Borászati Lapok – 7. évfolyam – 1880.

1880-10-10 / 19. sz

— 168 — sziklákon gyakran egész folyókon is áthatol, könnyen beláthatjuk a magból nevelt tőke szí­vósabb, tartósabb életének okát és tényezőjét. A szőlőszaporítás magból e században egé­szen kijött már a divatból; kényelmesebb volt sima vagy gyökeres vesszők által ültetni új sző­lőket, mert ez sokkal kevesebb vesződségbe ke­rül, hamarabb czélhoz vezet s ily szaporítás után a szőlő­faj biztosan szaporítható, holott a mag­ról szaporított tőkénél a faj minőségéért senki sem vállalhat kezességet. Ennyi előnynyel szem­ben nem is lehet csodálni, ha egész Európában a dugványozás általi szaporítás terjedt el egész általánosságban s a magból szaporítást csak né­hány buzgó oenológus és kereskedelmi kertész gyakorolja csupán. Amint azonban a naponkint felmerülő ujabb és ujabb betegségek nagymérvű pusztításai ma­holnap végveszélylyel fenyegetik a szőlő­mivelést csakhamar gondolkozóba estek az okszerűbb nyu­gat-európai bortermelők a pusztulás okainak ki­puhatolása végett, s azt hiszszük, hogy nem rosszul gondolkoztak akkor, midőn a baj okát a folytonos természetellenes szaporítás folytán meg­gyengült életerejü szőlőtő degenerátiójában vél­ték feltalálni. Voltak, kik túllőttek a czélon, kik a phylloxera garázdálkodásainak főinditó okául is a degeneratiót tartják s meg is kezd­ték az európai fajokat magból szaporítani. Ám legyen kísérletük sikeres, mi szivünkből kívánjuk, de nem hiszszük, nem hiszszük pedig azon okból, mert Amerikában a legtöbb európai faj magból neveltetik s azért a tőkéket a phylloxera csak­úgy megtámadja, mint a dugványból nevelteket.­­ Nem tételezhető tehát fel, hogy épen Euró­pában lesznek az európai fajok magonczai meg­kímélve a phylloxera pusztításaitól. Különben tegyenek kísérletet minél többen s igy egy évti­zed alatt már tudni fogjuk, mit tartsunk magon­czaink ellenállási képességéről. A budai vincel­lérképezde ez idén már 20 faj jelesebb magyar szőlőből szedett magvakat részint saját kísérle­teihez, részint a francia országos gazdasági egy­let részére, részint továbbá Tymme Omahai (E.-Amerika) jeles oenológus részére; ez utóbbi viszonzásul az összes amerikai fajokból fog intézetünk részére magvakkal szolgálni. Ily kísérletek tételére első­sorban a vincel­lérképezdék s gazdasági tanintézetek vannak hi­vatva s reméljük, miszerint ezen intézetekben ilynemű kísérletek fognak is létezni; emellett azonban másodsorban, a jelesebb termelők maguk is tehetnek kísérleteket, mert csak 4—5 borvi­déken van szakintézet, s igy számos typicus fa­jokkal bíró borvidék maradna kísérlet nélkül ; pedig ezen ügy sokkal fontosabb mint soknak első tekintetre látszik; ez fog practicus feleletet adni azon kérdésre, ha váljon a jövőben lehet-e amerikai magvak mellőzésével csupán hazai fajú magvainkkal szőlészetünket fentartani ?! A szőlő magból szaporítása ezentúl 3 czél­ból történhetik, u. m. : 1) Azon czélból, hogy erőteljes s a beteg­ségeknek ellenállóbb tőkékre tegyünk szert mely tőkék azután egy-két évszázadig ismét szaporithatók lesznek dugvány és döntés által. 2) Hogy a phylloxerának ellenálló alanyo­kat nevelhessünk, mely célra csak ellenálló ame­rikai fajok magvai használhatók. 3) Hogy új fajokat állítsunk elő, mivégből a keresztezés művészeti fogásait is alkalmazásba veszszük. Mielőtt magára a szaporítási eljárásra térnénk át azon főbb és tapasztalat folytán nyert elveket kívánjuk még érinteni, melyek e szapo­rításmód alkalmazásánál szigorúan figyelembe veendők. A szőlőtő, mint minden más magasabbrendű növény nem azért hozza meg fürtjeit illetőleg bo­gyóit, hogy azokból a mindenből csak hasznot akaró ember bort készíthessen, hanem azért, hogy faját továbbra is fenntarthassa. Nincsen oly nyo­morult táplálkozásu tőke, mely ha cultura nélkül magára hagyatnék, hitvány bogyókat , de annál kifejlődöttebb magvakat ne hozna, s e magvak­ból nagyszerű és erős hajtású növények fejlőd­nek ki. Sőt a tapasztalat épen azt mutatta ki, hogy minél gyarlóbb, kevésbé húsosabb valamely szőlő­faj, annál jobban ki van fejlődve annak magva, és viszont minél finomabb, húsosabb, zamatosabb va­lamely szőlőfaj, annál nyomorékabb magvakat szol­gáltat és e magvak közül is igen ritka lesz csi­raképes. Így pl. a Duna-szigeteken és erdőkben magukra hagyott, visszametszés által nem kövé­rített bogyókkal bíró elvadult szőlőfajok közt leg­jobban kifejlődött a csókaszőlő; ruhlandi, pineau noir kevésbé kifejlődött, a muscatok és végül a chasselasok a legkevésbé kifejlődött magvakat szolgáltatják. Már maga a mivelés is hátráltatja a magvak jó kifejlődését, miután a metszés foly­tán a bogyókba annyi kövérítő tápanyag és czu­­kor jut, miszerint ezek rovására a magvak elesek

Next