Békés Megyei Hírlap, 2018. január (22. évfolyam, 1-26. szám)

2018-01-22 / 18. szám

fi MEGYEI KÖRKÉP Húsboltot is kialakítanak a közmunka keretében KÖTEGYÁN Márciustól tervezik a településen a közfoglalkozta­tási programok folytatását, mi­vel azok február végével befeje­ződnek - mondta Nemes János polgármester. Az úgynevezett Start mintamunkaprogram­ban hatvan helybeli kaphat esélyt: tizennégyen a mezőgaz­dasági, negyvenen a közutas, hatan pedig a helyi sajátossá­gokra épülő projektben vehet­nek részt. Többen a hagyomá­nyos közfoglalkoztatási prog­ramban jutnak lehetőséghez. Nemes János hozzátette, hogy jelenleg is zajlik a köz­foglalkoztatási program kere­tében az önkormányzati hús­bolt kialakítása, a külső mun­kálatok - mint a hőszigetelés, a nyílászárócsere, a tetőszer­­kezet felújítása - után most a belső vakolás van folyamat­ban, azt követheti a burkolás, a szerelvényezés, majd a mű­ködéshez szükséges eszközök, így a hűtőkamra beépítése. Ki­emelte, hogy egy stabil sertés­­állományt hoztak létre az el­múlt években Kötegyánban, ami megfelelő alapot biztosít­hat a húsbolt üzemeltetéséhez, működéséhez. L. B. Tisztelgés az író és névadó emléke előtt OROSHÁZA Justh Zsigmond 155 éve született az Orosházához közeli Pusztaszenttornyán. A városi könyvtár - az író, iro­dalomszervező névadója előtt tisztelegve, születésének év­fordulója alkalmából - idén is megrendezi a Justh Zsigmond vers- és prózamondó versenyt. Szeretnék, ha februárban mi­nél többen megtisztelnék rész­vételükkel a programot. A versmondók két kategóri­ában nevezhetnek: 9-10. évfo­lyamosok és 11-14. évfolyamo­sok. Egy iskolából kategórián­ként 2-3 diák nevezését vár­ják a február 16-ára meghir­detett versenyre. Minden ta­nulónak két művel, kötelezően egy világirodalmi és egy ma­gyar irodalmi alkotással kell készülnie. Nevezési határidő: február 5., a Justh Zsigmond Városi Könyvtár címén. Cs. I. 2018. JANUÁR 22., HÉTFŐ Egyre inkább háttérbe szorítja a borravalót a cafeteria, a bankkártya Az elégedettségünkön múlik, hogy jutalmazzuk-e a ben­nünket kiszolgálót plusz­pénzzel vagy sem? Napja­inkban az egyre divatosabb bankkártyás és utalványos fi­zetés háttérbe szorítja a bor­ravalót. Vásári Erzsébet erzsébet.vasari@mediaworks.hu BÉKÉSCSABA Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedel­mi és Iparkamara alelnöke el­mondta, azokban a szakmák­ban, ahol nem lehet robotok­kal helyettesíteni az embere­ket, még jelen van a borrava­ló. Úgy gondolja, ez nem tűnik el teljesen soha, mert az embe­rek azt érzik, ha pluszpénzt adnak, magasabb szintű ki­szolgálásban részesülhetnek. Körforgásnak nevezi ezt, ami­ben, ha a pincér borravalót kap és elmegy fodrászhoz, szintén adni fog, ugyanígy történik a többi szolgáltatáson alapuló szakmában is. Hangsúlyozta, a bankkár­tyás fizetések nehezítik ezt. Korábban ezekben a szakmák­ban meg tudtak élni a dolgo­zók a borravalóból, és a fizeté­süket félretették, ami által egy táppénz kisebb problémát je­lentett, de a mostani kártyás és cafeteriás rendszer ezt nem teszi lehetővé. A pluszpénz fi­zetése még mindig jelen van, de jelentősebb összegeket csak nagyobb rendezvények - lako­dalmak, keresztelők, családi vagy céges események - után adnak az emberek. Nem lehet arra építeni, hogy a borravaló­ból eltartsák a családot a fel­szolgálók, ehelyett inkább a fix fizetés lehetőségét keresik, amire a magasabb bérek adása lenne a megoldás. Vozár Márton elmondta, hogy a közelmúltban készült egy törvénytervezet a borra­valóval kapcsolatban, ami le­hetővé teszi, hogy tíz-tizenöt százalék szervizdíjat számol­janak fel minden fizetésnél a vendéglátóhelyek. Ezt kevesen használják ki, mert továbbra is meg akarják tartani, hogy a pluszpénz adása elégedett­ség alapján választható legyen. Ha megszabják a vendégeknek, hogy mekkora összeget fizesse­nek ki az elfogyasztott ételen és italon felül, azt igazságta­lannak tarthatja, mert akkor is ki kell fizetnie, ha nincs meg­elégedve a kiszolgálással. Lé­tezik olyan vendégkör, amely törzsvendég és borravalós ven­dég is egyben, ők már tudják, hogy az adott helyen milyen kiszolgálásban részesülnek, és ezt rendszeresen jutalmazzák, a kártyás rendszer ellenére. A borravaló nem csak a pin­cérszakmára jellemző, adunk a mesternek is, ha soron kívül kijön hozzánk, és megjavítja a villanyt vagy a gázt. Ezeknél a szakmáknál még ugyanúgy jelen van a pluszpénz adása, mint régen. Szakemberek szerint a borravaló nem tűnik el teljesen, az emberek a színvonalasabb kiszolgálásért adják Illusztráció: Shutterstock MEGKÉRDEZTÜK: ÖN AD-E BORRAVALÓT, HA SZOLGÁLTATÁST VESZ IGÉNYBE? PAPP ZOLTÁN: Úgy gondo­lom, hogy tíz százalék borra­valót illik adni, ha az ember igénybe vesz egy szolgálta­tást. Szerintem ez még min­dig jelen van, bár én ritkán já­rok étterembe, de az isme­rőseim körében az jellemző, hogy egyre magasabb össze­get adnak. PETRISOR JÁNOSNÉ: Minden esetben szoktam borravalót adni, általában egy ebédnél tíz százalékot, családi rendez­vény esetében akár húsz szá­zalékot is. Véleményem sze­rint eltűnőben van ez a gesz­tus a bankkártyás fizeté­sek miatt, de legtöbben még mindig adják. MADAI MÁRK: A párom ven­déglátásban dolgozik, én min­dig adok borravalót. Szerin­tem jó dolog a pluszpénz adá­sa, mert így értékelni tudom a felszolgáló munkáját. Az ál­talam megszabott összeg attól függ, mennyit fogyasztot­tam, egy ebédnél két-három­­száz forintot fizetek pluszban. HIRDETÉS i unsa fel sajat esküvői fényképed, szerezz minél több szavazatot, hogy megnyerhesd az értékes a Békés megyei hírportál ..­'".■''iccjoteKieiras és a nyeremények a www.BEOL.hu/az-ev­­oldalon megtekinthetők.

Next