Békés Megyei Hírlap, 2013. szeptember (17. évfolyam, 204-228. szám)

2013-09-16 / 216. szám

2 A MAGYAR méz kiváló, igaz, a vártnál idén kevesebb lett a méhészetekben. Ennek oka a méhpusztulás, a kora tavaszi fagyok, a nagy nyári szárazság - ezek is elhangoztak a fenn­állásának 100 éves jubileumát ünneplő Orosháza és Vidéke Méhész Egyesület szombati , Orosházán az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen mézre hívták fel a figyelmet. programján, a viharsarki mé­zes napon. A házigazdák a méhészeknek szakmai előadá­sokat tartottak a városházán, a közönség pedig az új főtéren kóstolhatta az idei termést. Az orosházi mézet népsze­rűsítette Kasuba Dóra, a diák mézkirálynő. A jubileum alkal­mából rajzpályázatot hirdettek, amelyre 24 óvodás és iskolás által készített pályamunka érke­zett. Köszöntötték az egyesület idős alapítóit, azt, aki még 93 éves kora ellenére is méhész­­kedik: Kiss Józsefet, Balogh Istvánt és Sonkolyos Bélát. A színpadon zenés, táncos fellé­pők váltották egymást, a játszó­házban mézes süteményeket díszíthettek a gyerekek. ■ CS. I. MEGYEI KÖRKÉP Viharsarki mézes nap: százéves az orosházi méhészegyesület Indián kenuk a csatornán tolltartó Idén Vajda Attila és csapata is részt vett a versenyen A megmérettetés eddigi tör­ténetének legkeményebb kihívását teljesítették a ha­todik Indián Kenu Túlélő Verseny résztvevői. Az Élővíz­csatornán a mezőny Békésről indulva, Csabát érintve, a Gyulai Várfürdőben ért célba. Papp Gábor - A duisburgi világbajnokság után hangulatos összejövetelt tartottunk. Ott mesélt egyik barátunk arról, idén is meg­rendezik az Indián Kelta Túlélő Versenyt. Miután már koráb­ban is hallottunk a program­ról, úgy döntöttük, kipróbáljuk magunkat - nyilatkozta Vajda Attila, aki párjával, Rácz Han­nával, illetve Makai Tiborral és Tóth Róberttel közösen vágott neki az Élővíz-csatornán a 33 kilométeres távnak. A négyes idomulva a verseny jellegéhez, a Tolltartó nevet adta a csa­patuknak, és a Töltő-toll, Ma­­sza-toll, Filc-toll és Golyós-toll neveket is felvették. A sportember elmondta, igyekszik számos olyan ren­dezvényen részt venni, amely népszerűsíti a kenuzást. Vajda Attila emlékezetes versenyzés­sel a duisburgi világbajnoksá­gon 1000 méteren arany-, 5000 méteren ezüstöt szerzett. Szombaton nekik és a mel­lettük rajthoz álló többi tizenöt csapatnak is alaposan feladta a leckét az időjárás, hiszen szinte egész nap ömlött az eső. A ki­vétel nélkül indiánjelmezben megjelent csapatok azonban derekasan helyt álltak. A 33 kilométeresen távon az evezés mellett számos feladatot kellett teljesíteniük. Szlalomozás, pat­kóval célba dobás, lasszóvetés is várt rájuk kihívásként. Sós Imre, a főszervező Zer­ge Ifjúsági Túrasport KÖZhaSZ-tec» - v . ny Egyesület elnöke kiemelte: mind a résztvevők, mind a ver­seny segítői, köztük Pankotai Gábor kajakvilágbajnok, aki most versenybíróként műkö­dött közre, komoly teljesítményt nyújtottak a versengés törté­netének eddigi legkeményebb kihívásán. Az első helyet végül a Koppányi György, Pataki And­rás, Polgár Ferenc, Juhász And­rás összetételű négyes szerezte meg. A különdíjat, egy faragott indiánt pedig a Bajáról érkezett „Gemenci szarvasnyomok” ne­vű csapat érdemelte ki. Az elis­meréseket Csapó Géza, a 70-es évek kajakkirálya adta át Népi ételek főzőversenye ■•••••■ • * M­­­ost Körösladányban v­­ 1­­­t ~t­­ i­­> huszonhat csapat, jelentős számú érdeklődő részvételével tizenötödször rendezték meg a Népi Ételek Főzőversenyét szombaton Körösladányban. A megmérettetés fő célja a város és a térség gasztronómiai kul­túrájának megtartása és meg­őrzése. Ennek megfelelően az elsősorban helyi, de más tele­pülésekről is érkező csapatok a pörköltektől a töltött káposztáig számos tradicionális étellel ruk­koltak elő, s bár az eső alaposan „bekavart” Körösladányban is, a hangulatra nem lehetett pa­nasz, s valamennyi programot meg tudták tartani, igaz, azok egy részét a a művelődési ház­ban rendezték meg. A Sárrét teljesítménytúrán közel hetve­nen teljesítették a távot. ■ P. G. A könyvkészítést is bemutatták Gyulán olvasás éjszakája A Dürer Nyomdában meglepte a kötetek száma a látogatókat Az olvasás népszerűsítése volt a célja az Olvasás éjszakájának a hétvégén, megyénkben is csat­lakoztak az akcióhoz. A gyulai Dürer Nyomdában csaknem száz látogatónak bemutatták azt is, hogyan készülnek a köny­vek. Kovács János ügyvezető igazgató elmondta, a magyar könyvkészítés egyik fellegvára a Dürer, évente 8 millió kötet készül itt, ehhez 2500 tonna pa­pírt használnak fel. Árgyelán Nándor technológus vezette vé­gig a látogatókat a folyamaton, hogyan születik papírból, fes­tékből és szakértelemből könyv. A program az IQ Könyves­boltban folytatódott. Jeszensz­ky Ákosné boltvezető elmond­ta, az internet világában is más hangulata van annak, ha könyvet fog kezébe az ember. Sorjáznak a polcon a kedvenc alkotások, bármikor levehetők. Sokan kisgyermekekkel érkez­tek, hogy ők is megtapasztalják az olvasás csodáját. ■ NY. L: Évente 2500 tonna papírt használnak fel a gyulai Dürer Nyomdában. Egészségnap Bodzáson kicsiknek és nagyoknak több százan vettek részt azon a szombati egészségnapon Med­­gyesbodzáson, melyet a gábor­­telepi Kuckó Nagycsaládosok Egyesülete szervezett. Griecs Györgyné, a szervezet elnö­ke lapunknak elmondta, a Si­­monka György országgyűlési képviselő háttértámogatásával megvalósuló rendezvényen számtalan programból válogat­hattak az érdeklődők. Családi akadályverseny, számháború, ugrálóvár, focikupa, gyümölcs­kóstolás várta a kicsiket és a na­gyokat egyaránt. A kilátogatók ingyenes szűrővizsgálatokon is részt vehettek, s több szakmai előadás színesítette az egész na­pos rendezvényt. ■ M. R M: Több program várta a kilátogatókat. 2013. SZEPTEMBER 16., HÉTFŐ Mezőberény adott otthont a Petőfi-emlékhelyek találkozójának A petőfi-emlékhelyek 27. Nem­zetközi Találkozóját és az Or­szágos Petőfi Sándor Társaság közgyűlését tartották pénteken és szombaton Mezőberényben. Kispálné dr. Lucza Ilona, a társaság elnöke lapunknak elmondta, pénteken a várost, a Petőfihez kötődő emlékhelye­t A költő többször megfordult a településen, emlékét ma is őrzik Mezőberényben, két ismerték meg a résztvevők. Szombaton konferenciával foly­tatódott a találkozó, ahol Erdős Norbert megyei kormánymeg­bízott, országgyűlési képviselő és Siklósi István polgármester is köszöntötte a megjelenteket. Az érdeklődők négy előadást is meghallgathattak az összejö­vetelen. Bolla Klaudia arról be­szélt, miért áll közel hozzá Pe­tőfi Sándor költészete. Dr. Járosi József történész Békés megye korabeli környezeti, társadalmi viszonyait mutatta be. Körösi Mihály helytörténész Petőfi és Orlai kapcsolatát, barátságát tárta a hallgatóság elé, Giricz László, az OPST tagja pedig Me­­zőberénytől Segesvárig címmel tartott előadást. ■ P. G. Sok békéssámsoni szórakozott... az első falunapon nem szegte kedvüket a békés­sámsoniaknak a kiadós szom­bati eső, minden programjukat megtartották az idei falunapon - nyilatkozta Barna Jánosné polgármester. Megtudtuk, a hatalmas sátor oltalma alatt a főműsorok vonzották a legtöbb érdeklődőt, a helyi iskolások fellépésére és Luigi koncert­jére, az esti, esőmentes tűzijá­tékra sokan kíváncsiak voltak. Az már vasárnapi hír, hogy a gumis kocsisok versenyére tíz helyi fogatos, a hintósok küz­delmeire pedig 12 hintós neve­zett. Nem volt könnyű dolguk, nehéz akadálypálya várt rájuk. A bográcsok alá hat csapat gyújtott. A győzelmet a Fári Team érdemelte ki csülkös pör­­költjével. ■ CS. L Ételkóstolók mellett pálinkás jókedv szi­lvan­apok A szarvasi gyümölcsről szólt az étel, az ital, a gazdag műsor Nagyanyáinkat se zavarta, ha időnként eleredt az eső, amikor éppen a szilvalekvárt kavargat­­ták. A Szarvasi Szilvanapok résztvevői se hagyták, hogy el­rontsa jó­kedvüket a zord idő. Ráadásul az új helyszín, az Er­­zsébet-liget dús lombozatú fái oltalmat nyújtottak a finom fa­latok kóstolóinak, a vásározók­nak, a fellépőknek. - A Tessedik Sámuel Kertba­rát Klub tagjai vagyunk, 80 ki­ló gyümölcsből főzzük a szilvát. Kell ennek 6-7 óra - tudtuk meg a rézüst mellett serénykedőktől. Odébb a Székely Mihály iskola képviselői is kavargatták a lek­várnak valót, amikor megpillan­tottuk a konkurenciát.­­ Bereg a szatmári szilva ha­zája. Szerintünk ez az igazi! Hoztunk berbencei, nemtudom és korsó szilvából készült lek­várokat. Érdekességük, hogy ártéri valamennyi, nem neme­sített fajta - mesélte az árus, aki hatodik éve tér vissza Szar­vasra árulni, no meg a jó buli kedvéért. S miközben rácsodálkoztunk a legkitartóbbakra, a sorban állókra (ők a baráti pulykafa­latokat akarták megkóstolni aszalt szilvával), megtudtuk, idén Szarvas nyolc testvértele­pülése közül hét elfogadta az invitálást, vezetőik is főztek szilvás ételeket a szombati ren­dezvényen. ■ CS. I: Néhány praktikát elleshettek az érdeklődők, hogyan készül a szilvalekvár.

Next