Borászati Lapok – 3. évfolyam – 1876.
1876-07-10 / 13. sz
Budapest, 1876. julius 10. 13. szám, III. évfolyam. Megjelennek minden hó 10-én és 25-én legalább másfél tömött iven. számokat utánpótoljuk. Szerkesztő: Dr. Entz Ferencz, budai vinczellérképezde, hova a kéziratok és egyéb a lap szellemi részét illető közlemények küldendők. Kiadóhivatal: Légrády testvérek Budapest, nádor utcza 6. sz., hova az előfizetési pénzek, hirdetések és ezek dijai, reclamációk intézendők. Egész évre 3 frt, mely egyszerre fizetendő. Évközben belépő előfizetőknek. az addig megjelent Előfizetési dij: HIRDETÉSI M.I irt kr le/16 lap 4/,6 „ 2/16 „ Vm », 1—1| 1—3| 1— 6|1—13|1—1 11—34 szeri hirdetéskor 14 — 7m 3,30 1175|90 frt | kr 381— 18•H 4 25 450! frt |kr 70— 17150 8175 4 40 frt ikrIfrt &i 1201—• 30[ 15 750 160— SiOO1— 80-40-20-10-frtlk ]00 —* 50—. 26 — MtOO A salicylsav sokoldalú hasznáról. I. Elismerjük, hogy a „Bor. Lapok" olvasóit elsősorban csak azon tárgyak és közlemények érdekelhetik, mik a borkezeléssel kapcsolatban állnak; de mivel legtöbben, kik a borászattal foglalkozunk, ezenkívül még családapák is vagyunk, kik előtt napjaink tudományos haladásainak minden vívmánya szükségkép kell hogy érdekkel birjon melyek nekünk a háztartás, szélesebb körű gazdaságunk, vagy akár kedves családbeli betegjeink ápolása körében nevezetes és új előnyöket s hasznokat biztosítanak, elhatároztuk magunkat ennélfogva arra, hogy olvasóinkkal a salicylsav szélesebb körű hasznait megismertessük. Tesszük pedig ezt annál is inkább, mivel meggyőződésünk azt tartja, hogy a salicylsav maholnap szint anynyira fog a nélkülözhetlen házi szükségletekhez tartozni, mint jelenleg a só és paprika, amire már most több sem kívántatik, mint először az, hogy a nagyközönség ezen szer sokoldalú hasznaival kellőleg megismertessék, és másodszor, hogy annak ára által, mely eddig is igen nevezetesen alább szállt, használatával kiterjedésésével még hozzáférhetőbbé váljék; mi annál inkább is remélhető, mivel csak a kis Szászországban annak nagybani előállításával már jelenleg is két vegyészi gyár foglalkozik. A salicylsav a kereskedésben, könynyű fehéres testszínű por vagy hajszálfinom jegeczek alakjában fordul elő. Íze édes, fanyar, kissé csípős, szaga csekély, de mégis anyafájára, amelyből előállíttatik — a fűzfára — emlékeztető. 1 rész salicylsav , 5 rész borszeszben vagy aetherben, 50 rész forró olaj vagy glycerinben, 300 rész hideg vízben, vagy 3 decziliter borban oldatik fel. A salicylsav nem beir mérges, vagy akár csak egészségünkre ártalmas tulajdonokkal, és csak akkor válhatnék ártalmassá, ha azt felettébb nagy adagokban vennék alkalmazásba; nagy mennyiségben utóbb a só és paprika használata is ártalmassá válhatnék. Fenntartjuk magunknak, hogy annak mily menyiségbeni használatáról tüzetesebben akkor szóljunk, midőn a körülmények és hatásukról részletesen szólni fogunk, melyek alatt, és amelyek kedvéért annak hatását igénybe vesszük. A salicylsav hatásáról szólva, időelőttinek tartanák, ha valaki ma már ezen új test általános hatásairól kimerítőleg szólni akarna. Az ezer ágazatú gyakorlati életnek még ideje sem akadt arra, hogy ezen új test sokoldalú hatásának ezerféle irányait kikutathassa, s kellően felismerhesse, s azért kénytelenek leszünk jelenlegi közlésünkben csak azon adatokra és tényleges tapasztalásokra szorítkozni, melyeket részint a magunk, részint Parragh Gábor úr észleleteiből gyűjtöttünk össze, vagy több irat, s nevezetesen a ,5Gyógyászat" közléseiből merítettünk. Ezen még mindenesetre gyér, s korántsem kielégítő, s kutatásaikban be nem végzett forrásokból merítve találjuk ezen új, de most is már eléggé meg nem becsülhető anyagban a conservativ elem egyik, ez időszerint páratlan | értékű képviselőjét, mely gyakorlati hasznavehetőségének tökélyét még azon kiváltsággal is tetézi, hogy a felsőbbrendű állati szervezetet, s neve- zetesen az emberét ellenségesen meg nem támadja.