Borászati Lapok – 3. évfolyam – 1876.

1876-07-10 / 13. sz

Budapest, 1876. julius 10. 13. szám, III. évfolyam. Megjelennek minden hó 10-én és 25-én legalább másfél tömött iven. számokat utánpótoljuk. Szerkesztő­: Dr. Entz Ferencz, budai vinczellér­képezde, hova a kéziratok és egyéb a lap szellemi részét illető közle­mények küldendők. Kiadóhivatal: Légrády testvérek Budapest, ná­dor­ utcza 6. sz., hova az előfi­zetési pénzek, hirdetések és ezek dijai, reclamációk intézendők. Egész évre 3 frt, mely egyszerre fizetendő. Évközben belépő elő­fizetőknek. az addig megjelent Előfizetési dij: HIRDETÉSI M­­.I irt kr le/16 lap 4/,6 „ 2/16 „ Vm », 1—1| 1—3| 1— 6|1—13|1—1 11—34 szeri hirdetéskor 14 — 7m 3,30 1175­­|90 frt | kr 381— 18­•H 4 25 450! frt |kr 70­— 17150 8175 4 40 frt ikrIfrt &i 1201—• 30[ 15 750 160­— SiOO1— 80-40-20-10-frtlk ]00 —* 50—. 26 — MtOO A salicylsav sokoldalú hasznáról. I. Elismerjük, hogy a „Bor. Lapok" olvasóit első­sorban csak azon tárgyak és közlemények érdekelhetik, mik a borkezeléssel kapcsolatban állnak; de mivel legtöbben, kik a borászattal foglalkozunk, ezenkívül még családapák is va­gyunk, kik előtt napjaink tudományos haladásai­nak minden vívmánya szükségkép kell hogy érdekkel birjon melyek nekünk a háztartás, szélesebb körű gazdaságunk, vagy akár kedves családbeli beteg­jeink ápolása körében nevezetes és új előnyöket s hasznokat biztosítanak, elhatároztuk magunkat ennélfogva arra, hogy olvasóinkkal a salicylsav szélesebb körű hasznait megismertessük. Tesszük pedig ezt annál is inkább, mivel meggyőződésünk azt tartja, hogy a salicylsav maholnap szint any­nyira fog a nélkülözhetlen házi szükségletekhez tartozni, mint jelenleg a só és paprika, a­mire már most több sem kívántatik, mint elő­ször az, hogy a nagy­közönség ezen szer sokol­dalú hasznaival kellőleg megismertessék, és má­sodszor, hogy annak ára által, mely eddig is igen nevezetesen alább szállt, használatával kiterjedésé­sével még hozzáférhetőbbé váljék; mi annál in­kább is remélhető, mivel csak a kis Szászország­ban annak nagybani előállításával már jelenleg is két vegyészi gyár foglalkozik. A salicylsav a kereskedésben, könynyű fe­héres testszínű por vagy hajszálfinom jegeczek alakjában fordul elő. Íze édes, fanyar, kissé csí­pős, szaga csekély, de mégis anya­fájára, a­mely­ből előállíttatik — a fűzfára — emlékeztető. 1 rész salicylsav , 5 rész borszeszben vagy aetherben, 50 rész forró olaj vagy glycerinben, 300 rész hideg vízben, vagy 3 decziliter borban oldatik fel. A sali­cylsav nem beir mérges, vagy akár csak egész­ségünkre ártalmas tulajdonokkal, és csak akkor válhatnék ártalmassá, ha azt felettébb nagy ada­gokban vennék alkalmazásba; nagy mennyiség­ben utóbb a só és paprika használata is ártal­massá válhatnék. Fenntartjuk magunknak, hogy annak mily menyiségbeni használatáról tüzetesebben akkor szól­junk, mid­őn a körülmények és hatásukról részlete­sen szólni fogunk, melyek alatt, és a­melyek ked­véért annak hatását igénybe vesszük. A salicylsav hatásáról szólva, időelőttinek tartanák, ha valaki ma már ezen új test általá­nos hatásairól kimerítőleg szólni akarna. Az ezer ágazatú gyakorlati életnek még ideje sem akadt arra, hogy ezen új test sokoldalú hatásának ezerféle irányait kikutathassa, s kellően felismerhesse, s azért kénytelenek leszünk jelenlegi közlésünkben csak azon adatokra és tényleges tapasztalásokra szorítkozni, melyeket részint a magunk, részint Parragh Gábor úr észleleteiből gyűjtöttünk össze, vagy több irat, s nevezetesen a ,5Gyógyászat" közléseiből merítettünk. Ezen még mindenesetre gyér, s korántsem kielégítő, s kutatásaikban be nem végzett forrás­­okból merítve találjuk ezen új, de most is már eléggé meg nem becsülhető anyagban a con­­­servativ elem egyik, ez időszerint páratlan | értékű képviselőjét, mely gyakorlati hasznavehető­­­ségének tökélyét még azon kiváltsággal is tetézi,­­ hogy a felsőbbrendű állati szervezetet, s neve-­ zetesen az emberét ellenségesen meg nem támadja.

Next