Békés Megyei Hírlap, 2012. szeptember (16. évfolyam, 205-229. szám)
2012-09-12 / 214. szám
2 A gyomaendrődi Jenei László lett Magyarország legjobb halfőzője gyomaendrődi győzelem született a XXXVIII. Országos Halfőző Versenyen, melyet a közelmúltban rendeztek meg Győrben. Jenei László már nem először lett befutó, 2010-ben is ő nyerte el a „Magyarország legjobb halfőzője” címet és az azzal járó vándorserleget. ■ Jenei László vegyes sülthalakból készített táljával szerezte meg a győzelmet. Korábban még nem volt példa arra, hogy valaki két alkalommal is megszerezte volna az abszolút győzelmet a rangos gasztronómiai megmérettetésen. Jenei László a tiszai-körösi halászlé és az egyéb halétel kategóriában is versenyzett és - ugyanúgy, mint 2010-ben - megkapta a maximális 100 pontot. Az ételek elkészítésében ezúttal is segítette őt a Gyomaendrődi Halgasztronómiai Egyesület összeszokott csapata, akik között ott volt két lánya, Gyöngyi és Ildikó is. Jenei László 1998 óta több országos bajnokságot is megnyert már. ■ L. J. Pozitív példákat mutatnak majd be a BioRitmuson A békéscsabai Széchenyi-liget egészét élettel töltik meg szeptember 14-15-én a VI. BioRitmus Fesztivál szervezői. Tóth Miklós főszervező a tegnapi csabai sajtótájékoztatón elmondta, fő céljuk, hogy az élet különböző területeiről pozitív, működő példákat mutassanak be az erre nyitott embereknek. A kiállítóktól, a szakértőktől, az alkotóműhelyek vezetőitől számos témában tájékozódhatnak az érdeklődők, például, hogy miként lehet vegyszerek nélkül élelmet termelni, önellátó módon élni, természetes anyagokból házat építeni, milyen alternatív gazdasági, pedagógiai vagy gyógyászati rendszerek működnek eredményesen. Mindez értékteremtő összművészeti együttléttel egészül ki a két napon. ■ NY. L. MEGYEI KÖRKÉP A vártnál is jobb volt a nyár szezon A Gyulai Várfürdőbe csaknem negyedmillióan látogattak el Sikeres nyári szezont tudhatnak maguk mögött a Békés megyei fürdők és strandok. A Gyulai Várfürdő mind a látogatószámot, mind a bevételeit növelni tudta a nyári hónapokban, és Gyopárosfürdő számára szintén jól sikerült a júniustól augusztus végéig tartó időszak is. Hírlap-összeállítás A megyei turizmus egyik legfőbb értékének számító Gyulai Várfürdő eredményes szezont zárt, amit tegnap sajtótájékoztatón értékelt dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere és Boros László Attila ügyvezető igazgató. Dr. Görgényi Ernő elmondta, hogy a Gyulai Várfürdő azon kevés magyarországi fürdő egyike, amely önkormányzati támogatás nélkül is működik. A polgármester kiemelte a várfürdő gazdasági életben, munkahely-teremtésben és -megőrzésben betöltött kiemelkedő szerepét, hiszen - hangsúlyozta - nem csak egy fürdőről van szó. Vállalkozások és munkahelyek százai kapcsolódnak hozzá. Boros László Attila, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója a konkrétumokkal kapcsolatban kifejtette: a gazdasági válság, illetve az elkezdődött élményfürdő-beruházás mellett is némileg, egy százalékkal növekedett a várfürdő látogatóinak a száma, a nyári hónapokban 236 ezren keresték fel a létesítményt. Még kedvezőbb képet mutatnak a bevételek, azok ugyanis kis híján elérték a 400 millió forintot, ami 2011 hasonló időszakához képest 3,9 százalékos emelkedést jelent. A növekvő tendenciához a júniusi hónap járult hozzá legnagyobb mértékben, 17 százalékkal múlta felül a tavalyi év hatodik hónapját. A bevételek szerkezetét vizsgálva a legdinamikusabban a szállodai jegyértékesítés teljesített: mind a darabszámát, mind a bevételt tekintve 17,7 százalékos többletet mutatott fel a 2011. évihez képest. A gyógyászat tevékenysége a márciusi szervezeti változások után fokozatos új lendületet kapott. Júliusban többéves csúcsokat döntöttek a kezelésszámok, a havi OEP-támogatás 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Gyopárosfürdőn a júliusi hónap kiemelkedő eredményeket produkált vendéglétszám tekintetében, az orosházi kedvezményt igénybe vevők száma is kiugróan magas volt. A szezonban a két esős hétvége közül az egyik éppen a sör-virsli fesztivál idején volt, még így is 6 ezer látogatót regisztrált a rendezvény a három nap alatt. Az augusztus 20-ai kenyérünnep rekord látogatószámot generált. Ez részben a melegnek, részben a kiváló programoknak volt köszönhető - nyilatkozta Csizmadia Gergely vezérigazgató. Természetesen a jó idő önmagában még nem elég a vendéglétszám növekedéséhez, a fürdőben minden hét végére jutott program. Kedveztek a kisgyermekkel érkezőknek, új szolgáltatásaik között megjelent a vízi zord gömb, a kerékpárkölcsönzés és vízifoci. Vendégeink körében siker volt az akciós szezonjegyárunk is. Fürdőnk gyermektábor és nyugdíjas egyesületek találkozójának volt a helyszíne. Sportegyesületek is szívesen választották edzéseik helyszínéül Gyopárost. Ezer-kétezer fős családi napokat rendeztek nálunk cégek, valamint több sportrendezvénynek voltunk házigazdái. Nagy látogatottságot vonzott a hajómodellezők versenye, a strandbirkózó junior ob, a strandkézilabda-bajnokság. Külföldi vendégeink közül a Romániából érkezők száma nem maradt el a tavalyi eredménytől. Javulást mutat a Szerbiából érkezők száma, amit intenzív marketingtevékenységgel értünk el. Az élményfürdő építése mellett is közel negyedmillióan keresték fel a Gyulai Várfürdőt a nyári hónapokban. Sikeres volt az idei szezon is. Árpád fürdő: június és július hozta a csúcsot júniusban és júliusban az elmúlt évhez képest többen, míg augusztusban némiképp kevesebben fordultak meg a békéscsabai Árpád fürdőben. Különösen a nyár első két hónapjában regisztráltak többször telt ház körüli állapotot - értékelte a szezont lapunk kérésére Kozma János. A fenntartó Vagyonkezelő Zrt. cégvezetője elmondta, új hír az intézmény háza tájáról, hogy a közeljövőben nagyszabású energetikai fejlesztést hajtanak végre. A tervezett beruházás első eleme a termálenergia hasznosítására irányul. Egyebek mellett új hőközpontot építenek ki, lecserélik a kazánokat és a radiátorokat, szivattyúkat telepítenek, valamint rendbe hozzák az intézmény kútjait. A beruházás második szelete saját ivóvízbázis kialakítását tűzte ki célul. A fejlesztéseknek köszönhetően az Árpád fürdő éves szinten 41,8 millió forintot takaríthatna meg. A projekt tervezett költségvetése 245 millió, a városi önerő 122,5 millió forint. A beruházás eredményeként 500 tonnával csökken az éves szén-dioxid-kibocsátás a belvárosban. 2012. SZEPTEMBER 12., SZERDA Háziasszonyi réteskészítés szlovák módra, alsós tanulókkal káposztás, túrós, mákos és szilvalekváros réteseket készített a Csabai Szlovákok Szervezetének Háziasszony és Kertbarát Köre tegnap Békéscsabán, a szlovák tájházban. A rendezvényen a szlovák iskola alsós tanulói is megismerkedtek a rétestészta gyúrásával, nyúj. A réteskészítésnél az iskolások örömmel segédkeztek Lopusnyi Natália vezetésével, tásával, töltésével, és örömmel segédkeztek Lopusnyi Natália tanítónő vezetésével. Bartolák Jánosné, a háziasszony kör vezetője elmondta, a tésztához lisztet, egy kis ecetet vagy pálinkát és tejet használnak, és addig gyúrják, amíg lejön a kézről. Nyújtás előtt gombócokat készítenek, négyet-négyet tesznek egymásra, közte megzsírozzák a tésztát, ettől lesz leveles. Az ecet vagy a pálinka kicsit lágyabbá teszi a tésztát. Ancsin Pálné, a Csabai Szlovák Klub vezetője azt emelte ki, hogy ez a program is hozzájárult a hagyományok őrzéséhez, ápolásához. ■ NY. L. Elásva találták meg az eltűnt férfi holttestét és az orosházi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytatott egy 35 éves férfi eltűnése ügyében - tudtuk meg Vargáné Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Az eljárás során szeptember 11-én olyan információkhoz jutott a rendőrség, amely szerint a férfi bűncselekmény áldozata lett. A holttestét egy orosházi családi ház udvarán hantolták el. A megkezdett helyszíni szemle során az udvarban, a földben megtalálták a középkorú áldozat holttestét. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett egy 58 éves orosházi férfit - tudtuk meg a késő esti órákban. ■ CS. I. ^ PROMÓCIÓ Újabb elismerések a megyei gasztronómiának a Brill által a legszűkebb elitben A Magyar Gasztro Kalandok étteremajánló az Alföld gyöngyszemének nevezte a békéscsabai éttermet A szeptemberben megjelent Magyar Gasztro Kalandok című angol étteremajánló és a Dining Guide Top 100 kiadványa is az ország legszűkebb elitjébe sorolta a békéscsabai Brillt, az Alföld gasztronómiai gyöngyszemének nevezve. Az üzlet sikert sikerre halmozott, sok, a megyében elérhetetlen címet begyűjtött, például „Vendéglátás év konyhája 2011”, Magyarország legjobb 50 étterme legjobb 15-je. Ön melyikre a legbüszkébb? - kérdeztük Palotai Csabát, a Brill Bisztró séfjét. - A francia Gault Millau kalauzéra, ez a világ egyik legrangosabb étteremkalauza. Egy békéscsabai étterem ajtaján fent van a Gault Millau szakácssapka jelzése, ez hihetetlen. Rendkívüli nemzetközi szakmai pozíciót jelent, ezzel Magyarországon néhány étterem büszkélkedhet, mindez Békéscsaba imázsát is emeli. Kihívást jelent majd évente megtartani. Wagner Krisztiánnal, az üzlet szakácsával beszélgettünk tovább. - Fontosak a szakmai elismerések, címek, de fontosabb a helyi vendégek elismerése - mondta. - Sokan jönnek hozzánk, szerény jövedelmű családok is, akiktől bizalmat kapunk, pénzükből áldoznak ránk. Ha ők úgy mennek el tőlünk, hogy egy kis gasztronómiai élményt tudtunk nekik nyújtani, és máskor is visszajönnek, nekem ez a legnagyobb elismerés. - Ennyi siker után lehetnek-e új célok? - A szakmai pozíciókat megtartani. A választékunkat két irányba fejlesztjük tovább. Az egyik a magas gasztronómiai értékű érdekes, a csak ránk jellemző ételek. A másik az egyszerűbb közízlésnek szóló ételek. Mondjon erre a kettősségre egy példát. - A homokon tartott, angol húsnemesítésű kacsaalapanyagból készülő, nemzetközi szinten is magasra értékelhető étel, amit Magyarországon nem csinál senki, a kacsabegybe töltött kacsakolbász rosé kacsamellel, barackkal, sült pasztinákkal. A közízlésnek szóló egyszerű étel ugyanebből a kacsából a kacsacomb párolt káposztával, burgonyapürével, a kacsacomb technológiailag tökéletesen elkészített, kívül roppan, belül szaftos, nincs túlsütve, ami hibát jelentene. A lilakáposzta friss, üde és roppanós, a püré az ország legjobb főzőburgonyájából, a magunk termeltette hópehelyburgonyából készül. Ottjártunkkor két fiatal szakács, Bartal Richárd és Hrabovszki András új desszerten dolgoztak. Elmondták, idén a Brill egy levesét az ország legkiemelkedőbb fogásai közé választották, korábban egy főételüket harmadik helyen Magyarország 10 legjobb éttermi fogásai közé sorolták, most egy desszerttel szeretnék ugyanezt elérni. Ezért Budapestről az ország egyik legjobb éttermi cukrásza, Varga Gábor ismét bekapcsolódott a munkákba. Az étterem főpincérét, Giricz Imrét is kérdeztük: - Sok étteremben dolgoztál már, ez miben más? - Ez egyikhez sem hasonlítható, nagy a hangsúly a friss, helyi alapanyagokon, itt nem frituban, kéthetes, fáradt pálmazsírban sütjük a húsokat, hanem serpenyőben libazsírban, házi vajolajon vagy mangalicazsírban. Minden egyes hús megsütése után új zsír kerül a serpenyőbe. Itt nem az a cél, hogy minden, a konyhán található alapanyagot belegyömöszöljünk egy töltött húsba, hiszen ez már az éttermi múltat jelentő, vállalhatatlan abszurdum, helyette egyszerű, letisztult, nemzetközi szinten is értékelhető ételeket készítünk. Örülök, hogy megtartottuk az egyszerű déli ebédmenünket, ami nem gasztronómia, hanem egy színvonalas étkeztetés, de ez is megyei, friss alapanyagokból készül, a kezdetektől Percze István főzi. Emellett minden hét végén délben kínálunk egyszerű a’la carte menüt kedvező áron.