Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1858
1858-10-10 / 41. sz.
Megjelen e lap hetenkint egyszer —vasárnap — nagy tömött íven , több fametszvénynyel. Előfizethetni Pesten , a szerkesztőségi irodában (Egyetem utcza 6. sz. 1. em.) és Ráth Mór könyvkereskedésében (váczi utcza 5. sz. alatt), valamint minden cs. kir. postahivatal útján egyszeri levél által. Előfizetési ár: helyben házhoz küldéssel, vidékre postán bérmentve szállítva egész évre 6 ft, félévre 3 forint pp A SZŐLŐMIVELÉS, BORKEZELÉS, PINCZEGAZDÁSZAT S BORKERESKEDÉS ÉRDEKET ELŐMOZDÍTÁSÁRA S EMELÉSÉRE. 41. szám. Előfizetési fölhívás october-, november- s decemberre. A borászra nézve legérdekesebb időszak az októberrel kezdődő évnegyed. Ezen időtájban történik a szüret, a mustkezelés, a bor körüli első s legfontosabb eljárás a pinczében. A bekövetkező évnegyedben lapunk kiválólag a szüretelésről, a musttal való első bánásmódról, annak erjedéséről, a pinczében ezen időszakokkal kezdődő foglalkozásokról, a szüreteléshez tartozó gépekről, különbféle borról, ürmösökről stb. fog értekezni. Azaljában pedig többek kivonata szerint a szőlőmivelést s pinczevadászatot szabályszerűleg s időszerinti rendben fogjuk előadni, úgy hogy ezen gazdászatnak egész ABC-jén keresztül vezessük az olvasót, mit is október elején kezdünk meg. E mellett az adás-vevésre nézve is kellő tájékozást s útmutatást kívánunk nyújtani, s az eddiginél nagyobb érdekkel s mennél több tárgygyal fogjuk kiállítani lapunkat. Hogy minden szülőmivelő s borkezelő gazdára nézve érdekes lapunkat mennél többen megszerezhessék, ezen utósó évnegyedre 1 frt 40 krral új előfizetést nyitunk. Előfizethetni minden cs. kir. postahivatal útján, szerkesztő irodánkban (mely october 1-től kezdve egyetem utcza 6 sz. első emeletében leend) czimezendő levél által. Azonkívül minden vidéken találtató lelkesebb ügybarátinknál, kiknek szőlészeti ügyünk szivén fekszik, s kiket kérünk, legyenek szívesek ismerőseiket s szomszédjaikat az előfizetésre figyelmeztetni. A SZÜRETELÉS UJABB ELVEI. A jelesebb borokat termesztő külföld már törekedett borait a szüretelés különböző módjai által becsesebbé s értékesebbé tenni. Több jeles vegyész s szakférfi tette volt feladatául magának kiismerni a must vegytani alkatrészeit, s feltalálni azon módokat, melyek által a bort akár szeszesebbé, akár zamatosabbá, akár pedig mily, tekintetében kedvesebbé lehetne is tenni. Ennek következtében jött létre a spanyoloknál s portugalloknál divatozó sajátságos szüretelési rendszer, ennek következtében ragaszkodnak a francziák s rajnamellékiek is oly szorosan a szüretelés különböző módjaihoz. Nálunk csak egy pár év óta fordít a boros közönség némi figyelmet a szüretelés elveire, attól az időtől tudnillik, midőn az átalános borászat iránti figyelme fölébresztetvén, kevéssé több érdekkel látszik viseltetni mint az előtt. A körülmények tehát mintegy alkalmat nyújtanak az ily tárgyak vitatására, valamint a mult évben ezen alkalmat már fel is használtuk. Legelőször mi közlöttünk a Szőlészeti s borászati Illik füzetben 133-ik lapon egy czikket „A szüretről," melyben a szőlőszemek lebogyózását ajánlottuk. Azután Havas k. tanácsos volt szíves az V-ik füzetben közleni „A szüret s új bor körüli eljárását," melyben igen gyakorlatilag írja le, mikép s mért kell a szőlőt lebogyózni s mikép kell az ekép kezelt borforrását vezetni, kimutatván ezen szüretelési mód előnyeit. Mi feleslegesnek tartjuk itt az említett eljárások leírását egész terjedelmében ismételni, elég ta-sán erre az olvasót figyelmeztetni s a fentebbi füzettekre utalni. El kell azonban mondanunk, hogy hol vette ezen rendszer eredetét s mily módosításokkal szokták azt használni. A hires Maupin , Roiser franczia s Fabroni olasz szőlészeti irók munkáiban tárgyalják ezen rendszert, sőt már e század elején Lubek I. K. Hontmegye főorvosának „a Tökéletesí-