Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1858

1858-09-19 / 38. sz.

Megjelen e lap hetenkint egyszer —vasárnap — nagy tömött íven , több fametszvénynyel. Előfizethetni Pesten , a szerkesztőségi irodában (Zöldkert utcza 14. sz. házban) és R­á­t­h Mór könyvkereskedésében (váczi utcza 5. sz. alatt), valamint minden cs. kir. posta­hivatal útján egyszerű levél által. Előfizetési ár: helyben házhoz küldéssel, vidékre postán bérmentve szállitva egész­­évre 6 ft, félévre 3 forint pp. A SZŐLŐMIVELÉS, BORKEZELÉS, PINCZEGAZDÁSZAT S BORKERESKEDÉS ÉRDEKEI ELŐMOZDÍ­TÁSÁRA S EMELÉSÉRE. 38. szám. Előfizetési fölhívás october-, november- s decemberre. A borászra nézve legérdekesebb időszak az octoberrel kezdődő évnegyed. Ezen időtájban történik a szüret, a mustkezelés, a bor körüli első s legfontosabb eljárás a pinczében. A bekövetkező évnegyedben lapunk kiválólag a szüretelésről, a musttal való első bánásmódról, annak erjedé­séről, a pinczében ezen időszakokkal kezdődő foglalkozásokról, a szüreteléshez tartozó gépekről, különbféle borról, ürmö­sökről stb. fog értekezni. Azaljában pedig többek kivonata szerint a szőlőmivelést s pinczevadászatot szabályszerű­leg s időszerinti rendben fogjuk előadni, úgy hogy ezen gazdászatnak egész ABC-jén keresztül vezessük az olvasót, mit is októ­ber elején kezdünk meg. E mellett az adás-vevésre nézve is kellő tájékozást s útmutatást kivánunk nyújtani, s az eddigi­nél nagyobb érdekkel s mennél több tárgygyal fogjuk kiállítani lapunkat. Hogy minden szőlőmívelő s borkezelő gazdára nézve érdekes lapunkat mennél többen megszerezhessék, ezen utosó évnegyedre 1 frt 40 krral új előfizetést nyitunk. Előfizethetni minden cs. kir. postahivatal útján, szerkesztő irodánkban (mely october 1-től kezdve egyetem utcza 6 sz. első emeletében leend) czimezendő levél által. Azonkívül minden vidéken találtató lelkesebb ügy barátinknál, kiknek szőlészeti ügyünk szivén fekszik, s kiket kérünk, legyenek szívesek ismerőseiket s szomszédjaikat az előfizetésre figyelmeztetni. Miképen lehet a kerti borokat becsesebbé, zamatosabbá, erősebbé, s különösen tartó­sabbá tenni? és azokat államgazdászati tekintetben nagyobb értékre emelni? Hudacsk­ó György pályamunkája. (Vége.) V. 1. A boros hordók elkészítése; 2. pinczekellékei;3. must, és borrali czél­szerű bánásmódról — egyenkint, — még pedig: 1. A boros hordók elkészítéséről. Milyen fából kell készíteni a hordókat, az nem min­den boros gazdának van módjában; de a mennyire lehet a vásárlásnál vigyázzon, s ha csak lehet, fiatal — egészséges, nem szú­forrott, nem parázs, é­s oly fából készültteket válaszszon, melyeknek fehérje fa­ragáskor eltávolíttatott. Az új hordók jól kiforráztassanak, s a forralt viz kiürítése után, tiszta hidegvízzel, több ízben ki­öblíttessenek, szikkasztás után megkéneztessenek, lásd a Borászati Lapok II. 72. lap — és Szol. s Bor. Közi. VI. füzet, — 341—342 lapok tartalmát. Én ré­szemről csak azt a módosítást teszem, hogy rongy helyett, száraz mogyoró, nyir, fekete gyürü, ra­kottya fából, gyalu­ vagy két nyelű késsel szalag idomú forgácsot készíttetek, vagy hirtelenében tiszta papirt szeldeltetek, ezeket is tiszta bor­élben kiáztat­ván, kiszárítom, s a megirt kénbe mártom. Az ócska hordóknál vigyázni kell, hogy doho­sok, penészesek, büdössek ne legyenek, mit észre vé­vén, előbb vízzel kimosandók, annyira, hogy a be­lőlök kijövő viz végre oly tiszta legyen, hogy azt a legfingásabb egyén is, undor nélkül megihassa; an­nakutána alkohollal kiöblítendők és megkénezendők. 2. A pincze kellékeiről. Valamint a jó nyárban elég hideg, télben mérsékelt meleg, elegendő léglyukakkal, tiszta levegőjű, nem nedves, sem nem szerfelett száraz kő, vagy kőporba faragott, hol az nem lehet kő vagy téglából rakott pinczében, a hit— 38

Next