Budapesti Hírlap, 1938. október(58. évfolyam, 221-246. szám)
1938-10-16 / 234. szám
kt — -r--i~-~-yl-irlnrj-- zatú növényeket akarunk nevelni, félárnyékos helyen nyaraltassuk, ha azonban szeretjük a szép virágos növényt, szabad, napos helyre süllyesszük. További kezelésük most már rendszeresebb: 1—2 naponkénti öntözésből, lombozatuknak a naponként való permetezéséből áll. Természetesen ezek is, mint a többi növények, fejlődésükben a tápsóoldatokat, vagya a műtrágyákat meghálálják, erősebb, zömökebb hajtásokat, bővebb virágzást adnak. A növény kultúrájának ismeretéhez szükséges még megemlíteni azt is, hogy mirtuszainkat a szokottnál szűkebb és kisebb cserepekben neveljük, tekintettel arra, hogy kis férőhelyen kevés föld mellett szebben fejlődik és egészségesebb lombozatot fejleszt. Növényeinket korukhoz képest 2—4 évenként ültetjük át. Átültetésükhöz 1 rész érett lombföld, 1 rész komposztföld és kevés homokot használunk. Az átültetést lehetőség szerint úgy végezzük, hogy a földlabda meg ne szakadjon, s a gyökérzet teljes egészében kerüljön át az új cserépbe. Szaporítása dugványozás útján történik tavasszal és nyár vége felé. Mindkét időben egészséges 6—10 cm. hosszú tépett dugványokról. Idősebb példányról. 2—3 éves ágakat vágunk le, majd a levágott ágat balkézbe véve, jobbkezünkkel letépjük az egyéves hajtásokat, úgy, hogy a tépés alkalmával a végén kétéves fás rész is maradjon. Az ilyen módon tépve készített dugványokat azután érett lombföld és homok keverékébe árnyékos, hűvös helyen elduggatjuk. A dugványozás történhetik kihűlt melegágyba, vagy az e célra készített magasabb szaporító ládába, amit üveglappal tudunk lefedni. Az eredmény majdnem száz százalékos. Gyorsan, 3—4 hét alatt, ritka, permetezés, illetve öntözés mellett megerednek, azután óvatosan kiszedjük és kis 4— 6 cm-es átmérőjű dugványcserepekbe 1 rész lombföld, e rész kom. . posztföld, 1 rész homok keverékébe ültetjük. A fiatal gyökeres dugványokat, ha azok tavaszi szaporításból erednek, félárnyékos helyre, kihűlt melegágyba kisüllyesztjük, és kevés, permetezési öntözés mellett neveljük. Ha megindultak, lassan, fokozatosan szabad levegőhöz szoktatjuk, ugyanakkor az árnyékolókat fokozatosan eltávolítjuk, végül teljesen napos helyen neveljük őszig, ősszel épp úgy, mint az idősebb növényeket 8—19 Celsius foknál nem melegebb helyiségben teleltetjük. A nyár végén, ősz elején történt szaporítással szintén úgy járunk el a kezelés első időszakában, azzal a különbséggel, hogy a már meggyökeresedett dugványokat a szaporító ládákból nem szedjük ki, hanem így ládástól teleltetjük és a becserepezést csak tavasszal, a jó idő beálltakor végezzük. Egy év alatt fiatalon szaporított növényünkből más, szép kis cserje fejlődik. A fejlődés fokozását tápsózással, trágyalevezéssel könnyen elősegíthetjük. Az első év után kell eldöntenünk, milyen formára kívánjuknevelni növényünket. Már a második év tavaszán elkezdjük a met■zegetést. alakítást. A piramisalak kinevelése egyszerű. A hajtásokat körömmel vagy kézzel, piramisalak betartása mellett, vissza-vissza csipkedjük. Ha azonban magastörzsű fácskákat kívánunk nevelni, első dolgunk a törzs felnevelése, ezért minden oldalhajtást 3 cm-re bekurtítunk, csupán a legfelső vezérhajtást hagyja meg. Ha a vezérhajtás elérte a kívánt törzsmagasságot, akkor azt is visszacsípjük, hogy koronát nevelhessünk. Ahogy azután a törzs vastagodik és a korona fejlődik, folytatólagosan alulról felfelé az Az alkoholfogyasztás hatása a szervezetre A szesztermékek előállítása és árusítása ezer és ezer embernek ad kenyeret: ez teszi az alkoholprobléma radikális megoldását oly végtelenül nehézzé. A szeszivás évezredekre visszamenő szokása és szenvedélye az emberiségnek, gondok és rossz hangulatok minden idők emberének keserítették az életét, a gond és a munka nehéz árai után jól esik az az enyhén ködös, jó hangulat, kis búfelejtés, amit az alkohol nyújt. Emellett még a szeszes italok élvezetét az írók tetszetős pajzán köntösbe öltöztették, az inni tudókat „komoly” nimbusz veszi körül és még az iszákos emberek lenézésébe is vegyül egy kis megbocsájtó mosoly. Az alkohol élettani hatásaira vonatkozó exakt vizsgálatok igen kíméletlenül bánnak az emberiségnek e dédelgetett, szeretett kedvencével és azt mutatják, hogy nemcsak a rendszeres ivás halálos mérge a szervezetnek, hanem, a mértékletes alkoholfogyasztás is nyomot hagy az ivó szervezetén, sőt még az utódaira sincsen káros hatás nélkül. Az alkoholfogyasztás védelmezői szívesen érvelnek az alkohol tápértékével. Lássuk, mit mond erről a tudomány ?" Egy deci jó sör kalóriaértéke 36, ezzel szemben tiz deka kenyéré 239, tiz deka csokoládéé 424. Egy deci szamorodni kalóriaértékű 100, egy deci konyaké 298. Ezek már aránylag tekintélyes számok. Árukért azonban több és hasznosabb kalóriát, nagyobb tápértékű élelmiszert vásárolhatunk, eltekintve attól, hogy a hódító hatásuk miatt mint tápanyagok különben sem jöhetnek tekintetbe, mert a velük való „jóllakás” részegséget, heveny alkoholmérgezést okoz. .Nagymennyiségű alkohol rendszeres fogyasztásának káros hatása közismert, az iszákos emberek típusos betegségei a szív, a máj és az idegrendszer. következményes betegségei az orvostudomány szomorú fejezeteit alkotják. Nagyobb probléma a kismértékű alkoholfogyasztás káros hatásainak az exakt kimutatása. E szempontból igen értékes eredményeket adtak bizonyos pszichotechnika körébe vágó vizsgálatok. Kis adag alkohol e vizsgálatok tanúsága szerint a központi idegrendszerre bénító hatású. Az a szellemi élénkség, amely az alkohol élvezete nyomán mutatkozik, oly módon áll elő, hogy a kritika, bénul,, aminek folytán a gondolattársítások felületesekké válnak. A részeg ember fecsegése és a „spicces” ember, vagy akárcsak a kevés alkoholt fogyasztott ember emelkedettebb hangulata között csak fokozati a különbség. Ha komoly szellemi feladat elé állítjuk az ilyen emelkedett hangulatú és nagy önbizalmú egyént, még az átlagos teljesítményét sem fogja elérni. Ilyen kísérleteket végeztek munkásoknál, akik darabszámra dolgoznak és azt tapasztalták, hogy még az alkoholfogyasztás fotón való nap sem tartozott a jó teljesítményű napok közé. A fáradás érzését csökkenti ugyan az alkohol, azonban a mozgások helyes kivitele, azok precizitása romlik és így a végzett munka minősége is rosszabb lesz. Sokan ajánlották az alkoholt egyegy szokatlan nagy, de rövid ideig tartó testi vagy szellemi teljesítmény elvégzéséhez stimulánsnak: a gátlások felfüggesztődése által, a lámpaláz ellen pilanatnyilag néha valóban jó hatású. A hatás tartama, azonban egyénileg igen különböző és így kiszámíthatatlan. Ha komplikáltabb testi, vagy szellemi teljesítményről van szó, ahol az ítélőképesség fontos, akkor a szesz ilyen esetekben is többet árt, mint használ. A szeszesitalok élvezetét elsősorban az teszi veszélyessé, hogy ivás közben a szomjúság növekszik. Ahhoz, hogy valaki alkoholistává váljék, kétségkívül bizonyos veleszületett hajlandóság szükséges. Sok ember élete végéig megmarad ugyanannál a nem jelentékeny alkoholmennyiségnél, másoknál pedig már az első pohár ital végzetessé válik és a megízlelt alkoholhatás által kiváltott kellemes közérzetet hajszolja később egész életén keresztül. Sok érték, kés karrier omlott már össze az alkohol öldöklő hatására. Félbemaradt zsenik, az ipari szerencsétlenségek statisztikája, családi tragédiák százai, részegségben elkövetett gyilkosságok és bűntettek nagy száma súlyosan terhelik a szeszes italokat, ha ítélőszéket tartunk felettük. Mégis, ha az orvos exaktigazságra törekvő szemével nézzük az alkoholkérdést, azt kell mondanunk, hogy a mérsékelt, időnként való alkoholfogyasztás a szervezetben komoly károkat nem okoz. Sportoló pilóták, autóvezetők, mozdonyvezetők, felelősségteljes szolgálatban lévők, természetesen kismennyiségű alkoholt se igyanak és senki se igyák mindennap alkooolt. Szüksége van a szervezetnek néhány közbeiktatott alkoholt. Szüksége van a szerkoholfogyasztás sohase érje el a. spicc határát sem. A teljes abstinentia, természetesen az egyedi, biztos védekezési mód az alkoholizmus szenvedélye ellen, de az időnként való mértékletes ivás komoly károkat okozni szintén nem fog. K. D. dr. Neveljünk mirtuszt lakásunkban beszélünk, ez. hft. ifj Jancsó Vilmos székesfővárosi kertészei!lőintéződésben lévő növény gyökérzetét elrothassza, alkorhassza. Gondot kell viselnünk a világosságot kedvelő lombozatának tisztán tartására is, növényeinkét, tehát finom tollseprűvel, vagy hosszúszőrű ecsettel poroljuk le, 2-2-3 hetenként pedig, napos szép időben, állott vízzel permetezzük lombozatát, hogy az olyan helyekről is lemossa a port és egyéb szennyeződéseket, ahová ecsettel vagy tollporzóval nem érhettünk el. . A lakásban való kezelésnél a mirtusz időnkénti szellőztetésére is gondot fordítsunk. Késő ősszel, télen és kora tavasszal, ha fagymentes, szép az idő, abban a helyiségben, ahol növényeinket tartjuk, szellőztessünk, mert a mirtusz a friss levegőt igen szereti. Nálunk kertészetekben kétféle alakban kerül forgalomba a mirtusz. Kis, magastörzsű fácska formájában, 50—60 cm. magas törzsön, vagy pedig piramis alakú bokornak nevelve. Lakásban ápolt és nevelt mirtuszaink ilyen formákban nem virágoznak, mert az alakító metszés a virágbimbók kifejlődésére káros hatással van. Amennyiben virágos mirtusz nevelésére volna kedvünk, tekintsünk el a mirtusz növény alakításától, hagyjuk saját kénye-kedve szerint fejlődni, csupán a szükséges ritkító és ifjító metszést végezzük el. Akkor azok a nyár folyamán, ha nem is gazdagon,mint hazájukban,— de szépen virágba borulnak. "A mirtusz nyári nevelése a szabadba való kihelyezéssel kezdődik. Ha formára nyírott és szép Jombo................................ Ha mirtuszról alatt mindig az Olaszországban vadon is előforduló Myrtus communist értjük. Hazájában 11,3—2 méter magasságot elérő örökzöld cserje, amelynek szép,fényes, bőrszerű, haragoszöld levelei és finom apró viaszszerű virágai vannak. Tenyésztése, illetve kezelése meglehetősen egyszerű, ősztől tavaszig lakásban, lehetőleg a fűtetlen szobák, vagy helyiségek díszítésére, dekorálására alkalmazzuk. Ezalatt az idő alatt 8—10 Celsius foknál melegebb helyiséget nem bír el, mert ha melegebb szobában, vagy helyiségben tartjuk, levelei halványodnak, megsárgulnak, lehullanak és végül a növény teljesen elpusztul. Mint kis hőigényű növény, természetesen, igen kevés öntözést, kivan, azért - hetenként, csak egyszer- öntözzük, akkor sem túl bőségesen, nehogy a sok víz a pihe I DIVATOS HAJVISELET