Délmagyarország, 2019. január (109. évfolyam, 1-26. szám)

2019-01-26 / 22. szám

2019.01.26., szombat HELYI GAZDÁK TERMÉKÉT DOLGOZZA FEL A SÁNDORFALVI KISÜZEM Friss zöldség helyett is j­ó a savanyú káposzta CSONGRÁD MEGYE, SZEGED FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL - Több mint 30 éve ide járok, nagyon szeretem az árujukat - mondja Lepahinné Murai Teré­zia, hozzátéve, természetesen töltött káposztát készít. Itt az ideje, utoljára karácsonykor került ez az étel náluk az asz­talra. Vékony Etelka is törzsvásár­ló, ő a Vértótól jár a Mars tér­re, és mindig itt veszi a ká­posztát. Egy kiló 480 forint, és mindegy, hogy az apróra vá­gódat kéri a vásárló vagy a töltött káposztához elenged­hetetlen levelet. Akár káposz­ta árkartellt is kiálthatnánk, bárhol nézzük, 480 forintért mérik kilóját. Nem egyszerű beszélni az eladóval - aki egyben termelő is - úgy, hogy ne tartsuk fel a sort, de türelmesen kivártunk egy kisebb szünetet. - Anyó­som 1960-ban kezdte, akkor még csak a maga termelte ká­posztát savanyította, én 35 éve foglalkozom vele - mondja Németh Lajosné, akit a vevők többsége régi ismerősként csak Veronkának szólít, oe Megtudjuk,­­szigorúan a környékbeli termelőktől, jel­lemzően sándorfalvi és hordó­nyi gazdáktól vásárolják fel a káposztát, amelyet saját üze­mükben savanyítanak. - Az egyik nap leszedik, mi más­nap eltesszük - mondja Ve­­ronka, hozzátéve, azon túl, hogy csak magyar káposztával dolgoznak, igyekeznek hely­zetbe hozni a közeli ter­melőket, hadd boldoguljanak a környékbeliek. A frissen szelt káposztából 500 kiló fér egy dézsába, tar­tósítószert nem használnak. Se megy bele legtöbb, majd következik a fűszerezés, egész babérlevél, szemes bors és kö­ménymag. Tesznek bele csí­pős paprikát is, és ügyelnek arra, hogy ne nyomódjon szét, mert nem mindenki szereti az erőset. Ottjártunkkor „kiszere­lés közben” két vevőnél is fel­bukkant egy-egy szép piros paprika, meg is kérdezték tő­lük, hogy kérik-e hozzá, vagy sem. Ahogy levet is csak akkor löttyentenek a káposztára, ha a vásárló kéri­­ természetesen szigorúan csak a mérlegelés után. iittuuttjio Láttunk olyat is, aki saját üvegben, külön vitte a ká­posztalevet, amely nagyon egészséges. Van egy külföldön tanító törzsvásárló professzo­ruk, aki valahányszor itthon van, a káposzta mellé mindig kéri a levét is­­ és hosszan tudja sorolni, miért hasznos a fogyasztása. Megtudjuk, hogy az eladott mennyiségnek jellemzően 70 százaléka az apróra vágott ká­poszta és 30 a levél, ám ez az arány karácsony körül ideigle­nesen fele-felére változik. Megfigyeltük, hogy sok vevő hoz saját edényt, és abba kéri a káposztát, amit a Németh család nagyra értékel és támo­gat, mondván, nemcsak a kör­nyékbeliekre, a környezetünk­re is figyelni kell. A káposztán túl természe­tesen mindenféle savanyúsá­got kínál a családi vállalko­zás, és haladva a korral, kí­sérleteznek is. Az újdonsá­gok bevezetésénél bátran tesztelik a vevőket, náluk is ott van már a krémfehér sajt­tal töltött paprika, a beleva­lót szigorúan a kisteleki üzemtől szerzik be. A petőfitelepi kisboltban is tudják, szezonja van a sava­nyú káposztának - itt az ide­je a disznóvágásnak és az inf­luenzának is. A portéka alig drágább, mint a Mars téren, 529 forintba kerül egy kiló nettóban - levővel együtt ugyanis 115 deka egy csomag. A tiszakécskei termelő nevét és telefonszámát is bátran adja a hűtés nélkül tárolható portékához. Márciusi lejárati idő van a csomagoláson, de már kará­csony előtt az üzletbe került. Szépen viszik, a boltvezető is ebből főz, de ha éppen kifogy­na, konzervet is tudnak aján­lani - a nettóban 77 dekát tar­talmazó német import 429 fo­rintba kerül. Benéztünk egy multiba is, ott bruttóban volt 399 forint egy kiló savanyú ká­poszta, 20 százalék level. Pró­báltuk megtalálni a származá­si helyét, de nem jártunk si­kerrel, csak a forgalmazót - vagyis a multit - tüntették fel a csomagoláson, ami persze nem volt új információ. Németh Lajosné legtöbb vásárlója törzsvevő. Lepahinné Murai Terézia is az. FOTÓ: frank YVETTE HASZNOS HÁZIORVOS A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen, renge­teg C-vitamint tartalmaz, amely védi immunrendszerünket. Sokféle étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamin-tartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen fogyasszuk, vagy csak rövid ideig pároljuk, főzzük! Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, fosz­fort, magnéziumot és nátriumot is. Kevés benne a kalória - diétázók körében is kedvelt­­, és gazdag rostokban. Utóbbinak köszönhetően tisztítja a belek falát, kefeként söpör végig, és minden salakanyagot el­távolít. Leve is értékes, naponta 1 decit fogyasztva belőle tehermente­sül a máj és épül az immunrendszer. A téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség, használjuk minél változatosabban a savanyú káposztát! ÁLLÁSPONT TROGMAYER ÉVA ÚJSÁGÍRÓ Itthon 3 N­éhány hete egy 1986 nyarán készült szegedi fel­vétel tartja lázban az itt élőket. A csaknem 33 évvel ezelőtt forgatott videón jót nosztalgiáz­nak azok, akik emlékeznek Szeged akkori arcá­ra. Én nem közéjük tartozom, nekem „csak” ér­dekes a videó. Mindössze egy hónapos voltam ugyanis, amikor a készítője körbefurikázta a várost, az alváson és az evésen kívül kevés dolog érdekelt. Ettől függetlenül moso­lyogva nézem a videót: Szegednek - ha sokat változott is - a hangulata ugyanaz maradt. Lehet, hogy azért érzem így, mert bár aprólékosan felidézni már nem tudnám szülővá­rosom 80-as, 90-es évekbeli képét, érzéseket, benyomáso­kat, gyermekszemszög­ből rögzített pillanatokat bőven őrzök azokból az időkből. Sőt, ha jól megnézem a felvételt, akadnak részei Szegednek - bár tényleg kevés -, ahol élőben nosztalgiázhatunk ma is, hiszen oly keveset változ­tak. Ha nem csal a szemem, a rakpart Tisza felőli oldala pél­dául egy komplett időutazás. A még mindig szolgáló, de már töredezett, bokagyilkos lépcsőkön nemhogy a szüleim, de a nagyszüleim is randevúzhattak. Most mégsem azt akarom mondani, hogy ideje volna felújítani. A nosztalgiában épp az a szép, hogy elfeledteti a gyakorlatiasság kijózanító szüksé­gét. A lényeg épp az, hogy nekünk, bármi történjék is - Rad­nótit idézve -, sosem lesz csak térkép e táj. A rakpart kövei valóban régi szerelmek lábnyomát őrzik, ismerünk minden fát és bokrot, és tudjuk, hogy merre megy az út, mit látunk majd a kanyar után. Ami azóta nőtt ki a földből, először ide­genként, ma már az ismerős múlt. S még nem tudhatjuk, holnap mit kell újratanulnia a szemünknek. Egyvalami biz­tos csak, bármi történjék is a várossal, itthon vagyunk. A nosztalgiában épp az a szép, hogy elfeledteti a gyakorlatiasság kijózanító szükségét. Agrárfórum Tiszaszigeten és Zákányszéken TISZASZIGET, ZÁKÁNYSZÉK K. A. A Nemzeti Agrárgazdasági Ka­mara Tiszaszigeten folytatja tavaly elindított fórumsoroza­tát, a Vedres István Faluház­ban jelentkező program ja­nuár 29-én, kedden 16 órakor kezdődik. A kamara felépíté­séről, stratégiájáról és fejlesz­tési programjáról Szél István megyei elnök beszél, míg az uniós és hazai pályázati, ag­rártámogatási és -finanszíro­zási lehetőségekről Szűts Lász­ló igazgató osztja meg az infor­mációkat az érdeklődőkkel". Harmadik előadóként a módo­sult földforgalmi szabályozás­ról Doktor Emerencia földügyi referens tart előadást. Másnap, január 30-án, szer­dán ugyancsak 16 órakor a zá­kányszéki művelődési házban lesz agrárfórum, azonos napi­renddel és előadókkal. HIRDETÉS Alkalmazható szemészeti, bőrgyógyászati és esztétikai esetekben. Nincs vágás, rendkívül gyors gyógyulás! A Jett Plasma műszer fontosabb felhasználási területei: - Gyors liftingkezelés - Nem sebészeti ránctalanítás (pl. szemhéj) - Szemölcsök, fibrómák, xathelasma, anyajegyek eltávolítása - Hegkorrekció - Szemhéjszéli gyulladás és hibásan növő szempillakezelés - Könnypontszűkület-kezelés, árpa eltávolítása ...és még számos egyéb terület. További információkért érdeklődjön: KUN Szemészeti Kft. • 6720 Szeged, Korányi fasor 10-11. • Tel: 62/545-092 • Fax: 62/544-573 • Web: www.klinkft.hu WING TSUN KUNG-FU LEArta TING WING TSUN KUNG-FU SZEGED h INGYENES ÖNVÉDELMI­ TANFOLYAM INDULÁ02*C&I ÖNVÉDELEM, ÖNKONTROLL, ÖSZPONTOSÍTÁS, CSALÁDIAS KÖZÖSSÉG, GYEREKEKNEK KÜLÖN CSOPORTBAN EDZÉSEK MINDEN HÉTFŐN ÉS SZERDÁN A TEXTILGYÁRI ÚT 4 TEXTIL IRODAHÁZBAN 18:00-20:00-IG! INGYENES ÖNVÉDELMI OKTATÁSOK ISKOLÁKNAK TELIÓRÁK KERETÉBEN IS!!! BŐVEBB INFORMÁCIÓ: SARFI TAMÁS PÁL 4.MESTERFOKOZAT +3620/2558583 WING TSUN SZEGED.Hu Ahol a pékáru jó kezekben van.

Next