Békés Megyei Nap, 1996. március (3. évfolyam, 52-76. szám)

1996-03-30 / 76. szám

1996. MÁRCIUS 30., SZOMBAT SZIVÁRVÁNY BÉKÉS MEGYEI NAP | Húsvéti menü báránybordával Húsvét csak egyszer van egy évben, s aki teheti, ilyenkor kü­lönleges ételekkel lepi meg családtagjait, vendégeit. A nálunk szokásos sonkaételek mellé - az ünnep vasárnapján - kínálha­tunk például előétel gyanánt kagylósalátát, majd erőlevest szárnyasgaluskával, s végül főételként a húsvét jellegzetes éte­lét, a bárányt. Báránybordák tésztaköpeny­ben mentás borsópürével Hozzávalók: 6 páros bárány­borda csonttal, egy csomag le­veles tészta, 3 dkg vaj, 1-2 to­jás. A töltelékhez: 10 dkg gomba, 1-1 evőkanál vágott petrezselyem, rozmaring, fél­be vágott piros színű, húsos paprika. A borsópüréhez: 3 dkg vaj, 1 közepes fej hagy­ma, 25 dkg zöldborsó, 2 evőkanál friss mentalevél, 1 te­áskanál cukor, 2 teáskanál al­maecet, 2 dl víz. Elkészítés: A bordapárokat megmossuk, szétválasztjuk, megsózzuk és forró vajon pi­rosra sütjük. A tésztát szobahőmérsékleten kiolvaszt­juk, 3 mm vékonyra nyújtjuk és akkora darabokra vágjuk, hogy a bordákat becsomagol­hassuk. A finomra vágott hagy­mát és gombát a többi hozzá­valóval lepirítjuk, és a tésztára helyezett bordákon elosztjuk. A tésztaszéleket bevizezzük, egymásra hajtjuk és a szegé­lyeket összenyomjuk. A tetejét megkenjük tojással, és közép­meleg sütőben - kb. 25 perc alatt - aranyszínűre sütjük. Közben a püréhez forró vajon megfonnyasztjuk az apróra vá­gott hagymát, és a többi hozzá­valóval együtt puhára pároljuk a borsót. Amikor kissé kihűlt, pürévé turmixoljuk, tálalás előtt átforrósítjuk. Kínálhatunk hozzá száraz rozét vagy sillert. Jó étvágyat! G. K. LÁNYKERŐBEN - Van szerencsém megkérni a kedves lánya kezét! - Van vagyona? - kérdezi az óvatos apa. - Félreért, uram! - válaszolja a kérő. Szavainak folytatását lásd a számozott sorokban.­­ A megfejtéseket április hó 5-éig a szerkesztőség címére - 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18. - kérjük beküldeni. A március 23-ai lap-1 | számunkban megjelent „Az apa válasza” című rejtvényünk helyes megfejtése: „Fecseg? Az anyját hallaná csak!” A helyes megfej­­­­­tést beküldők közül Fejes Etelka (Gádoros), Matuska Mátyásné (Nagybánhegyes) kedves megfejtőinknek kedvezett a szerencse. | | Szívből gratulálunk, nyereményüket postán küldjük el. | L_-—1----------- N I---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 GYEREKSAROK Gyetvai Gellért rovata A megoldásokat április hó 5-éig a szerkesztőség címére-5600 Békéscsaba, Árpád sor 18. - küld­jétek be! A március 23-ai lapszámunkban megjelent feladat helyes megfejtői közül egy-egy köny­vet nyert Darabos Judit (Szeghalom), Döme Máté (Békéssámson). Gratulálunk! A nyereménye­ket postán küldjük el. Nálunk még nincs hagyománya a húsvéti koszorúnak, amelyet az ad­venti koszorú mintájára házilag gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk, s hangulatos ünnepi dísze lehet lakásunknak. A legfőbb díszítőelem ezúttal mi is lehetne más, mint a tojás! Az alap lehet fűzfavessző-koszorú, amelyet körbefonhatunk zöld vagy száraz növényekkel. Dú­sítására használhatunk páfrányt, mohát, száraz fűcsomókat, borostyánindát, szénát, mimózát, de még szép, fehér tyúktol­lakat is. A tojásokat kifújjuk fűzzük hosszú, vékony rézdrót­ra, majd csavarjuk úgy a koszorúra, hogy szorosan egymás mellé kerüljenek. A tollakat vagy más díszítőelemeket ra­gasszuk a tojások közé. Használhatunk festett tojásokat is, amelyeket nem csak a hagyomá­nyos módon díszítünk. Lehetnek szivárványszínűek, kockásak, zöld pöttyesek - lényeg, hogy harmonizáljanak a koszorú színeivel. A koszon! díszítésére kitűnő a szalma, amelyet kis csomókba kötve, natúr vagy festett színekben kötünk a tojások mellé. Ha van időnk és tü­relmünk, papírból vághatunk ki nyuszi- vagy bárányfigurá­kat, s a vidám koszorúval díszíthetjük a gyerekszobát. Elkészült műveinket akasszuk a bejáratra vagy a lakás belső ajtajára. Vigyázat, a tojások törékenyek: nem ajánlatos csapkodni az ajtókat! G.K. Húsvéti koszorúk

Next