Borászati Lapok – 37. évfolyam – 1905. 1-26. sz.

Tartalom

Oldal A szeszüldözők világgyűléséhez 635 Bírálati jelentés _ 636, 657 A szőlősgazdák és a boritaladó — 637 A mátrafüredi szől. és bor­­értekezlet 653 Amerikai borkivitelünk 669 Az antialkoholikus mozgalom és a borászat 670, 686 Szőlősgazdáink és a szövetkezetek 701 Borpancsolók üldözése _ — 738 Tanulmányut Erdélyben 753, 773, 812 Hétről-hétre ... 754, 771 Az alkoholizmus elleni mozgalom és a bortermelők 791 Nemzetközi borkereskedelem 811 Hétről-hétre - 829 Fordulóponton 830 Tanulmányut Erdélyben 832, 850 Hétről-hétre - 849 Kivitelünk alakulása. I. Szőlő- és borkereskedelmünk 869 Kivitelünk alakulása. II. Az idei bécsi szőlőpiacz 870 Kivitelünk alakulása. III. Szőlőkivitelünk a vámkül­földre ...­­ 871 A tudás ereje . 889 Csemegeszőlő-kereskedelmünkről 890 Hétről-hétre­­ . 907 Felsőbb szakoktatásunk reformja ... 933 Szövetkezet alakítási nehézségek... 934 Szőlőgazdasági közlemények. A homoki szőlők telepítéséről 3 A vágás, metszés és nyirás mibenléte 4, 249, 362, 456 Nélkülözhető-e a kapálás 24 Az olasz rizling értéke 24 A viharágyúzás hatása — 25, 42, 61 Szőlőművivelés kapa nélkül 41 A zöldojtványok életképessége 79 Szőlőtelepitési költségvetésről 79 Egy új ajtókészülék 82 Kapa nélkül való szőlőmivelés 68 Melyik a legjövedelmezőbb szőlőtelepitési eljárás 117 Általános tudnivalók a szőlő­metszésről 117 A Delaware szőlőről ... 118 Szőlőifjitás­­ ... 138 Sima vesszők előhajtatása 138 Tavaszi munkák a szőlőben ... 157 A kapálás mellőzéséről­ ... 158 Lejtős területek beosztása 158 A szőlőoltványok előhajtatásáról 175 Talajosztályok szőlészeti szempontból ... 177, 199, 203 A villany a szőlészetben 199 A hármas kötés jelentősége 222 Gáliczrendelés előtt 248 Hibás tőkék kiselejtezése 273 A talaj mésztartalmának meghatározása 274, 299 Szőlőmetszéskor... 298 A szőlőtőke neveléséről 320 Amerikai anyatelep berendezéséről és fentartási költségeiről 320 Fontos tavaszi munkák 336 Az előhajtatott ojtványok kiültetése 337 A rafiaháncsról ... 338 Az új telepítéseknél tapasztalható sikertelenségekről 361 Szőlőojtványok előállítási költségéről 376 Szőlőtrágyázási kísérlet szárított sertéstrágyával 379 A szőlőkarók tartósságáról 392 A fagykár elleni védekezés szervezése 406 Fagyértő tőkék kezelése 407 Neveljünk lugisszőlőt _. 422 Szabad-e ojtványtőkéket takaratlanul hagyni 456 A homok immunitása ..470,637­ A térfogatok egyöntetű elnevezése 485 Virágzás utáni teendők 485 Az amerikai alany ellenállósága _ 4118 Terméseink fokozása 499 Inkey Pál és István bárók szőlő- és pinczegazdasága 527 A szőlővessző érettségéről és a gyökérképződésről 542, 560, 574 Szabályozási munkálatok a szőlőben 544, 559, 576 A szőlőhajtások csonkázásáról 558 A termésfokozás kérdéséhez 588, 005 A vadalany és nemesvessző kölcsönhatásai 60­4, 1120 A forró nyarak és aszályok hazánkban 606, 622 Az alany és termés minősége.. 657 A vízszükségletről 658 A szőlő és a rézgalicz 671 A szőlő és a méh 685, 702 A szőlő mint gyógyszer 687 A szőlőtörköly mint takarmány ... ... 704, 720 Milyen műtrágyát használjunk a szőlőben 739 A darázs és a méh a szőlőben ... 739 A pálfalusi homoki szőlőtelep 756 Szőlővesszők elvermelése ... 774, 793, 815 A szőlő fedéséről 792 A nitrogéntrágyák alkalmazása a sző­lőben 814 Tanulmányút Erdélyben 872, 891, 908 A homok immunitása (III.) 893 Néhány új hybrid 893 Erdély szőlészeti viszonyairól 911 Szőleink szépítése 912 Aranyfajok .1 935 Tárczák. Történelmi apróságok 2 Baross Károly emlékezete 298 Szőlőmivelés a tizenhatodik században. (Krenedits F.) 394, 408, 424, 438 Románia bortermelése és borkereskedelme 452 Szüret Hontmegyében Borivó népek Szőlőbetegségek, szőlőellenségek. A vas és a chlorózis 26, 42 A szőlő pathologiája 200 A szőlő kártékony rovarairól 275, 339, 380 Védjük meg szőlőinket­­.. ... 423 A kártékony rovarok ellen való védekezés 472, 515, 546 A természet „rendőrsége".. 577 Szőlőbetegségek garázdálkodása 621 A kártékony rovarok ellen való védekezés.. 672 A rovarok ellen való védekezés őszszel és télen 831, 853 Borgazdasági közlemények. A borospinczék fertőtlenítése­. 6 A borok derítése szűrés útján .. 44 Az 1904. évi borok minősége 62 Új lélekzőkészülék alkalmazása 63 A palaczkozás — 99 A bor minőségének megállapítása 99 Új hordó és borkénező — 118 Pálinkafőzés és a törköly értékesítése 119, 139 Borchemia és borkezelés 119, 178, 202, 225 A borok szállítás után való kezelése 201 A Malovich-féle gyorsszürők ... 224 Szeszfőzési kísérletek 250 A bor illó savainak meghatározása ... 276 A tokaj-hegyaljai borok lenyálkázása ... 322 A fluor kimutatása a borban ... 381 A bornak elektromossággal való ozonálása ... 408 Boraink minőségéről 439, 457 Az édes bortypusok és a német bortörvény 473 A kazeinderítés jelentősége a gyakorlat szempont­jából ... — 499 A bor színének védelme 528, 541, 55? Csersavmeghatározás borban 578, 587 A borok törési féleségei 586 Az ürmösbor megítélése 638 Vörös bor készítése 688 A szüretelésről 703, 718, 740 Miben változtak fajboraink 755 Az alany befolyása a bor minőségére ... 776, 795 A kénessav a borban ... 815, 834, 855 A bor mesterséges öregbítése 854 Mitől változtak fajboraink 874, 913, 936 Az utóerjedésről.. 894 A bor nátriumtartalmáról ... 914 Oldal . 686 , 900 Kérdések és feleletek. Kérdések. 1. kérdés. Zamatos, finom borból érdemes-e ecze­tet készíteni ? — 2. kérdés. Ajánlatos-e a bort új borhoz keverni ? — 3. kérdés. Bőtermő-e a Précoce Matingre? .4­6 4. kérdés. Túlerős ürmössel mit kell tenni? 45 5. kérdés. Az esővizet hogyan lehet megfogni ? — 6. kérdés. Hány évig hiteles a hordóbélyegzés ? 46 7. kérdés. Hogyan kell zöldojtványtelepet léte­síteni? ... 65 8. kérdés. Csontliszt használható-e a szőlőben ? — 9. kérdés. Égetett csont milyen szőlőtrágya? — 10. kérdés. Hideg okosd­a bortörés hogyan orvoslandó? — 11. kérdés. Palaczkra fejtett bor megtörését hogyan lehet megakadályozni? 8— 12. kérdés. Hordóban ajánlatos-e vesszőt eltenni ? — 13. kérdés. Milyen bort ad a Tokaj-angevine ? — 14. kérdés. Mit szabad a bortörvény szerint az ürmösnek tartalmaznia ? — 15. kérdés. Ojt­ványültetés előtt ki kell-e irtani a filloxerát? — 16. kérdés. Konvencziós bor után jár-e adó­kedvezmény ? — 17. kérdés. Az erős trágyá­zás befolyásolja-e a virágzást és az érést? 99 18. kérdés. Furmintot hogyan kell metszeni? ... 120 19. kérdés. Árt-e a tőkének a vakmetszés? — 20. kérdés. Régi harmatgyökereket tanácsos-e lemetszeni? — 21. kérdés. Más adókörzetre kiterjed e az adóbérlő jogosultsága ? —22. kér­dés. Ajánlatos-e nyers karót impregnálni ? — 23. kérdés. Penészes hordót hogyan kell ke­zelni ? — 24. kérdés. Szereti-e a kövidinka a köves talajt? — 25. kérdés. A piros velte­lini, olasz rizling és kövidinka fajok közt mi a különbség ? — 26. kérdés. Ad-e a Hárslevelű aszút? — 27. kérdés. Hogyan kell ojtványo­kat pótolni? 14— 28. kérdés. 100 holdnál kisebb területen alakít­ható-e hegyközség ? — 29. kérdés. Mi az érté­kük az alább felsorolt csemegefajoknak ? — 30. kérdés. Sima zöldojtványt hogy előnyösebb ültetni? — 31. kérdés. Kifőzött törköly hogy tartandó el és használandó fel ? — 32. kérdés. Fás szőlővesszőt miként lehet zöldhajtásba ojtani ? — 33. kérdés. Hogyan járjak el helye­sen az ültetés körül? — 34. kérdés. A téli hernyót hogyan pusztítjuk? — 35. kérdés. Mennyi adót tartozik a termelő fizetni ? — 36. kérdés. Mikor forgassak, mikor ültessek? 160 37. kérdés. Lehet-e egybeszúrni az alant meg­jelölt borfajokat? — 38. kérdés. Lugasmivelés mellett jó csemegefajok a következők ? — 39. kérdés. A „bánátirizling" milyen szőlőfaj? 179 40. kérdés. Hogyan metszendő a jégeső által erősen álla­ megkárosított szőlő ? — 41. kérdés. Hogy keze­lendők a gyökeres ojtványok ültetés előtt? 1V. 203 42. kérdés. Lehet-e kötött ojtványokat csiráztatóba tenni ? ... .204 43. kérdés. Mi az előnye a piros Szlankamenkának a fehérrel szemben? ... 251 44. kérdés. Hogyan kell fahamut felhasználni ? — 45. kérdés. Hogyan felel meg a Puritán ? — 46. kérdés. Ház déli oldalán hogyan lehet lugast nevelni ? 276 47. kérdés. Fejtés utáni megzavarodásnak mi lehet az oka?.. 301 48. kérdés. Erdélyi karikást hogyan kell metszeni ? 322 49. kérdés. Hányadik évben szabad szálvesszőzni ? — 50. kérdés. Rosszul termő tőkében hogyan lehet segíteni? 340 51. kérdés. Rup. Monticola beojtására mily fajú szőlő legjobb, ha asztali szőlőt akarok n­yerni ? — 52. kérdés. Mikor szétkénegeztek? 409 53. kérdés. Eczetes bort hogy értékesítsek? — 54. kérdés. Érdemes-e elsőrendű jó termőföld­ben szőlőt telepíteni? — 55. kérdés. Sovány homokot mikor kell trágyázni?.^ ^ 411) 56. kérdés. Seprőboromat hogyan tegyem ihatóvá ? — 57. kérdés. Milyen karót használjak ? — 58. kérdés. Mily impregnáló szer a legalkal­masabb ? 425 59. kérdés. Lugasmivelésnél hogyan kell eljárni? 440 60. kérdés. Szőlő közelében ajánlatos-e méhest berendezni? — 61. kérdés. Ribizkebort hogyan kell készíteni? — 62. kérdés. Mikor kell a télire való szőlőt szedni? — 63. kérdés. Hány hektoliter bor élvezi a házifogyasztás kedvez­ményét? — 64. kér­dés. H­ogyak kell csemege­szőlőt szállitani ? — 65. kérdés. Darazsak ellen hogyan védekezzünk? — 66. kérdés. A szőlőd­csősz hordhat-e fegyvert? 50— 67. kérdés. Kell-e trágyázni a szőlőültetés első évében­, illetőleg ültetéskor? — 68. kérdés. Ajánlatos-e az ekével való forgatás ? — 69. kér­dés. Bor- vagy csemegeszőlőt ültessünk? — 70. kérdés. Milyen amerikai direkttermő Válik be legjobban ? — 71. kérdés. Hogyan védekez­zünk a firkáló bogár ellen? ... 515 72. kérdés. Rosszul termő almafán lehet-e segíteni? 542 73. kérdés. Bekerített helyien szabad-e vadászni? 579 74. kérdés. Márgás, homokos, laza talajra milyen műtrágya való? — 75. kérdés. Palacskokat hogyan tisztítunk ? — 76. kérdés. Törkölybor készítéséhez mennyi steeszt lehet használni ? — 77. kérdés. A házifogyasztásra szolgáló bort be kell-e jelenteni ? ... 607 78. kérdés. Madarak ellen hogyan védhetjük meg a szőlőt? 640 79. kérdés. Homályos szika boron hogy segítsek? 673 80. kérd­és. Szőlőtörkölyt hogyan lehet takarmányul értékesíteni? — 81. kérdés. Nagy hordóban hogy kezeljem boromat ? — 82. kérdés. Pinczét hogy lehet szárazzá tenni? — 83. kérdés. Mi által lehet az almabort a szőlőbortól megkülöm­böztetni ? ,it 689 34. kérdés. Sárguló szőlőn hogy segítsek? — 85. kérdés. Rekonstruált szőlő után jár-e köz­ségi adó ? — 86. kérdés. Hogy födjem be két éves szőlőmet ? — 87. kérdés. Ujboromat hogy fejtsem le ? — 88. kérdés. A borseprő kiprése­léséhez milyen gépet használjunk? — 89. kérdés. Hogy kell Oportó szőlőből vörös bort készíteni? 70— 90. kérdés. A bortermelő butellázhat-e a vasárnapi munkaszünet alatt? — 91. kérdés. A lakodalmi bor kedvezménye fennáll-e akkor, ha a bort nem a termelő házánál fogyasztják el ? — 92. kérdés. Ajánlatos-e ojtványt ősszel ültetni? — 93. kérdés. Hogyan kell a Passatuttit­ ke­zelni ? — 94. kérdés. Mely időtájban szénkéne­gezzünk? — 95. kérdés. Hogyan kell három éves ojtványt metszeni? , 722 96. kérdés. Oldja a must a vasat? — 97. kérdés. Chasselast és Passatuttit hogyan kell metszeni ? — 98. kérdés. Tul sok kén hogyan távolitandó el a borból ? — 99. kérdés. Mennyivel apad a bor erjedés folytán? . ... ... — 742 100. kérdés. Pecsenyeborfajtából melyek aj­ánlhatók ? — 101. kérdés. Mikor ajánlatos trágyázni? ... 758 102. kérdés. Miképen lehetne az ujbor vörös színét elvenni? — 103. kérdés. A hordóabroncsokat ajánlatos-e bemázolni? 776 104. kérdés. Milyen szőlőfaj a Kadarka ? — 105. kér­dés. Uj­bor törésének mi lehet az oka ? — 106. kérdés. Javul-e a szőlőminőség eltartás folytán?... 796 107. kérdés. Milyen főzőüstöt használjunk? — 108. kérdés. Szükséges-e az impregnálást ismé­telni? — 816 109. kérdés. Bormoslékból hogyan lehet a borkövet kiválasztani ? — 110. kérdés. Milyen a Chasselas bora? — 111. kérdés. Mikor kell először a szőlőt trágyázni ? 857 112. kérdés. Milyen bort ad az Alicante Bouschet? — 113. kérdés. Forgatáskor mily nagyságú kövek szedendők ki?­­ 894 114. kérdés. Télen ajánlatos-e szénkénegezni ? ... 895 115. kérdés. Erdei trágyát ajánlatos-e a szőlőben alkalmazni? — 116 kérdés. Milyen fajta a Kreacza és a bánáti rizling? —­ 117. kérdés.

Next