Családi Kör, 2019. január-március (30. évfolyam, 1-13. szám)

2019-01-17 / 3. szám

KONYHA Téli almás receptek Naponta egy alma az orvost távol tartja - állítja a mondás. Az alma jótékony ha­tásainak felderítésére több kutatást is végeztek. Az Oxford Egyetem kutatói azt a megállapítást tették, hogy az ötven éven felüliek körében évente akár 8500-zal ke­vesebb haláleset lenne stroke és szívroham miatt, ha mindennap elfogyasztanának legalább egy almát. Győri almás túrótorta Hozzávalók:­­ 50 dkg félzsíros tehéntúró - 8 dkg margarin - 4 db savanykás alma -1 zacskó vaníliaízű pudingpor -12-15 dkg kristálycukor - 3 evőkanál búzadara - 5 dkg mazsola -1 dl tejföl - 3 egész tojás - 2 evőkanál sárgabaracklekvár - fél citrom leve és reszelt héja - csipetnyi só - 1 zacskó vaníliás cukor - a forma kikenéséhez 2 dkg vaj és 1 evő­kanál búzadara Elkészítés: A tojásokat habosra verjük, utána a kö­vetkező sorrendben keverjük bele a hozzá­valókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a meg­tisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. Egy tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk a búzadarával, és belesimítjuk a túrós-al­más masszát. Előmelegített, forró sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük, majd egy tálra borítjuk. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt. Almás hajdinapalacsinta Hozzávalók:­­ fél kg alma -100 g búzaliszt -65 g hajdinaliszt - 65 g búzadara - 2 tk. sütőpor -1 csomag vaníliásdesszert-krémpor - 1 csomag vaníliás cukor - 3 tojás - fél liter tej - szezámmag - egy kevés só - 60 g margarin a sütéshez - fahéj, tejszínhab és méz a díszítéshez Elkészítés: A liszteket, a vaníliás cukrot, a sütőport és a csipetnyi sót egy tálba öntjük. Beleütjük a tojások sárgáját, majd lassan csomómentesre keverjük az egészet a tejjel. Hozzátesszük a szezámmagot (ízlés szerinti mennyiségben) és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát. Állni hagyjuk egy fél órát, majd kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, és belekever­jük a tésztába. A forró margarinon megpirí­tunk egy evőkanál szezámmagot, ráöntünk a masszából, és ropogósra sütjük. Nem kell, hogy a tészta az egész sütőben elterüljön, kisebb lepényeket érdemes készíteni. A kész palacsintákat mézzel ízesített, fahéjas tejszín­habbal díszítjük. Almagombóc Hozzávalók:­­ 1 kg savanykás, aromás alma - 10 dkg zsír - 2 egész tojás - 2 dl tej -10 dkg búzadara - 2 evőkanál cukor - csipetnyi só - egy kevés zsemlemorzsa - a tetejére fahéjas porcukor Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az egész tojásokat 5 dkg zsírral kikeverjük, majd a cukorral tovább keverjük. Ezután hozzá­adjuk a tejet, a búzadarát, a sót, a cukrot, végül belekeverjük a reszelt almát is. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy a tészta formázható legyen. Nedves kézzel nagy di­­ónyi gombócokat formálunk belőle, és fél órán keresztül pihentetjük. Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a gombócokat, majd lecsöpögtetve a maradék felolvasztott zsírra szedjük. Forrón megszórjuk fahéjas porcukorral. Sonkás leveles kocka Hozzávalók:­­1 doboz gyorsfagyasztott (mirelit) leve­les tészta - 40 dkg főtt füstölt hús - 2 dl tejföl - 3 evőkanál búzadara - őrölt fekete bors -1 teáskanál zsálya - 3 tojás - 2 közepes nagyságú alma Elkészítése: A főtt füstölt húst ledaráljuk, majd ös­­­szedolgozzuk a búzadarával, a tejföllel, 2 tojással, törött borssal, zsályával és a kicsumázott, lereszelt almával. A felen­gedett leveles tésztát 2 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk az egyik darabot. Kibélelve vele a tepsit, a sonkatölteléket egyenletesen rá­kenjük a tésztalapra, majd a másik darab kinyújtott lappal beborítjuk. Tetejét meg­kenjük a megmaradt, felvert tojással, és előmelegített forró sütőben pirosra süt­jük. (A sütés elején közepes lángra állítjuk 50 2019. január 17.

Next