Gyürky Antal (szerk.): Borászati Lapok 1859

1859-09-18 / 38. sz.

P3 01 w K W s cr M oo 0O 0t co A SZŐLŐMIVELÉS, BORKEZELÉS, PINCZEGAZDÁSZAT S BORKERESKEDÉS ÉRDEKE Megjelen e lap hetenkint egyszer — vasárnap — nagy tömött íven, több fametszvénynyel. Előfizethetni Pesten, a szerkesztőségi irodában (Se­bestyén tér 1 sz. 1. em.) és Pfeiffer Ferdinánd könyvkereskedésében (átellenben a „Fehér hajóval1"), valamint minden cs. kir. postahivatal útján egy­szerű levél által. Előfizetési ár: helyben házhoz küldéssel, vidékre postán bérmentve szállítva egész évre 6 ft (új pénzben 6 frt. 30 kr.), fél­évre 3 forint pp. (új pénzben 3 frt. 15 kr.) s I* hJ C ta t­á­sa I Ö c co­­il ELŐMOZDÍTÁSÁRA ÉS EMELÉSÉRE. Társalgásom vége. Borászati ügyben nem azért irom le nézetemet, véleményemet, hogy azt, — nekem adván igazat — mindenki minden tétova nélkül elfogadja, hanem egye­dül azért, hogy az e téren fölmerülő valamely eszme, nézlet vagy tapasztalat kifejtésére, tisztába hozatalára én is segédkezet nyújtsak, ezért irtam múlt évben a „Rizling" czimű értekezést is, miből azután a Galling Ferencz úrrali társalgásom keletkezett, melyet ezennel bevégezni óhajtok. Hogy e lapok t. olvasói előtt — a talán már unal­massá vált — társalgásom hosszú ne legyen, jelen so­raimban G. F. úrnak e lapok 33. számában megjelent társalgására csak annyit felelek, mennyit közérdekű­nek, s a rámfogott állítás elhárítására szükségesnek hiszek, mellőzve az inkább magán körbe tartozó vitat­kozást. Azon határozott ismétlésemre, hogy a bor mi­nőségének két főtényezője van, t. i. a sző­lőfaj és helyiség, az aszúféle boroknál a helyiség, az asztali boroknál a szőlőfaj a főtényező sat. G. F. úgy barátom azt válaszolja, hogy : „főtényező mindig a szőlőfaj, a helyiség pedig mindig másodrangú, mert legyen bár a helyiség a legalkalmasb is, rosz fajból kitűnő bor soha sem lesz." Ezen állítás legyőzésére szükséges volna előbb egy olyan faj szőlővel, melyet G. F. úr ily absolut rosz­nak tart, de minőnek létezésén én kételkedem, kísér­letet tenni, s az ezáltal szerzendő tapasztalattal az állí­tás valóságát kétségen kivül tenni; mig ez nem törté­nik, addig elégnek tartom a dolog másik oldalát for­dítani szem elé, s azt kérdezni tisztelt ügybarátomtól : hiszi-e hogy ciprusi, veresi, tokaji, ménesi s több efféle borokat pusztán szölöfaj átültetés által lehet termelni? vagyis hiszi-e, hogy mihelyt a nevezett helyeken szo­kásos szölöfajok valahová átültettetnek, ott olyan borok teremnek, mint minő a szölöfaj előbbi helyén terem? Én nem hiszem. Jaj volna akkor Tokajnak s vidékének, ha G. F. úrnak véleménye valósulna, mert azon esetben temér­dek tokaji bor lenne termelve; már pedig most is, mi­dőn egyedül áll a világon a tokaji bor, alig tudnak a termelők boldogulni; hátha mindenütt, hová csak to­kaji vesszőt dugnak, olyan bor is teremne, mi lenne belőlök? de ettől ne féljenek tokaji, ménesi ügybará­tink ! de hiszem, úgy sem félnek , mert tudják , hogy roppant mennyiségű venyige hordatott szét ültetés vé­gett a nagy világba, de azért még sincs az övékéhez hasonlító bor i­s miért? mert annak termesztésénél fő­tényező : a helyiség, melyet sem elvinni, sem csinálni nem lehet. Nemesebb asztali fajborokat azonban minden­­ bortermelésre alkalmas helyen lehet termelni, miért ? mert főtényező : a szőlőfaj, melyet elvinni, el­sajátítni lehet. Például szolgál erre a rizling szőlő, mely már nem csak a Rajna táján ad sajátszerű nemes fajbort, hanem máshol is. Ama harmadik tényező, melylyel G. F. úr az ál­talam főtényezőkül állított kettőt megtoldotta, t. i. a földalak már benne foglaltatik a helyiségben. A negyedik tényezője G. F. ügybarátomnak : a késői szüret, már nem a termelési, hanem a termény kezelési körbe tartozik. Egyébiránt rég elismert dolog, hogy a késői szüret a bor minőségére észrevehetőleg előnyösen hat, csak hogy nem minde­nütt lehet oly sikerdúsan elkolompoltatni az egyedül álló szüreteletlen szőlőtől a kártékony férgeket, mint G. F. úrnál; erről nemcsak nekem van sajnos meg­győződésem, de úgy hiszem, másoknak is. Hogy tisztelt ügy barátom sehogy sem akarja meg­engedni azt, hogy a mennyiség mindig a minőség ro­vására esik , azon nagyon csodálkozom , és ez pedig mindenben így van, az állati úgy, mint a növényér-38

Next