Családi Kör, 2018. április-június (29. évfolyam, 14-26. szám)
2018-06-28 / 26. szám
J TITEL A Magyar Konyha Napja - másodszor únius közepén tartották meg második alkalommal Titelen a Magyar Konyha Napja elnevezésű rendezvényt, amelynek a szervezője a helyi Magyar Művelődési Központ volt. Az egyesület elnöke, Latinkh Magda, a találkozó megálmodója és szervezője érdeklődésünkre elmondta, már az előző évben is siker Az idei Magyar Konyha Napja azonban már nemzetközi jellegű volt, ugyanis külföldről is jöttek érdeklődők. Ahogy tavaly, az idén is őseink receptjei alapján készültek a hagyományos ételek, melyeket bográcsban főztek a vendégek, akik saját ízlésük szerint gulyást, paprikást készítettek, s a húst is ők választották ki. Az eredeti ötlet abból adódott, hogy találkozzanak a magyarok a Magyar Konyha Napján, ott, ahol a Béga folyó a Tiszába ömlik. Természetesen nemcsak magyarok jelentek meg a rendezvényen, hanem eljöttek azok a szomszédjaink is, akiknek szlovák, szerb, román az anyanyelve" - részletezte Latinkh Magda. Titel vendégei voltak a Béga-csatorna menti községek lakosai, az óteleki, a magyarittabéi, a muzslyai, az erzsébetlaki magyarok, de képviseltették magukat a torontálvásárhelyiek, a zsombolyaiak is. Újvidékről a helyi Cycling Kerékpárklub tagjai jelentek meg, Székelykevéről pedig a hagyományápoló klub tagjai. Ahogy az előző évben, úgy az idén is a Koktél zenekar húzta egész nap a talpalávalót. A legszebben kialakított standért a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesületet díjazták, a legötletesebb bemutatkozásért a zentai Rozetta egyesület vehette át a díjat. A kézimunkák mezőnyében a titeli Kulja Zuzana lett az első, megelőzve a muzslyai Damjanov Hildát, valamint Lakatos Juliskát. A verseny legjobb pálinkájáért járó elismerést a muzslyai Nehéz Csaba kapta. A szakmai zsűri a sós sütemények mezőnyében a legjobbnak ítélte meg az erzsébetlaki Kovács Veronika kalácsát, második helyezett lett a muzslyai Rózsa Erzsébet, harmadik díjas pedig Kószó Rozália Muzslyáról. Az édes sütemények kategóriájában a legfinomabbat a titeli Gelli Vioa sütötte, a második helyezést a muzslyai Maron Marika érdemelte ki, és harmadik lett a muzslyai Rózsa Erzsébet. A paprikásfőzőknél a székelykevei Gáspár Irén bizonyult a legjobbnak, a második helyen végzett a helyi Petrov Milovan, a harmadik díj pedig Muzslyára került, Ernán Pál főztje érdemelte ki. A gulyásfőzés legjobbja a torontálvásárhelyi Alföldi István lett, második a temerini Klajner János, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a titeli Mileva Marie szakközépiskola szakácsai állhatták fel. 2018. június 28. 03§B 31 AZ ERZSÉBETLAKI NYUGDÍJASOK KÉZIMUNKA-SZAKCSOPORTJA AZ ÚJVIDÉKI CYCLING KERÉKPÁRKLUB TAGJAI A TITELI DOMBOK ALATT A MAGYAR ITTABÉI NYUGDÍJASOK EGY CSOPORTJA A MUZSLYAI KOKTÉL ZENEKAR ÉS A TORONTÁLVÁSÁRHELYI VENDÉGEK