Családi Kör, 2018. április-június (29. évfolyam, 14-26. szám)

2018-06-28 / 26. szám

J TITEL A Magyar Konyha Napja - másodszor­ únius közepén tartották meg második alkalommal Titelen a Magyar Konyha Napja elnevezésű rendezvényt, amelynek a szervezője a helyi Magyar Művelődési Központ volt. Az egyesület elnöke, Latinkh­ Magda, a találkozó megálmodója és szervezője érdeklődésünkre elmondta, már az előző évben is sike­r Az idei Magyar Konyha Napja azonban már nemzetközi jellegű volt, ugyanis külföldről is jöttek érdeklődők. Ahogy tavaly, az idén is őseink receptjei alapján készültek a hagyományos ételek, melye­ket bográcsban főztek a vendégek, akik saját ízlésük szerint gulyást, paprikást készítettek, s a húst is ők választották ki. Az eredeti ötlet abból adódott, hogy találkozzanak a magyarok a Magyar Konyha Napján, ott, ahol a Béga folyó a Tiszába ömlik. Természetesen nem­csak magyarok jelentek meg a rendezvényen, hanem eljöttek azok a szomszédjaink is, akiknek szlovák, szerb, román az anyanyelve" - részletezte Latinkh­ Magda. Titel vendégei voltak a Béga-csatorna menti községek lakosai, az óteleki, a magyarittabéi, a muzslyai, az erzsébetlaki magyarok, de képviseltették magukat a torontálvásárhelyiek, a zsombolyai­­ak is. Újvidékről a helyi Cycling Kerékpárklub tagjai jelentek meg, Székelykevéről pedig a hagyományápoló klub tagjai. Ahogy az előző évben, úgy az idén is a Koktél zenekar húzta egész nap a talpalávalót. A legszebben kialakított standért a muzslyai RÉMUSZ Hagyomá­nyápoló Egyesületet díjazták, a legötletesebb bemutatkozásért a zentai Rozetta egyesület vehette át a díjat. A kézimunkák mezőnyé­ben a titeli Kulja Zuzana lett az első, megelőzve a muzslyai Damja­­nov Hildát, valamint Lakatos Juliskát. A verseny legjobb pálinkájá­ért járó elismerést a muzslyai Nehéz Csaba kapta. A szakmai zsűri a sós sütemények mezőnyében a legjobbnak ítélte meg az erzsé­betlaki Kovács Veronika kalácsát, második helyezett lett a muzslyai Rózsa Erzsébet, harmadik díjas pedig Kószó Rozália Muzslyáról. Az édes sütemények kategóriájában a legfinomabbat a titeli Gelli Vioa sütötte, a második helyezést a muzslyai Maron Marika érdemelte ki, és harmadik lett a muzslyai Rózsa Erzsébet. A paprikásfőzőknél a székelykevei Gáspár Irén bizonyult a leg­jobbnak, a második helyen végzett a helyi Petrov Milovan, a harma­dik díj pedig Muzslyára került, Ernán Pál főztje érdemelte ki. A gu­lyásfőzés legjobbja a torontálvásárhelyi Alföldi István lett, második a temerini Klajner János, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a titeli Mileva Marie szakközépiskola szakácsai állhatták fel. 2018. június 28. 03§B 31 AZ ERZSÉBETLAKI NYUGDÍJASOK KÉZIMUNKA-SZAKCSOPORTJA AZ ÚJVIDÉKI CYCLING KERÉKPÁRKLUB TAGJAI A TITELI DOMBOK ALATT A MAGYAR ITTABÉI NYUGDÍJASOK EGY CSOPORTJA A MUZSLYAI KOKTÉL ZENEKAR ÉS A TORONTÁLVÁSÁRHELYI VENDÉGEK

Next