­­ vegyszerek, gépek ára is emel­kedett, vagyis a zöldség ára­­•— de általánosíthatók is- valamennyi mezőgazdasági termék árának nö­vekedése — legfőképp az ipari eredetű anyagok­­ és energiahordozók költségnövekedésének tulajdonít­ható Árban megkülönböztetés is tapasztalható, pél­dául’ egy liter Chinetrint az állami gazdaságok 860,­­ a magántermelők 1280 forintért kapnak. KÓSA K.: Sajnos, ezt az objektív tényt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, de mégis azt mondom, legnagyobb árfelhajtó tényező a felvásárló-értéke­­sítő kereskedelem. Talán a tsz-eknek kellene átvál­lalni a koordináló szerepet, ugyanúgy, mint a ser­­téshizlalásban. De azt­­ is megoldásnak tartanám, ha egy térség gazdaságai együttműködve szervez­nék meg az átvételt és az értékesítést. Információhiány, rendezetlen kapcsolatok SOÓS V.: Mindent a szövetkezet csináljon, csak bennük lehet megbízni? Nem is bír el minden ter­het és fejlesztési alapja sincs ahhoz, hogy például gépkocsiparkot hozzon létre, tárolókat építsen, üz­leteket nyisson, üzemeltessen, az ország különböző részén. Viszont a nagyüzemi zöldségtermelés már jövedelmezővé tehető azzal is, ha a nagy feldol­­gozók — konzen­vgyár­ak, hűtőhazárc — közvetlenül az üzemekkel megtermeltetik és tőlük át is veszik a zöldségféléket. De olyan szerződések szerint, amely­ben az átvételi árakat is rögzítik. Minden szempont­ból az volna a legjobb, ha a feldolgozók 30—40 ki­lométeres körzetben bázisgazdaságokat hoznának létre és kockázatot, érdekeltséget vállalnának a ter­melésben. Az nem megoldás, hogy a kecskeméti feldolgozó Győrből vásárol uborkát, Debrecen kör­nyékéről meg paradicsomot..­. ............... PÉTER P.: Kétségtelen, a zöldség-gyümölcs ke­reskedelemben sok hiba van, de azt is el kell is­merni, nehéz szakma, nemcsak a naponta változó árak miatt, hanem azért is,­ mert gyorsan romló élelmiszerrel kell dolgoznia. Nem vállalkozik erre szívesen­ senki, még a t tsz-ek sem, nincs benne nagy sztek -Sorolhatnám a példákat arra, hogy a 1 megyében,a feve tárolókat, — akármilyen vállalat vagy szövetkezet építette — szívesebben kiadják papír, nyersgumi stb. tárolására, minthogy zöld­ségfélét, gyümölcsöt tartsanak benne. Még a kecs­keméti ZÖLDÉRT is nagy Szervezet, a zöldség-gyü­mölcs kereskedelemmel ezt az apparátust fenntar­tani nem lehet. Például az általam régebben veze­tett kecskeméti ZÖLDÉRT-telepnek egy-egy eszten­­dőben nyereségéből négymillió forintot kellett ak­­adni csak a központi apparátus fenntartására. Cs I.: Pedig költségcsökkentésre is mód nyilna: kiala­kult­ Kecskeméten­­ a nagybani piac. Miért nem vásárol­nak itt a ZÖLDÉRT-szakemberek? A magánkereskedők­­nek megéri 1300—400 kilométerről is idejönni, a Helyi ZÖLDÉRT-nek nem? i ~­PÉTER P : Amikor számlát kell adni a nagybani piacon, a ZÖLDÉRT felvásárlójának, a kisterme­lő vagy az árut odaszállító kereskedő abban a pilla­natban eláll az értékesítéstől. Ennek oka: a zöld­­ségkereskedők megrettennek, ha leírják nevüket, ugyanis félnek az adótól... A ZÖLDÉRT-felvásár­­lónak a számla nélküli „zsebből fizetést nem en­gedélyezheti a vállalat, ez így természetes Több­nyire ez az akadálya annak is, hogy a tsz-ek a kecskeméti, a budapesti nagybani piacokon nehe­zen találnak vevőt árujukra, mert a tőlük vásárló­tól is számlát kell kérniük. Szóval ez egy nagy gu­banc, aminek a vége az, hogy a magánkereskedők járnak jól. V és I. ■ A legutóbbi időikben azt tapasztalom, hogy a m­e­ző?a^alági krmányzat a zöldségterme­ést csak és k %­rákig a piaci mechanizmusra Ibizza. Félő, minek az lesz a kövtkezménye, hogy­­ számithatatanná vál­t egy egy esztendőben, mennyi lesz a­­ termés a_ eltmnböző zöld^ olifa­lókból a szabályozatlan [piac anarchikussá válik, es ^yAA^gXÄlhatnak elő az ellátás színvonalá­ban, a minőségben és az árakban is. ___ . SOÓS V : Kétségtelen, hogy a kistermelők érzé­­kenyen gyorsan reagálnak a változásokra és egyik évről a másikra abba is hagyhatják bizonyos zöld­ségfajok termelését, ami az ellátásban beláthatat­­lan gondokat okoz. A biztonságot a emelés adhatja, amit pénzügyi és gazdasági szabá­­lyozá­ssal jövedelmezővé kell tenni. Azt is állítom, hogy nagy szükség van a jó külpiaci információs e­lőrejelzésekre: ha például Egyiptomban sok a terméskilátások hagymából, akkor már ' zon­yos 'hogy világpiaci ára csökken, és mi ebből nem tudunk nagy mennyiségiét értékeíteni De tud­­ni kel­l előre felkészülni az ilyen helJyekre. DR KISS A.: A­ külkereskedelmi vállalatoknak fontos feladata az információ hogy ennek megfelelően szervezzék a gazdaságok a termeltetést. Vajon, ha tudják hogy az elmúlt egy­­két évben, Svájcban 500 százalékkal nőtt a dinnye­fogyasztás, ennek miért nincsenek­­ jelei a hazai flinnyertermelésben ? Epilógus Bevallom, hosszú beszélgetés volt, s az elmon­dottak maradéktalan közlése, több oldalnyi újság­­lapot igényelne. Felelősséggel mondták el vélemé­nyüket,­ kitűnt szavaikból: együtt éreznek, sondo­­kodnak a gyakorló gazdászokkal, s a megoldásokat keresik, ha ezek elmondására kevesebb is a lehe­tőségük. Érdemes és szükséges jobban odafigyelni a nyugdíjas szakemberekre. Nemcsak az agrár-, ha­­nem a többi tudományok művelőire, mert mint ahogyan ezen a beszélgetésen is bebizonyosa­t , hasznosat, alkalmazhatót tudnak tanácsolni, s lát­ják, hol vannak fontosabb tennivalóink. Ha arra gondolunk, napokon belül kezdődik az aratás, s gyorsan elszalad az idő, máris vetéshez kell készü­lődni... addig is, s akkor is cselekedeteikben ve­gyék számításba szavaikat. Még idejében mondták, hiszen június van... Nyugdíjas agrársz a mezőgazdaság jövőjéről Dr. Kuczka Antal • Kósa Károly Dr. Babics Antal • Dr. Bauer Ferenc Hajdú András Péter Pál Dr. Kiss Árpád • Soós Vince

Next