Békés Megyei Hírlap, 2012. szeptember (16. évfolyam, 205-229. szám)

2012-09-12 / 214. szám

2 A gyomaendrődi Jenei László lett Magyarország legjobb halfőzője gyomaendrődi győzelem szü­letett a XXXVIII. Országos Halfőző Versenyen, melyet a közelmúltban rendeztek meg Győrben. Jenei László már nem először lett befutó, 2010-ben is ő nyerte el a „Magyarország legjobb halfőzője” címet és az azzal járó vándorserleget. ■ Jenei László vegyes sülthalakból készített táljával szerezte meg a győzelmet. Korábban még nem volt pél­da arra, hogy valaki két alka­lommal is megszerezte volna az abszolút győzelmet a rangos gasztronómiai megméretteté­sen. Jenei László a tiszai-körösi halászlé és az egyéb halétel kategóriában is versenyzett és - ugyanúgy, mint 2010-ben - megkapta a maximális 100 pontot. Az ételek elkészítésé­ben ezúttal is segítette őt a Gyomaendrődi Halgasztronó­miai Egyesület összeszokott csapata, akik között ott volt két lánya, Gyöngyi és Ildikó is. Jenei László 1998 óta több országos bajnokságot is meg­nyert már. ■ L. J. Pozitív példákat mutatnak majd be a BioRitmuson A békéscsabai Széchenyi-liget egészét élettel töltik meg szep­tember 14-15-én a VI. BioRit­­mus Fesztivál szervezői. Tóth Miklós főszervező a tegnapi csabai sajtótájékoztatón el­mondta, fő céljuk, hogy az élet különböző területeiről pozitív, működő példákat mutassanak be az erre nyitott embereknek. A kiállítóktól, a szakértőktől, az alkotóműhelyek vezetőitől számos témában tájékozódhat­nak az érdeklődők, például, hogy miként lehet vegyszerek nélkül élelmet termelni, ön­ellátó módon élni, természe­tes anyagokból házat építeni, milyen alternatív gazdasági, pedagógiai vagy gyógyászati rendszerek működnek eredmé­nyesen. Mindez értékteremtő összművészeti együttléttel egé­szül ki a két napon. ■ NY. L. MEGYEI KÖRKÉP A vártnál is jobb volt a nyár szezon A Gyulai Várfürdőbe csaknem negyedmillióan látogattak el Sikeres nyári szezont tudhat­nak maguk mögött a Békés megyei fürdők és strandok. A Gyulai Várfürdő mind a lá­togatószámot, mind a bevéte­leit növelni tudta a nyári hó­napokban, és Gyopárosfürdő számára szintén jól sikerült a júniustól augusztus végéig tartó időszak is. Hírlap-összeállítás A megyei turizmus egyik leg­főbb értékének számító Gyulai Várfürdő eredményes szezont zárt, amit tegnap sajtótájékoz­tatón értékelt dr. Görgényi Er­nő, a fürdőváros polgármestere és Boros László Attila ügyveze­tő igazgató. Dr. Görgényi Ernő elmondta, hogy a Gyulai Várfürdő azon kevés magyarországi fürdő egyike, amely önkormányzati támogatás nélkül is működik. A polgármester kiemelte a vár­fürdő gazdasági életben, mun­kahely-teremtésben és -meg­őrzésben betöltött kiemelkedő szerepét, hiszen - hangsúlyozta - nem csak egy fürdőről van szó. Vállalkozások és munkahe­lyek százai kapcsolódnak hozzá. Boros László Attila, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igaz­gatója a konkrétumokkal kap­csolatban kifejtette: a gazdasági válság, illetve az elkezdődött élményfürdő-beruházás mellett is némileg, egy százalékkal nö­vekedett a várfürdő látogatóinak a száma, a nyári hónapokban 236 ezren keresték fel a létesít­ményt. Még kedvezőbb képet mutatnak a bevételek, azok ugyanis kis híján elérték a 400 millió forintot, ami 2011 hasonló időszakához képest 3,9 százalé­kos emelkedést jelent. A növek­vő tendenciához a júniusi hónap járult hozzá legnagyobb mérték­ben, 17 százalékkal múlta felül a tavalyi év hatodik hónapját. A bevételek szerkezetét vizs­gálva a legdinamikusabban a szállodai jegyértékesítés teljesí­tett: mind a darabszámát, mind a bevételt tekintve 17,7 százalé­kos többletet mutatott fel a 2011. évihez képest. A gyógyászat te­vékenysége a márciusi szerve­zeti változások után fokozatos új lendületet kapott. Júliusban többéves csúcsokat döntöttek a kezelésszámok, a havi OEP-tá­­mogatás 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Gyopárosfürdőn a júliusi hó­nap kiemelkedő eredményeket produkált vendéglétszám te­kintetében, az orosházi kedvez­ményt igénybe vevők száma is kiugróan magas volt. A szezon­ban a két esős hét­vége közül az egyik éppen a sör-virsli feszti­vál idején volt, még így is 6 ezer látogatót regisztrált a rendez­vény a három nap alatt. Az au­gusztus 20-ai kenyérünnep re­kord látogatószámot generált. Ez részben a melegnek, részben a kiváló programoknak volt köszönhető - nyilatkozta Csiz­madia Gergely vezérigazgató. Természetesen a jó idő önma­gában még nem elég a vendég­létszám növekedéséhez, a für­dőben minden hét végére jutott program. Kedveztek a kisgyer­mekkel érkezőknek, új szolgál­tatásaik között megjelent a vízi zord gömb, a kerékpárkölcsön­zés és vízifoci.­­ Vendégeink körében siker volt az akciós szezonjegyárunk is. Fürdőnk gyermektábor és nyugdíjas egyesületek találko­zójának volt a helyszíne. Sport­egyesületek is szívesen válasz­tották edzéseik helyszínéül Gyopárost. Ezer-kétezer fős csa­ládi napokat rendeztek nálunk cégek, valamint több sport­­rendezvénynek voltunk házi­gazdái. Nagy látogatottságot vonzott a hajómodellezők verse­nye, a strandbirkózó junior ob, a strandkézilabda-bajnokság. Külföldi vendégeink közül a Ro­mániából érkezők száma nem maradt el a tavalyi eredmény­től. Javulást mutat a Szerbiából érkezők száma, amit intenzív marketingtevékenységgel ér­tünk el. Az élményfürdő építése mellett is közel negyedmillióan keresték fel a Gyulai Várfürdőt a nyári hónapokban. Sikeres volt az idei szezon is. Árpád fürdő: június és július hozta a csúcsot­ ­ júniusban és júliusban az elmúlt évhez képest többen, míg augusztusban némiképp keve­sebben fordultak meg a békés­csabai Árpád fürdőben. Külö­nösen a nyár első két hónapjá­ban regisztráltak többször telt ház körüli állapotot - értékelte a szezont lapunk kérésére Koz­ma János. A fenntartó Vagyon­kezelő Zrt. cégvezetője elmond­ta, új hír az intézmény háza tá­járól, hogy a közeljövőben nagyszabású energetikai fej­lesztést hajtanak végre. A terve­zett beruházás első eleme a ter­málenergia hasznosítására irá­nyul. Egyebek mellett új hőköz­pontot építenek ki,­ lecserélik a kazánokat és a radiátorokat, szivattyúkat telepítenek, vala­mint rendbe hozzák az intéz­mény kútjait. A beruházás má­sodik szelete saját ivóvízbázis kialakítását tűzte ki célul. A fej­lesztéseknek köszönhetően az Árpád fürdő éves szinten 41,8 millió forintot takaríthatna meg. A projekt tervezett költség­­vetése 245 millió, a városi önerő 122,5 millió forint. A beruházás eredményeként 500 tonnával csökken az éves szén-dioxid-ki­­bocsátás a belvárosban. 2012. SZEPTEMBER 12., SZERDA Háziasszonyi réteskészítés szlovák módra, alsós tanulókkal káposztás, túrós, mákos és szilvalekváros réteseket készí­tett a Csabai Szlovákok Szerve­zetének Háziasszony és Kert­barát Köre tegnap Békéscsabán, a szlovák tájházban. A rendez­vényen a szlovák iskola alsós tanulói is megismerkedtek a rétestészta gyúrásával, nyúj­. A réteskészítésnél az iskolások örömmel segédkeztek Lopusnyi Natália vezetésével, tásával, töltésével, és örömmel segédkeztek Lopusnyi Natália tanítónő vezetésével. Bartolák Jánosné, a házias­­­szony kör vezetője elmondta, a tésztához lisztet, egy kis ecetet vagy pálinkát és tejet használ­nak, és addig gyúrják, amíg lejön a kézről. Nyújtás előtt gombócokat készítenek, né­­gyet-négyet tesznek egymásra, közte megzsírozzák a tésztát, ettől lesz leveles. Az ecet vagy a pálinka kicsit lágyabbá teszi a tésztát. Ancsin Pálné, a Csa­bai Szlovák Klub vezetője azt emelte ki, hogy ez a program is hozzájárult a hagyományok őr­zéséhez, ápolásához. ■ NY. L. Elásva találták meg az eltűnt férfi holttestét é­s az orosházi Rendőrkapitány­ság közigazgatási eljárást foly­tatott egy 35 éves férfi eltűnése ügyében - tudtuk meg Vargáné Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Az eljárás során szeptember 11-én olyan információkhoz jutott a rendőr­ség, amely szerint a férfi bűn­­cselekmény áldozata lett. A holttestét egy orosházi családi ház udvarán hantol­ták el. A megkezdett helyszíni szemle során az udvarban, a földben megtalálták a kö­zépkorú áldozat holttestét. A Békés Megyei Rendőr-fő­kapitányság bűnügyi osztálya emberölés bűntett elköveté­sének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett egy 58 éves orosházi férfit - tudtuk meg a késő esti órákban. ■ CS. I. ^ PROMÓCIÓ Újabb elismerések a megyei gasztronómiának a Brill által a legszűkebb elitben A Magyar Gasztro Kalandok étteremajánló az Alföld gyöngyszemének nevezte a békéscsabai éttermet A szeptemberben megjelent Ma­gyar Gasztro Kalandok című angol étteremajánló és a Dining Guide Top 100 kiadványa is az ország legszűkebb elitjébe sorol­ta a békéscsabai Brillt, az Alföld gasztronómiai gyöngyszemé­nek nevezve.­­ Az üzlet sikert sikerre hal­mozott, sok, a megyében elérhe­tetlen címet begyűjtött, például „Vendéglátás év konyhája 2011”, Magyarország legjobb 50 étter­me legjobb 15-je. Ön melyikre a legbüszkébb? - kérdeztük Palo­tai Csabát, a Brill Bisztró séfjét. - A francia Gault Millau ka­lauzéra, ez a világ egyik leg­rangosabb étteremkalauza. Egy békéscsabai étterem ajtaján fent van a Gault Millau szakácssap­­ka jelzése, ez hihetetlen. Rendkí­vüli nemzetközi szakmai pozíci­ót jelent, ezzel Magyarországon néhány étterem büszkélkedhet, mindez Békéscsaba imázsát is emeli. Kihívást jelent majd éven­te megtartani. Wagner Krisztiánnal, az üz­let szakácsával beszélgettünk tovább. - Fontosak a szakmai el­ismerések, címek, de fontosabb a helyi vendégek elismerése - mondta. - Sokan jönnek hoz­zánk, szerény jövedelmű csalá­dok is, akiktől bizalmat kapunk, pénzükből áldoznak ránk. Ha ők úgy mennek el tőlünk, hogy egy kis gasztronómiai élményt tudtunk nekik nyújtani, és más­kor is visszajönnek, nekem ez a legnagyobb elismerés. - Ennyi siker után lehetnek-e új célok? - A szakmai pozíciókat meg­tartani. A választékunkat két irányba fejlesztjük tovább. Az egyik a magas gasztronómiai értékű érdekes, a csak ránk jellemző ételek. A másik az egyszerűbb közízlésnek szóló ételek.­­ Mondjon erre a kettősségre egy példát. - A homokon tartott, angol húsnemesítésű kacsaalapanyag­ból készülő, nemzetközi szin­ten is magasra értékelhető étel, amit Magyarországon nem csi­nál senki, a kacsabegybe töltött kacsakolbász rosé kacsamellel, barackkal, sült pasztinákkal. A közízlésnek szóló egyszerű étel ugyanebből a kacsából a kacsacomb párolt káposztával, burgonyapürével, a kacsacomb technológiailag tökéletesen el­készített, kívül roppan, belül szaftos, nincs túlsütve, ami hi­bát jelentene. A lilakáposzta friss, üde és roppanós, a püré az ország legjobb főzőburgonyájá­ból, a magunk termeltette hópe­­helyburgonyából készül. Ottjártunkkor két fiatal sza­kács, Bartal Richárd és Hra­­bovszki András új desszerten dolgoztak. Elmondták, idén a Brill egy levesét az ország leg­kiemelkedőbb fogásai közé választották, korábban egy fő­ételüket harmadik helyen Ma­gyarország 10 legjobb éttermi fogásai közé sorolták, most egy desszerttel szeretnék ugyanezt elérni. Ezért Budapestről az or­szág egyik legjobb éttermi cuk­rásza, Varga Gábor ismét bekap­csolódott a munkákba. Az étterem főpincérét, Giricz Imrét is kérdeztük: - Sok étteremben dolgoztál már, ez miben más? - Ez egyikhez sem hasonlít­ható, nagy a hangsúly a friss, helyi alapanyagokon, itt nem frituban, kéthetes, fáradt pál­mazsírban sütjük a húsokat, ha­nem serpenyőben libazsírban, házi vajolajon vagy mangalica­zsírban. Minden egyes hús meg­­sütése után új zsír kerül a ser­penyőbe. Itt nem az a cél, hogy minden, a konyhán található alapanyagot belegyömöszöljünk egy töltött húsba, hiszen ez már az éttermi múltat jelentő, vállal­­hatatlan abszurdum, helyette egyszerű, letisztult, nemzet­közi szinten is értékelhető éte­leket készítünk. Örülök, hogy megtartottuk az egyszerű déli ebédmenünket, ami nem gaszt­ronómia, hanem egy színvona­las étkeztetés, de ez is megyei, friss alapanyagokból készül, a kezdetektől Percze István főzi. Emellett minden hét végén dél­ben kínálunk egyszerű a’la car­te menüt kedvező áron.

Next