Debreczeni Ujság, 1932. szeptember (36. évfolyam, 192-220. szám)

1932-09-25 / 216. szám

1933 szeptember 25. "(Vasárnapi DEBRECZENI ÚJSÁG UAJIMHWIJ»X------------- * IzmAvmM'MMvA A baromfitenyésztés megszervezése írta: lovag MANZ GYÖRGY. Háború óta egy egészen új lendü­letnek indult nálunk a baromfitenyész­­tés és ezt talán főleg annak köszönhet­jük, hogy ebben a szakirodalom bá­mulatosan élénk tevékenységet fejt ki. De nem csoda, hiszen itt a leg­kisebb beruházással — kellő szakérte­lem mellett — a legszűkebb területen a legnagyobb tiszta haszon érhető el. Ma már egyes optimisták azt állítják, hogy Magyarországon a baromfite­nyésztés és a termelési ág, amely hi­vatva van mezőgazdaságunkat a baj­ból kihúzni és egészen új alapokra fek­tetni Mint a szakmának alapos isme­rője ezt a vérmes reményt nem osz­tom. Elsősorban rámutatok arra a tényre, hogy a gazdasági baromfite­nyésztés mint üzleti propozíció csak akkor jövedelmező, ha szorosan egy­bekapcsolódik a mezőgazdaságnak töb­bi termelési ágával és azokkal együtt alkotja minden gazdaság keretében a termelés anyagát. A szomorú példák bizonyítják, hogy a teljesen önálló tr­­ás és csirkefarmok, amelyek kizá­rólag készpénzen vásárolt takarmány­nyal és költséges bérm­unkával dol­goznak, hamarosan csődöt mondanak. Vannak ugyan egyes ilyen nagyüze­mek, amelyek egy-egy divatfajtát vagy államilag propagált fajtát felkarolnak és fantasztikus tojás és csibe árak mellett rövid ideig hallatlan magas jövedelmekre tesznek szert, de ezek csak kivételek és nem tekintendők komoly üzleti gazdasági vállal­a­ttoknak. Baromfitenyésztésünk jelenleg egy komoly krízisen megy át. Négy sú­lyos probléma előtt áll. Mint minden más gazdasági termelési ágban első­ként szerepel az értékesítés lehetősége, a második a járványoknak kiküszöbö­lése, a harmadik a szaktudás terje­dése és a negyedik a szervezkedés formája. Ha közelebbről vizsgáljuk a négy problémát, rájövünk, hogy az egész egy mozzanatnak kialakulásán múlik, a helyes irányításon. A ma­ túlzott propaganda ugyanis egyoldalúsága és laikus mivolta miatt a túltermelés és elhamarkodott grün­­dolás jellegét viseli magán. Mi ma egy pár év óta a tojástermelés hyp­­nózisa alatt állunk. Ennek hatása alatt fel lettek karolva olyan fajták, amelyek kimondottan tojástermelők minden húskvalitás nélkül. Egy kis körültekintés a világpiacon arra a fel­fedezésre juttat bennünket, hogy a tojástermelésben túlprodukció van. Külföldi piacokon tojásunkat 5—6 fil­lérrel veszik, a világ minden tájékán a hűtött tojásnak egész lavinái évekig hevernek és mi — egy parányi kis ország — ezekkel a tömegekkel verse­nyezni akarunk és rendületlenül ra­gaszkodunk a többtermelés­­eszméjéhez sőt már nem is elégszünk meg a tyuk" tojás-termelés fokozásával, hanem leg­újabban még o­lyan kacsafajtákat is importálunk, amelyek tojáshozamuk­ban a legjobb tojástyukkal is kiállják a versenyt. Ez a legnagyobb tájékozat­lanságra vall. Egy kis ország, amely mezőgazdasági termékeinek kivitelére van utalva, csakis egy kimondott spe­­cialitással tud érvényesülni és ezen a téren nekünk a legkitűnőbb lehető­ség kínálkozik a baromfihúsban, ezt pedig nem is kell idegen fajták beho­zatalával megszereznünk mert hazai parlagi állományunk a külföldi piacok legkényesebb húsigényeinek is megfe­lel. Megint csak a tökéletes tájékozat­lanságnak jeléül kell felfognom, hogy ezt nálunk nem tudják vagy nem akarják elismerni és olyan fajtákat karolnak fel, amelyek vagy teljesen alkalmatlanok a hizlalásra úgy pe­dig vörös hús­zínűek és vastag csonto­zatuk miatt az európai piacon nem kedveltek, öngyilkosságnak tartom azt a mozgalmat, amely arra törek­szik, hogy parlagi fajtánkat teljesen kiirtsák és egy, a mi céljainknak nem megfelelő állományt minden eszközzel a falu népén ráerőszakoljanak. Ezek­nek az idegen fajtáknak propagálói az­zal érvelnek, hogy a magyar parlagi bromfi egyáltalában nem kimondott fajta, mert jellege, színe, taraja nem egységes, mert tele ven betegséggel, keveset s kicsi tojást tojik, rossz alak­ban lakik, stb, stb. Ezeket a naiv Spontkifog­á­sokat szűk­ember nem ve­heti komolyan, ellenben igen komoly tünetnek tartom­, hogy az idegen faj­tákkal már tíz év óta kísérleteznek siker nélkül és hogy vezető helyen nem történt semmi a hazai fajtának kitenyésztésére, nemesítésére és jöve­delmezőségének fokozására, pedig a mai szaktudománynak ismert eszkö­zeivel egy baromfiállományt nem tíz, hanem már három év múlva óriási mértékben fel lehet javítani és hét generáció alatt tiszta vérben is neme­síteni. Hiszen a baromfi a szakember kezében olyan, mint a viasz, mindenre átformálható, arra nem kell mástól drága tenyészanyagot kölcsön venni. Amire nekünk a jobb és jövedelme­zőbb értékesítésre szükséges, az egy kimondottan hi­sirányú madár, amely olcsó eltartási költségével a legjobb pecsenyét szolgáltatja. Helyes kezelés és takarmányozás mellett ugyanez a lyuk még annyit is tojik, hogy bősé-­­­gesen jut a hazai piacok ellátására és egy hatlmas „friss tojás“ kivitelre is és ebben a minőségben még m­a is min­dig elkel. Tojásraktárak és hűtőházak létesítése, amit ma sokan sürgetnek, teljesen fölösleges. A barom­fihústermelés terén ne­künk ma az élő és ott hizlalt borona­­fín kívül két nagyjelentőségű specia­litás kínálkozik, amely számára min­dig biztos piacra remélhetünk. Az egyik az olcsó korai nyári csirkék feldolgozása csirke konzervre, a má­sik a mongrell-üzem. Mongrell alatt egy olyan madarat értünk, amely két rokonvérű madárfaj keretezéséből származik. Ilyen mongrell-ü­zemeket találunk Kanadában, ahol a házi és és vad lúd kereszteződik. Az ivarkép­telen utódoknak húsa egy csemege, amelynek kereslete egész Észak Ame­rikában mindig sokkalta nagyobb, mint a kínálata és mindig magas áron lesz jegyezve a terménytőzsdén. Eddig nem sikerült ilyen Mongrellt a tyuk­­fajoknál előállítani most azonban be­bizonyult, hogy a fácán és tyúk kész­­szögesen párosulnak és ivadékuk ivar­képtelen. Az ebből a keresztezésből nyert hús egy szerencsés keveréke a fácánnak és kappannak zsenge hájjal ■ finoman átszövődött, egy pikáns ár­nyalattal a vadíz irányában. A fácán­kakas és házityúk közötti párosítás nagy testsúlyú madarakat eredményez, amelyeknek külseje és tollazata azon­ban tökéletesen a fácán típus. Cson­ka­ hazánkban van fácán elég, a Szak­szerű keresztezés tehát nem ütközne nehézségekbe. A járványok leküzdése és teljes ki­küszöbölése két Intézmény általánosí­tásától függ az árhithysiéniai Szolgálat­nak megszervezésétől, amelyről már egy előző cikkemben részletesen be­számoltam és a közkeltetésről. Egy agilis baromfiegészségügyi szolgálat megfelelő fertőtlenítő, védertó és ro­varirtó felszereléssel hamarosan vé­gez a betegségterjesztő elemekkel, az új generáció kifogástalan életképessé­géről és járványmentességéről pedig a keltetőgép gondoskodik. Nagyszabá­sú baromfitenyésztést, amely az egész országra terjed, keltetőgép nélkül egy­általában nem lehet elképzelni. De a magántula­jdonban levő keltetőgép nem nyújt semmi garanciát a helyes te­­nyészkiválogatásra és hygiénikus gon­doskodásra. Egy helyesen, modern, rendszeren létesített közkeltetési te­lep szövetkezeti törzskönyveléssel és ellenőrzéssel együtt a legjobb garan­ciát nyújt arra, hogy a ragályos beteg­ségek már egy generáció múlva telje­sen eltűnnek. A legújabb tudományos kísérletek a keltető­ tojás fertőtleníté­sével hatalmas új fejlődést ad a ba­romfitenyésztésnek, mert kiküszöböli teljesen a ragályoknak szülőkről utód­ra való átruházását. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a baromfitenyésztés csak akkor jöve­delmező, ha a tenyésztő szaktudással bír. Nálunk mindenki, aki életében egy pár tyúkot tartott, már szakem­bernek tartja magát és vezető helyen sem látják annak szükségét, hogy a falusi népet, amelynek állandóan azt tanácsolják, hogy minél több barom­fit tartson, ebben a komplikált szak­mában ki is képezzék. Feltétlenül kö­vetelendő, hogy már az iskolákban 3 falusi gyermek modern oktatásban ré­szesüljön,, mert csak így lehet remélni, hogy baromfitenyésztésünk tényleg előre is fog haladni. Ez az oktatás ne legyen sportirányú, hanem igazán gazdasági és komoly. Nálunk feltűnő az általános nagy érdeklődés és buzgalom mellett ba­romfitenyésztésünk teljes szervezetlen­sége. Ezt főleg annak tulajdoníthat­juk, hogy ezt a termelési ágat még mindig nem tudják a sportszerűség befolyása alól felszabadítani. A divat­fajták lelkes harcosai csak arra tö­rekszenek, hogy fölösleges kelteőtojá­­su­kt és csibéiket minél jobb áron a falusi népnél helyezzék el, maguknak vindikálják a tenyésztés monopóliu­mát és így nincs érdekükben, hogy a köztenyésztés terén a szervezkedés annak minden konstruktív intézmé­­yével meginduljon. Törzsköyvelés nem létezik a falvakban, hivatásos selejte­zőket nem képeznek ki, a baronffi­­egészségü­gyi szolgálat megszervezésé­ről szó sincs szövetkezeti hűt­telepe­­ket felállítani és a közkeltetést megin­dítani senkinek se­ jut eszébe. A to­jás és baromfhus márkázása, a hiz­lalás szabályozása és ellenőrzése a termékek szövetkezeti osztályozása és egyetmes csomagolása nálunk nem­ probléma. És ha aztán a városi fo­gyasztó a kereskedőnél vagy kofánál megveszi az úgynevezett lámpázott, le­pecsételt tea­tojást, tíz közül legjobb esetben ötöt eldobhat, a többit legfel­jebb főzésre használhaja fel, de már mint rántottat vagy lágytojást nem. Legjobban félnek pedig a kereskedők a tojás keltezésétől, ami pedig a szár­mazás megjelölése mellett az egyetlen garancia volna egy kifogástalan friss tojásnak elbírálására. Nagyon sok szó esett egy évvel ezelőtt a tojásnak súly szerinti árusításáról, de ez sem lett végrehajtva. Ami pedig a hús már­kázását illeti, arról egyáltalában szó sem lehet nálunk mindaddig, amíg a rosszhúsú idegen fajtákat propagálják és a pecsenye minőségének megíté­lését a szerencsétlen fogyasztóra bíz­zák, aki már csak a tányéron tudja meg, hogy mit vásárolt. Nálunk, ahol a szarvasmarha és sertéshús terén már a legfinomabb disztinkciókkal dolgoznak, a baromfihúsnál Sovány és hizlalt madaraknak szakszerű meg­különböztetésére nem gondolnak. Egy országos mezőgazdasági Szövet­ HIRDETMÉNY. Értesítem a város közönségét, hogy a tüzelőkoksz felhasználását a m. kir. kereskedelemügyi miniszter úr sza­­bályozta. A rendelet szerint a kokszfű­téses központi fűtőberendezésekben 19­33. évi április hó 15-ig kokszot a szüksé­ges tüzelő­anyagok súly szerint szá­mított legfeljebb kétőharmad rész erejéig Szabad felhasználna legalább­­egyharmad rész erejéig pedig más ha­zai tüzelőanyagot. A gázgyár és tüzelőanyagkereskedő központi fűtőberendezés céljára kok­szot csak abban az esetben adhat el, ha a vevő a megrendelt kokszmeny­­nyiség felével egyenlő mennyiségű ha­zai szénterméket is egyidejűleg meg­vásárol, vagy névre és fogyasztási helyre szóló Számlával igazolja, hogy ilyen mennyiségű hazai Szénterméket már máshol megvásárolt. A hazai szén megvásárlásáról kiál­lított számlára a kokszot eladó gáz­gyár, vagy kereskedő köteles ráve­zetni, hogy mikor és milyen mennyi­ségű kokszot szolgáltatott ki. A gázgyár és a kereskedő közvetlen fogyasztón­ak száz (100) méter razsát meghaladó mennyisé vásárlása eseté­ben 1932. évi szeptember hó 30-ig a megvásárolt mennyiségnek legfeljebb 50 százalékát, a fennmaradó mennyi­séget pedig a fűtési évad végéig foly­tatólagos részletekben szállíthatja le. A tüzelőanyagokról kiállított szám­lákat a fűtőberendezés tulajdonosi (bérlője) 1933. évi április hó 30-ig megőrizni és ezeket, valamint a rak­táron levő tüzelőanyag készletét az e rendelet végrehajtásával és­­ellenőrzé­sével megbízott, a város I. fokú köz­­igazgatási hatóság ellenőrző közegei­nek megmutatni köteles. Ez a rendelet nem vonatkozik . a koksznak ipari vagy üzemi célra tör­ténő felhasználására. Felhívom az érdekelteket, hogy a koksz felhasználásának korlátozására vonatkozó, a fentiekben kivonatosan közölt rendelkezésekhez alkalmazkod­janak annyival inkább, mert a rende­let ellen vétek kihágási eljárás során 8000 pengőig terjedhető pénzbüntetés­­sel, vagy két hónapig terjedhető elzá­rással büntethetők. Egyébiránt a koksz felhasználásá­nak korlátozására vonatkozó rendelet egész terjedelmében a városi elsőfokú közigazgatási hatóság (Kossuth­ utca 20.) földszint 36. számú hivatasos he­lyiségben naponként 12 és 2 óra kö­zött megtekinthető és ugyanott a ren­delet végrehajtására vonatkozó rész­letes felvilágosítás nyerhető. Debrecen,1932 szeptember 22. Polgármester: flAAAAWWWWWWWWWWWWWW 29398—1932. VI. 17 kezet lesz majd hivatva itt is rendet teremteni és baromfitenyésztésünket a törpegazdaságok segítségével abba a mederbe terelni, ahol a gazdasági ki­aknázás biztosítva van. Debreceni termény- és takarmány piaci árak Búza 10.50—12.50. Rozs 7.00—7.50. Árpa 9.20. Tengeri­­ 14.00. tengeri sze­­mes 6.80—8.00. tengeri csöves 4.80— 5.20. Lucerna 4.50—6.20. Széna 4.50— 5.00. Szalma 1.40—1.60. Répa takar­mány 1.20—1.50. Sütőtök 1.40—1.60. Krumpli 2.50—7.50. Nagyon szép háromszobás utcai lakás mellékhelyiségekkel novemberre jutányosan kiadó: Hortobágy-u- *3-

Next