Békés Megyei Hírlap, 2021. július (25. évfolyam, 150-176. szám)
2021-07-07 / 155. szám
2021. JÚLIUS 7., SZERDA Békéscsabai cukrász keze alól került ki az idei év fagylaltja Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, csilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén, melynek döntőjét hétfőn tartották Budapesten. A csabai Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mellett egy másik Békés megyei cukrász is kiválóan szerepelt: az erdő-mező ízei kategóriában a szeghalmi Ladányi cukrászda színeiben, Ladányi László Nagyerdő kincse elnevezésű fagylaltja is bejutott a legjobbak közé. Busi Ottó otto.busi@partner.mediaworks.hu BÉKÉSCSABA Fehér Gergő lapunknak elmondta, a fagylalt alapvetően helyi alapanyagokból készül, melyhez friss gyümölcsöt, és hozzávalókat válogattak össze. Előfordult, hogy reggel a piacon válogattuk össze a legfontosabb alapanyagokat, de emellett vannak a fagylaltban nehezen beszerezhető különlegességek is. A nevezéssel, az esetleges cím megszerzésével nem titkolt célunk volt Békéscsaba gasztronómiai hírnevének öregbítése, valamint a környéken szép számmal megtalálható helyi termelőkre való figyelemfelhívás. A fagylaltban többek között fellelhető szeder, magas minőségű étcsokoládé, két fajta kígyósi csili szósz, agávé szirup, és lime is - részletezte a cukrász. Elárulta, a fagylaltkészítés egy összetett folyamat, amely nagyon sok figyelmet igényel. Szavai szerint nem túlzás azt állítani, hogy egy emberöltő sem elég az elsajátításához. Sok mindenre oda kell figyelni, hogy egy magas minőségű kézműves fagylalt kerüljön a vendégek elé. A legfontosabb az ízek harmóniája, de amikor megtalálja a cukrász azt az ízt, amit szeretne, még sok esetben ezután következik a legkeményebb munka. Legfontosabb az ízek harmóniája, majd aztán jön a kemény munka. Hiszen a textúráján, a receptúráján keresztül is tökéletesre kell alkotni, és ez nehéz feladat - avatott be a fagylaltkészítés titkaiba Fehér Gergő. Hozzátette, a nevezéskor háromnál több fagylalt elképzelése volt a fejükben, és sokat teszteltek, de végül Bíborkára esett a választásuk. Elmondása szerint nagyon jól harmonizáltak benne az ízek, megtalálták azok egyensúlyát, és a színe is úgy sikerült, ahogy szerették volna. - És ha már Békéscsaba messze földön híres a csabai kolbászról, miért ne lehetne egy enyhén csípős fagylaltja is - jegyezte meg nevetve a cukrászmester. A teszteléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, folyamatosan kóstoltattak. Először csak a szakmai csapattal és amikor elértek egy olyan eredményt, amivel már félig-meddig ők is elégedettek voltak, akkor jött a Cafe One kávézó csapata, a családtagok, a barátok, majd az ismerősök. De volt, hogy véletlenszerűen a vendégek véleményét is kikérték. Mindenkitől azt kértük, hogy a jót ne dicsérjék, csak azt szeretnénk hallani, hogy mitől lehetne még jobb a fagylalt, fejlesztési pontokat, kiegészítéseket kértünk. Kaptunk is belőle szép számmal, és igyekeztük megfogadni az építőjellegű kritikákat - árulta el Fehér Gergő, aki idén negyedik éve, hogy a mesterséggel foglalkozik. - Mindig is érdekelt a dolog, eléggé művészeti beállítottságú vagyok. Az alkotás vágya, valamint szeretete juttatott mindig a következő pontra. Minden évben megragadom a továbbképzések lehetőségét a fejlődés miatt, így nagyon sok képzésen részt veszek, hogy naprakészen tarthassam a tudásomat, és természetesen, hogy a legjobbaktól tanulhassak - árulta el az év fagylaltjának büszke készítője. Az ítészek szigorúan pontozták a fagylaltokat Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete SZÍNHÁZ BÉKÉSCSABAI JÓKAI SZÍNHÁZ 19.00-kor: Theodor Mouche - Stella Adorján - Békeffi István: Pezsgés vacsora - bérletes előadás/Nagyszínpad 20.30- kor: Tóth Ede: A falu rossza - a Déryné Társulat előadása - Csabai Nyár/Városháza díszudvara SZARVASI VÍZI SZÍNHÁZ 19.30- kor: A kis hableány MOZI 16.00, 18.15-kor: Raya és az utolsó sárkány (szinkronizált, akció, animáció, családi, fantasztikus, kaland, musical, vígjáték) * 16.15, 18.00-kor: Nyúl Péter 2 - Nyúlcipő (szinkronizált, animáció, családi, fantasztikus, kaland, vígjáték) * 17.15, 20.00-kor: Halálos iramban 9 (szinkronizált, akció, kaland, krimi, thriller) * 19.30-kor: Még egy kört mindenkinek (feliratos, dráma, vígjáték) * 20.15-kor: Freaky (szinkronizált, horror, thriller, vígjáték) * 20.30-kor: Senki (szinkronizált, akció, dráma, krimi, thriller) Vin Diesel újra Halálos iramban Szeghalmi szakember is remekelt Az idei versenyen az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. Ebben a kategóriában bár a dobogóra végül nem sikerült felverekednie magát, de a legjobb nyolc közé jutott a szeghalmi Ladányi cukrászdától Ladányi László Nagyerdő kincse elnevezésű fagylaltja, melyet a debreceni Nagyerdőbe ültetett piros virágú gesztenyefa ihletett. Érdekeset látott, hallott? Tárcsázzon: 06-80/922-016 Fotóját, olvasói levelét várjuk! Olvasószolgálatunk elérhetőségei Cím: Békés Megyei Hírlap, 5601 Békéscsaba, Pf. 111 Telefon: 66/527-200 Díjmentesen hívható szám hétköznap 8-12 óráig: 06-80/922-016 E-mail: szerkesztoseg@bmhirlap.hu Hírügyeletes: Busi Ottó Beterítette a szobát a Hírlap KÖRÖSLADÁNY A napokban jelent meg a körösladányi Mindenen keresztül zenekar legújabb videóklipje, amelyben a háttért közel félezer Békés Megyei Hírlap borítja. Ugyanis ily módon lett kitapétázva a szoba, ahol a klip készült. A zenekar „Újabb világ” számának forgatása május 15-én zajlott egy a városhoz közeli tanyán. A körülbelül ötszáz darab Békés Megyei Hírlap felragasztásában pedig a zenészek barátai, családtagjai is segítettek. A klipben történetet nem fogalmaztunk meg. Két részre bontottuk a forgatást, amelyből az egyik természetesen a zenekari rész volt, a másik pedig a „mindenki része”. Sokakat meghívtunk a forgatásra, és külön minden megjelent személynek adtunk egy kis részt a klipből. A forgatás sok munkával járt, de a végére kvázi bulihangulat lett, így mindenki jó kedvvel távozott. Úgy gondoljuk, hogy a jelentősen alacsony költségvetéshez képest sikerült kihozni egy relatíve jó megjelenésű klipet - fogalmazott Böjti Tamás, a zenekar dobosa. B. D. A Mindenen keresztül formáció kreatívan használta fel lapunkat 7.TV 6.00 Hírek 6.10 Aktuális 6.30 Sztárportré 7.00 Híradó 7.20 Aktuális 7.40 BRSE TV 8.10 Epi-Tech 8.40 Művészbejáró 9.10 Kikötő 9.40 Aktuális 10.00 Híradó 10.20 Diagnózis 10.40 Szarvasi híradó 11.00 Képújság 17.00 Hírek 17.10 Aktuális 17.30 Gázfröccs 18.00 Hírek 18.10 Kezdőkör 18.30 Kikötő 19.00 Híradó 19.20 Aktuális 20.00 Híradó 20.20 Kvantum 21.00 Egy nap a világ l.l. 21.30 Portréfilm 01 22.30 Aktuális 22.50 Híradó 23.10 Kvan tum 23.40 Szarvasi híradó 0.00 Képújság Látogasson el hírportálunkról BEL.hu i GYÓGYSZERTÁRI KÉSZENLÉT, ÜGYELET BÉKÉS, Turul Gyógyszertár (Piac tér 2., 411-014), BÉKÉSCSABA, Jamina Gyógyszertár (Orosházi út 57., 328-473), GYOMAENDRŐD, Endrőd Patika (Hősök tere 12., 386-150), GYULA, Centrum Patika (Karácsony J. u. 14., 561-050), MEZŐBERÉNY, Oroszlán Gyógyszertár (Luther u. 1., 522-410), OROSHÁZA, Pingvin Patika (Győri Vilmos tér 1., 415-815), SZARVAS, Pingvin Patika (Kossuth u. 21/3., 311-616) ORVOSI ÜGYELET BÉKÉS, Kossuth u. 16., tel.: 414- 514 * BÉKÉSCSABA, Gyulai út 18., sürgősségi betegellátó osztály, tel.: 555-140; felnőttügyelet, tel.: 555- 424; gyermekügyelet, tel.: 555- 362 * GYULA, Egészségügyi Alapellátási Intézmény, Békesgt. 39., tel.: 463-004 * OROSHÁZA, Könd utca 59., tel.: 411-200 * SZARVAS. Vasút u. 46-48., tel.: 400-502 * SZEGHALOM. Ady E. u. 1/B, tel.: 06-70/370-3104 KITEKINTŐ PIACI ÁRAK Forrás: Hírlapgyűjtés Tv-paprika: 500-600 Ft/kg Hegyes erős paprika: 80-120 Ft/db Póréhagyma: 300-350 Ft/db Zöldhagyma: 200-250 Fűcsomó Főzőhagyma: 300-400 Ft/csomó Paradicsom: 400-550 Ft/kg Koktélparadicsom: 1300-1500 Ft/kg Spárga: 2000-2100 Ft/kg Zöldborsó: 600-800 Ft/kg Zöldbab: 700-1000 Ft/kg Fejes káposzta: 200-250 Ft/kg Kelbimbó: 1000-1200 Ft/kg Kelkáposzta: 300-400 Ftkg Lila káposzta: 300-450 Ft/kg Burgonya: 150-250 Ft/kg Vöröshagyma: 220-260 Ft/kg Lila hagyma (csemege): 350-450 Ft/kg Fokhagyma: 1900-2200 Ft/kg Sárgarépa: 200-300 Ft/kg Petrezselyemgyökér: 1500-1800 Ft/kg Új sárgarépa: 200-300 Ft/csomó Új petrezselyemgyökér: 300-340 Ft/csomó Vegyes zöldség: 250-350 Ft/csomó Főzőtök: 270-400 Ft/kg Karalábé: 100-150 Ft/db Karfiol: 350-500 Ft/kg Zeller: 340-400 Ft/kg Padlizsán: 640-700 Ft/kg Cukkini: 250-300 Ft/kg Mák: 1400-1700 Ft/kg Dióbél: 3800-4500 Ft/kg Fejes saláta: 190-250 Ft/db Jégsaláta: 420-550 Ft/db Kígyóuborka: 320-500 Ft/kg Kovászolni való uborka: 360-500 Ft/kg Savanyú káposzta: 490-550 Ft/kg Gomba (csiperke): 650-800 Ft/kg Gomba (laska): 750-900 Ft/kg Alma: 280-500 Ft/kg Körte: 700-900 Ft/kg Sárgabarack: 800-1100 Ft/kg Őszibarack: 700-900 Ft/kg Nektarin: 700-900 Ft/kg Meggy: 500-700 Ft/kg Sárgadinnye (import): 500-600 Ft/kg Sárgadinnye (magyar): 350-500 Ft/kg Görögdinnye (import): 260-350 Ft/kg Szőlő: 1300-1500 Ft/kg Gránátalma: 600-750 Ft/db Banán: 450-600 Ft/kg Citrom: 550-700 Ft/kg Narancs: 350-450 Ft/kg Kivi: 800-900 Ft/kg Ananász: 700-800 Ft/db