Délmagyarország, 2019. január (109. évfolyam, 1-26. szám)
2019-01-26 / 22. szám
2019.01.26., szombat HELYI GAZDÁK TERMÉKÉT DOLGOZZA FEL A SÁNDORFALVI KISÜZEM Friss zöldség helyett is jó a savanyú káposzta CSONGRÁD MEGYE, SZEGED FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL - Több mint 30 éve ide járok, nagyon szeretem az árujukat - mondja Lepahinné Murai Terézia, hozzátéve, természetesen töltött káposztát készít. Itt az ideje, utoljára karácsonykor került ez az étel náluk az asztalra. Vékony Etelka is törzsvásárló, ő a Vértótól jár a Mars térre, és mindig itt veszi a káposztát. Egy kiló 480 forint, és mindegy, hogy az apróra vágódat kéri a vásárló vagy a töltött káposztához elengedhetetlen levelet. Akár káposzta árkartellt is kiálthatnánk, bárhol nézzük, 480 forintért mérik kilóját. Nem egyszerű beszélni az eladóval - aki egyben termelő is - úgy, hogy ne tartsuk fel a sort, de türelmesen kivártunk egy kisebb szünetet. - Anyósom 1960-ban kezdte, akkor még csak a maga termelte káposztát savanyította, én 35 éve foglalkozom vele - mondja Németh Lajosné, akit a vevők többsége régi ismerősként csak Veronkának szólít, oe Megtudjuk,szigorúan a környékbeli termelőktől, jellemzően sándorfalvi és hordónyi gazdáktól vásárolják fel a káposztát, amelyet saját üzemükben savanyítanak. - Az egyik nap leszedik, mi másnap eltesszük - mondja Veronka, hozzátéve, azon túl, hogy csak magyar káposztával dolgoznak, igyekeznek helyzetbe hozni a közeli termelőket, hadd boldoguljanak a környékbeliek. A frissen szelt káposztából 500 kiló fér egy dézsába, tartósítószert nem használnak. Se megy bele legtöbb, majd következik a fűszerezés, egész babérlevél, szemes bors és köménymag. Tesznek bele csípős paprikát is, és ügyelnek arra, hogy ne nyomódjon szét, mert nem mindenki szereti az erőset. Ottjártunkkor „kiszerelés közben” két vevőnél is felbukkant egy-egy szép piros paprika, meg is kérdezték tőlük, hogy kérik-e hozzá, vagy sem. Ahogy levet is csak akkor löttyentenek a káposztára, ha a vásárló kéri természetesen szigorúan csak a mérlegelés után. iittuuttjio Láttunk olyat is, aki saját üvegben, külön vitte a káposztalevet, amely nagyon egészséges. Van egy külföldön tanító törzsvásárló professzoruk, aki valahányszor itthon van, a káposzta mellé mindig kéri a levét is és hosszan tudja sorolni, miért hasznos a fogyasztása. Megtudjuk, hogy az eladott mennyiségnek jellemzően 70 százaléka az apróra vágott káposzta és 30 a levél, ám ez az arány karácsony körül ideiglenesen fele-felére változik. Megfigyeltük, hogy sok vevő hoz saját edényt, és abba kéri a káposztát, amit a Németh család nagyra értékel és támogat, mondván, nemcsak a környékbeliekre, a környezetünkre is figyelni kell. A káposztán túl természetesen mindenféle savanyúságot kínál a családi vállalkozás, és haladva a korral, kísérleteznek is. Az újdonságok bevezetésénél bátran tesztelik a vevőket, náluk is ott van már a krémfehér sajttal töltött paprika, a belevalót szigorúan a kisteleki üzemtől szerzik be. A petőfitelepi kisboltban is tudják, szezonja van a savanyú káposztának - itt az ideje a disznóvágásnak és az influenzának is. A portéka alig drágább, mint a Mars téren, 529 forintba kerül egy kiló nettóban - levővel együtt ugyanis 115 deka egy csomag. A tiszakécskei termelő nevét és telefonszámát is bátran adja a hűtés nélkül tárolható portékához. Márciusi lejárati idő van a csomagoláson, de már karácsony előtt az üzletbe került. Szépen viszik, a boltvezető is ebből főz, de ha éppen kifogyna, konzervet is tudnak ajánlani - a nettóban 77 dekát tartalmazó német import 429 forintba kerül. Benéztünk egy multiba is, ott bruttóban volt 399 forint egy kiló savanyú káposzta, 20 százalék level. Próbáltuk megtalálni a származási helyét, de nem jártunk sikerrel, csak a forgalmazót - vagyis a multit - tüntették fel a csomagoláson, ami persze nem volt új információ. Németh Lajosné legtöbb vásárlója törzsvevő. Lepahinné Murai Terézia is az. FOTÓ: frank YVETTE HASZNOS HÁZIORVOS A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen, rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely védi immunrendszerünket. Sokféle étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamin-tartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen fogyasszuk, vagy csak rövid ideig pároljuk, főzzük! Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot is. Kevés benne a kalória - diétázók körében is kedvelt, és gazdag rostokban. Utóbbinak köszönhetően tisztítja a belek falát, kefeként söpör végig, és minden salakanyagot eltávolít. Leve is értékes, naponta 1 decit fogyasztva belőle tehermentesül a máj és épül az immunrendszer. A téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség, használjuk minél változatosabban a savanyú káposztát! ÁLLÁSPONT TROGMAYER ÉVA ÚJSÁGÍRÓ Itthon 3 Néhány hete egy 1986 nyarán készült szegedi felvétel tartja lázban az itt élőket. A csaknem 33 évvel ezelőtt forgatott videón jót nosztalgiáznak azok, akik emlékeznek Szeged akkori arcára. Én nem közéjük tartozom, nekem „csak” érdekes a videó. Mindössze egy hónapos voltam ugyanis, amikor a készítője körbefurikázta a várost, az alváson és az evésen kívül kevés dolog érdekelt. Ettől függetlenül mosolyogva nézem a videót: Szegednek - ha sokat változott is - a hangulata ugyanaz maradt. Lehet, hogy azért érzem így, mert bár aprólékosan felidézni már nem tudnám szülővárosom 80-as, 90-es évekbeli képét, érzéseket, benyomásokat, gyermekszemszögből rögzített pillanatokat bőven őrzök azokból az időkből. Sőt, ha jól megnézem a felvételt, akadnak részei Szegednek - bár tényleg kevés -, ahol élőben nosztalgiázhatunk ma is, hiszen oly keveset változtak. Ha nem csal a szemem, a rakpart Tisza felőli oldala például egy komplett időutazás. A még mindig szolgáló, de már töredezett, bokagyilkos lépcsőkön nemhogy a szüleim, de a nagyszüleim is randevúzhattak. Most mégsem azt akarom mondani, hogy ideje volna felújítani. A nosztalgiában épp az a szép, hogy elfeledteti a gyakorlatiasság kijózanító szükségét. A lényeg épp az, hogy nekünk, bármi történjék is - Radnótit idézve -, sosem lesz csak térkép e táj. A rakpart kövei valóban régi szerelmek lábnyomát őrzik, ismerünk minden fát és bokrot, és tudjuk, hogy merre megy az út, mit látunk majd a kanyar után. Ami azóta nőtt ki a földből, először idegenként, ma már az ismerős múlt. S még nem tudhatjuk, holnap mit kell újratanulnia a szemünknek. Egyvalami biztos csak, bármi történjék is a várossal, itthon vagyunk. A nosztalgiában épp az a szép, hogy elfeledteti a gyakorlatiasság kijózanító szükségét. Agrárfórum Tiszaszigeten és Zákányszéken TISZASZIGET, ZÁKÁNYSZÉK K. A. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tiszaszigeten folytatja tavaly elindított fórumsorozatát, a Vedres István Faluházban jelentkező program január 29-én, kedden 16 órakor kezdődik. A kamara felépítéséről, stratégiájáról és fejlesztési programjáról Szél István megyei elnök beszél, míg az uniós és hazai pályázati, agrártámogatási és -finanszírozási lehetőségekről Szűts László igazgató osztja meg az információkat az érdeklődőkkel". Harmadik előadóként a módosult földforgalmi szabályozásról Doktor Emerencia földügyi referens tart előadást. Másnap, január 30-án, szerdán ugyancsak 16 órakor a zákányszéki művelődési házban lesz agrárfórum, azonos napirenddel és előadókkal. HIRDETÉS Alkalmazható szemészeti, bőrgyógyászati és esztétikai esetekben. Nincs vágás, rendkívül gyors gyógyulás! A Jett Plasma műszer fontosabb felhasználási területei: - Gyors liftingkezelés - Nem sebészeti ránctalanítás (pl. szemhéj) - Szemölcsök, fibrómák, xathelasma, anyajegyek eltávolítása - Hegkorrekció - Szemhéjszéli gyulladás és hibásan növő szempillakezelés - Könnypontszűkület-kezelés, árpa eltávolítása ...és még számos egyéb terület. További információkért érdeklődjön: KUN Szemészeti Kft. • 6720 Szeged, Korányi fasor 10-11. • Tel: 62/545-092 • Fax: 62/544-573 • Web: www.klinkft.hu WING TSUN KUNG-FU LEArta TING WING TSUN KUNG-FU SZEGED h INGYENES ÖNVÉDELMI TANFOLYAM INDULÁ02*C&I ÖNVÉDELEM, ÖNKONTROLL, ÖSZPONTOSÍTÁS, CSALÁDIAS KÖZÖSSÉG, GYEREKEKNEK KÜLÖN CSOPORTBAN EDZÉSEK MINDEN HÉTFŐN ÉS SZERDÁN A TEXTILGYÁRI ÚT 4 TEXTIL IRODAHÁZBAN 18:00-20:00-IG! INGYENES ÖNVÉDELMI OKTATÁSOK ISKOLÁKNAK TELIÓRÁK KERETÉBEN IS!!! BŐVEBB INFORMÁCIÓ: SARFI TAMÁS PÁL 4.MESTERFOKOZAT +3620/2558583 WING TSUN SZEGED.Hu Ahol a pékáru jó kezekben van.