Budapesti Orvosi Újság Mellékletei, 1912

Fürdő- és vizgyógyászat - 1912-11-28 / 4. szám

4. szám. A Budapesti Orvosi Újság­ 48. számának melléklete. 1912. november 28. FÜRDŐ- ÉS VIZGYÓGYÁSZAT szerkesztik: BOSÁNYI BÉLA DR és DALMADY ZOLTÁN DR-kir. tanácsos, a szék. röv. Sáros­ gyógyfürdő igazgató főorvosa, egyet. tanársegéd. MEGJELENIK ÉVENKÉNT NÉGYSZER. Tartalom. Eredeti közlemény. Dalmady Zoltán dr.: Az ásványvizek hydrogénsuperoxyd bontó képességéről. Strassier Alajos dr.: A belső betegségek vízzel gyógyí­tásának alap­el­vei. Referátumok. A Basedow-kór hydrotherapiája. — A hydrotherapia a szemészet­ben. A physikális th­erapiáról. — Balneológia és klimatológia. Lapszemlék. Borogatások és bepakkolások tengervízzel. — A gégetuberculosis kezelése magas hegyek éghajlatában. — Vizsgálatok az urobilin- és húgysav­­kiválasztásban rövid tartamú hideghatások nyomán beálló változásokról. — Az alkalikus és radium tartal­mi­ vizek hatása egészséges és köszvényes emberek nitrogenforgalmára. A tüdőtuberculosis hydrotherapiás kezeléséről. — Lokális beavatkozások hatása a vérre. Ideges gyomorbajok hidegvízkezelése. A heliotherapia kérdéséhez. A fénynyel gyógyításnak új módja. Eredeti közlemények. Az ásványvizek hydrogénsuperoxyd bontó képességéről. Irta: Dalmady Zoltán dr. Régi tapasztalás, messze a tudományos kutatás előtti időkből származó megfigyelés, hogy a legtöbb ásványvíz kevésbbé jó hatású, ha palaczkozott, raktáron állott vizet otthon végzett kúrában használtunk, mint ha a beteg a forráshoz megy s a föld titokzatos mélyéből frissen előbugygyanú vizet a helyszínen fogyasztja. Mint a­hogy az anyatejet többre becsüljük a mes­terséges pótlószereknél, mint a hogy a friss eledelt jobban szeretjük a konserv áránál, azonképpen előnyben részesítjük a friss ásványvizet a kereskedelem­ben lévő állott ásványvíz fölött, de míg a tej, a konserv és más hasonlók esetében tudásunkat kielégíti azon különbségek ismerete, melyeket a bakteriológiai és chemiai vizsgálatok adatai nyújtottak, addig az ásványvizek friss és palaczkozott volta közötti különbség mind a mai napig élénken kutatott, kielégítően meg nem oldott probléma. Az ásványvizek chemiai összetételének kutatását nyomon követte a synthetikus ásványvízkészítés megpróbálása (Jedlik Ányos) s csakhamar a kiábrándulás. A synthetikus víz nem vált be: nem vált be még akkor sem, ha a leggondosabban utánozta is az eredeti összetételét. Az orvosi megfigyelés arra vallott, hogy a vizek hatása nem felel meg a bennük oldott anyagok külön-külön ismert és kombinálnak gondolt hatásának. Az ásványvizeknek iparszerű forgalomba hozásakor pedig úgy a laikus észlelő, mint a klinikus arra a meggyőződésre jutott, hogy még a híres vizek is gyengébb hatásúak,­­ sőt hatás­talanok, ha nem a forrásnál, hanem a betegszobában kerülnek alkalmazásra. A probléma tehát adva van: miért más hatású a forrásnál élvezett ásványvíz, mint annak konservált alakja, vagy mester­séges surrogatuma ? Elméletek egész sora igyekezett választ adni a fölvetett kérdésre. Than Károly­nak a balneológiában, illetőleg a krenotherapiában korszakot alkotó kezdeményezése, hogy a vizek összetételét nem az egyenértékek nyomán kikalkulált vegyü­letekben, de az ionok szerint kell feltüntetni, mert ez az egyetlen önkényességtől mentes elemzés, s ez felel meg annak a ténynek, hogy a vízben a sók javarésze dissociált állapotban van, fölhívta a figyelmet az ionok hatásának elemzésére, s bár m­a az egész pharmakotherapiában uralkodó irányelvvé vált, az ásványvizek hatásmódjának jelzett különbségét nem oldotta meg. Tudjuk azt is, hogy a palac­kozott vizekben a vegyü­letek egész sora szenved változást. A szénsav elillanása, baktériumok hatása, s más körülmények, a vas, mangan, arsén, kovasav, jód stb. vegyü­letek lecsapódására, vagy átalakulására vezetnek, de ez az átalakulás épp úgy nem magyarázza meg a hatás­­változást, mint a forrásvíz chemiai elemzése a hatást. Ha a chemiai kutatás nem ígért eredményt, a physikai tulajdonságok felé fordult az érdeklődés, s az osmosis-nyomás­­viszonyok élettani fontosságának fölismerésével valóban bővült krenotherapiai megértésünk, de a források nemzőjét még ez sem leplezte le. Jött a rádium. Az emberek ezrei szent áhítattal itták a 116,000 Voltos vizet, vakon bízva ennek szörnyű erejében, hiszen a villamos világítás árama­ pedig az agyoncsaphatja az embert,­­ csak rongyos 110 Volt. Az üzleti szellem szította a tüzet, a fürdők vagyonokat áldozva mérették forrásaik emanatio-tartalmát, s a piaczot elárasztotta nem egy laza lelki­ismeretű gyár kétes értékű „radiumos“ vízzel, hirdetve, hogy fölösleges már minden fürdőkúra, hiszen a gyógyító forrásvíz megtalált hatóanyaga pontos adagokban potom néhány koro­nákért otthon élvezhető. Az ilyen fajtájú radium- és emanatio­­therápia már megbukottnak tekinthető. Kitűnt, hogy a meg­figyelések nagy része­­ túlnyomóan becsületes­­ tévedés; kitűnt, hogy az ásványvizek értéke még ott sem áll arányban a radio­aktív képességgel, a­hol éppen az emanatiónak tulajdonítottak gyógyító hatást. (Köszvény, rheuma stb.) Igaz, hogy a radioaktivitás dolgában nagy a különbség a friss és a palaczkozott víz között, de éppen ez a példa mutatja, hogy a kimutatható különbségeket nem szabad gondos és speciális kutatás nélkül a szóban forgó probléma meg­oldásának tekinteni. Az ásványvizek kutatásának iránya mindenkor mint finom műszer jelzi az exakt természettudományokban érvényesülő áramlatokat. Természetes, hogy legújabban a colloidok kuta­tása kezd homloktérbe jutni. Tudjuk már régen, hogy colloidok vannak az ásvány­vizekben. Loutry már 1875-ben kimutatja — dialysis segítsé­gével — a colloidok jelenlétét, s újabban a colloidok kölcsönös kicsapása (Salignat és Comagne), ultramikroskopos vizsgálat (Dániel) s a katalyiáló képesség kimutatása útján vannak bizonyítékaink arra, hogy az ásványvizek colloidokat tartal­maznak. Speciálisan az utóbbi eljáráshoz, az ásványvizek hydro­génsuperoxyd bontó képességének megítéléséhez volna néhány szavam. Az ásványvizek H2O2 bontó képességét először Glenard vizsgálja Vichy vizein. Kimutatja, hogy Vichy minden vize katalysál, kivéve a „Celestin“-t. Utána Krieg vizsgálja meg a németországi és ausztriai vizek egész sorát. Vizsgálataiból kiderül, hogy igen sok friss ásványvíz katalysál; ez a képes­ség már 24 órai állás után elvész. Forralásra a katalysáló képesség sokszor visszatér, sőt olyan vízben is megjelenik, melynek eredetileg H2O2 bontó­képessége nem volt. A forralt víz szűrése, papirosszűrőn, fokozza a bontóképességet, míg a Chamberlain-szűrőn átszívott folyadékban nincsenek katalyiáló anyagok.

Next