Családi Lapok, 1857. július-december (6. évfolyam, 2-27. szám)

1857-12-03 / 23. szám

m tudjuk, mi jótékony a tüdőre. A kérődző ál­­­­­atok úgy mint különösen házi marháink ,h igen szeretik a konyhasót, s gazdáink szi­­vesen fűszerezik vele tápsokat, mert a ta­pasztalás tanítja, hogy e mellett egészsége­sebbek és kövérebbek , sőt a juh gyapja is sokkal puhább s finomabb. Ezenkívül hány­féle hasznot hajt nemcsak a halak beeczte­­tésében (marinb­en), hanem és főleg vegy­tani alkatrészeinél fogva a sok új vegyü­let elkészítésénél? — Tudva van, mikép sok nép majdnem egyedül halászatból él, vagy legalább is főkereskedelmi czikkeik a halá­szatból erednek, a halászaton alapszanak, s igy ettől, egyedül ettől függ egyéb szük­ségeik fedezése; — már pedig ha konyhasó nincs, emez egyetlen áruczikkök is igen sovány és csekély értékű lenne, minthogy a legszűkebb körre szorittatnék. Például ho­zom föl az előttünk annyira ismeretes úgy­nevezett sóshalat (hering). A halak e ne­vezetes faja messze tőlünk leginkább az úgy­nevezett keleti tengerben élődik. Tartózko­dási helye úgy látszik a tenger mélye, hon­nan csak néha és ekkor is váratlanul jő a víz felső rétegeibe; de ha jő, egyszerre olly iszonyú nagy számmal jő föl, hogy az igy fölmerülő tömeg hossztérfogata mintegy 5 — 6, szélessége pedig 3—4 mérföldnyi, s olly sűrü, hogy a heringek egymássali súr­lódásuk által legszebb anyagyöngyszinü pikkelyeiket dörzsölik le, mellyek aztán a viz felületén úszkálván, rendesen jelenlétö­­ket elárulják. Ekkor a hollandiak, norvé­­giak és angolok prédájuk után látnak, és haladéktalan megvetik e hírneves halakra hálójukat, mire többnyire bámulandó meny­­nyiséget fogdosnak össze, hiszen az éven­­kint elfogyni szokott sóshalak száma közel 1000 millióra rúg; számuk azonban daczá­ra e nagy időszaki pusztításoknak még sem látszik fogyni, minek fő oka valószínűleg a hal szaporaságában rejlik,minthogy egy közép nagyságú halban is 68,600 ikra ta­­láltatik. A halászat főhelye Hollandia ré­széről, kik e tekintetben, minthogy az úgy­nevezett besózást— Einböckeln— legjobban értik, még mindig kitűnők és kiválnak a többi halásztársak közül, nem messze Rotter­damtól esik, Viaardingen helységnél, hol hajdanra, mielőtt t. i. más nemzetbeliek is halászatra adták volna magukat, például 1609-ben 3000 hajó működött a halfogás­ban; míg most, mióta t. i. Hollandia más szomszéd nemzetekkel osztozik e kereske­désben, már 120 hajóval is beérik az itteni halászok. Maga a hal vizen kívül rövid idő alatt kimúlik elannyira, hogy élő heringet csakis maguk a hering-halászok láthatnak, miokért a szerencsés fogás után azonnal vagy a szárítás, vagy pedig a besózáshoz látnak; ez utóbbi megtakarítási mód szo­kásosabb a végből, hogy nagyobb távol­ságban is lehessen vele kereskedni. A besó­­zás tehát, és ennek eszköze, a só, az emlí­tett nemzetek előtt igen fontos lehet, mint­hogy tőle függ áruczikkek egész értéke. A­mi a besózást illeti, nem egyenlőn értik ezt a mondott halász nemzetek; elsők a hollan­diak, kik e különös sózásmódot valami Beukels nevű földijüktől tanulták a XIV. század másik felében. Ettől vette úgy lát­­szik a műtét „einböckeln“ nevét is. A hol­landiaiaknál e férfi sokáig igen kedves em­lékben maradt, és maga V. Károly császár is 150 évvel halála után azzal tanúsította elismerését találmánya iránt, hogy sírja fö­lött költött el egy ízben hering-lakomát. A mondottakból úgy hiszem elegendő­kép kiviláglik, mennyire szükséges a kony­hasó, ez oldalról tekintve, de roppant nagy hasznot hajt az e mellett vegytani alkalmaz­hatóságánál fogva is. Alkatrészei: halvány (chlorum)és szikony (natrium); az első bőr­színű szesz (gáz) és a lélekzés ellene; mert rögtön,a­mint beszívja valaki, azonnal száraz

Next