Csíki Hírlap, 2008. október (3. évfolyam, 192-213. szám)

2008-10-09 / 198. szám

..................—— *Mim im­a#— ■> Nádi káposztavágás Szépvízen - síppal, dobbal, hegedűvel Vannak zöldségek, amelyek nem hiányozhatnak a székely konyhából, a szé­kely ember étrendjéből. Ilyen a káposzta is. Van, aki meg merne esküdni arra, hogy a magyar konyhában a pityókánál is nagyobb becsben áll a káposzta. Ez ízlés dolga. Csíkban mindenütt otthon érzi magát a pityóka, ezzel szemben a nagy káposztatermesztésnek csak néhány faluban van hagyománya. Régen, tagadhatatlanul a piacon is állandóan találkozott egymással a csicsói és a szépvízi káposzta. S bár az utóbbiakat gusásoknak, és nem káposztásoknak csúfolták, mint a csicsóiakat, a néphagyomány úgy tartja, hogy Szépvízen em­beremlékezet óta termelnek káposztát. A szépvízi káposztára szeret­né újra felhívni a figyelmet a hétvégén, szombaton tartandó rendezvény is, amelynek kere­tében a káposztavágás mellett káposztavásárra is sor kerül. Káposztás múlt után kutatva Szépvíz híres volt vásárairól - írják a krónikák, igaz, a feljegy­zések nem a káposztavásárok­ra, hanem az örmény keres­kedők tevékenységére utalnak ilyenkor. Szépvíz káposztás múltja után kutatva kevés ada­tot lehet találni. „Az RMP Ma­gyar Autonóm Tartományi pártbizottság tájékoztató átira­ta az RMP Központi Vezetősé­gének” című, 1957. október 26. Marosvásárhelyen keltezett írásban a párt urai azért hábo­­rognak, hogy „...Egyes helysé­gekben még mindig erős a [ka­tolikus] papság befolyása az ál­lampolgárokra. Például a Gyi­­mes-völgyi pap kezdeményezé­sére 4 vagon burgonyát gyűjtöttek »adományokon« ke­resztül, míg Szépvíz községben (Csík járás) 3 vagon káposztát a gyulafehérvári katolikus teoló­gia számára.” Három vagon ká­posztát pedig nem akármilyen faluból lehetne még ma sem összeszedni, csak onnan, ahol igazán nagyban termelték a le­veles növényt. Egy másik fel­jegyzés szerint „Csíkszépvíz hí­res káposztatermelő vidék, egész Csík a szépvízi káposztát teszi el télire. Jellegzetes helyi kaláka volt a »káposztaültető és káposztavágó kaláka«. A Nád nevű dűlőn már a XVII. századtól termeltek káposztát. Minden családnak volt egy nyi­la, amelyet egy meghatározott napon kalákában ültettek be káposztával. A szokás a mai napig él. A betakarítás (vágás) is kalákában történik” - írja Hajdú Farkas Zoltán, a csíki ka­lákáról szóló kötetében. A Nád - 683 gazda tulajdona A szépvízi gát felé haladva, ahogy elhagyjuk a falu határát jelző táblát, bal oldalt egy nagy mindig kellemes itt a levegő. A Nád másik előnye, hogy nincs közvetlen kapcsolatban más szántókkal, így a növényekre káros betegségektől is védett. A 26 hektáron ma 683 gazdá­nak van földje, egy-egy család átlagban 3-4 áras parcellát művel. Míg régen túlnyomó­­részt káposztát termeltek itt, is másabb volt a Nádon ter­mesztett káposzta. Hagyomá­nyosan - mind a mai napig - a falu védőszentjének, Szent Lászlónak a hetét tartják alkal­masnak a palánták kiültetésé­re. Az ültetés is általában egy­szerre történt - emlékszik vis­­­sza id. Ferencz Tibor. Valamikor nádpásztort fogadtak a gaz­dák, akinek fizetését is közösen adták össze, előre meghatároz­va, hogy egy ár után hány fej káposztát kell adni jussként. Az ültetéshez hasonlóan a vá­gás is egyszerre történt, így nem állt fenn annak a veszélye, hogy valakit meglopnak. A káposztavágás egyben a me­zei munkák befejezését is je­lentette, gazdasági terület tárul elénk. A helyiek egyszerűen Nádnak hívják a dűlőt, tőzeges talajá­nak köszönhetően a szépvíziek itt honosították meg a káposz­tatermelést. Kedvez a növény­nek a kellő mennyiségű víztar­talékkal rendelkező földterület, ugyanakkor a nyílt terület hu­zatos is, így a nyári napokon is ma már van, aki pityókát is ül­tet, vagy egyszerűen kaszáló­nak használja a földterületet. Vékony, tömött levelű káposzta A szépvíziek nem csak a ká­posztát, hanem a palántát is maguk termelték - talán ettől két napig mulattak A káposztavágás ugyanakkor ünnep is volt a gazdálkodók számára. Visszaemlékezések szerint Csík több falujából jöt­tek a káposztaérésre, hiszen ilyenkor jutányos áron lehetett beszerezni a káposztát. A távo­labbról érkezettek hoztak bort, pánkot, a cigányok pedig ká­posztáért cserébe húzták a talpalávalót, de nem ők voltak az egyedüliek, akik barterben kereskedtek. Jöttek cserepesek, kádárok is, a káposztáskád ára annyi volt, ahány káposzta fért belé. A visszaemlékezések sze­rint a negyvenes évek végéig élt ez a szokás. A hétvégén, szombaton a régi vásári hangu­latot szeretnék felidézni a szép­vízi Nádon. Kidobálták a káposztaérést A faluban a közérdekű híreket ma is kidobolják. A múlt vasár­nap újra dobpergésre figyelhet­tek a falubeliek, hiszen kihirdet­ték a káposztaérést és -vásárt: „Közhírré tétetik! Szépvízen a Nádi káposzta az Úr 2008. esz­tendeje október havának 11. napjára érik be. S mivel ez a pa­lánta a magyar gyomorhoz a legillendőbb étek, úgy illik, hogy eleinkhez híven, méltóképpen ünnepeljük meg a bőséges ter­mést szombaton, a nagy szépví­zi káposztavásáron. Mégpedig a következők szerint: azon gaz­dák, akik a vágás alkalmával ér­tékesíteni szeretnék káposztafe­jeiket, mielőtt a kóberes szeke­rek helyett utánfutós autókkal vásárba indulnának, most hely­ben megtehetik. És hogy feled­tessük az elmúlt esztendők szo­morú káposztavágását, nóta­szót, vígságot, egész napos mu­latságot a rendezőség biztosít. Este nyolc órától pedig szívesen látja a község apraját-nagyját töltöttkáposzta-evésre a szépví­zi kaszinóba s hajnalig tartó bá­li vigasságra. Aki betér, bősége­sen hozzon kosarában folyadé­kot, amellyel a jóféle káposztát megöntözze. Ki-ki igyekezzék idejekorán bejelenteni evés-ivás részvételi szándékát a község­házán, mégpedig munkaidőben a hatos teremben, mert aki nem siet, ülőhely nélkül maradhat.” A szombati ünnepi hangulat fokozásához hozzájárul majd a faluban működő három tánc­csoport is, akik az alkalomra fel­állított nádi színpadon mutat­ják be táncaikat. Daczó Dénes

Next