Csíki Hírlap, 2015. október (10. évfolyam, 190-211. szám)

2015-10-12 / 197. szám

6 / Csíki Hírlap ■ hétfő, október 12. AKTUÁLIS Vidám szüret volt a Nád-dűlőben A szépvízi káposzta unikum Elégedettek a gazdák az idei káposztater­méssel, annak elle­nére, hogy kevesebb lett, mint tavaly, a jég kétszer is elverte a termést. Szombaton a Nád-dűlőben szüretre gyűltek össze Szépvíz község káposztater­mesztő gazdái, vásár­lókban sem volt hiány. Tartottak főzőversenyt, és hagyományőrző csoportok fellépése is színesítette az ünnepet. PÉTER BEÁTA T­öbb mint ötszáz szép­vízi, borzsovai és csík­­szentmiklósi családnak van két-három áras területe a mintegy 25 hektáron fekvő, Nád-dűlői káposztáskertben. A talaj és a klíma is kedvező, hogy a vékony levelű káposz­ta itt megteremjen. Nyolc évvel ezelőtt újították fel azt a régi ha­gyományt - melyről írásos em­lékek már az 1700-as évekből is vannak -, miszerint egyszerre, egy időpontban vágják le a ká­posztát a káposztatermesztők, és ott helyben értékesítik azt. Ünnep volt ez régen is, ünneppé vált ismét, ezzel zárják a gaz­dák a mezőgazdasági évet. Kora reggel a földekre vonul az egész család, van, hogy távolabbi ro­konokat vagy barátokat is hív­nak, és közösen vágják le a ká­posztát. „Ahhoz képest, hogy a jég elverte, meg vagyunk elé­gedve a terméssel. Kevesebb van ugyan, kisebbek s betege­sebbek, de azért lett bőven. Itt helyben el tudjuk adni, az ap­róbb fejeket keresik inkább, a nagyobbak megmaradnak ne­künk" - magyarázta az egyik szépvízi gazda, miközben se­rényen vagdosta a káposztafe­jeket. Csak a kezük fázott meg kicsit - mondta két kicsi legény­ke, amint a traktortól igyekez­tek vissza a káposztaföldre. Itt a család apraja-nagyja munkál­kodott, sorra teltek meg a ka­sok friss, ropogós káposztával. „Nagy családi esemény ez, be szoktuk tartani az ünnepet. Há­rom áron termelünk, egy részét eladjuk, mert a családnak nem kell ennyi káposzta" - magya­rázta egy másik gazda. Beérik karácsony előtt Vékony a­lapbja, hamarabb beérik és finom­­ ez a titka an­nak, hogy évről évre egyre töb­ben járnak vissza ide káposz­tát vásárolni. „Ez egy szelet az életünkből, ahol be tudjuk mu­tatni, hogy itt a Keleti-Kárpá­tok tövében hogyan is él a szé­kely. Ezzel a rendezvénnyel tu­lajdonképpen csak a régi emlé­keket, apáink örökségét próbál­juk feleleveníteni, visszahoz­ni, továbbvinni. Akkor is ren­dezvény volt, akkor is ünnepély volt, akkor is húzták a cigányok, és akkor is elkelt a káposzta" - elevenítette fel Ferencz Tibor, a község polgármestere. „Jó pár éve innen vesszük, mert fi­nom, és beérik karácsony előtt" - mondta egy Alcsíkról érkezett nő, amint egy nagy zsákba ká­posztát válogatott az egyik sze­kérről. De nemcsak káposztát, hanem más helyi finomságo­kat is lehetett vásárolni, a szer­vezők minden évben fontos­nak tartják, hogy a helyi és kör­nyékbeli termékeket itt lehes­sen értékesíteni. „Próbáltunk idén több vásárost hívni, hogy a hagyományos termékek, a községünk és a szomszédaink termékei keljenek el, hiszem, hogy megmaradásunk záloga az, hogy egzisztenciát tudunk itt teremteni magunknak. Ha kis, pár embert foglalkoztató üzemeink jönnek létre, megma­radnak a fiataljaink" - fogalma­zott a polgármester. Vidámság a földeken, színpadon Egy kiló káposztáért egy fej ötven bánit vagy két fejt kértek, mint mondták a termesztők, in­kább a kisebb fejeket keresik a vásárlók, mert azokat kisebb hordókba is bele tudják tenni. „Legfeljebb nem három, hanem öt töltött káposztát eszik" - ka­cagott az egyik árus. Nemcsak a káposztáskertben, hanem a szekereken felvonuló ifjúság körében is nagy volt a vidám­ság. A három falu székely ruhá­ba öltözött leányai és legényei, valamint a vendégtelepülések - Kutas, Újkígyós, Mezőbergenye - hagyományőrző csoportjai, élükön a Csíkkarcfalvi Fúvós­­zenekarral zene- és énekszó­val vonultak végig a falun és ér­keztek a Nád-dűlőbe. Voltak, akik egy szekérről pogácsá­val és egy kis „melegítővel" kí­nálták a földeken dolgozókat, falustársaikat. Mire a felvonu­lók megérkeztek a káposztás­­kert melletti pályára, ott már javában kotyogtak az üstökben a finomnál finomabb káposz­tás ételek. A főtóversenyre 12 csapat nevezett be, az üstökbe disznóhús, füstölt csülök, sza­lonna, kolbász, paradicsom, hagyma, paprika és természe­tesen szépvízi káposzta került, azaz - amint valaki fogalmazott - minden földi jó. Mialatt a csa­patok azon igyekeztek, hogy az övék legyen a legfinomabb ká­posztás étel, a színpadon a ha­gyományőrző csoportok éneké­ben, táncában gyönyörködhe­tett a közönség. Jobb és gyengébb esztendő „Ilyen és ehhez hasonló ese­ményekre van szükség ahhoz, hogy higgyük el, jöjjünk rá: olyan értékeink vannak, amit sem Bukarestből, sem Buda­pestről, sem Brüsszelből nem tudnak számunkra biztosíta­ni, csak mi tudjuk saját ma­gunknak" - fogalmazott Bor­boly Csaba, a megyei tanács el­nöke az esemény megnyitóján. „Itt a Nádon pedig ez egy uni­kum. Sajátos módon termeszt­jük itt a káposztát. Sajnálatos módon idén nem volt annyi te­rület beültetve, mint az elmúlt esztendőben, sajnálatos módon az időjárás sem kedvezett, hi­szen tudjuk azt, hogy kétszer a jég elverte, de azt is tudjuk, hogy annyi kitartás van itt ben­nünk, székelyekben, hogy ezek minket nem csüggesztenek el. A mezőgazdaságban így van: egyik esztendő nem a másik. Van jobb esztendő, van gyen­gébb. És állítom, hogy a lapos fejű káposzta a szépvízi ká­poszta. Unikum, ezt keressék, és meggyőződnek, hogy en­nél jobb káposztát nem ettek" - ajánlotta a község elöljárója a jelenlevőknek. FOTÓ: GECSE NOÉMI Távolabbi rokonokat, barátokat is hívnak, hogy közösen vágják le a káposztát. Üneppé vált hagyomány HEAD CIPŐK NORTHFINDER 3»* IUHÁUTuO/T ÚSZÓDRESSZEK 211% WWW.FUNBIKE.ro I M. SADOVEANU U. 36. j TEL: 0751-285656 NYITVA: H - P: 09 -19. SZ: 09 -14 £BíGb-6cM CSÍKSZEREDÁBAN • vitaminok • gyógynövények • gyógyteák•fűszerek • étrendkiegészítők • Tel.:0734-512969 szakszerű tanácsadás - alacsony árak • kedves, pontos kiszolgálás ■ Cím: Csíkszereda, Testvériség sugárút UH síim (a Tudor negyedben, a toyal vendéglő szomszédságában) Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9-19, szombat: 9-13

Next