Chicago és Környéke, 1979 (74. évfolyam, 1-52. szám)

1979-09-08 / 36. szám

A magyar konyha titkai Nagyanyáink korában még divatosak voltak a túlzott lakmározások és sértésnek számított, ha a vendégek nem pusztí­tották el a feltálalt éte­leket az utolsó morzsá­ig. Ma már­ neveletlen­ségnek számít, ha a há­ziasszony erőszakosko­dik a vendéggel, hogy többet fogyasszon, mint amennyi jólesik. A régi magyar kony­ha zsíros, fűszeres éte­lekből állott, ma már figyelembe kell venni, hogy vendégeink leg­többje túlsúlyban van és fogyókúrázik. Ezért di­­vatba jöttek a könnyű, franciás ételek, szíve­sen adunk többfajta sa­látát, ételkülönlegessé­geket. A történelmi változá­sok is nyomot hagytak a magyar szokásokon, a magyar konyhán. A tö­rököktől származik több, ma már minden­napivá vált ételünk, mint például a pogácsa, a mézeskalács, a Mátyás király felesé­ge, Beatrix nemcsak olasz mesterembere­ket, olasz udvartartá­sát hozta magával, de olasz szokásait, olasz szakácsait is. Neki kö­szönhetjük a vöröshagy­mát, a pulykát, a zsem­lyeféléket, sőt a sajt­féleségeket is. De ugyanígy hatott a ma­gyar konyhára a hosszú osztrák uralom, majd a XX. sz. elejétől megho­nosodtak egyes francia,­­angol ételek is. Ezek kö­zül sokat annyira meg­szoktunk, hogy ma már tősgyökeres magyar ételnek tartjuk. (Bécsi szelet, Natúr-szelet!). A magyar konyha leg­híresebb fűszere a pap­rika. A külföldiek szá­mára el sem képzelhető magyar étel paprika nél­kül, azt hiszik, hogy min­den magyar fogás piros lében úszik. Csak keve­sen tudják, hogy e kelle­mes fűszer milyen rövid idő óta szerepel a ma­gyar étlapokon. Ter­mesztésével csak a XVII. sz.-ban kezdtek foglalkozni a pesti fű­­vészkertben, s akkor is mint gyógynövényt tar­tották, számon, bőrbe­tegségeket orvosoltak vele. Szakácskönyveink csak a következő szá­zadban kezdik emleget­ni az akkor még „török­­bors”-nak nevezett új­donságot, amelyet a ne­ve tanúbizonysága és szájhagyomány szerint a törökök hoztak be ha­zánkba. Állítólag erede­tileg Dél-Amerikából származik. Történelmi feljegy­zések közt lapozgatva, elsőnek Galeotto, Má­tyás király udvari kró­nikása soraiból érte­sülhetünk arról, meny­nyire kedvelték a ma­gyarok a sokféle fűszert. Jegyzeteiből kitűnik, hogy bőven éltek az ak­kor világszerte divatos sáfránnyal, olasz dió­val, (szerecsen-dió) fa­héjjal, borssal, gyöm­bérrel. Azt is megtud­juk írásaiból, hogy ezek­nek a hazai termeszté­sével is kísérleteztek, mert a messzi földről hozott fűszerek túl drá­gák voltak. Régi szakácsköny­vekben tallózva, meg­lepve láthatjuk, hogy őseink milyen piramiso­kat építettek a kész étel­ből, minden torta szinte egy-egy szobrászati mű­remek volt. A húsokat, főleg a sülteket egyben tálalták, s az asztalon szelték fel. Feljegyezték, hogy ró­mai mintára, egyes fő­utak külön hússzeletelőt tartottak, aki az asztal­­főn ült és szolga létére is kardot köthetett az ol­dalára, ezzel is jelezve, hogy milyen fontos tiszt­séget tölt be. Nehéz is lehetett egy egész vad­disznót, vagy őzet ott az asztalnál felszelni.­­ De nem is kell olyan messzire mennünk. Do­bos C. József, a dobos­torta feltalálója, szá­zadfordulónkon adta ki könyvét, amely szerint a vadszárnyasokat dí­szes tollakkal feldíszít­ve tették a tálra, a tor­tákat pedig mindennek nézte volna az ember, csak ehetőnek nem. A magyar konyha leg­ősibb ételei a leve­sek. A nehéz fizikai mun­kát végző földművesek, a halászok, vadászok legfőbb tápláléka az erősen fűszerezett, zsí­ros leves volt. Ezt bizo­nyítják nyelvészeti em­lékeink is, pl. a honfog­lalás korából származó: üst, bogrács, főz, lé (le­ves) és kozmás szavunk, amiből már arra is kö­vetkeztethetünk, hogy ezer évvel ezelőtt sem si­került az asszonyoknak mindig a levesfőzés, — előfordult, hogy kozmás lett. A krónikásoktól még azt is megtudjuk, hogy az Európa-szerte por­­tyázó magyarok a kon­­zervlevest is ismerték. Hadbavonulás előtt nagy edényekben zsíros, fűszeres húsdarabokkal teli levest főztek, ezt ad­dig forralták, míg a le­vét teljesen el nem főt­te, akkor a napra terí­tették száradni és ha már keményre szikkadt, zacskóba kötve akasz­tották a nyeregkápá­ba. (Talán így került külföldön a köztudatba, hogy a magyarok nye­reg alatt puhítják a húst). A fejedelmi kor sza­­kácsművészete Erdély­ben igen magas színvo­nalon állott. Az udvar legfőbb büszkesége a gazdag magyar konyha volt. Főleg a húsételek elkészítésében, fűszere­zésében ínycsiklandó­­ változatosságokról ad­nak számot a fennma­radt régi szakácsköny­vek. A XVII. századi erdé­lyi urak a levest nem is­merték. Szerették az erősen fűszerezett, zsí­rosan főzött húsokat, disznólábat tormával, tehénhúst káposztával, lúdhúst, sült tyúkot ecet­tel, szalonnával, hagy­mával. A káposzta volt a kedvenc étel, a ma­gyar konyha fő büszke­sége. Bethlen Miklós a nyerskosztot szerette. A káposzta mellett retket, salátát, gyümölcsöket is fogyasztott. A krónika szerint Bécsben a velen­cei követ asztalánál megesett vele, hogy sok kecskebékát evett, s ízlett is neki, nem is sejtve, mit raktak tá­nyérjára. Mikor aztán megtudta mit evett, több nem­ is kellett neki be­lőle. A feketekávé csak a XVIII. sz. elején jött di­vatba Magyarorszá­gon. Régen aquavitát, bort ittak reggel: ür­­möst. Vajat nem ettek semmiféle ételhez ke­verve. Gyakran 30-40 tál ételt is felszolgáltak az udvari díszebédeken, vi­szont az evőeszközök­ben nem fejtettek ki lu­xust. Kést egy vendég­nek sem adtak, minden­kinek az inasa hozta a magáét, vagy az övéből húzta elő. Az óntányért alig ismerték, ritkaság­ba ment, akinek ilyen volt. Mindenki fatányér­ból evett. Ezüst tálról csak a fejedelemnek volt szabad ennie. Nem volt kínálgatás, mindenki abból vett, amit szere­tett, vagy ami a legkö­zelebb állt hozzá az asz­talon. Nem volt szokás, hogy valaki inni kérjen. Ital volt elég. Veres fa­zekakban adták be a re­­­­mekebbnél remekebb borokat, mit ónpohárból ittak, vagy az asszonyok ezüstből. Az Árpádok krónikása még így írt: ,,Az apa tehénkoponyá­ból faragott kupából kí­nálta itallal vendégét. Az első kortyot ki is locs­­csintotta a földre, mert­­ az ital eleje a földben lakozó szellemeket ille­ti.” A kristályt eleinte csak hírből ismerték. Apafi házában volt állí­tólag 12 darab lengyel eredetű kristály pohár, de ezeket csak, mint rit­kaságot és értéket őriz­ték, nem volt használa­ti tárgy, mert nagyon drága volt. A budapesti könyvki­adók igazán szép kiállí­tásban szakácskönyve­ket adtak ki a magyar konyha remek recept­jeivel és az ételek ké­peivel még a külföldi ol­vasók részére is. Orosz­­angol-német-francia nyelven is jelennek meg szakácskönyvek. Nemrég közölte egy pesti ismerősöm, hogy számomra is küldeni akart egy angol­ nyelvű szakácskönyvet. A pos­tán viszont nem vették fel. Kibontatták vele a zsineggel átkötött köny­vet és a postahivatal ve­zetője megtekintette azt, majd közölte: szak­könyv nem küldhető kül­földre. Ismerősöm fel­hívta a hivatal vezető­jének figyelmét arra hogy a könyvet Magyar­országon adták ki, angol nyelven,­­ feltételezhe­tően nem a hazai olva­sók számára. Sőt tréfá­ból még azt is megje­gyezte: ha más nem is de egy „ács” szócska megkülönbözteti a szak­könyvtől. A hivatal ve­zetője azonban hajtha­tatlan maradt. Hiába! Magyarországon „Éber­ség!” a jelszó. A posta alkalmazottjának éber­sége megakadályozta hogy a kolozsvári töl­töttkáposzta, az alföldi gulyás és a szegedi pap­rikás halászlé gyártási titka külföldre jusson Ezért igazán csak elis­merés illeti munkássá­gát. Félő persze, hogy a re­cept máskép is kijuthat az országból, sőt az is el­képzelhető, hogy „kon­­zerveinket” képzett ipari kémek már vegy­­elemezték és a magyar konyha ízeinek titka már nem titok többé. . (T.E.) Amerika öt legnépszerűbb fogyasztó­ étrendje Szegények vagyunk, de jól élünk. Az amerikai és a ka­nadai dollár vásárló­­értéke egyre zuhan a nemzetközi pénzpiaco­kon, ennek ellenére azonban sokat eszünk és ma már Amerikában és Kanadában is az embe­reknek majdnem 70 szá­zaléka túlhízott. (Bele­értve a serdülőkorúa­­kat is.) Az Egyesült Államok­ban általában az orvo­sok öt különböző fo­gyasztó­ étrendet fogad­nak el és túlhízott bete­güknek az esetek több­ségében az öt diéta vala­melyikét ajánlják, a be­teg fizikai kondíciójától és egyéni súlyproblémá­jától függően. Az alábbi­akban ezt az öt étrendet ismertetjük. Javasla­tunk azonban az, hogy mielőtt diétázni kez­dünk, kérjük ki szakor­vos tanácsát. Ameriká­ban és Kanadában szá­mos „súly-specialista” orvos folytat gyakorla­tot és ha nem tudnánk ilyen orvost találni, há­ziorvosunk javasolni fog egyet. íme a fogyasztó-ét­rendek: A Scarsdale étrend: Ezt az étrendet a „Scarsdale Medical Group” (N.Y.) szakor­vosa, Dr. Herman Tar­­nower, dolgozta ki évek­kel ezelőtt. Dr. Ta­mo­wer szerint a diéta olyan szigorú, hogy két hét múltán feltétlenül hagy­juk abba. Az étrend — Dr. Tamnover szerint — két hét alatt 20 font súly­veszteséget eredmé­nyezhet. A diéta a követ­kező : Reggelire friss gyü­mölcs, száraz, magas fe­hérjetartalmú kenyér­ből készült kétszersült, cukortalan feketekávé, vagy tea. Ebédre sovány felvágott, nyers paradi­csom, cukortalan feke­tekávé, vagy tea, vagy­ pedig cukortartalom nélküli szóda.Vacso­rára főtt hal, bármilyen nyers saláta (a mennyi­ség lényegtelen), bármi­lyen friss gyümölcs, szá­raz kétszersült. Az ebédet, vagy vacso­rát lehet változtatni olyan módon, hogy so­vány steaket eszünk. A zöldségek közül a leg­ajánlatosabb a nyers, sózatlan és fűszerezet­ten uborka. Ha két étke­zés között nagyon éhe­sek vagyunk, ehetünk nyers sárgarépát, de semmi egyebet. Alko­holt ne igyunk, vajat, margarint ne együnk, a húsra semmiféle már­tást ne tegyünk, a zöld­séget ne ízesítsük mago­­né­z­zel, vagy olajjal, csak ecettel,­ vagy cit­rommal. Szívbetegek semmi esetre se köves­sék ezt a diétát. Stillman étrend: Ezt az étrendet követő személynek naponta 8 pohár vizet kell innia. Az étrendet Dr. Irwin Maxwell Stillman ter­vezte. (Bronx, N.Y.) aki 79 éves korában szívro­ham következtében) halt meg. Halálának semmi köze nem volt a maga­tervezte diétához. Dr. Stillman szerint egy fogyni akaró sze­mély étkezésének napi kalória-tartalma nem haladhatja meg az 1500- 1800 kalóriát. Sovány húst, főtt halat, sovány sajtot lehet ennünk, bár­milyen mennyiségben. A húst a legjobb a sü­tőben megsütni és min­den zsiradékot leönteni róla. A húsra ne tegyünk semmiféle mártást és el­készítésekor se olajat, se pedig semmiféle zsi­radékot ne használjunk. Ne együnk kenyeret, édességet, fagylaltot, ne igyunk alkoholt. Csak soványított tejet igyunk és ne igyunk cukortar­talmú alkoholmentes hűsítő italokat. Két heti diétázás után feltétlenül kérdezzük meg orvosun­kat, hogy ezt az étren­det tovább folytassuk-e. A Prudent étrend: Dr. Norman Jolliffe, aki 1957-ben állította ösz­­sze ezt az étrendet, azt mondotta annak idején az Amerikai Orvos Szö­vetség előtt tartott be­­számolójában, hogy ez a bölcs és óvatos emberek diétája, azért is nevez­te el így. Ez az étrend — az Amerikai Orvos Szövetség szerint — kü­lönlegesen ajánlatos kö­zépkorú emberek szá­mára, akik valamilyen fajta szív-rendellenes­ségben szenvednek. Ez az étrend magas fehérjetartalmú­, na­gyon kevés állati zsira­dékot és szénhidrátot tartalmaz. Az étkezé­seknél kerüljük el a to­jás és a tej fogyasztá­sát, hacsak a tej nem so­ványí­tott tej. Ehetünk sovány hamburgert, vagy steaket, de mind­két fajta húst a sütőben süssük és a zsírt vegyük le a húsról. Igyunk cu­kortalan narancs­lét és együnk minél több friss gyümölcsöt. Ételünket csak ecettel, vagy cukor nélküli, friss gyümölcs­csel ízesítsük. Csirke és hal kívánatos, abban az esetben, ha a csirkét, vagy a halat vízben főz­zük, vagy pedig nyílt lángon sütőben sütjük és mindenféle zsiradékot leöntünk róla. Ehetünk nyers spárgát és sózat­lan, vízben főtt barna rizst. Napi kenyérfo­gyasztásunk egy szelet kenyér lehet. Igyekez­zünk minél több főt halat enni. Semmiképpen se használjunk ételeink ízesítéséhez sót. A Mayo étrend: A Mayo Clinic diétás étrendje alacsony fe­hérjetartalmú és a dié­ta növényi zsírtartalma meglehetősen magas. Ezt az étrendet 1933-ban állították össze a Mayo Clinic szakorvosai. A cholesterol-tartalom csökkentése érdekében bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket el kell ke­rülnünk és természete­sen, nem szabad tojást ennünk. Bármilyen mennyisé­gű húst ehetünk, ameny­­nyiben a hús sovány és a teljes zsiradékmeny­­nyiséget leöntöttük róla. Egyetlen hús elkészíté­séhez se használjunk semmilyen formában lisztet. Bármilyen nyers zöldséget ehetünk, b­ár­­milyen mennyiségben. Sovány tejet igyunk, cu­kor nélküli feketekávét, vagy cukor nélküli teát. A Pritikin-étrend: Ez a diéta a legérde­kesebb, mert alapelve az, hogy bármilyen mennyiségű húst eszünk ha a hús zsírtalan és so­vány, előbb-utóbb le fo­gunk fogyni. Eszerint a diéta szerint egész nap ennünk kell és minden esetben együnk, ha éhe­sek vagyunk, főként nyers gyümölcsöt és nyers zöldséget. Azok, akik ennek az étrendnek a hívei, általában egy „shopping bagben” nyers gyümölcsöt és zöldséget hordanak ma­gukkal, és bárhol és bár­mikor leülnek és almát, vagy sárgarépát kezde­nek majszolni. A különleges étrend összeállítója Dr. Nathan Pritikin orvos (Santa Barbara, calif.) volt. Dr. Pritikin egyúttal felhív­ta a fogyni akarók fi­gyelmét, hogy naponta több mérföldet gyalogol­janak, vagy fussanak. — Az én étrendem tit­ka az, hogy az emberek egész nap, állandóan ehetnek és mégis le fog­nak fogyni. A titok az evés, mert mindenki szeret enni, különösen azok, akiknek fogyniuk kellene — mondta Dr. Pritikin az újságírók­nak. Túldimenzionált höl­gyeink!— Nem kell hát koplalni — és mégis le lehet fogyni, de lehető­leg a cukrászdákat el kell kerülni... Románia belülről (Bécs) Az elmúlt he- t­ekben Románia gazda­ági gondjai már árnyé­­­­­ot vetettek Bukarest­­i­­ek többi kelet-európai s­zomszédjával való kap­­csolataira. Legszembe­­űnőbb példája, hogy Románia csak kemény nyugati valuta ellené­­ben ad benzint külföldi autósoknak. Most ré­gibb keletű vitás kérdés merül fel, midőn Ceau­­cescu elnök ismételten hangoztatja a katonai ki­adások növelésével szembeni ellenvetéseit. A kérdés először múlt év novemberében buk­kant föl, amikor Ceau­­cescu hazatért a Varsói Szövetségesek moszkvai találkozójáról és kije­lentette, hogy a Szovjet­unió erős nyomást fejt ki rá: növelje Románia véderő kiadásait. Ugyanakkor Ceaucescu hozzátette: Románia belső gazdasági szük­ségleteihez kell az a pénzösszeg, amelyet a Kreml jónak lát hadfel­szerelésre beruházni. Azóta egyre nyilván­valóbbá válik, milyen méretű gazdasági vál­ság fenyegeti nemcsak Romániát, hanem egész Kelet-Európát. A szov­jet kőolaj ára oly mér­tékben drágult, hogy ma már megközelíti a világ­piaci árát. S mindez olyan időpontban, ami­kor Kelet-Európa ipari termelése még nagyon is érzi az idei kemény tél utóhatásait, és ami­kor valószínűnek lát­szik, hogy a rossz ter­més­sorozat folytatódik, Románia gondjait meg­tetézi, hogy a jelek sze­rint kezdenek kiapadni az egykori gazdag Plo­iesti Olajmezők. Romá­niában, csakúgy, mint Kelet-Európa legtöbb országában, a kormány úgy lát neki a gazdasági nehézségek megoldásá­nak, hogy lényegesen megdrágítja egész sereg árucikk árát. Ugyan­akkor a román hatósá­gok széleskörű elége­detlenséget kockáztat­nak meg. Ma jobban, mint annak előtte Ceau­­cescunak alig marad más választása, mint nyíltan körülhatárol­ni a­­katonai kiadáso­kat. Jelentős azonban, hogy a román államel­nök legújabb megjegy­zéseit szénbányászok­hoz intézte. Kelet-Euró­pa energia­válsága ugyanis azt eredménye­zi, hogy a térség min­den eddiginél erőseb­ben függ bányaipari dol­gozóinak hatékonysá­gától, munka­fegyelmé­től. Románia úgy terve­zi,­hogy növeli aránylag kicsiny szénbánya kör­zeteinek termelését, de a múltban a bányászok megmutatták, hogy har­ciasak és a sarkukra ál­lanak. 1977-ben a szén­termelő vidékek mun­kásnyugtalansága arra vezetett, hogy 4 ezer bá­­nyászt és hozzátartozó­ját áttelepítették, ami nem járulhatott hozzá a hatóságok és a bányász­közösség kapcsolatának javításához. Csakis fe­gyelmezett szénbá­nyász-munkaerő való­síthatja meg Bukarest­nek azt a tervét, hogy az olajról nagymérték­ben átnyergel a széntü­zelésre. De még olyan szigorú diktatúrában is, mint Romániában, a tényleges munkafegye­lem nagyon is függ at­tól: meg lehet-e győzni a bányászokat, hogy a nemzet érdekéért hoz­nak áldozatot és nem csupán Románia Varsói Szövetséges társainak érdekéért. A kérdés egy­re jobban bontakozik ki Kelet-Európa többi ré­szén is. It’s the Mike and Louis Show Sun-Times columnist Louis Szathmory (right) will teach Mike Doug­las how to create poached chicken breasts and blueberries and carrots with herb dressing on the Mike Douglas Show at 3:30 p.m. Tuesday on Channel 2. Recipes will be available by writing: Mike Douglas Show, 7800 Beverly Blvd., Los Angeles, Calif. 90036. The show was taped at Navy Pier during ChicagoFest. Chicago Sun-Times, Monday, .September 3, ]7T9 7. oldal 100 éves a Székely Nemzeti Múzeum (Nevét a románok elorozták) Most­ szeptember 15-én alapításának száz­éves jubileumát ünnepli (ha ünnepli!) a sepsi­szentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, nem­csak Székelyföld, de egész Erdély magyarsá­gának egyik legjelentő­sebb művelődési intéz­ménye, lévén nemcsak múzeumi gyűjtemény, hanem tudományos mű­hely is, gazdag könyv­tárral és levéltárral. A múzeum jellegzetes „székely­ stílusú” épü­lete 1911—12-ben készült el Kós Károly tervei sze­rint és mindmáig Sepsi­­szentgyörgy legnagyobb nevezetessége és büsz­kesége. Sajnos, a máso­dik világháború alatt pótolhatatlan veszteség érte a múzeumot: gyűj­teményének legértéke­sebb részét akarták megmenteni, a ládákba csomagolt anyagot azonban vasúti szállítás közben bombatalálat semmisítette meg, í­ogy a háború után hamaro­san újjáéledt ez a nagy­­múltú művelődési in­tézmény, az elsősorban Szabédi László, a kiváló költő, esszéista és nyel­vész érdeme, aki 1947- ig volt múzeum igazga­tója. (Szabédi 1947-től a kolozsvári Bolyai Egye­tem esztétika tanára s 1959 áprilisában a ma­gyar egyetem elsorvasz­tása elleni tiltakozásul öngyilkos lett!). Azóta a Múzeum nevéből is tö­rölték a „székely nem­zeti" megkülönböztető minőséget, s ma hivata­losan csak a sepsiszent­györgyi „Tartományi Múzeum” ünnepelheti (vajon ünnepelheti-e s milyen érzésekkel!) megalapításának száza­dik évfordulóját. (Sz.J.) Issu Mit! - Ikránkn­ak­ A Székely Nemzeti Múzeum épülete Sepsiszentgyörgyön Európából írják A jövőben megválto­zik a Chrysler-SIMCA gépkocsik neve, mert a gyártó vállalatban­­az amerikai cég elvesz­tette a részaránytöbb­séget. A jövőben ezeket Talbot-autónak fogják nevezni. Talbot a fran­cia gépkocsigyártás egyik nagyszerű kon­struktőre volt. • Gyakorlatilag min­den japán családnak van színes televíziója. Élet­­fontosságúbbnak tart­ják, mint a légkondici­onálást, vagy akár a gépkocsit. Hat műsorból válogathat a tokiói, vagy a kóbei család. Az utóbbi városban 44 família ér­dekes kísérletbe kez­dett: 44 napig tévé nél­kül élt. Igen nagy telje­sítmény ez olyan helyen, ahol reggel 6-tól éjfélig nézhetik a műsort. Az „ötletesek” újabb versenyt rendeztek Moncrabeauban: ki tud­ja a legötletesebb gri­maszt vágni. A francia faraszt bajnok Claude Labord lett. Ugyanitt hamaro­san további közérdek­lődésre számot tartó ve­télkedő lesz, a hazugok küzdelme. Sokan nevez­tek be. Csak első osztályú sze­relvények jártak­ eddig Ny­ugat-Németország­ban az Intercity vona­lain. Utasai jómódú üz­letemberek, magas ran­gú állami tisztségvise­lők voltak, így sok hölgy szállt fel ismeretség, néha kitűnő házasság re­ményében. Takarékos­­sági okokból a Bundes­bahn most másodosztá­lyú vagonokat is csatolt a szerelvényekre, máris megcsappant a nőnemű utasok száma. Kom­orú adatokat kö­zölt a francia egészség­­ügyi intézet. Terjed az iskolákban a kábítószer. Öt gyermek­ közül, egy valamilyen drogot fog

Next