Délmagyarország, 2017. október (107. évfolyam, 230-254. szám)
2017-10-18 / 244. szám
2 állatok A gímszarvas és az őt kérdező állat. Kislányom szúrta ki a betűcserét a hatodikos természetismeret-tankönyvben. Jót nevettünk, milyen gyomruk is lehet az ilyen állatoknak. De az én fantáziám rögvest beindult. Ha még kérdező állatoknak írták volna, akkor tudnám, hogy kíváncsiak, mint egy újságíró, amelyik csak kérdez, kérdez meg kérdez. Kérődzőnek lenni valószínűleg könnyebb lehet, mint kérdezőnek. A kérődzők gond nélkül mindent megemésztenek. KOVÁCS ERIKA Ismét három halra lehet szavazni MAGYARORSZÁG: A balin, a domolykó és a kövicsík közül lehet kiválasztani A 2018-as Év Halát a Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán. A szervezet évek óta meghirdeti októberben az akciót, amellyel a hazai halfaunát népszerűsíti, és ráirányítja a figyelmet egy-egy érdekes őshonos fajra. Általában két kifogható és egy vétett halra lehet ilyenkor voksolni. A balin ragadozó, bár fogai nincsenek, hatalmas szájával és erős alsó állkapcsával ragadja meg a zsákmányát. Nagyobb folyóvizeinkben és tavainkban él. A sporthorgászok szeretik, mert keményen küzd a horgon, húsa viszont nagyon száll<ás. A domolykó fiatalon planktonon él, később mindenevő - a vízbe hulló gyümölcsöt imádja -, az idősebb pzéldányok ragadozók. Az áramló vizeket kedveli, szintén meg lehet fogni. A kövicsk azonban védett. A gyorsabb folyókban, patakokban él. A szavazás már elindult a http://haltanitarsasag.hu/ azevhala_hu.php interneteimen, és szilveszterig tart, a balin vezet, de nem sokkal. Az előző években 5-6 ezer voks érkezett. DÉLMAGYARORSZÁG 2017.10.18., szerda LENYŰGÖZŐ HIDEGTÁLAKKAL MUTATKOZTAK BE A VIZSGÁZÓ JELÖLTEK Mesterekkel ismerkedtek Általános iskolások, krúdys diákok és a sajtó előtt mutatkoztak be kedden a mesterszakácsjelöltek a szegedi Art Hotelben. A fiatalokat lenyűgözték a hidegtálak, a bizottság elnöke pedig a jelöltek munkáival volt elégedett. SZEGED A.T.I. - Nagyon szépek. Én ilyet még biztos nem tudnék csinálni -mondta a 16 éves, sándorfalvi Horváth Márk, miután megnézte a mesterszakácsjelöltek nyolcszemélyes, hideg dísztálját a szegedi Art Hotel különtermében. A hotelben szerdán általános iskolások, a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola diákjai és a sajtó előtt mutatkoztak be a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakácsmesterjelöltjei. A kamara a pályaválasztás előtt álló diákoknak szeretett volna lehetőséget biztosítani, hogy testközelből megismerjék a szakemberek mestermunkáit. A vendéglátó-szakács tanuló Márknak a halételek és az édességek tetszettek a legjobban. - Otthon én is gyakran főzök a családnak. Mindig rám bízzák, mi legyen. Ideadják a pénzt, elküldenek a boltba, és amit veszek, ab- Bálint Ferenc mesterszakács ból főzök - mesélte Márk, aki az iskola elvégzése után mindenképpen egy külföldi étteremben is szeretne tapasztalatot szerezni, mielőtt itthon mesterszakácsvizsgát tesz. - A külföldi munkának anyagi okai is vannak - tette hozzá. Míg a leendő szakácsok a vizsgázók munkáit csodálták, Bálint Ferenc mesterszakács, a szakácsmestervizsga-bizottság elnöke, a Hotel Forrás séfje röviden úgy fogalmazott, szépen odatették magukat a vizsgázók. - Tizenketten adtak be pályázatot a vizsgára, de a hidegtál elkészítésére csak kilencen jöttek el. A mestervizsgára ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakács jelentkezhet. A következő próbatétel a szombati melegkonyhai vizsga lesz, ahol egy ötfogásos alkalmi menüsort kell megfőzniük a Krúdy-iskola konyháján - magyarázta a séf. Hozzátette, nem minden jó étteremben dolgozik mesterszakács, de tanulót csak az a vendéglátóhely fogadhat, ahol van mesterszakács. Bálint Ferenc szerint egy nyolcadikos diáknak nem feltétlenül kell eldöntenie, hogy szakács akar lenni, de a szakmát érdemes minél fiatalabb korban bemutatni nekik. A hidegtál kész. A szakácsoknak legközelebb ötfogásos menüsort kell főzniük. FOTÓK: török János Színpompás hidegtálakat készítettek a mesterjelöltek. VOLT, AKI JÚNIUS KÖZEPÉN LEFOGLALTA AZ ÜNNEPI HALÁSZLÉBE VALÓ PONTYOT Máris elindult a roham a karácsonyi filézett halért Aki filézett halat szeretne a karácsonyi halászlébe, már most rendeljen, mert az ünnep előtti hetekben majdnem minden időpont betelt a Szegedfish Kft.-nél. SZEGED A.T.I. - A kereslet folyamatosan növekszik, most október vége felé a feldolgozókapacitásunk 50 százaléka le van kötve. Volt, aki már június közepén bejelentkezett a karácsonyi halászlébe való halért - kezdte Sztanó János, a Szeeedfish Kft. bevezető igazgatója. Az évtizedek óta hallal és halgazdálkodással foglalkozó szakember hozzátette, az utolsó időszakban, a karácsonyt megelőző héten már szinte minden időpont betelt, aki akkor szeretne tisztított, filézett halat vinni tőlük, az már elkésett. Élő hallal viszont folyamatosan, korlátozás nélkül és az ünnepeket megelőző egy-két nap kivételével néhány perces sorban állás után ki tudják szolgálni a vevőket. A közel 2100 hektáros Szegedfish Kft.-nél az őszi lehalászás is elkezdődött a hét elején, az étkezésre szánt halak mellett a tenyészhalakat is lehalásszák, és a telelőkben helyezik el azokat. A halgazdaságban az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom harmadát, ami körülbelül 300-350 tonna halat jelent. Legtöbben a pontyot viszik, ez az összes forgalom 70 százalékát teszi ki, a többi 10-10 százalék megoszlik a busa, az amur és a szürke harcsa között. Körülbelül ennyi halat adnak el a Szegedfishnél az ünnepi szezonban. Szakértő kezekben a hal. Lovas István, a Szegedfish Kft. feldolgozóüzemének vezetője egy ponty filézésével 15-20 másodperc alatt végez. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS Gyakorlatorientált képzést vezetnek be SZEGED MUNKATÁRSUNKTÓL A Szegedi Tudományegyetem a Gál Ferenc Főiskolával és az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel konzorciumban közel 400 millió forint támogatást nyert el a Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén a dél-alföldi régióban című projekt megvalósítására. A cél a szociális munka és a segítő szakmák felsőoktatási képzéseinek tartalmi és módszertani átalakítása, a képzések gyakorlati tartalmának bővítése, valamint innovatív megoldások bevezetése. Konkrétan a szociálismunkás-képzést igazítják a munkaerőpiaci igényekhez, megkönnyítik az átmenetet a tanulásból a munkába, illetve erősítik a szakmai oktatást és a képzési rendszert. A projekt eredményeképpen két alapszak, négy mesterszak, nyolc szakirányú képzés és tizenegy rövid ciklusú képzés, tréning fejlesztése valósul meg a következő két évben.