Délmagyarország, 2018. augusztus (108. évfolyam, 177-202. szám)

2018-08-04 / 180. szám

2 A KÁNIKULA ÉS A LÉGNYOMÁS EMELTE MEG A LEGNÉPSZERŰBB HAL ÁRÁT Magyarországon a hőség miatt drágult a ponty CSONGRÁD MEGYE FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL A termelők azért emelték árai­kat a szervezet kérése ellenére is, mert az egész Európában fertőző, halakra veszélyes kői herpeszvírus terjedni kezdett, és egész pontyállományokat kellett emiatt elpusztítani.­­ Mi kizárólag saját törzsál­lományból dolgozunk, kívülről semmilyen halat nem hozunk be. A hatósági felügyelet mel­lett a saját állatorvosunk is vizsgálja a halakat, évente két­szer a Nemzeti Élelmiszer­lánc-biztonsági Hivatal végez virológiai és bakterológiai el­lenőrzést. Havonta egyszer pró­bahalászaton ellenőrizzük a halakat. A mesterséges tóba csak a vízügyi igazgatóság által ellenőrzött víz kerül, március közepétől szeptember végéig egyik héten kémiai, a másikon biológiai vizsgálatnak vetjük alá a vizet - sorolta a biztonsá­gi intézkedéseket Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója. Az árakról szólva azt mondta, úgy látják, lesz elég hal karácsonyra, áremelésre nem kell számítani, az idei halhozam átlagos lesz. Az ügyvezető hozzátette, a hal ára az év közepén mindig emelkedik, majd karácsonyra csökken. A Szegedfish haláru­sító és halfeldolgozó egységé­nél mindössze 30 forinttal emelkedett az élő és a tisztí­tott, filézett ponty kilója. Ennél jelentősebb áremelés­re kényszerült a Mars téren lévő halboltot üzemeltető csanytele­ki halgazdaság vezetője. - Sok­féle oka van a drágulásnak. Az egyik az időjárás. A meleg és az ingadozó légnyomás miatt más­képp esznek a halak. Olyan ez, mint akinek nincs otthon klí­mája és szenved. Nyáron költsé­gesebb a haltermelés, mert ki­sebbek a halak. Ha most kive­szek a vízből egy egykilós halat, az nekem legalább egy kiló veszteség, mert őszre két kilósra hízna - magyarázta a halgazda­ság mellett több boltot is üze­meltető cég ügyvezetője, Szabó Zoltán. A szakember szerint az év eleji áfacsökkentés az eladott mennyiségen nem látszik meg, mert nálunk még nincs komoly kultúrája a halfogyasztásnak. Az ügyvezető úgy véli, karácso­nyig változni fog a hal ára, de hogy lefelé vagy fölfelé, az majd csak az őszi lehalászáskor derül ki. Szabó a halherpeszt az ebolához hasonlította.­­ Ez a betegség rettentő komoly do­log. Tíz nap alatt az egész ma­gyarországi állományt elpusztí­taná - tette hozzá. Nyáron, melegben költségesebb a haltermelés. A csanyteleki halgazdász Mars téri mintaboltjában 11 és 20 százalék közti áremelésre kényszerültek. FOTÓ: karmok CSABA HARMINC FORINTTÓL HÚSZ SZÁZALÉKIG A Szegedfish Kft.-nél az év elején 945 forint volt az élő, 1145 a tisztított és fi­lézett ponty kilója. Ezek az árak július másodikétól 30 forinttal emelkedtek, most 980 forint az élő, 1180 a feldolgozott ponty. A Mars téren a csanytele­­kiek mintaboltjában 11 és 20 százalék közötti az áremelkedés. Az élő ponty ára 900-ról 1000 forintra, a pontyfilé 2000-ről 2400-ra emelkedett. A pontypatkóért 200 forinttal többet, 1650 helyett 1850 forintot kell fizetni. HÁROM TERMÉKKEL NÉGY CSILLAGOT SZEREZTEK Újabb elismerés a szegedi paprikának SZEGED. Nagy elismerés érte a szegedi Rubin Kft.-t az Egye­sült Királyságban megrende­zett Great Taste Awards étel­kóstoló versenyen, amit az élelmiszerek Oscar-díjának is neveznek. Három terméke összesen négy csillagot szer­zett a megmérettetésen. A ver­senyre több mint 12 ezer neve­zés érkezett. Ebből 25 száza­lék kapott egy csillagot, 9,5 százalékuk kettőt és 1,5 hár­mat. A csillagokig egy 500 fős szakmai zsűrin keresztül veze­tett az út, akik között ételkriti­kusok, gasztronómiai szak­írók, séfek, szakácsok, étte­rem-tulajdonosok kaptak he­lyet. 65 napon keresztül zaj­lott a nevezett ételek vaktesz­telése, amelynek során sem a gyártó, sem a csomagolás nem látszódhatott, az ízél­mény számított. A szegedi gyártó biopaprikája két csilla­got ért a zsűri szerint. Ez an­­­nyira népszerű, hogy az idei, októberi betakarítás előtt már nem is kapható. A csípős fűszerpaprika mag­olaja egycsillagos díjazásban részesült, amely a fantasztikus ízű ételeknek jár. A fűszerpap­­rikamag-olaj már sokadik elis­merését kapja az idei évben, hi­szen szépen szerepelt külön­böző nemzetközi innovációs versenyeken. Szintén egycsilla­gos elismerést kapott a cég füs­tölt paprikája. A szegedi vállal­kozás néhány éve lépett a la­kossági termékek piacára, bár a fűszerpaprika-feldolgozás­ban már bő 25 éve van jelen. A csípős fűszerpaprika magolaja egycsillagos díjazásban részesült, amely a fantasztikus ízű ételeknek jár. FOTÓ: FRANK YVETTE -----------------------------HIRDETÉS -----------------------------­ 777/77/7 TRRinmC CRHIP JIU mI»U­I­­­H­AI BOX j QHAHHI ING | ÖKÖLVÍVÁS MMA EDZŐTÁBOR S/CGLO 2018 2018. AUGUSZTUS 4-9 SZEÜEO UJS2EGE0I PAHThl'«DO^.'” ** IMOSHATO PELENKA’KUCKOJ ITT AZ IDEJE A SZOBATISZTASAGNAK? BÖLCSI, OVI JÖN? AKKOR BIZTOSAN ÖRÜLSZ EGY KIS SEGÍTSÉGNEK! Mit tud a LESZOKTATÓBUGYI? • puha pamutbugyi gumis derékkal, 3 méretben az ülepénél bevarrt frottír- és nedvességzáró rété • nincs patent, tépőzár, így a gyermeked is le tudja www.facebook.com/moshatopelenkakuckoszeged Szeged, József Attila sgt. 38. +36-30/478-8776 twww.moshatopelenkakucko.hu kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu IHBHHHHHBHHBIHBBBHBHBHHBMHMHMHMNMflMMHMi DÉLMAGYARORSZÁG NEM FENYEGET TÖMEGES FERTŐZÉS­­ MAGYARORSZÁGON IDÉN 5 MEGBETEGEDÉST REGISZTRÁLTAK Nyugat-nílusi láz: egy gyanús eset a megyében Nem új keletű betegség a nyu­gat-nílusi láz, hazánkban régóta jelen van, az őshonos szúnyog­­fajták többsége is képes a ter­jesztésére - mondta el lapunk­nak Gajda Zita kutatóbiológus. A szakember hangsúlyozta, a vérszívók elleni tökéletes bioló­giai védekezés híve, azaz ha nincs szúnyog, nincs betegség. CSONGRÁD MEGYE V. A. Magyarországon nem fordul elő tömegesen a nyugat-nílu­si láz vírusa, tavaly 23 meg­betegedést regisztráltak - kö­zölte csütörtökön az MTI-vel Molnár Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumá­nak Kórházhigiénés és Jár­ványügyi Felügyeleti Főosz­tályának vezetője. Tájékozta­tása szerint a fertőződés után az emberek 80 százaléka tü­netmentesen vészeli át a fertőzést, az első tünetek a szúnyogcsípést követően 3-14 nap múlva jelentkezhet­nek. Molnár Zsuzsanna sze­rint a szúnyogcsípést kell megelőzni, elkerülni. Ezzel egyetért Gajda Zita kutatóbiológus is, aki az álta­la és férje által vezetett No Mosquito Kft.-vel Szegeden a biológiai szúnyoggyérítési programokat végzi. A szak­ember hangsúlyozta, ha eredményesen védekezünk a szúnyogok megjelenése el­len, nem kell tartani a beteg­ségektől. A megbetegedés túlnyomórészt enyhe influenzaszerű tünetekkel jár, s magától gyógyul 3-6 nap alatt az esetek többségében.­­ A nyugat-nílusi láz Ma­gyarországon rendszeresen szórványosan előfordul, nem új keletű a megjelenése. Az it­teni őshonos szúnyogfajták többsége képes a terjesztésé­re, vagyis nem egy behurcolt betegségről van szó - közölte a kutatóbiológus. A betegség nem gyakori ha­zánkban, az Országos Köz­egészségügyi Intézet adatai alapján 2014-ben tíz esetet, 2015- ben huszonkettőt, 2016- ban negyvennyolcat, ta­valy pedig huszonhármat re­gisztráltak összesen. Csong­­rád megyében 2014-ben és egy évvel később két-két, 2016-ban öt megbetegedést je­lentettek, míg 2017-ben nem fordult elő a nyugat-nílusi láz - közölte lapunkkal a Csong­­rád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálata. A betegség gyanúja esetén kötelező a be­jelentés, és vérmintát, savó­ Az itteni őshonos szúnyogfajták többsége képes, a terjesztésére, vagyis nem egy behurcolt betegségről van szó. Gajda Zita kutatóbiológus párt kell az Országos Köz­egészségügyi Intézet Klinikai és Járványügyi Mikrobiológiai Igazgatóság Virológiai Főosz­tályára küldeni. Az Európai Betegségmeg­előzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alap­ján idén Magyarországon öt megbetegedést tartanak nyil­ván. A kormányhivatal sajtó­­szolgálatának tájékoztatása szerint ebből egyetlen eset Csongrád megyei, ám ez még csak valószínűsíthető, a meg­erősítésére szolgáló szeroló­­giai vizsgálat folyamatban van. Érdemes tudni, hogy a nyu­gat-nílusi láz esetében a fertőzöttek nagyjából 80 szá­zaléka tünetmentesen vészeli át a fertőzést. Az esetek ötödé­ben kialakuló megbetegedés túlnyomórészt enyhe influen­zaszerű tünetekkel jár, s ma­gától gyógyul 3-6 nap alatt az esetek többségében. Csupán a fertőzöttek maximum 1 száza­lékában alakul ki idegrend­szeri érintettség, agyhártya-, illetve agyvelőgyulladás, me­lyek némelyike - főként idős vagy immunkárosodott bete­gek esetében - halálos kime­netelű lehet. NYÁRI CIPŐVÁSÁR 50% < kedvezménnyel!! Bravo Cipőbolt Szeged, Kárász u. 6. Az akció a készlet erejéig tart. 2018.08.04., szombat DÉLMAGYARORSZÁG Főszerkesztő, kiadóigazgató: BONIFERT GÁBOR Főszerkesztő-helyettes: GIDRÓ KRISZTA Szerkesztők: ÖRFI FERENC, HEGEDŰS SZABOLCS, VIDA-SZŰCS IMRE • Rovatvezetők: HOLLÓSI ZSOLT (információ), KARNOK CSABA (fotó), SÜLI RÓBERT (sport) • Központi cím: 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Telefon: 62/567-888. Titkárság: 62/567-800. Fax: 62/567-881. Interneteim: www.delmagyar.hu • Email: szerkesztoseg@delmagyar.hu • Szerkesztőségek: 6800 Hódmezővásárhely, Kinizsi u. 27. Tel./fax: 62/241-905 Hirdetési tel./fax: 62/242-419. 6900 Makó, Szegedi u. 9-13. Hirdetési tel./fax és előfizetés: 62/213-198. Szerkesztőségi tel.: 62/213-391. 6600 Szentes, Nagy Ferenc u. 3. Tel.: 63/401-024. Tel./fax: 63/314-838 KIADJA ÉS ELŐFIZETÉSBEN TERJESZTI A DÉLMAGYARORSZÁG KIADÓ, A LAPCOM ZRT. TAGJA. • Felelős kiadó: ANDREAS MERZ vezérigazgató • Kiadói titkárság: 62/567-870 • Hirdetésfelvétel: 6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 9-13. (bejárat a Szilágyi u. felől) Tel.: 62/423-743. • Nyomdavezető: DORNBACH PÉTER. Nyomás: 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Telefon: 62/567-888 • Terjesztési vezető: OLÁH ÉVA • Terjesztés: 62/567-837. • Előfizetés: 80/821-821 (ingyenes, csak vonalasról hívható). • Előfizetői ár: 3595 Ft/hó, hűségkedvezménnyel: 3195 Ft/hó. A hűségkedvezmény egy év folyamatos előfizetést követően automatikusan jár az előfizetőnek. • Árus terjesztés: Lapker Zrt. és Délmagyarország Kiadó • ISSN 0133-025X (Délmagyarország), ISSN 2064-7875 (Csongrád). • Fotóügynökségi partner: PuzzlePix/Shutterstock/Dreamstime. • Példányszámunkat a Matesz hitelesíti. • A Lapcom Zrt. Hirdetési szolgáltatásokról szóló ASZF-je megtalálható a www.lapcom.hu/aszf oldalon.­­ un név

Next