Békés Megyei Hírlap, 2016. február (71. évfolyam, 26-50. szám)
2016-02-19 / 42. szám
2016. FEBRUÁR 19., PÉNTEK Különböző dzsemekkel gazdagítottuk a desszertet Elő a finom lekvárokkal! A friss gyümölcsöt lassan aranyárban mérik, mégsem kell lemondanunk a gyümölcsös ízekről: vegyük elő a lekvárokat a kamrapolcról, és készítsük ezekkel a desszertet! Kuglói málnalekvárral HOZZÁVALÓK: 22,5 dkg vaj + a formához, 29 dkg cukor, 3 db tojás, 1,5 tk. vaníliakivonat, 36 dkg liszt + a formához, 1,5 tk. sütőpor, 1 tk. só, 3,75 dl zsíros tejföl, 4 ek. málnalekvár, 7 dkg étcsokoládé, a díszítéshez porcukor. ELKÉSZÍTÉSE: 1. Géppel keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá egyenként a 3 tojást, majd a vaníliakivonatot. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral és a sóval. Adjuk három részletben vajas keverékhez a tejföllel, felváltva úgy, hogy a liszttel kezdjük, és azzal is fejezzük be. 2. Töltsük a massza felét kivajazott, kilisztezett kuglófformába. Kanállal nyomjunk mélyedést a masszába, és töltsünk bele 4 evőkanál málnalekvárt úgy, hogy a lekvár ne érjen a formához. Szórjuk meg az apró kockákra vágott étcsokoládéval. Töltsük rá a maradék masszát. Szúrjunk bele egy evőpálcikát vagy hústűt, és mozgassuk hullám alakban, hogy belül márványos legyen. Simítsuk el a tészta tetejét. Süssük 175 fokon 1 órán át, majd 10 percig hagyjuk a formában hűlni. Borítsuk ki, és hintsük meg porcukorral. EGY SZELET: 435 kcal Áfonyás-zabpelyhes szelet HOZZÁVALÓK (24 SZELETHEZ): 24 dkg + 1 ek. liszt, V* tk. fahéj, V2 tk. só, 10 dkg zabpehely, 19 dkg barna cukor, 22,5 dkg vajta formához, 7,5 dkg durvára vágott mandula, 28 dkg áfonyalekvár, 25 dkg áfonya (mirelit is jó). ELKÉSZÍTÉSE: 1. Szitáljunk át 24 dekagramm lisztet a fahéjjal és a sóval. Adjuk hozzá a zabpelyhet és a barna cukrot. Morzsoljuk el benne a hideg vajat. Vegyünk ki a masszából 5 decilitert, és keverjük össze a durvára vágott mandulával. A többi masszát nyomkodjuk egy kb. 20x30 centiméteres, kivajazott és sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Süssük 190 fokon 22 percig, aztán 10 percig hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni. 2. Kenjük meg a tésztát 28 dekagramm áfonyalekvárral. Keverjük el a friss vagy mirelit áfonyát 1 evőkanál liszttel, és szórjuk a süteményre. Morzsoljuk a tetejére a félretett mandulás keveréket, és tegyük vissza az egészet a sütőbe 40 percre. Hagyjuk kihűlni, és szeleteljük fel. EGY ADAG: 195 kcal Mogyorós-fügés tortácskák HOZZÁVALÓK (15 DARABHOZ): 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 5,5 dkg liszt, 5,5 dkg darált török mogyoró, 21 dkg vaj, 15 tk. fügelekvár, 12,5 dkg krémsajt, 5 ek. porcukor, a díszítéshez mogyoró. ELKÉSZÍTÉSE: 1. Válasszuk szét a tojásokat. Keverjük a fehérjébe a cukrot, a lisztet és a darált török mogyorót. Lassú tűzön olvasszunk fel 15 dekagramm vajat, és hagyjuk kicsit megbarnulni. Még melegen szűrjük át, és öntsük a többi hozzávalóra, majd keverjük simára a tésztát. 2. Töltsünk meg egyharmadukig 15 darab mini muffinformát a mogyorós masszával, tegyünk mindegyik adagra 1-1 teáskanál fügelekvárt, majd töltsük meg a mogyorós masszával kétharmadáig a formákat. Süssük 190 fokra előmelegített sütőben 17 percig. 3. A krémhez kézi habverővel keverjük ki a szobahőmérsékletű krémsajtot 6 dekagramm puha vajjal, majd fokozatosan adagoljunk hozzá 5 evőkanál porcukrot. Habzsákból nyomjunk a krémből díszítést a kihűlt sütemények tetejére, és díszítsük mogyorószemekkel! EGY ADAG: 240 kcal Receptek: Márk Szonja, fotók: Tucsek Tünde Édesen és sósan is remek a puliszka POLENTA VAGY PULISZKA? A kétféle elnevezés ugyanazt az ételt takarja: a kukoricadarából vagy lisztből vízzel, esetleg tejjel főzött kását. Napjainkban kezdjük újra felfedezni, részben annak köszönhetően, hogy édes és sós formában is számos variációja létezik. HOGYAN TOVÁBB? Ha sütőben szeretné elkészíteni, vagy épp feldarabolva tálalni, akkor simítsa egy tepsibe vagy tálcára, hogy kihűljön, mivel így már könnyen szeletelhető. Ha gombócokat készít belőle, akkor kevergetve hűtse addig, amíg formázható állagú nem lesz. Köreteket, de kiadós főételeket, sőt akár desszertet is gyárthat belőle. MEDITERRÁN ÍZVILÁG Könnyű vacsorához: ha szereti az olasz ételek ízvilágát, tegye olívaolajjal kikent tepsibe a márványsajttal ízesített polentagolyókat, és friss paradicsomból készített bazsalikomos szósszal leöntve tolja be a sütőbe. Előételként és sült húsok köreteként egyaránt tálalhatja. MÉZES-MÁZOS A puliszkát melegen ízesítse 1-1 evőkanál vajjal és mézzel, tegyen bele mazsolát is, majd szedjen belőle egy tányérra. Szórja meg cukrozott darált mákkal, és csorgasson rá egy kevés mézet, így tálalja. ALAPRECEPT Forraljon fel 1 liter vizet 1 teáskanál sóval, majd apránként keverjen bele 200 gramm kukoricalisztet, és főzze sűrűre. Ha darából készíti el, akkor 250 grammnyihoz körülbelül 700 milliliter vizet számoljon. MW Újra felfedezték HIRDETÉS GASZTRONÓMIA 11 Gyorssegély, ha túl csípőset evett MEGOLDÁS Előfordul néha, hogy a paprika csípősebb a kívánatosnál, és az első falatok után már valósággal lángol a szánk. Ha ilyenkor vizet iszunk, azzal csak tovább rontunk a helyzeten, mert a víz fokozza a csípős hatást és a fájdalmat. Mit tegyünk mégis, ha már beleharaptunk valami erősbe? Pár korty tej vagy pár kanálnyi joghurt megoldja a dolgot, hiszen a tejcukor enyhíti a csípős ízt. Ha van otthon, a sűrített, cukrozott tej is segít a problémán. MW Immunerősítés retekcsírával HATÉKONY Ez a bioboltokban és hipermarketekben egyaránt beszerezhető természetes antibiotikum igen hatékony a meghűlés gyógyításában, hiszen tisztítja a nyálkahártyát és a légzőszerveket. Kóstolja meg például vastagon rászórva a krémsajtos kenyérre, szendvicsre, vagy a salátájához keverve. Az ilyen megfázásokkal és influenzával terhes időszakokban a megelőzéshez is érdemes felhasználni, hiszen nemcsak egészséges, de nagyon finom is. MW Hogyan vegyünk csirkehúst? FRISS Ha csirkehúst szeretne vásárolni, mindig ügyeljen rá, hogy a hús és a bőr is feszes legyen - ha már ráncos, akkor valószínűleg napok óta a hűtőpultban áll. A szabad tartásban nevelt csirkék húsa valamivel sötétebb és a bőre is sárgásabb, ha egymás mellé teszi a tanyasinak hirdetett és a más módon nevelt állatok húsát, így könnyen kiderülhet a turpisság. A friss húst hűtve két-három napig, a fagyasztóban pedig nyolc-tíz hónapig tárolhatja biztonságosan. MW a vértogjai, vajon mi kiki a pilutcia. • Az érelmeszesedés lassan kialakuló alattomos kór mely valamennyi eret érinthet. Ha az ér eltömődik és az érfal rugalmatlanná vélik ez a véráramlás romlását okozza. A nem megfelelő keringés pedig minden szervünket érintő, fokozatosan súlyosbodó állapot, mely kihat a fizikai és szellemi teljesítményünkre. Sajnos a probléma akár középkorúaknál is jelentkezhet, ezért nem árt figyelni a jelekre! Megfelelő életmóddal sokat segíthetünk magunkon, de mit tehetünk még? SOKAN VÁLASZTJÁK AZ ÉLETKISTÁLY?KONCENTRÁTUMOT! ' ** ' ' Mert: • magas antioxidáns tartalmú • könnyen felszívó- TM dik * hatékonyan támogatja az érrendszert -természetes , immun erősítő és teljesítménynövelő • nincs mellékhatása • gyógyszerek mellett is alkalmazható A termék étrend-kiegészítő, használata nem helyettesíti az orvosi kezelést! Kiegészítő termékünk: Életkristály Vitamin elítkristály Rezveratrollal! f, ? | . /fam/n UMm, Ajánlott fogyasztói ár: 1990 Ft /Havi adag Ez a multivitamin kombináció a rezveratrollal, támogatja és még hatékonyabbá teszi, de nem helyettesíti az Életkristály használatát! Természetesen külön is kiválóan alkalmazható vitaminpótlásra és a szabadgyökök elleni harcra! Termékeinket keresse a patikákban és a Bővebb információ: 460 internet: www.shp.eletkristaly.hu Email: le Forgalmazó: LC Hungary Kft., 1148 Bp., VeMyilvántartám: 1177/2006 ............ "*• ...... CROTALGIN® FORTE reumakrém . • Különböző eredetű reumatikus bántalmak enyhítésére, megszüntetésére. • A fájdalmas mozgás könnyítésére. • Sportolás előtt az izmok „bemelegítésére", lazítására. (*) Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Egészségpénztári tagok 100%-ban elszámolhatják. CROTALGIN® kapszula: a zöldkagyló kivonat a nagytisztaságú kurkuminnal és a vitaminokkal kiegészítve nagyon értékes. A termék fogyasztása elsősorban idősebbeknek és aktív életmódot folytatóknak javasolt az étrendjük kiegészítésére. CROTALGIN® zöldkagyló és kurkuma kivonatot, B-vitaminokat, C-vitamint, E-vitamint és folsavat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula. (*) A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészet! HIRDETÉS Kapható a patikákban, bioboltokban ás a www.invitro.hu 'S WEBSHOP-ban IN VITRO IN VITRO Kutató-Fejlesztő Kft., 2120 Dunakeszi, Repülőtéri út 1. Infotelefon: 06-20/45-45-142, hétfőtől péntekig: 8-12 óráig « •