Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1858
1858-02-21 / 8. sz.
birtokosnak. Valahányszor nekünk a borkereskedés ügyében szólni csak alkalmunk volt, mindenkor kimondottuk azon elvet, miként magánkereskedőktől mi e téren nem sokat várunk. Borkereskedőink eddig is voltak, s megannyian lehetnek, de ezek működése sohasem szülhet eredményt , melyet csak kereskedelmi egyletektől lehet várni. Nem mondjuk, hogy nem lenne jobb a semminél, ha egy magánvállalkozó néhány száz, vagy épen néhány ezer akó bort a külföldre, például Amerikába jó sikerrel szállít , mert az által ismét tágul a tér s terjed becse borainknak, ámde tökéletes eredményt ily egyes esetektől várni nem lehet. Így voltunk mi meggyőződve, midőn a K. . . féle schweizi levelet a Kolozsvári Közlöny becses hasábján közölve olvastuk, örültünk, hogy egy lépés ismét történik Erdély borkereskedési terén, de még az csak csirája azon gyümölcsnek, mely későn érik meg. Minekünk szinte volt alkalmunk azon eredeti adatokat olvasni, melyeknek alapján az érdekelt levél kelt, de bővebb tapasztalásunk is van e tárgyban, tudunk több újat, melyen minden órában mehet ki Amerikába bor. E napokban is láttuk a ládákat készítgetni, melyekbe Sz. Franciscóba szállíttatik bor. Mindazonáltal mi már többször elmondott okainknál fogva a magánykereskedéstől nem várunk annyit, mint a kereskedelmi egyletektől. Erdélyországnak borászatát, borkereskedését s borainak árát egyedül csak a borászati egyletetek emelhetik virágzásra. Csak a borkereskedelmi egyletnek, mely termesztőkből alakul, lehet s van érdekében a bort tisztán s jól kezelni. A termesztőkből alakult kereskedelmi társulatok nemcsak a bor keretét mozdíthatják elő, de hatnak a szőlőmívelésre, pinczekezelésre, s magára a borforgalomra. Ha ily társulatok vásárolnák össze az új borokat, azok nem fordítanák azt kerti, vagy más vidéki borok keverésére, hanem tisztán s czélszerűen kezelnék, s igy a) nem hiányoznék az a bor, s lenne mit a külföldre eladni; b) a társulati pincze mintegy mintául s iskolául szolgálna és innen terjedne a pinczekezelés ismerete; c) a társulatnak sokkal nagyobb hitele lenne mint egyes kereskedőnek, de nagyobb összekötetéseket is képes volna magának szerezni, minek ismét az lenne a következése, hogy borait jobb áron eladhatná s jobb áron vásárolhatna borokat; a nyereséget pedig részvényesei azaz a termesztők, akik azt legjobban megérdemlik, dugnák zsebre (nem pedig idegen), vagyis a termesztő kétszer nyerne. A kereskedés előmozdítása s biztosítására nézve a k. társulatok legtöbbet az által hatnak (mi igen fontos körülmény,) hogy ők igen nagy mennyiségű egyforma bort képesek kiállítani. Nálunk eddig sok tekintetben legtöbb akadályul szolgált a kereskedésben az, hogy ha egy külföldi kereskedő a neki megküldött mustra vagy már előbbről tett vásárlás után egy pár száz akó bort megrendelt, már annak csak fele vagy harmada volt hasonló a mustrához vagy az előbb szállított borhoz, mert a termesztőnél az évek s hordók s dülök szerint, de az egyéniségek szerint is oly különbség van a borban, hogy ha egy kisebb kereskedő vagy factor egy-két száz akó egyenlő borra kap megrendelést, a legnagyobb rémülésbe esik, vagy a keverés által a legnagyobb képtelenségeket követi el, mi a társulati pinczékben máskép van : ott osztályozzák minden vidék borát év s faj szerint, azután az egyes birtokosokét 300 — 500 akós hordókba összeszűrik úgy, mint azok természete s a tudomány kívánja, ott érlelik sat., s igy képesek nagy mennyiségű egyenlő bort szállítani. De a társulatoknak a külföldön ügynökei vannak, ezek vidékek izlése szerint tesznek megrendelést, s igy könnyű tudni minő bornak milyen lehet a kelete, s minőről kell előre gondoskodni. Az Amerikával való üzletet szinte csak a társulatok eszközölhetik sikeresen, mert noha egyes termesztők is már többször küldöttek ki s jó sikerrel borokat, s mint mondánk, most is tudomásunkra nem egy szállítás történik kifelé, mégis nagyban csak a társulat működhetik , mert mint tudomásunkra van, minden amerikai kereskedés óriási mérvben fizetik, s igy kis szállítást jó nyereségnek sohasem tartanak. Az ő fogalmak szerint csak ami nagy mérvben történik, az soli, s ahhoz van bizalmuk, s igy minden kis szállítást csak kísérletnek tartanak, s a mustrának tekintett bort sohasem fizethetik, nem fizetik úgy, mintha több ezer adóra számíthatnak. Mi azt hiszszük, hogy e mondottakban semmi újat nem találnak erdélyi testvéreink, de ez oly ügy, miről ha kimerítőleg akarnánk szólni, íveket lehetne összeírni. Czélunk nem más , mint felébreszteni a szakavatottak figyelmét , s alkalmat nyújtani azoknak a tárgy bővebb elemezésére, kik a helyi viszonyokkal ismeretesebbek, s azért csak fővonásaiban adok azon képet, melyet talán mások tisztább szemüvegen láthatnak. Gyürky Antal A BORHAMISÍTÁS ÉS MEGISMERÉSÉNEK ESZKÖZEI. *) (Folytatás.) A közlöttek után nem marad más hátra, mikép ha a felhozottak minden igazsága s alapossága fölibe emeli magát a nyerészkedési vágy, s ez szeszszel hamisított bort hozat a forgalomba s fogyasztás alá, tudjuk kinyomozni e vegyítés mértékét, s midőn ez által, — akinek egyéniségileg is ez egészségi ártalmára válhatnék, — megmentetik e veszélytől, egyszersmind megismerve az ily gyártmányok forrásait, kerülhesse szükségleteit tovább is azokból fedezni. Hogy ezen hamisítás neme megismertethessék, szükséges egyrészről meghatározni a szesz s víznek aránylagos viszonyát a borban, másrészről pedig megmutatni, hogy a szesz nem forrás által vált egy testté a borral, hanem abban csak mint külön test lappang. A bor szesztartalmának mennyiségét több eszköz és mód által lehet kipuhatolni. Ilyen : 1. Tabariénak oenometerje; ez a legelső esz *) Ezen czim alatt már a „Szőlészeti s Borászati közlemények" III. s V. füzetében is jelentek meg a közlő úrnak jeles tollából folyt czikkek, melyeknek ez igen tanulságos értekezés bizonyos tekintetben folytatása, de azért magában véve is érdekes s hasznos. Szerk.