Borászati Lapok – 10. évfolyam – 1883.

1883-05-30 / 15. sz

Budapest, 1883. május 30. 15. szám, X. évfolyam.­­ Megjelennek minden hó 10-én, 20-án és 30-án. Előfizetési díj: Egész évre 4 írt. Fél évre ....... 2 ., A Német birodalom államaiba egész évre 5 „ Európa egyébb államaiba, vala­mint Afrika, Amerika és Ausz­tráliába egész évre .... 6 „ Negyedévi előfizetők nem fogadtatnak el. Tulajdonos s főszerkesztő: Molnár István, a budapesti kir. vinczellérké­pezde igazgatótanára, Budapest, viziváros, ki­hez a kéziratok s a lap szellemi részét illető összes közlemények, valamint az előfizetési pénzek és a reclamatiók intézendők. Segédszerkesztő: Neiger Sándor. Budapest, szövetség-utcza 27. sz. Évközben belépő előfizetőknek az addig megjelent számokat utánpótoljuk. Legalább öt előfizetőt gyűjtőknek tiszte­letpéldánynyal szolgálunk. Hirdetéseket csak reális vállalkozóktól s csakis a borászati szakba vágó tárgyakról fogadunk el, s ezek dija a szerkesztőség által határoztatik meg. Még egyszer a bor avasodásának kérdéséhez. Lapunk ez évi 4. és 5. számaiban már leír­tuk részletesen ezen a borbetegségek legveszélye­sebbikét s reá mutattunk azon okokra, melyek e bajt a borban előidézhetik. Az 1882. évi termésű bor, mely körülbelül hasonló körülmények közt született, mint az 1878-diki, sok tekintetben azon aggodalomra adott okot, mintha e kellemetlen vendég az idén is várható lenne. Sok helyen Budán kénytelenek voltak az uj bort mielőbb olcsón elpocsékolni, kimérni; sőt akadtak, kik nagyobb mennyiségű borukon nem tudván kellő időben túladni, kénytelenek voltak azt cognac-nak lefőzetni a kazánosok által. Ily körülmények között a mi uj borainkat is górcsövi vizsgálat alá vettük s a következő ered­ményre bukkantunk. Az 1882. évi fehér borok mindegyikében fel volt található az avasodást előidéző moszat és pe­dig egyik hordóban kisebb, a másikban nagyobb mérvben. Öt palaczk 1882-iki felforralt fehér mustban a moszat nyomai sem voltak találhatók. Az 1882. évi vörös borok azon részében, mely közönséges eljárás szerint készíttetett, a mo­szatok jelen voltak; a vörös borok azon részében, melynek törkölye Reihlen eljárása alapján őszszel felforraltatott, a moszatok teljesen hiányzottak. Tisztában voltunk a teendők iránt; elővettük a Fialla féle borhevitőgépet s azon borokat, me­lyekben a moszat feltaláltatott, megpasteurizáltuk és pedig 75° C -ra. Egy hectoliternyi tartalmú hordót mégis meg­hagytunk s ezt Kremer pinczemester ur által aján­lott eljárás szerint kezeltük, nevezetesen kénezett hordóra fejtettük s cognackal szesztartalmát 2%-el emeltük, e bor naponkint rosszabb és rosszabb lett, úgy hogy a mult héten ezt is fel kellett he­vítenünk, ha egészen tönkremenni engedni nem akartuk. Nem érdektelen dolog itt felemlíteni, misze­rint a pasteurizált borok az operatió után szépen tisztulni kezdettek s igy valószínű, hogy azon ál­talános panasz, mely az idén a borok tisztulni nem akarásáról felhangzik, alighanem ezen okokra vezetendő vissza s­zabónak a „W.d e" -ben hozott uj borbetegsége az u. n. „tannin-betegség" alig lesz egyéb, az avasodás kezdeténél. Ezt ma még bizonyosan nem állíthatom, mert egy állítólagos tanninbetegségben szenvedő bort nem vizsgálhat­tam meg, de miután lapunk ezévi 5. számában tett felhívásomra sok helyről küldtek be borokat vizsgálatra, e borokon azon symptomák legtöbb­jeit feltaláltam, a­melyek Babó szerint a tannin­betegségben szenvedő borokat is jellemzik. Hogy mennyire igazam volt, midőn azon ag­gályomnak adtam kifejezést, hogy e baj az or­szágban sok helyen fordul elő, de nem ismertetik kellőleg, kitűnik onnét, hogy a vizsgálatra hozzám — e czikk folytán — beküldött borok három ki­vételével mind avasodásban voltak, avagy ava­sodni kezdtek. Néhánynak még tudtunk tanácsosal szolgálni a bor megmentésére, többeknél azonban a tanács már elkésett, mert a bor az avasodás­nak igen előrehaladott stádiumában állott. Midőn az avasodásról még egyszer írok, nem tehetem, hogy egy igen érdekes kísérlet eredme-

Next