Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1858

1858-02-21 / 8. sz.

birtokosnak. Valahányszor nekünk a borkereskedés ügyében szólni csak alkalmunk volt, mindenkor ki­mondottuk azon elvet, miként magánkereskedőktől mi e téren nem sokat várunk. Borkereskedőink ed­dig is voltak, s megannyian lehetnek, de ezek mű­ködése sohasem szülhet eredményt , melyet csak kereskedelmi egyletektől lehet várni. Nem mond­juk, hogy nem lenne jobb a semminél, ha egy magánvállalkozó néhány száz, vagy épen néhány ezer akó bort a külföldre, például Amerikába jó si­kerrel szállít , mert az által ismét tágul a tér s terjed becse borainknak, ámde tökéletes eredményt ily egyes esetektől várni nem lehet. Így voltunk mi meggyőződve, midőn a K. . . féle schweizi levelet a Kolozsvári Közlöny becses hasábján közölve olvas­tuk, örültünk, hogy egy lépés ismét történik Erdély borkereskedési terén, de még az csak csirája azon gyümölcsnek, mely későn érik meg. Minekünk szinte volt alkalmunk azon eredeti adatokat olvasni, me­lyeknek alapján az érdekelt levél kelt, de bővebb ta­pasztalásunk is van e tárgyban, tudunk több újat, melyen minden órában mehet ki Amerikába bor. E napokban is láttuk a ládákat készítgetni, melyekbe Sz. Franciscóba szállíttatik bor. Mindazonáltal mi már többször elmondott okainknál fogva a ma­gány­kereskedéstől nem várunk annyit, mint a kereskedelmi egyletektől. Erdélyországnak borászatát, borkereskedését s borainak árát egyedül csak a borászati egylete­tek emelhetik virágzásra. Csak a borkereskedelmi egyletnek, mely termesztőkből alakul, lehet s van érdekében a bort tisztán s jól kezelni. A termesztőkből alakult kereskedelmi társula­tok nemcsak a bor keretét mozdíthatják elő, de hat­nak a szőlőmívelésre, pinczekezelésre, s magára a borforgalomra. Ha ily társulatok vásárolnák össze az új borokat, azok nem fordítanák azt kerti, vagy más vidéki borok keverésére, hanem tisztán s czél­szerűen kezelnék, s igy a) nem hiányoznék az a bor, s lenne mit a külföldre eladni; b) a társulati pincze mintegy mintául s iskolául szolgálna és innen ter­jedne a pinczekezelés ismerete; c) a társulatnak sok­kal nagyobb hitele lenne mint egyes kereskedőnek, de nagyobb összekötetéseket is képes volna magá­nak szerezni, minek ismét az lenne a következése, hogy borait jobb áron eladhatná s jobb áron vásá­rolhatna borokat; a nyereséget pedig részvényesei azaz a termesztők, a­­kik azt legjobban megérdem­lik,­­ dugnák zsebre (nem pedig idegen), vagy­is a termesztő kétszer ny­erne. A kereskedés előmozdítása s biztosítására nézve a k. társulatok legtöbbet az által hatnak (mi igen fontos körülmény,­­) hogy ők igen nagy mennyiségű egyforma bort képesek kiállítani. Nálunk eddig sok tekintetben legtöbb akadályul szolgált a kereske­désben az, hogy ha egy külföldi kereskedő a neki megküldött mustra vagy már előbbről tett vásárlás után egy p­ár száz akó bort megrendelt, már annak csak fele vagy harmada volt hasonló a mustrához vagy az előbb szállított borhoz, mert a termesztő­nél az évek s hordók s dülök szerint, de az egyéni­ségek szerint is oly különbség van a borban, hogy ha egy kisebb kereskedő vagy factor egy-két száz akó egyenlő borra kap megrendelést, a legnagyobb rémülésbe esik, vagy a keverés által a legnagyobb képtelenségeket követi el, mi a társulati pinczékben máskép van : ott osztályozzák minden vidék borát év s faj szerint, azután az egyes birtokosokét 300 — 500 akós hordókba összeszűrik úgy, mint azok ter­mészete s a tudomány kívánja, ott érlelik sat., s igy képesek nagy mennyiségű egyenlő bort szállítani. De a társulatoknak a külföldön ügynökei vannak, ezek vidékek izlése szerint tesznek megrendelést, s igy könnyű tudni minő bornak milyen lehet a kelete, s minőről kell előre gondoskodni. Az Amerikával való üzletet szinte csak a társu­latok eszközölhetik sikeresen, mert noha egyes ter­mesztők is már többször küldöttek ki s jó sikerrel borokat, s mint mondánk, most is tudomásunkra nem egy szállítás történik kifelé, mégis nagyban csak a társulat működhetik , mert mint tudomásunkra van, minden amerikai kereskedés óriási mérvben fizetik, s igy kis szállítást jó nyereségnek sohasem tartanak. Az ő fogalmak szerint csak ami nagy mérv­ben történik, az soli, s ahhoz van bizalmuk, s igy minden kis szállítást csak kísérletnek tartanak, s a mustrának tekintett bort sohasem fizethetik, nem fi­zetik úgy, mintha több ezer adóra számíthatnak. Mi azt hiszszü­k, hogy e mondottakban semmi újat nem találnak erdélyi testvéreink, de ez oly ügy, miről ha kimerítőleg akarnánk szólni, íveket lehetne összeírni. Czélunk nem más , mint felébreszteni a szakavatottak figyelmét , s alkalmat nyújtani azoknak a tárgy bővebb elemezésére, kik a helyi vi­szonyokkal ismeretesebbek, s azért csak fővonásai­ban adok azon képet, melyet talán mások tisztább szemüvegen láthatnak. Gyürky Antal A BORHAMISÍTÁS­ ÉS MEGISMERÉ­SÉNEK ESZKÖZEI. *) (Folytatás.) A közlöttek után nem marad más hátra, mikép ha a felhozottak minden igazsága s alapossága fölibe emeli magát a nyerészkedési vágy, s ez szeszszel hamisított bort hozat a forgalomba s fogyasztás alá, tudjuk kinyomozni e vegyítés mértékét, s midőn ez által, — akinek egyéniségileg is ez egészségi ártal­mára válhatnék, — megmentetik e veszélytől, egy­szersmind megismerve az ily gyártmányok forrásait, kerülhesse szükségleteit tovább is azokból fedezni. Hogy ezen hamisítás neme megismertethessék, szükséges egyrészről meghatározni a szesz s víznek aránylagos viszonyát a borban, másrészről pedig megmutatni, hogy a szesz nem forrás által vált egy testté a borral, hanem abban csak mint külön test lappang. A bor szesztartalmának mennyiségét több esz­köz és mód által lehet kipuhatolni. Ilyen : 1. Tabarié­nak oenometerje; ez a legelső esz­ *) Ezen czim alatt már a „Szőlészeti s Borászati köz­lemények" III. s V. füzetében is jelentek meg a közlő úr­nak jeles tollából folyt czikkek, melyeknek ez igen tanul­ságos értekezés bizonyos tekintetben folytatása, de azért magában véve is érdekes s hasznos. Szerk.

Next