Borászati Lapok – 52. évfolyam – 1920.
Tartalom
tartalomjegyzék .A BORÁSZATI LAPOK" LII. ÉVFOLYAMÁRÓL. t . (1920. január 1-től deczember 31-ig.) .„Borászati Lapok" csikkei a munkatársak nevei szerint csoportositva. Agrárius: A szőlő felújítási - 2 — Szőlőfelujitás - - -301 Dr. Bas : • - - u — Rövid figyelmveztetés a szüret alatt - - — ¡ — Gazda*ágii ételnek eltolódása 231 — Használt hordók tisztántartási . . 2 -3 A hadifogság és a bor (tárca) - 341 — Adritok- a régi világ bwgWSfaságáWft 317 Bászel Etel.: A bor fejtéséről - - 321 Bernátíl líc .i: E 'negy!ó ... 131 Dr. lie nulsky Jcao: fclfu.^S, Mgy»pergés és madárka* Molrtéptálés — .... .. .. 142 AZ ejtető gomlák konzerválása O J kezelése. (jiViteklet) a 8. és... ... . . 10. sz. Jj eljárás a lisztharmat elleni védekezés terén 233 Szüreti emlékeztető ... ... - — — — — 247 — A szőlő rothadása - - 282 A permeto -ölé készítéséről •„ .. ... .... 332 Dr. Drucsfer Jenő : Újévi gondok... _ ... ... — Negyedszázados évforduló ... — ... .... 11 — Consummatum est ... 19 — Magyarország szőlőgazdasági egysége 20 — A közgazdasági egyetem ügye _ * 2. — Bortőzsde és Borszindikátus ... . ... ... 37 — Szőlőink felújítása 5, 59, 65, 73 — Hétről-hétre 85, 97, 111, 117, 125, 132, 141, 149, 163, 71, 18 , 189, 197, 200, 213, 227, 239, 247, ... 253 — Borászok kitüntetése — 260 — Hétről-hétre... 269, 275, 231, 287, 311 323, 331 — A soproni borvidék jelentősége... 337 Oldal Dr. Drucker Jenő: E zárlatkor ... . . . .... ... 343 — Hétről-hére ... ... ... — ... ... — 345 — A bor szesztartalmának meghatározása 318 Farkas János: Ne ejtsük el a központi szeszfőzdéket... ... ... ... ... — — --- 3 Dr. Godán Ferencz : A szőlőfelújítás egy gyorsabb módja ... . ... — 295, 304, 312 Csabis Emil: A műtrágyák használata kötött talajú szőlőkben . ... .. .. ... ... 500ST*" A homoki szőlőmivelés ... .. — — 39 A szőlők trágyázásáról .. ..... . .. .. ... 33— Gyulay Tibor: A speyeri bormúzeum ... ... 99, 165 — A párisi „Valles aux Vins" ... ... . . ... — 132 — Tavaszi borárverések Rheingauban .. 150, 158 — A német vinczellérszövetkezetek fajai... ... 172 — Borvásárok Francziaországban ... ... ... 198 — Franczis borkereskedő házak ... ... ... ... 346 Horváth Gábor : A csorna : „ __ ... 318 Dr. Ibos József: Az átkakór (Akarinosis) Magyarországon. Melléklet a 41., 42. és ... ... 43. sz. Iignotius: A szőlőkezelők és pinczemesterek helyzete 217 Dr. Kopper Antal: Szőlőtörköly, mint fűtőanyag 46 Kosszl Viktor: Szelektáljuk termelt szőlőfajtáinkat ... ... . . — — -- - — — 21 — Méretezzük rövidebbre dugványainkat... — 38 — Takarékoskodjunk, de ne fukarkodjunk — 195 . Kovácsy Zoltán: A helytelen szálvesszős mivelés 80 . Láng Gyula : A konzervipar helyzete és jövője a nemzetiségi területekre való tekintettel. Melléklet az ._ — 1. sz. umai László Ede: Borászatunk fejlesztése ... ... 255 — Erjedés után ... . . 288. 296 Mátrai F. Béla: Balatoni szőlők között ... 172 Dr Mayrhofer : A törköly és a seprő jobb kihasználása ... ... 89 Molnár Lajosi: A Tokajhegyaljáról . . ... ... 87 — Tokajhegyalja szőlősgazdáihoz .... ... ... ... 157 E. Némeül Ágnes : A konzerviparosok szakképzése Magyarországon. Melléklet az ... 5—6. sz. — Gyümölcsipar Szerbiában. Melléklet a ... 10. sz. Németh József: Boszniai aszaló ismertetése 19 2, 190 Osztroszky Antal: Közgazdasági Egyetem és a mezőgazdasági ipari kísérleti intézmények. Melléklet a ... ...... Retter Károly: A forgalomban levő tisztátalan cukorféleségekről. Melléklet az... ... ... 5 —6. — Vákuum bepárologtató készülékek. Melléklet a 13. és ... — 18. Szabó Jenő: Az állami közsím nek jövője .... Dr. Szabó Sándor: Központi szeszfőzdék, a „Fr.ltus" és az államháztartás 112, 116. Szilágyikihály: Rövidebb dugványok alkalmazása . ... ... ... ... — Vendéglősipar és a borfogyasztás ... ó Teleki Andor: A magyar borkészlet kérdéséhez 2bújlaky József: Kit terhel az eladott bor adója? 88 Vargha Imre: Oltványtelepek létesítése 86 — A termelés szervezése .. 270 Virágh József: A Gye félé oltasi «,„... ".4 Közérdekű közlemények. oldal Újévi gondok (D. J.) . ... 1 A szőlőfelújítási kölcsönökről (Agrárius)... 2 Ne ejtsük el a központi szeszfőzdéket (Farkas János) 3 A többtermeléshez (gh) 4 Negyedszázados évforduló (D. J.) ... ... .... . ... 11 A munkaidőről és munkabérről (gh) 12 Consummatu est (D. J.) ... 19, 22, 29 A Közgazdasági Egyetem ügye (A) —. 27 A magyar borkivitel kérdéséhez (Teleki Andor)... 28 Bortőzsde és Borszindikátus (D. J.) ~ — 37 Szőlészeti szakszolgálatunk jövő iránya 45 Szőlőink felújitása (D. J.) .. 51, 60, 65, 73 A szövetkezeti szeszfőzdék fenntartása a termelők érdeke (Brezenszky Károly) 53 Csomagoló ládakosarak (gh).. . 66 Az állami közpinczék jövője (Szabó Jenő) 79 Hétről-hétre ... - - 25 A Tokaj hegyaljáról (Molnár Lajos) 86 Kit terhel az eladott bor adója? 88 Hétről-hétre ... ... .. ... . . - 97 A speyeri bormúzeum (Gyulay Tibor) ... 99, 101 Takarékoskodjunk, de ne fukarkodjunk (Kosinszky Viktor) ... __ 101 Ily.ítíi-nüre ._ ... 111, 117, 125 Központi szeszfőzdék, a „Fructus" és az államháztartás. (Dr. Szabó Sándor.) 112, 118, 126, 134 Elnöki megnyitó. — 131 Hétről-hétre ... __ ... 132, 141 A párisi „Halles aux Vins". (Tárcza. ... 132 Hétről-hétre ... ... ... __ ___ 149, 183, 171 Tavaszi borárverések Rheingauban. (Gyulay T.) 150, 158 Tokajhegyalja szőlősgazdáihoz. (Molnár L.) 157 A német vinczekézövetkezetek fajai. (Gyulay T.) 173 Hétről-hétre ... .„. ... __ isi, 189. 197 ^Aszmait aszaló ismertetne (Néwth J.)___ 182. .S0 Borvásárok Francziaországban. (Gyulay T.) __' 198 Hétről-hétre ... ... . 20 211 2'15 1820—1920. (Baross E.) .__ ... ' 204 A szőlőkezelők és pincemesterek helyzete.(Lucius.) 217 Gazdasági életünk eltolódása. (Baross u.) 231 A borkivitel legfőbb akadálya ... .. ... ... 232 Hétről,hétre ... ... 239, 247, 253 A szőlővesök és pinczemesterek helyzete. (F.) ' 940 Borászatunk illesztése. (László E.) 255 Borászok kitüntetése Mégegyszer a szőlőkbelőle stb. helyzetéről. (Ignotus.) 262 Hétről-hétre . __ 269,17b, 281, 287, 311 A termelés szervezése. (Vám-gha Imre.) 270 Szőlőfelujitás. (Aguarius.) _ "' 304 veldéglősipar és a borfogyasztás""" (Szilágyi .) 317 Hétről-hétre ... ._. ... ... . . 023' 331 A soproni borvidék jelentősége _ 337 Tárcza. oldal Balatoni szőlők között (Mátrai F. Béla) ... .... 172 A hadifogság és a bor (Baross E.) ... ... ... 344 Borgazdasági köz ismnyek. Rövid figyelmeztető a szüret előtt (—) ... ... ... 26 Szüreti emlékeztető (Bernatsky J.)... 217, 254 Használt hordók tisztítása (-)... ... .. — 269 Erjedés után (Lásló Ede) .... .. ... 289, 297 A bor fejtéséről (Bászel E.) .... ... .... — 324 A bor szesztartalmának meghatározása 318 Siökgazdasági közlemények A műtrágyák használata kötött talajú szőlőkben , (Grubmer Emil) ... ... .... ... — 5 '"Szelektáljuk termelt szőlőfajtáinkat (Kosinszky Viktor) ... 21 Méretezzük rövidebbre dugványainkat(Kosinszky Viktor) ... 38 A homoki szőlőművelés (Grabutz Emil) 39 Szőlőtörköly, mint fűtőanyag (dr. K. A.) 46 Rövidebb dugványok alkalmazása (Szilágyi Mihály) 53 A helytelen szálvesszős mivelés (Kovácsy Zoltán) 16 Oltránytelepek létesítése (Vargha Imre) ... 86 Mikor és hogyan eszközöljük a válogatást? 184 I. Elrugás, bogyópergés és madárkás fürtképződés (Benátsky ...)... 142 A Gyebnár-féle oltási eljárás (Virágh J.) 164 Valami a szőlőműtrágyázásról (M. Sz.) 218 Új eljárás a lisztharmat elleni védekezés terén (Bernátsky J.) ... ... 258 A szőlő rothadása (Bernátsky J.) 282 A szőlőfelújítás egy gyorsabb módja (dr. Godán F.) 295, 304, 312 A csorna (Horváth G.) 317 A szőlőtörköly takarmányozási czélokra (—) 324 A permetezőlé készítéséről (Bernátsky J.) . 330 A szőlők trágyázásáról — ... 558 Évzárlatkor (D. J.) ... ... 343 Hétről-hétre . 341 Franczia borkereskedő házak (Gyulay J.) — 346 Adatok a régi világ borgazdaságából (Bar'*8 ) 347 Kérdések és feleletek. Kérdések: 1. Melyek az előfeltételei egy jó oltványiskolának ? — 2. Iszapnak van-e trágyaértéke? — 3. A bor petrólevaizét hogyan lehet eltávolítani ? — 4. Mi oka az új bornesz tisztadísának ? — 5. Az óbor törését hoszyan lehet evoevitani ? — 6. A talajfestésnek van-e befolyása a szőlő érésére ? — 7. Mikor éjeződik be a szőlővesszők érése ? — 8. Lehet-e a lugasműveléssel a termést fokozni ? — 9. A kiirtott akáczás sarjadzását hogyan lehetne megszüntetni ? — 10. Mennyi idő alatt jön a szőlő teljes termésbe? — 11. Hány százalék seprőt lehet első fejtéskor számítani? ... _ 1 12 Hogyan kell a vasgánczal mázni? — 13. Mennyivel kevesbedik a hordók űrtartalma? — 14. Nyúlós bor kezelésének egy új módja. — 15. Kénsavas ammóniák jó hatással van-e a szőlőre? — 16. Melyek a filloxerának legjobban ellenálló szőlőfajták? — 17. Milyen összetételűnek kell lenni a pezsgőhöz használt likőrnek? — 18. Elhalványult vörös bornak hogyan lehet régi színét visszaadni?... 19. Mi a tépett venyigének ólom- és trágyaértéke ? — 20. Hogyan készülnek a kénszeletek? — 21. Mibe kerülhet egy hoki szőlő felújítása? ... — 22. Sertéstrágya beválik-e homokon ? — 23. A karóhiányon hogyan lehet segíteni ? ... •« 24. Mennyi istállótrágya számítandó egy magyar holdra? — 25. Pusztuló szőlőt hogyan kell kezelni ? — 26. Gyakollványoknak mi az élettartama? .. — 27. Hogyan szerzünk meggyőződést valamely homokföld immúnis voltáról ? — 28. Hogyan viselkedik a Százszoros a peronospmrával szemben? — 29. Mi a dugvány ültetés legmegfelelőbb ideje ? — 30. Hogyan használandó csontliszt a szőlőben? - — 31. A bordós léhez timsó adásával mennyi rézgálic takarítható meg? — 32. Mily magasságban irtsuk a szőlőlugasok czombját? . ... ( 33. Hgy zöldoltványt lehet egy holdra számítani ? — 34. Homoki szőlőben beválik a mésztrágya ? — 10. Szivárgó hordó folyását hogyan lehet rögtön megszüntetni ? — 36. Meddig tanácsos a szőlő metszését halogatni ? ... ... — 37. Mily mélységre helyezhető el a műtrágya a talajban? — 38. Milyen a „Tempus”-szóró munkaképessége ? — 39. Szabad-e és czélszerű-e nagyobb szénkénegadagokat használni? — 40. Mily hosszúságra kell a hajtásokat meghagyni ? ... — 40. Mikor érkezett el a válogatás ideje? — 42. Czélszerű a szomszédos tőkék hajtásait összekötni ? —— 43. Mennyiben ártalmas a szőlőre a trágyázás hiánya? — 44. A Perocid megtartja-e hatékonyságát évekig? — 45. Mennyi egy hold szőlő művelési költsége ? — 46. Milyen amerikai alanyfaj a Berlandieri? .... 11 11. A „Borászati Lapok" közleményei szakmák szerint csoportosítva. U10