Délmagyarország, 2017. október (107. évfolyam, 230-254. szám)

2017-10-18 / 244. szám

2 állatok A gímszarvas és az őt kérdező állat. Kislá­nyom szúrta ki a betűcserét a hatodikos természetismeret-tan­könyvben. Jót nevet­tünk, milyen gyomruk is lehet az ilyen állatok­nak. De az én fantázi­ám rögvest beindult. Ha még kérdező álla­toknak írták volna, ak­kor tudnám, hogy kí­váncsiak, mint egy új­ságíró, amelyik csak kérdez, kérdez meg kér­dez. Kérődzőnek lenni valószínűleg könnyebb lehet, mint kérdezőnek. A kérődzők gond nélkül mindent megemész­tenek. KOVÁCS ERIKA Ismét három halra lehet szavazni MAGYARORSZÁG: A balin, a do­­molykó és a kövicsík közül lehet kiválasztani A 2018-as Év Halát a Magyar Haltani Társaság internetes szavazá­sán. A szervezet évek óta meghirdeti októberben az ak­ciót, amellyel a hazai halfau­nát népszerűsíti, és ráirá­nyítja a figyelmet egy-egy ér­dekes őshonos fajra. Általá­ban két kifogható és egy vé­tett halra lehet ilyenkor vok­solni. A balin ragadozó, bár fo­gai nincsenek, hatalmas szá­jával és erős alsó állkapcsá­val ragadja meg a zsákmá­nyát. Nagyobb folyóvizeink­ben és tavainkban él. A sporthorgászok szeretik, mert keményen küzd a hor­gon, húsa viszont nagyon száll<ás. A domolykó fiatalon planktonon él, később min­denevő - a vízbe hulló gyü­mölcsöt imádja -, az idősebb pzéldányok ragadozók. Az áramló vizeket kedveli, szin­tén meg lehet fogni. A kövi­­cs­k azonban védett. A gyor­sabb folyókban, patakokban él. A szavazás már elindult a http://haltanitarsasag.hu/ azevhala_hu.php internetei­men, és szilveszterig tart, a balin vezet, de nem sokkal. Az előző években 5-6 ezer voks érkezett. DÉLMAGYARORSZÁG 2017.10.18., szerda LENYŰGÖZŐ HIDEGTÁLAKKAL MUTATKOZTAK BE A VIZSGÁZÓ JELÖLTEK Mesterekkel ismerkedtek Általános iskolások, krúdys diákok és a sajtó előtt mutatkoztak be kedden a mesterszakács­­jelöltek a szegedi Art Hotelben. A fiatalokat lenyűgözték a hidegtálak, a bizottság elnöke pedig a jelöltek munkáival volt elégedett. SZEGED A.T.I. - Nagyon szépek. Én ilyet még biztos nem tudnék csinálni -mondta a 16 éves, sándorfalvi Horváth Márk, miután meg­nézte a mesterszakácsjelöltek nyolcszemélyes, hideg dísztál­ját a szegedi Art Hotel külön­termében. A hotelben szerdán általá­nos iskolások, a Szegedi Szak­képzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola diákjai és a sajtó előtt mutatkoztak be a Csongrád Megyei Kereskedel­mi és Iparkamara szakácsmes­terjelöltjei. A kamara a pálya­­választás előtt álló diákoknak szeretett volna lehetőséget biztosítani, hogy testközelből megismerjék a szakemberek mestermunkáit. A vendéglátó-szakács ta­nuló Márknak a halételek és az édességek tetszettek a leg­jobban. - Otthon én is gyak­ran főzök a családnak. Min­dig rám bízzák, mi legyen. Ideadják a pénzt, elküldenek a boltba, és amit veszek, ab- Bálint Ferenc mesterszakács­ ból főzök - mesélte Márk, aki az iskola elvégzése után mindenképpen egy külföldi étteremben is szeretne ta­pasztalatot szerezni, mielőtt itthon mesterszakácsvizsgát tesz. - A külföldi munkának anyagi okai is vannak - tette hozzá. Míg a leendő szakácsok a vizsgázók munkáit csodálták, Bálint Ferenc mesterszakács, a szakácsmestervizsga-bizott­­ság elnöke, a Hotel Forrás séf­je röviden úgy fogalmazott, szépen odatették magukat a vizsgázók. - Tizenketten adtak be pá­lyázatot a vizsgára, de a hideg­tál elkészítésére csak kilencen jöttek el. A mestervizsgára öt­éves szakmai gyakorlattal ren­delkező szakács jelentkezhet. A következő próbatétel a szombati melegkonyhai vizsga lesz, ahol egy ötfogásos alkal­mi menüsort kell megfőzniük a Krúdy-iskola konyháján - magyarázta a séf. Hozzátette, nem minden jó étteremben dolgozik mesterszakács, de ta­nulót csak az a vendéglátóhely fogadhat, ahol van mestersza­kács. Bálint Ferenc szerint egy nyolcadikos diáknak nem fel­tétlenül kell eldöntenie, hogy szakács akar lenni, de a szak­mát érdemes minél fiatalabb korban bemutatni nekik. A hidegtál kész. A szakácsoknak legközelebb ötfogásos menüsort kell főzniük. FOTÓK: török János Színpompás hidegtálakat készítettek a mesterjelöltek. VOLT, AKI JÚNIUS KÖZEPÉN LEFOGLALTA AZ ÜNNEPI HALÁSZLÉBE VALÓ PONTYOT Máris elindult a roham a karácsonyi filézett halért Aki filézett halat szeretne a ka­rácsonyi halászlébe, már most rendeljen, mert az ünnep előtti hetekben majdnem minden időpont betelt a Szegedfish Kft.-nél. SZEGED A.T.I. - A kereslet folyamatosan nö­vekszik, most október vége felé a feldolgozókapacitá­sunk 50 százaléka le van köt­ve. Volt, aki már június köze­pén bejelentkezett a karácso­nyi halászlébe való halért - kezdte Sztanó János, a Sze­­eedfish Kft. bevezető igaz­gatója. Az évtizedek óta hal­lal és halgazdálkodással fog­lalkozó szakember hozzátet­te, az utolsó időszakban, a karácsonyt megelőző héten már szinte minden időpont betelt, aki akkor szeretne tisztított, filézett halat vinni tőlük, az már elkésett. Élő hallal viszont folyama­tosan, korlátozás nélkül és az ünnepeket megelőző egy-két nap kivételével néhány perces sorban állás után ki tudják szolgálni a vevőket. A közel 2100 hektáros Szegedfish Kft.-nél az őszi lehalászás is elkezdődött a hét elején, az étkezésre szánt halak mellett a te­­nyészhalakat is lehalásszák, és a telelőkben helyezik el azokat. A halgazdaságban az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom harma­dát, ami körülbelül 300-350 tonna halat jelent. Legtöb­ben a pontyot viszik, ez az összes forgalom 70 százalé­kát teszi ki, a többi 10-10 százalék megoszlik a busa, az amur és a szürke harcsa között. Körülbelül ennyi halat adnak el a Szegedfishnél az ünnepi szezonban. Szakértő kezekben a hal. Lovas István, a Szegedfish Kft. feldolgozóüzemének vezetője egy ponty filézésével 15-20 másodperc alatt végez. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS Gyakorlat­­orientált képzést vezetnek be SZEGED MUNKATÁRSUNKTÓL A Szegedi Tudományegyetem a Gál Ferenc Főiskolával és az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel konzorciumban közel 400 millió forint támo­gatást nyert el a Duális és gya­korlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatá­si innováció a szociális mun­ka és a segítő szakmák terén a dél-alföldi régióban című pro­jekt megvalósítására. A cél a szociális munka és a segítő szakmák felsőoktatási képzé­seinek tartalmi és módszerta­ni átalakítása, a képzések gya­korlati tartalmának bővítése, valamint innovatív megoldá­sok bevezetése. Konkrétan a szociális­­munkás-képzést igazítják a munkaerőpiaci igényekhez, megkönnyítik az átmenetet a tanulásból a munkába, illet­ve erősítik a szakmai okta­tást és a képzési rendszert. A projekt eredményeképpen két alapszak, négy mester­szak, nyolc szakirányú kép­zés és tizenegy rövid ciklusú képzés, tréning fejlesztése valósul meg a következő két évben.

Next