Békés Megyei Hírlap, 2021. július (25. évfolyam, 150-176. szám)

2021-07-07 / 155. szám

2021. JÚLIUS 7., SZERDA Békéscsabai cukrász keze alól került ki az idei év fagylaltja Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantáziane­vű, csilis, szedres, csokis al­kotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén, melynek döntő­jét hétfőn tartották Buda­pesten. A csabai Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mel­lett egy másik Békés me­gyei cukrász is kiválóan sze­repelt: az erdő-mező ízei ka­tegóriában a szeghalmi La­dányi cukrászda színeiben, Ladányi László Nagyerdő kincse elnevezésű fagylaltja is bejutott a legjobbak közé. Busi Ottó otto.busi@partner.mediaworks.hu BÉKÉSCSABA Fehér Gergő la­punknak elmondta, a fagylalt alapvetően helyi alapanyagok­ból készül, melyhez friss gyü­mölcsöt, és hozzávalókat vá­logattak össze.­­ Előfordult, hogy reggel a piacon válogat­tuk össze a legfontosabb alap­anyagokat, de emellett van­nak a fagylaltban nehezen beszerezhető különlegessé­gek is. A nevezéssel, az esetle­ges cím megszerzésével nem titkolt célunk volt Békéscsa­ba gasztronómiai hírnevének öregbítése, valamint a környé­ken szép számmal megtalál­ható helyi termelőkre való fi­gyelemfelhívás. A fagylaltban többek között fellelhető sze­der, magas minőségű étcso­koládé, két fajta kígyósi csili szósz, agávé szirup, és lime is - részletezte a cukrász. Elárulta, a fagylaltkészítés egy összetett folyamat, amely nagyon sok figyelmet igényel. Szavai szerint nem túlzás azt állítani, hogy egy emberöltő sem elég az elsajátításához.­­ Sok mindenre oda kell fi­gyelni, hogy egy magas minő­ségű kézműves fagylalt kerül­jön a vendégek elé. A legfon­tosabb az ízek harmóniája, de amikor­­ megtalálja a cukrász azt az ízt, amit szeretne, még sok esetben ezután követke­zik a legkeményebb munka. Legfontosabb az ízek harmóniája, majd aztán jön a kemény munka. Hiszen a textúráján, a recep­­túráján keresztül is tökéletes­re kell alkotni, és ez nehéz fel­adat - avatott be a fagylaltké­szítés titkaiba Fehér Gergő. Hozzátette, a nevezéskor há­romnál több fagylalt elképze­lése volt a fejükben, és sokat teszteltek, de végül Bíborkára esett a választásuk. Elmondá­sa szerint nagyon jól harmo­nizáltak benne az ízek, meg­találták azok egyensúlyát, és a színe is úgy sikerült, ahogy szerették volna. - És ha már Békéscsaba messze földön hí­res a csabai kolbászról, miért ne lehetne egy enyhén csípős fagylaltja is - jegyezte meg ne­vetve a cukrászmester. A teszteléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, folyamato­san kóstoltattak. Először csak a szakmai csapattal és amikor elértek egy olyan eredményt, amivel már félig-meddig ők is elégedettek voltak, akkor jött a Cafe One kávézó csapa­ta, a családtagok, a barátok, majd az ismerősök. De volt, hogy véletlenszerűen a ven­dégek véleményét is kikér­ték.­­ Mindenkitől azt kértük, hogy a jót ne dicsérjék, csak azt szeretnénk hallani, hogy mitől lehetne még jobb a fagy­­­lalt, fejlesztési pontokat, ki­egészítéseket kértünk. Kap­tunk is belőle szép számmal, és igyekeztük megfogadni az építőjellegű kritikákat - árul­ta el Fehér Gergő, aki idén ne­gyedik éve, hogy a mesterség­gel foglalkozik. - Mindig is érdekelt a dolog, eléggé művészeti beállítottsá­gú vagyok. Az alkotás vágya, valamint szeretete juttatott mindig a következő pontra. Minden évben megragadom a továbbképzések lehetőségét a fejlődés miatt, így nagyon sok képzésen részt veszek, hogy naprakészen tarthassam a tu­dásomat, és természetesen, hogy a legjobbaktól tanulhas­sak - árulta el az év fagylalt­jának büszke készítője. Az ítészek szigorúan pontozták a fagylaltokat Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete SZÍNHÁZ BÉKÉSCSABAI JÓKAI SZÍNHÁZ 19.00-kor: Theodor Mouche - Stella Adorján - Békeffi István: Pezsgés vacsora - bérletes elő­­adás/Nagyszínpad 20.30- kor: Tóth Ede: A falu ros­­­sza - a Déryné Társulat előadá­sa - Csabai Nyár/Városháza dísz­udvara SZARVASI VÍZI SZÍNHÁZ 19.30- kor: A kis hableány MOZI 16.00, 18.15-kor: Raya és az utolsó sárkány (szinkronizált, ak­ció, animáció, családi, fantaszti­kus, kaland, musical, vígjáték) * 16.15, 18.00-kor: Nyúl Péter 2 - Nyúlcipő (szinkronizált, animáció, családi, fantasztikus, kaland, víg­játék) * 17.15, 20.00-kor: Halálos iramban 9 (szinkronizált, akció, ka­land, krimi, thriller) * 19.30-kor: Még egy kört mindenkinek (felira­tos, dráma, vígjáték) * 20.15-kor: Freaky (szinkronizált, horror, thril­ler, vígjáték) * 20.30-kor: Senki (szinkronizált, akció, dráma, kri­mi, thriller) Vin Diesel újra Halálos iramban Szeghalmi szakember is remekelt Az idei versenyen az Egy a Ter­mészettel Vadászati és Termé­szeti Világkiállítás tiszteletére egy új kategóriában is nevez­hettek a versenyzők olyan fagy­laltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalál­ható összetevőkből erednek. Ebben a kategóriában bár a do­bogóra végül nem sikerült fel­verekednie magát, de a legjobb nyolc közé jutott a szeghalmi Ladányi cukrászdától Ladányi László Nagyerdő kincse elneve­zésű fagylaltja, melyet a debre­ceni Nagyerdőbe ültetett piros virágú gesztenyefa ihletett. Érdekeset látott, hallott? Tárcsázzon: 06-80/922-016 Fotóját, olvasói levelét várjuk! Olvasószolgálatunk elérhetőségei Cím: Békés Megyei Hírlap, 5601 Békéscsaba, Pf. 111 Telefon: 66/527-200 Díjmentesen hívható szám hétköznap 8-12 óráig: 06-80/922-016 E-mail: szerkesztoseg@bmhirlap.hu Hírügyeletes: Busi Ottó Beterítette a szobát a Hírlap KÖRÖSLADÁNY A napokban je­lent meg a körösladányi Min­denen keresztül zenekar leg­újabb videóklipje, amelyben a háttért közel félezer Békés Megyei Hírlap borítja. Ugyan­is ily módon lett kitapétázva a szoba, ahol a klip készült. A ze­nekar „Újabb világ” számának forgatása május 15-én zajlott egy a városhoz közeli tanyán. A körülbelül ötszáz darab Bé­kés Megyei Hírlap felragasztá­sában pedig a zenészek bará­tai, családtagjai is segítettek.­­ A klipben történetet nem fogalmaztunk meg. Két részre bontottuk a forgatást, amely­ből az egyik természetesen a zenekari rész volt, a másik pedig a „mindenki része”. So­kakat meghívtunk a forgatás­ra, és külön minden megje­lent személynek adtunk egy kis részt a klipből. A forgatás sok munkával járt, de a végé­re kvázi bulihangulat lett, így mindenki jó kedvvel távozott. Úgy gondoljuk, hogy a jelentő­sen alacsony költségvetéshez képest sikerült kihozni egy re­latíve jó megjelenésű klipet - fogalmazott Böjti Tamás, a ze­nekar dobosa. B. D. A Mindenen keresztül formáció kreatívan használta fel lapunkat 7.TV 6.00 Hírek 6.10 Aktuális 6.30 Sztárportré 7.00 Híradó 7.20 Aktuális 7.40 BRSE TV 8.10 Epi-Tech 8.40 Művészbejá­ró 9.10 Kikötő 9.40 Aktuá­lis 10.00 Híradó 10.20 Di­agnózis 10.40 Szarvasi hír­adó 11.00 Képújság 17.00 Hí­rek 17.10 Aktuális 17.30 Gáz­fröccs 18.00 Hírek 18.10 Kez­dőkör 18.30 Kikötő 19.00 Hír­adó 19.20 Aktuális 20.00 Hír­adó 20.20 Kvantum 21.00 Egy nap a világ l.­l. 21.30 Portréfilm 01 22.30 Aktuá­lis 22.50 Híradó 23.10 Kvan­ tum 23.40 Szarvasi híradó 0.00 Képújság Látogasson el hírportál­un­król BE­L.hu i GYÓGYSZERTÁRI KÉSZENLÉT, ÜGYELET BÉKÉS, Turul Gyógyszertár (Piac tér 2., 411-014), BÉKÉSCSABA, Jamina Gyógyszertár (Orosházi út 57., 328-473), GYOMAENDRŐD, Endrőd Patika (Hősök tere 12., 386-150), GYULA, Centrum Pati­ka (Karácsony J. u. 14., 561-050), MEZŐBERÉNY, Oroszlán Gyógy­szertár (Luther u. 1., 522-410), OROSHÁZA, Pingvin Patika (Győri Vilm­os tér 1., 415-815), SZARVAS, Pingvin Patika (Kossuth u. 21/3., 311-616) ORVOSI ÜGYELET BÉKÉS, Kossuth u. 16., tel.: 414- 514 * BÉKÉSCSABA, Gyulai út 18., sürgősségi betegellátó osztály, tel.: 555-140; felnőttügyelet, tel.: 555- 424; gyermekügyelet, tel.: 555- 362 * GYULA, Egészségügyi Alap­ellátási Intézmény, Béke­sgt. 39., tel.: 463-004 * OROSHÁZA, Könd utca 59., tel.: 411-200 * SZARVAS. Vasút u. 46-48., tel.: 400-502 * SZEGHALOM. Ady E. u. 1/B, tel.: 06-70/370-3104 KITEKINTŐ PIACI ÁRAK Forrás: Hírlap­gyűjtés Tv-paprika: 500-600 Ft/kg Hegyes erős paprika: 80-120 Ft/db Póréhagyma: 300-350 Ft/db Zöldhagyma: 200-250 Fűcsomó Főzőhagyma: 300-400 Ft/csomó Paradicsom: 400-550 Ft/kg Koktélparadicsom: 1300-1500 Ft/kg Spárga: 2000-2100 Ft/kg Zöldborsó: 600-800 Ft/kg Zöldbab: 700-1000 Ft/kg Fejes káposzta: 200-250 Ft/kg Kelbimbó: 1000-1200 Ft/kg Kelkáposzta: 300-400 Ftkg Lila káposzta: 300-450 Ft/kg Burgonya: 150-250 Ft/kg Vöröshagyma: 220-260 Ft/kg Lila hagyma (csemege): 350-450 Ft/kg Fokhagyma: 1900-2200 Ft/kg Sárgarépa: 200-300 Ft/kg Petrezselyemgyökér: 1500-1800 Ft/kg Új sárgarépa: 200-300 Ft/csomó Új petrezselyemgyökér: 300-340 Ft/csomó Vegyes zöldség: 250-350 Ft/csomó Főzőtök: 270-400 Ft/kg Karalábé: 100-150 Ft/db Karfiol: 350-500 Ft/kg Zeller: 340-400 Ft/kg Padlizsán: 640-700 Ft/kg Cukkini: 250-300 Ft/kg Mák: 1400-1700 Ft/kg Dióbél: 3800-4500 Ft/kg Fejes saláta: 190-250 Ft/db Jégsaláta: 420-550 Ft/db Kígyóuborka: 320-500 Ft/kg Kovászolni való uborka: 360-500 Ft/kg Savanyú káposzta: 490-550 Ft/kg Gomba (csiperke): 650-800 Ft/kg Gomba (laska): 750-900 Ft/kg Alma: 280-500 Ft/kg Körte: 700-900 Ft/kg Sárgabarack: 800-1100 Ft/kg Őszibarack: 700-900 Ft/kg Nektarin: 700-900 Ft/kg Meggy: 500-700 Ft/kg Sárgadinnye (import): 500-600 Ft/kg Sárgadinnye (magyar): 350-500 Ft/kg Görögdinnye (import): 260-350 Ft/kg Szőlő: 1300-1500 Ft/kg Gránátalma: 600-750 Ft/db Banán: 450-600 Ft/kg Citrom: 550-700 Ft/kg Narancs: 350-450 Ft/kg Kivi: 800-900 Ft/kg Ananász: 700-800 Ft/db

Next