Békés Megyei Hírlap, 2016. február (71. évfolyam, 26-50. szám)

2016-02-19 / 42. szám

2016. FEBRUÁR 19., PÉNTEK Különböző dzsemekkel gazdagítottuk a desszertet Elő a finom lekvárokkal! A friss gyümölcsöt lassan aranyárban mérik, mégsem kell lemondanunk a gyümölcsös ízekről: vegyük elő a lekvárokat a kamrapolcról, és készítsük ezekkel a desszertet! Kuglói málnalekvárral HOZZÁVALÓK: 22,5 dkg vaj + a formá­hoz, 29 dkg cukor, 3 db to­jás, 1,5 tk. vaníliakivonat, 36 dkg liszt + a formához, 1,5 tk. sütőpor, 1 tk. só, 3,75 dl zsíros tejföl, 4 ek. málnalekvár, 7 dkg étcso­koládé, a díszítéshez por­cukor. ELKÉSZÍTÉSE: 1. Géppel keverjük habos­ra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá egyenként a 3 tojást, majd a vaníliaki­vonatot. Szitáljuk át a lisz­tet a sütőporral és a sóval. Adjuk három részletben vajas keverékhez a tejföl­lel, felváltva úgy, hogy a liszttel kezdjük, és azzal is fejezzük be. 2. Töltsük a massza fe­lét kivajazott, kiliszte­zett kuglófformába. Ka­nállal nyomjunk mélye­dést a masszába, és tölt­sünk bele 4 evőkanál mál­nalekvárt úgy, hogy a lek­vár ne érjen a formához. Szórjuk meg az apró koc­kákra vágott étcsokoládé­val. Töltsük rá a maradék masszát. Szúrjunk bele egy evőpálcikát vagy hús­tűt, és mozgassuk hullám alakban, hogy belül márvá­­nyos legyen. Simítsuk el a tészta tetejét. Süssük 175 fokon 1 órán át, majd 10 percig hagyjuk a formában hűlni. Borítsuk ki, és hint­sük meg porcukorral. EGY SZELET: 435 kcal Áfonyás-zabpelyhes szelet HOZZÁVALÓK (24 SZELETHEZ): 24 dkg + 1 ek. liszt, V* tk. fahéj, V2 tk. só, 10 dkg zabpe­­hely, 19 dkg barna cu­kor, 22,5 dkg vaj­t­a for­mához, 7,5 dkg durvára vágott mandula, 28 dkg áfonyalekvár, 25 dkg áfo­nya (mirelit is jó). ELKÉSZÍTÉSE: 1. Szitáljunk át 24 deka­gramm lisztet a fahéj­jal és a sóval. Adjuk hoz­zá a zabpelyhet és a bar­na cukrot. Morzsoljuk el benne a hideg vajat. Vegyünk ki a masszá­ból 5 decilitert, és kever­jük össze a durvára vá­gott mandulával. A töb­bi masszát nyomkodjuk egy kb. 20x30 centimé­teres, kivajazott és sütő­papírral kibélelt tepsi al­jára. Süssük 190 fokon 22 percig, aztán 10 per­cig hagyjuk szobahőmér­sékleten hűlni. 2. Kenjük meg a tész­tát 28 dekagramm áfo­nyalekvárral. Keverjük el a friss vagy mirelit áfo­nyát 1 evőkanál liszttel, és szórjuk a sütemény­re. Morzsoljuk a tetejére a félretett mandulás ke­veréket, és tegyük vissza az egészet a sütőbe 40 percre. Hagyjuk kihűlni, és szeleteljük fel. EGY ADAG: 195 kcal Mogyorós-fügés tortácskák HOZZÁVALÓK (15 DARABHOZ): 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 5,5 dkg liszt, 5,5 dkg darált török mogyoró, 21 dkg vaj, 15 tk. füge­lekvár, 12,5 dkg krém­sajt, 5 ek. porcukor, a díszítéshez mogyoró. ELKÉSZÍTÉSE: 1. Válasszuk szét a tojá­sokat. Keverjük a fehér­jébe a cukrot, a lisztet és a darált török mogyorót. Lassú tűzön olvasszunk fel 15 dekagramm vajat, és hagyjuk kicsit megbar­­nulni. Még melegen szűr­jük át, és öntsük a többi hozzávalóra, majd kever­jük simára a tésztát. 2. Töltsünk meg egy­­harmadukig 15 darab mini muffinformát a mo­gyorós masszával, te­gyünk mindegyik adag­ra 1-1 teáskanál fügelek­várt, majd töltsük meg a mogyorós masszá­val kétharmadáig a for­mákat. Süssük 190 fok­ra előmelegített sütőben 17 percig. 3. A krémhez kézi habve­rővel keverjük ki a szo­bahőmérsékletű krém­sajtot 6 dekagramm puha vajjal, majd foko­zatosan adagoljunk hoz­zá 5 evőkanál porcukrot. Habzsákból nyomjunk a krémből díszítést a ki­hűlt sütemények tetejére, és díszítsük mogyorósze­mekkel! EGY ADAG: 240 kcal Receptek: Márk Szonja, fotók: Tucsek Tünde Édesen és sósan is remek a puliszka POLENTA VAGY PULISZKA? A kétféle elnevezés ugyanazt az ételt takarja: a kukoricada­rából vagy­ lisztből vízzel, eset­leg tejjel főzött kását. Napjaink­ban kezdjük újra felfedezni, részben annak köszönhetően, hogy édes és sós formában is számos variációja létezik. HOGYAN TOVÁBB? Ha sütőben szeretné elkészí­teni, vagy épp feldarabolva tá­lalni, akkor simítsa egy tepsi­be vagy tálcára, hogy kihűljön, mivel így már könnyen szele­telhető. Ha gombócokat készít belőle, akkor kevergetve hűtse addig, amíg formázható állagú nem lesz. Köreteket, de kiadós főételeket, sőt akár desszertet is gyárthat belőle. MEDITERRÁN ÍZVILÁG Könnyű vacsorához: ha sze­reti az olasz ételek ízvilágát, te­gye olívaolajjal kikent tepsibe a márványsajttal ízesített po­­lentagolyókat, és friss paradi­csomból készített bazsalikomos szósszal leöntve tolja be a sütő­be. Előételként és sült húsok kö­reteként egyaránt tálalhatja. MÉZES-MÁZOS A puliszkát melegen ízesítse 1-1 evőkanál vajjal és mézzel, tegyen bele mazsolát is, majd szedjen belőle egy tányérra. Szórja meg cukrozott darált mákkal, és csorgasson rá egy kevés mézet, így tálalja. ALAPRECEPT Forraljon fel 1 liter vizet 1 teáskanál sóval, majd ap­ránként keverjen bele 200 gramm kukoricalisztet, és főzze sűrűre. Ha darából ké­szíti el, akkor 250 grammnyi­hoz körülbelül 700 milliliter vizet számoljon. MW Újra felfedezték HIRDETÉS GASZTRONÓMIA 11 Gyorssegély, ha túl csípőset evett MEGOLDÁS Előfordul néha, hogy a paprika csípősebb a kívánatosnál, és az első fa­latok után már valósággal lángol a szánk. Ha ilyenkor vi­zet iszunk, azzal csak tovább rontunk a helyzeten, mert a víz fokozza a csípős hatást és a fájdalmat. Mit tegyünk mégis, ha már beleharap­tunk valami erősbe? Pár korty tej vagy pár kanálnyi joghurt megoldja a dolgot, hiszen a tejcukor enyhíti a csípős ízt. Ha van otthon, a sűrített, cuk­rozott tej is segít a problé­mán. MW Immunerősítés retekcsírával HATÉKONY Ez a bioboltokban és hipermarketekben egy­aránt beszerezhető természe­tes antibiotikum igen hatékony a meghűlés gyógyításában, hi­szen tisztítja a nyálkahártyát és a légzőszerveket. Kóstol­ja meg például vastagon rá­szórva a krémsajtos kenyérre, szendvicsre, vagy a salátájá­hoz keverve. Az ilyen megfázá­sokkal és influenzával terhes időszakokban a megelőzéshez is érdemes felhasználni, hiszen nemcsak egészséges, de nagyon finom is. MW Hogyan vegyünk csirkehúst? FRISS Ha csirkehúst szeretne vásárolni, mindig ügyeljen rá, hogy a hús és a bőr is feszes legyen - ha már ráncos, ak­kor valószínűleg napok óta a hűtőpultban áll. A szabad tartásban nevelt csirkék húsa valamivel sötétebb és a bőre is sárgásabb, ha egymás mel­lé teszi a tanyasinak hirdetett és a más módon nevelt álla­tok húsát, így könnyen kide­rülhet a turpisság. A friss húst hűtve két-három napig, a fa­gyasztóban pedig nyolc-tíz hónapig tárolhatja biztonsá­gosan. MW a vértogjai, vajon mi k­ik­i a pilutcia. • Az érelmeszesedés lassan kialakuló alattomos kór mely valamennyi eret érinthet. Ha az ér eltömődik és az érfal rugalmatlanná vélik ez a véráramlás romlását okoz­za. A nem megfelelő keringés pe­dig minden szervünket érintő, fo­kozatosan súlyosbodó állapot, mely kihat a fizikai és szellemi teljesítményünkre. Sajnos a probléma akár középkorúak­nál is jelentkezhet, ezért nem árt figyelni a jelekre! Megfelelő életmóddal sokat segíthetünk ma­gunkon, de mit tehetünk még? SOKAN VÁLASZTJÁK AZ ÉLETKI­STÁLY?KON­­CENTRÁTUMOT! ' ** ' ' Mert: • magas antioxidáns tartalmú • könnyen felszívó- TM dik * hatékonyan támogatja az érrendszert -természetes , immun erősítő és teljesítménynövelő • nincs mellékhatása • gyógyszerek mellett is­­ alkalmazható A termék étrend-kiegészítő, használata nem helyettesíti az orvosi kezelést! Kiegészítő termékünk: Életkristály Vitamin elítkristály Rezveratrollal! f, ? | . /fam/n UMm, Ajánlott fogyasztói ár: 1990 Ft /Havi adag Ez a multivitamin kombináció a rezveratrollal, támogatja és még hatékonyab­bá teszi, de nem helyettesíti az Életkristály használatát! Természetesen külön is kiválóan alkalmazható vitaminpótlásra és a szabadgyökök elleni harcra! Termékeinket keresse a patikákban és a Bővebb információ: 460 internet: www.shp.eletkristaly.hu Email: le Forgalmazó: LC Hungary Kft., 1148 Bp., Ve­M­y­ilvántart­­ám: 1177/2006 ............ "*• ...... CROTALGIN® FORTE reumakrém . • Különböző eredetű reumatikus bántalmak enyhítésére, megszüntetésére. • A fájdalmas mozgás könnyítésére. • Sportolás előtt az izmok „bemelegítésére", lazítására. (*) Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Egészségpénztári tagok 100%-ban elszámolhatják. CROTALGIN® kapszula: a zöldkagyló kivonat a nagytisztaságú kurkuminnal és a vitaminokkal kiegészítve nagyon értékes. A termék fogyasztása elsősorban idősebbeknek és aktív életmódot folytatóknak javasolt az étrendjük kiegészítésére. CROTALGIN® zöldkagyló és kurkuma kivonatot, B-vitaminokat, C-vitamint, E-vitamint és folsavat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula. (*) A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészet! HIRDETÉS Kapható a patikákban, bioboltokban ás a www.invitro.hu 'S WEBSHOP-ban IN VITRO IN VITRO Kutató-Fejlesztő Kft., 2120 Dunakeszi, Repülőtéri út 1. Infotelefon: 06-20/45-45-142, hétfőtől péntekig: 8-12 óráig « •

Next