Csíki Hírlap, 2015. október (10. évfolyam, 190-211. szám)
2015-10-12 / 197. szám
6 / Csíki Hírlap ■ hétfő, október 12. AKTUÁLIS Vidám szüret volt a Nád-dűlőben A szépvízi káposzta unikum Elégedettek a gazdák az idei káposztaterméssel, annak ellenére, hogy kevesebb lett, mint tavaly, a jég kétszer is elverte a termést. Szombaton a Nád-dűlőben szüretre gyűltek össze Szépvíz község káposztatermesztő gazdái, vásárlókban sem volt hiány. Tartottak főzőversenyt, és hagyományőrző csoportok fellépése is színesítette az ünnepet. PÉTER BEÁTA Több mint ötszáz szépvízi, borzsovai és csíkszentmiklósi családnak van két-három áras területe a mintegy 25 hektáron fekvő, Nád-dűlői káposztáskertben. A talaj és a klíma is kedvező, hogy a vékony levelű káposzta itt megteremjen. Nyolc évvel ezelőtt újították fel azt a régi hagyományt - melyről írásos emlékek már az 1700-as évekből is vannak -, miszerint egyszerre, egy időpontban vágják le a káposztát a káposztatermesztők, és ott helyben értékesítik azt. Ünnep volt ez régen is, ünneppé vált ismét, ezzel zárják a gazdák a mezőgazdasági évet. Kora reggel a földekre vonul az egész család, van, hogy távolabbi rokonokat vagy barátokat is hívnak, és közösen vágják le a káposztát. „Ahhoz képest, hogy a jég elverte, meg vagyunk elégedve a terméssel. Kevesebb van ugyan, kisebbek s betegesebbek, de azért lett bőven. Itt helyben el tudjuk adni, az apróbb fejeket keresik inkább, a nagyobbak megmaradnak nekünk" - magyarázta az egyik szépvízi gazda, miközben serényen vagdosta a káposztafejeket. Csak a kezük fázott meg kicsit - mondta két kicsi legényke, amint a traktortól igyekeztek vissza a káposztaföldre. Itt a család apraja-nagyja munkálkodott, sorra teltek meg a kasok friss, ropogós káposztával. „Nagy családi esemény ez, be szoktuk tartani az ünnepet. Három áron termelünk, egy részét eladjuk, mert a családnak nem kell ennyi káposzta" - magyarázta egy másik gazda. Beérik karácsony előtt Vékony alapbja, hamarabb beérik és finom ez a titka annak, hogy évről évre egyre többen járnak vissza ide káposztát vásárolni. „Ez egy szelet az életünkből, ahol be tudjuk mutatni, hogy itt a Keleti-Kárpátok tövében hogyan is él a székely. Ezzel a rendezvénnyel tulajdonképpen csak a régi emlékeket, apáink örökségét próbáljuk feleleveníteni, visszahozni, továbbvinni. Akkor is rendezvény volt, akkor is ünnepély volt, akkor is húzták a cigányok, és akkor is elkelt a káposzta" - elevenítette fel Ferencz Tibor, a község polgármestere. „Jó pár éve innen vesszük, mert finom, és beérik karácsony előtt" - mondta egy Alcsíkról érkezett nő, amint egy nagy zsákba káposztát válogatott az egyik szekérről. De nemcsak káposztát, hanem más helyi finomságokat is lehetett vásárolni, a szervezők minden évben fontosnak tartják, hogy a helyi és környékbeli termékeket itt lehessen értékesíteni. „Próbáltunk idén több vásárost hívni, hogy a hagyományos termékek, a községünk és a szomszédaink termékei keljenek el, hiszem, hogy megmaradásunk záloga az, hogy egzisztenciát tudunk itt teremteni magunknak. Ha kis, pár embert foglalkoztató üzemeink jönnek létre, megmaradnak a fiataljaink" - fogalmazott a polgármester. Vidámság a földeken, színpadon Egy kiló káposztáért egy fej ötven bánit vagy két fejt kértek, mint mondták a termesztők, inkább a kisebb fejeket keresik a vásárlók, mert azokat kisebb hordókba is bele tudják tenni. „Legfeljebb nem három, hanem öt töltött káposztát eszik" - kacagott az egyik árus. Nemcsak a káposztáskertben, hanem a szekereken felvonuló ifjúság körében is nagy volt a vidámság. A három falu székely ruhába öltözött leányai és legényei, valamint a vendégtelepülések - Kutas, Újkígyós, Mezőbergenye - hagyományőrző csoportjai, élükön a Csíkkarcfalvi Fúvószenekarral zene- és énekszóval vonultak végig a falun és érkeztek a Nád-dűlőbe. Voltak, akik egy szekérről pogácsával és egy kis „melegítővel" kínálták a földeken dolgozókat, falustársaikat. Mire a felvonulók megérkeztek a káposztáskert melletti pályára, ott már javában kotyogtak az üstökben a finomnál finomabb káposztás ételek. A főtóversenyre 12 csapat nevezett be, az üstökbe disznóhús, füstölt csülök, szalonna, kolbász, paradicsom, hagyma, paprika és természetesen szépvízi káposzta került, azaz - amint valaki fogalmazott - minden földi jó. Mialatt a csapatok azon igyekeztek, hogy az övék legyen a legfinomabb káposztás étel, a színpadon a hagyományőrző csoportok énekében, táncában gyönyörködhetett a közönség. Jobb és gyengébb esztendő „Ilyen és ehhez hasonló eseményekre van szükség ahhoz, hogy higgyük el, jöjjünk rá: olyan értékeink vannak, amit sem Bukarestből, sem Budapestről, sem Brüsszelből nem tudnak számunkra biztosítani, csak mi tudjuk saját magunknak" - fogalmazott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az esemény megnyitóján. „Itt a Nádon pedig ez egy unikum. Sajátos módon termesztjük itt a káposztát. Sajnálatos módon idén nem volt annyi terület beültetve, mint az elmúlt esztendőben, sajnálatos módon az időjárás sem kedvezett, hiszen tudjuk azt, hogy kétszer a jég elverte, de azt is tudjuk, hogy annyi kitartás van itt bennünk, székelyekben, hogy ezek minket nem csüggesztenek el. A mezőgazdaságban így van: egyik esztendő nem a másik. Van jobb esztendő, van gyengébb. És állítom, hogy a lapos fejű káposzta a szépvízi káposzta. Unikum, ezt keressék, és meggyőződnek, hogy ennél jobb káposztát nem ettek" - ajánlotta a község elöljárója a jelenlevőknek. FOTÓ: GECSE NOÉMI Távolabbi rokonokat, barátokat is hívnak, hogy közösen vágják le a káposztát. Üneppé vált hagyomány HEAD CIPŐK NORTHFINDER 3»* IUHÁUTuO/T ÚSZÓDRESSZEK 211% WWW.FUNBIKE.ro I M. SADOVEANU U. 36. j TEL: 0751-285656 NYITVA: H - P: 09 -19. SZ: 09 -14 £BíGb-6cM CSÍKSZEREDÁBAN • vitaminok • gyógynövények • gyógyteák•fűszerek • étrendkiegészítők • Tel.:0734-512969 szakszerű tanácsadás - alacsony árak • kedves, pontos kiszolgálás ■ Cím: Csíkszereda, Testvériség sugárút UH síim (a Tudor negyedben, a toyal vendéglő szomszédságában) Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9-19, szombat: 9-13