Borsodvármegye Hivatalos Értesítője, 1902 (1-53. szám)

1902-10-22 / 43. szám

ritkábban. Azonban csakis a magtárban elhelye­zett magvakban, lábon álló gabonában nem. A nőstény petéit úgy rakja a szemekbe, hogy raj­tuk hosszúra nyúlott fejével (orrmányával), elébb egy kis lyukat fúr, azután megfordul és petéjét a fúrott lyukba tojja. A gabonazsizsik lárvája fehér színű és csak rágó szerve barnás színű; teste formátlan és igen ránczos; lába nincs. Egész kifejlődöttségét a szem belsejében éri el és lisz­tes belsejével táplálkozik is, benne bábozódik és a gabonaszemet csak akkor hagyja el, hogyha már teljesen kifejlődött, azaz mikor már bogárrá vált. Kártétele abból áll, hogy valamint kifejlődött bogár, úgy a lárvája is a gabona szem belsejét annyira kirágja, hogy annak csak épen a kor­pája, héja marad meg. Minthogy pedig a zsi­zsik teljes kifejlődéséhez körülbelül 45 — 50 nap szükséges, s egy nősténye 36 — 60 petét tojhatik és továbbá minthogy a bogár fejlődése egyes me­legebb fekvésű magtárban egész éven át majd­nem fennakadás nélkül folyik, vagy télen legfel­jebb két három hónapig szünetel, azért könnyen érthetővé válik, hogy­ e bogár rövid idő alatt miért szaporodik el néha olyan tömegesen és miért tesz olyan nagy kárt a gabonában. Figyel­met érdemel az is, hogy a zsizsik tömegesen csak a zugokban felhalmozott szemetes gaboná­ban szokott szaporodni s innen húzódik át a magtárban lévő tiszta gabona-garmadákba, me­lyekben tovább szaporodik. Egyáltalában szereti a nyugalmat és a sötétséget! A gabonazsizsik ellen való sikeres véde­­kezésnél figyelembe veendő mozzanatok a kö­vetkezők : 1. Hogy a gabonazsizsik a gazda, vagy ga­bonakereskedő magtárában el ne szaporodhassak, szükséges, hogy a magtár mindig tiszta legyen. Ez oknál fogva fel kell használni minden alkal­mat, hogy valahányszor a magtár kiürül, annak összes zugai (lépcsőalja, a falburkolat belseje, vakablaka, a támasztó oszlop alja, a padló-, a falburkolat s a mestergerendák repedései) kisö­­pörtessenek, minden maghulladék szemetestől on­nan kitakaríttassék; általában vigyázni kell, hogy a magtár e helyein semmiféle maghulladék vagy piszok hosszabb ideig meg ne hagyassák. 2. Magtárban tehát szeméthulladék (rostaal­ját söpredéket, bocsút) egy fél napig sem szabad hagyni hanem a felgyülemlő hulladékot onnan rögtön el kell távolítani , vagy erősen égő tűz­ben el kell égetni, vagy trágyáiéba kell fojtani, hogy a zsizsik belőle ki ne mászhassék. A hol az efféle mag baromfi etetésre szolgál, azt olyan helyen kell tartani, hogy az esetleg benne élő zsizsik a magtárba vissza ne juthasson. 3. A­hol alapos takarításnak egyszerre való végrehajtása nem volna lehetséges, mert pl. a magtár (nagy gazdaságban vagy gabona nagy­kereskedőknél) egészen sohasem üres, ott a taka­rítást úgy kell beosztani, hogy a magtár egyes helyei akkor takaríttassanak ki, a­mikor az le­hetséges, de úgy, hogy ilyen módon az egész magtár havonként legalább egyszer alapos taka­rítás alá jusson. 4. A takarítás (kisöprés) megkönnyítése vé­gett szükséges, hogy a magtár padlójának, fal­burkolatának minden egyes hézaga olyan anyag­gal tapasztassák be, mely felel (vagy nagyobb) részben marha- (tehén vagy ökör-) trágyából és fele-­­vagy kisebb részben jól gyúrható (raga­dós) agyagból készült. Hogy e tapasztás annál jobban oda ragadjon, szükséges, hogy a tapasz­tás munkája előtt a betapasztandó részek meg­­ne­­vesztessenek. 5. Hogy a tiszta (pl. új) gabona meg ne zsiz­ikesedjék, okvetetlenül szükséges, hogy gyak­ran (hetenkint legalább egyszer) kevertessék (la­­pátoltassék), mert a gyakran megbolygatott ga­bonában a zsizsik nem marad meg. 6. A zsizsikes gabonát a gabonazsizsiktől ak­­ként kell megtisztítani, hogy azt előbb olyan szemű rostán megrostáljuk, a­melynek szövetén a gabonazsizsik kihűl ugyan, de a magszem nem. Rostálás közben vigyázni kell, hogy a zsizsik a megrostált gabonába ismét vissza ne húzód­­hassák.­­ Minthogy pedig a megrostált ga­bonában a rostálás ellenére egy-két zsizsik még bent maradhat, azért szükséges, hogy a ki­rostált és garmadába hányt gabona felülete, de leginkább a fallal érintkező része, rongyokkal, zsákokkal,­­— ha rendelkezésre állanak — juh­­bőrös bundákkal, len vagy kender­kóczczal be­­takartassék, melyekbe a garmadából menekvő zsizsik belehúzódik. A ilyen helyen meghúzódott zsizsiket azután 7 — 13 óra, legkésőbben egy nap múlva zsákostól-rongyostól együtt a magtárból ki kell vinni és olyan helyen kirázni a­hol az összeseperhető és tűzön vagy forró vízben meg­semmisíthető Ez az utóbbi eljárás (lapátolás és zsákkal való betakarás) megismétlendő ötször­­hatszor, míg a gabona teljesen meg nem tisztul. Azután mint a tiszta gabona, hetenkint csak egy­szer lapátolandó. 7. Hogy pedig a gabonazsizsik magtári csapássá ne váljék, legfőbb szabály az, hogy a magtár gyakran szellőztessék, és mindig a leg­nagyobb tisztaságban tartassák. 8. Ismeretlen helyről, vagy gazdaságból ér­kező gabonát, vagy gabona szállításhoz való zsá­kot a magtárba csak akkor szabad bevinni, ha

Next