Délmagyarország, 1966. december (56. évfolyam, 283-308. szám)
1966-12-25 / 304. szám
gy „Fogas kérdések A statisztikai kimutatások szerint a fogszuvasodás (Caries) olyan méreteket öltött, hogy a teljesen egészséges fogazat ma már ritkaság számba megy. Egy másik adat viszont arról tanúskodik, hogy a fog- és szájápolási cikkek forgalma nem növekszik olyan mértékben, mint ahogy az egészségügyi szempontból kívánatos lenne. A romlásnak induló, esetleg gennyesedő fog igen sok betegség okozója lehet, nem szólva arról, hogy rendkívül károsan befolyásolja egész megjelenésünket, a társadalmi érintkezést. A fog és száj alapos tisztítása tehát elengedhetetlen. A fogkrémekre vonatkozó mai igények azonban már túlhaladnak e követelményen: a fogak romlásának megakadályozására egyre több biológiai hatóanyagot használnak fel. Az újabb törekvések a szájflórában levő, savképző baktériumok szaporodásának meggátlását célozzák, például enzimgátló anyagokkal, klorofillal. A hazai fogkrémek közül a Sanodent és a Dentofil töltik be ezt a szerepet, de természetesen minden fogkrémnél érvényesül az antiszeptikus hatás. Gyermekek részére általában a „Hófehérke” a legjobb, mert kellemes íze folytán alkalmas arra, hogy megkedveltessük vele a fogápolást. A szájvíznek kellemes illant és aromájú, frissítő hatású, a lehellet javítására, a szájüreg tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas alkoholos készítmények. Különösen az ínyszövetekben okoznak vérbőséget; használatuk mindenképpen ajánlatos. Albert Józsefné HOBI Erre a kérdésre a választ az érvényben levő madárvédelmi törvény adja meg. Vannak azonban esetek, amikor a lelkiismeret törvénye szabja meg tennivalóinkat amikor nem mi választjuk meg a fajt amit megfigyelni, tenyészteni akarunk, hanem a fészekből kihullott, ragadozó által elejtett fiókáról vagy beteg, sérült, ápolásra szoruló madárról van szó. Ilyenkor segítségünktől függ a madár életbenmaradása. Nem felesleges tehát ismernünk az ún. lágyevők, és a magevők igényeit, a beetetés, a kalitkához szoktatás technikáját, a betegségek okait és gyógymódjait, a táplálékokat és a madár természetrajzát élettani jellegzetességeit. Több évszázados szokás Az első könyvek a madártartásról, egyes fajok gondozásáról már több évszázada napvilágot láttak. Wolf 1727- ben már a sárgarigó gondozásáról értekezett. A lágyevők királya — a fülemüle — védelmében 1832-ben Greitz-Thüringenben „Madártenyésztő Egyesület" alakult, s 1809-ben már a második kiállítást rendezte, ahol nagy számban szerepeltek pintyek, tengelicek, kenderikék, csízek, süvöltők, keresztcsőrűek, díszfácánok, díszrécék, ludak, pávák és külön volt ezekben hullámos papagájok is. Érdekes, hogy az egykorú közlés kanárikról nem tesz említést... A legkedveltebb fajok Ma már az éghajlatunk alatt honos valamennyi madárfajta tartása megoldható. Beszámoltak már kecskefejő, jégmadár, gyurgyalag, füstifecske, sarlós fecske, királyka, őszapó, vízirigó és más tarthatatlannak kikiáltott madár sikeres tenyésztéséről. Természetesen a legtöbb madárfaj tartását csak tudományos célok indokolhatják. Egy zöldike családnak a generációit, több mint egy évtizeden át kalitkában tenyésztette egy neves madárbarát, aki ezenkívül sikeresen tenyésztett már erdei pintyet, tengelicet, csízt és süvöltőt is. Ilyen eredményhez természetesen sok tapasztalat, nagy hozzáértés szükséges. Általános az a vélemény, hogy tartásra az összes magevő faj alkalmas. Sokkal korlátozottabb a lágyevők tartási lehetősége. Ehhez több szakismeret, gondozás, idő- és anyagi áldozat, szükséges. Ezek a madarak az elhelyezésre is igényesebbek és általában érzékenyebbeknek mondhatók. Külföldön gyakrabban tartott fajok: seregély, a fekete- és az énekes rigó, a vörösbegy, a poszáták és a fülemülék. Szívesen tartott, szép tollú, kedves hangú madarak az exoták is. közülük elsősorban a magevő pintyfélék terjedtek el. Tartásuk nagymértékben függvénye az import utánpótlásnak! Változatos táplálék könnyen tarthatóknak minősíthetők a kanárik és az utóbbi időben Magyarországon nagyon elterjedt hullámos papagájok. Nem okoz különösebb nehézséget a többi kis, közepes vagy nagyobb papagájfaj tartása, gondozása sem. Itt kell megemlíteni, hogy különösen sok gyönyörűséget szereznek és könnyen tarthatók a diszfácénok, díszgalambok, gerlék, pávák, hattyúk és nem sokkal több gondot okoz a diszrécék tartása sem. A megfelelő és változatos táplálék előteremtésének nehézségei miatt nehezen tarthatók a vízimadarak, különösen azok a fajok, amelyek csak élő eleséget fogyasztanak. Ezért, ezek a dísz- és állatkerteknek is ritkább példányai vöcsökfajok. Általános igazságként leszögezhetjük, amennyiben módunk van bármely madár természetszerű tartását és táplálását biztosítani, azaz a természetet mesterségesen minél jobban megközelíteni, akkor nevelése és életben maradása megoldott, és tenyésztése elé is reménységgel tekinthetünk! Dr. Pásztor Lajos Milyen madárfajok tarthatók fogságban? ■ ■ Kedveltek a mintás pulóverek pulóverek rusztikus kete-fehér készült se. puha, meleg pulóverek évek óta kedveltek. Mégis van változás, mert a mintásak. Itt is hódít az op-art és a mértani minta. Kötésben pedig a mintás kötés az újdonság. A közölt pulóverek színei merészek: az első fca második zöld-lila, a harmadik pedig ciklámen-fekete összeállításban 8 OÍL-rrtAGtARQRSZAQ Vasai nap, I960, december 33. Ünnepi libapecsenye Kell hozzá: egy pecsenyének való fiatal liba és ízlés szerinti töltelék. Elkészítési mód: húzzuk ki a liba belsejéből a hájat, és olvasszuk ki. A libát mossuk lehetőleg folyó víz alatt és jól szárítsuk le. Varrjuk össze nyakán a bőrt és dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal. Kanállal tegyük a tölteléket a libába, de nem sokat, hogy sütéskor meg ne repedjen. Ezután varrjuk össze a combokat és a szárnyakat szorosan kössük a testhez. Majd mérjük le a libát. A súlya mutatja, meddig kell sütni. Az első kilóra számítsunk egy órát, és minden további kilóra egy negyedórát adjunk hozzá. A libát hátával felfelé tegyük a rostra, két csésze forrásban levő vizet öntsünk rá és a tepsit a rosttal és a libával együtt tegyük az előmelegített sütőbe. Egy óra múlva megforgatjuk a libát és két csésze forró vízzel újból megöntözzük. Tíz perccel azelőtt, hogy a liba kész, kenjük be sós vízzel, ettől szép ropogós lesz a bőre. Tálalás előtt húzzuk ki a szálakat, és vegyük ki a tölteléket. A tölteléket a libával együtt tegyük meleg tálra. Mellé krumpligombócot és vöröskáposztát adhatunk. ízletes a pecsenye mellé a borban párolt alma és hagyma is. Almás libatöltelék. Hozzávalók: 1 vagy 1,g kg savanyítás alma, 1 fél citrom leve, 125 g mazsola és majoránna A liba nagyságától függ hogy 1 vagy 1,5 kg alma kell-e a töltelékhez. Az almát meghámozzuk, darabokra vágjuk és leöntjük a citrom levével. Ezután a gondosan megmosott és megszárított mazsolát is hozzáadjuk Ha ezt a tölteléket készítjük, akkor a libát belül bors helyett majoránnával fűszerezzük, ezután megtöltjük. Ez a töltelék nem nagyon laktat, azonban a savanykás almától finom és könnyen emészthető lesz a pecsenye. Sonkás töltelék. Hozzávalók: 2—3 alma, citromlé, a liba, gyomra, mája, szíve, sovány főtt sonka, 1 leveseskanál libazsír, 1 gerezd fokhagyma. 3—4 szál petrezselyemzöldje, 1 száraz zsemle 1 pohár tej, 1 tojás, só, szerecsendió, 1 pohárka konyak. A hámozott almát kockára vágjuk, leöntjük a citromlével, hogy világos maradjon, a zsemlét tejbe áztatjuk, a gyomrot apróra varrassuk, ugyanúgy a májat és a szívet, valamint a sonkát és a zsírt, s a fokhagymát és a petrezselyem zöldjét is. A zsemlét kinyomkodjuk, a tojással és a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk. Ez a töltelék igen tápláló, különösen nagyobb családnak felel meg, mert szaporítja a pecsenyét. A virágoskertben — télen A falu nélküli szép téli napokat kihasználhatjuk arra, hogy a bevetetlen virágágyakat fölássuk és ha lehetőségünk van rá. ló érett istállótrágyával vagy trágya lével m*.*ß is trágyázhatjuk. A pázsitokat mpp pkvszer meggereblyézzük és megtisztítjuk a hulladékoktól. A díszcserjéket és fákat tisztítsuk meg az elszáradt Gallyaktól (a betegség által megtámadott és elszáradt gallyakat távolítsuk el, mert a növényybetegségek hordozójává válhatnak). A csetenes virágokat, amelyeket átteleltetés végett a ninrékbe és más fedett helyiségekben heheztünk el. hetente legalább kétszer-háromszor nézzük meg, a helyiséget időnként szellőztessük, és szükség esetén öntözzük meg a növényeket. Azokat a cserepes növényeket, amelyeket fűtött szobában tartunk, a hőmérséklethez megfelelően sűrűbben öntözzük. A kaktuszokat legtöbb olyan helyiségekben tartani ahol a hőmérséklet nem haladhtt meg » fl-R Celsius fokot és csak nagy rikán öntözzük A cseren*K növényeket, amelyek a tél folyamán elvirágoznak. ne dobjuk el (ciklámen, urimula lácint) hanem a virághagymákat, gumókat tegyük el megfelelő helyre, és a következő évben újból elültethetjük. A bundadivat újdonságai Divat a szőrme a fejen, a galléron, a kézelőn, a ruha, kabát alján, a csizma szárán. Tehát divat tetőtől talpig szőrmébe öltözni. Ha zárakban a szőrmedivatot a Bőripari Tudományos Egyesület irányítja, s nem kis büszkeséggel mondhatjuk hogy a szűcsök hírnevét s szőrmeipar az utóbbi években még fokozta. A magyar szőrme világhírű, s a Panofix értékes exportcikkünk. Mi a panofix ! Különleges, magyar eljárással kidolgozott bárány prém. Puha, hosszú szőrű, fénylő, vetélkedik a nemes szőrmékkel. Sokféle színben készítik, a feketétől a zsemleszínig, sőt, külföldi kívánságra — világoskék, rózsaszín színekben is. Világszerte kedvelt a mintás panofix, azaz a zebracsíkos, a tigrismintás, a leopárd és az ocelot mintás. Érdekes eljárással, filmnyomással viszik a szőrmékre. A panofix bundák szabása általában egyenes, s inkább a gallér változatos: felgombolható, lekerekített, vagy sálgallér. Az új divatigény szerint a bundákat egyszínű, barna, fekete gallérral és kézelővel készítik. Ez világdivat. Az irhakabát Elődje a szűrszabók, gubások kezéből kikerült pehely könnyű, színesen hímzett irhájú báránybunda volt. Az irhadivat is változó. Még évekkel ezelőtt a több darabból összedolgozott, loknis bunda volt a divat, most négerbarnára festett, egyenes, sportos, de kétsoros gombolású változat a legkedveltebb. Afrikából, Mongóliából érkezik hazánkba a kikészítésre váró bárányprém. Különleges eljárással készül a mevluska, ez festve a perzsához hasonlít. A göndörített curlifix (körlifix) és a nyitottnémű römer alapanyaga is a bárányprém. Ezek szintén divatosak a zsemleszíntől, a nutria, a bézs árnyalatokon keresztül a feketéig. Könnyebb súlyúak, mint a panofix bundák, és szabásuk karcsúsított, lefelé bővülő. Az új évad divatja szerint sok bunda gallérját, elöl a gomboláspontot, a kézelőt más, sötétebb vagy világosabb színű szőrmével szegik. A félnemes szőrmék A hörcsög a drágább szőrmékhez tartozik. Keresztben és hosszában dolgozzák fel, s ugyanúgy, mint a panofix szőrmét, egyenes szabás megoldással készítik. Divatos a combközépig érő karcsúsított bunda, ezt leginkább hosszú nadrághoz ajánlják. Az irhából, merluszkából, curlifix prémből téli kosztümöket, is készítettek, s bemutattak. Természetesen a karcsú nőknek illik, mert bármilyen vékony a prém, erősít. Gallérnak a róka, a festett, hosszabb szőrű nyúl és macska prém divatos. Ismét előtérbe került a nyest, hiszen nemcsak a kabátot díszítik, hanem sok esetben a ruha gallérját is szőrméből készítik, sőt a ruha aljára is tesznek szőrmecsíkot. Kovács Margit Háromnegyedes fehér eurli fix bunda, fekete gallérral Négerbarna molluska kabát Bézs színű irhakosztüm, felkele kötött gombbal, gallérral